Skocz do zawartości
IGNORED

Wejście cyfrowe w CD-9009

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy jest możliwość dodania w tym Grundigu WEJŚCIA cyfrowego? Nie słucham płyt już od dawna ale szkoda by było żeby leżał i się kurzył. Gdyby miał wejście cyfrowe nadawałby się idealnie jako DAC do Squeezeboxa!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/95847-wej%C5%9Bcie-cyfrowe-w-cd-9009/

Witam,

jeżeli odtwarzacz Grundiga jest w dobrym stanie i docelowo nie będzie pełnił roli źródła to może zamiast dokonywać karkołomnych modyfikacji lepiej go sprzedać na ebay dopóki nagonka na takie odtwarzacze trwa i żyją jeszcze entuzjaści CDM1 i TDA1541A. Ceny osiągane za ten model na aukcjach są relatywnie wysokie. Za odzyskane pieniądze można zakupić DAC na TDA1541A np. Arcam Black Box lub najlepiej Cambridge Audio DAC 3 D/A na 4 układach TDA1541A S1. W ostatnim przypadku jest to kwintesencja dźwięku tego starożytnego układu, naturalnie jeżeli priorytetem byłoby pozostanie przy TDA1541A jako przetworniku D/A. Przerabiam te wszystkie kombinacje CDM1 iTDA1541 we wszystkich ich odmianach i konfiguracjach od jakiegoś już czasu i wciąż mnie to bawi.

Zresztą zapewne szanowny kolega wie to wszystko i ma temat opanowany.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

bluesboss, też niezła propozycja, pytałem z ciekawości bo Grundig kosztował mnie "grosze", za tyle nie kupiłbym nawet jednej kostki 1541 S1. Myślałem że to prostsza sprawa z dodaniem wejścia cyfrowego: wrzucić odbiornik Crystala, dodatkowe trafo i jazda ale jak widać nie ma tak łatwo.

Wystawiłem go na sprzedaż za €300, zobaczymy czy ktoś się trafi.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

I tak się nie opłaca :) Poza tym niszczyć taki CD to profanacja. Lepiej sprzedać i kupić sobie jakiś DAC. A z drugiej strony Squeezebox nie gra po analogu chyba tak tragicznie? Pytam bo osobiście nie słyszałem, ale niektóre recenzje mają się tak, jak by to był Hi-End...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Testuję squeezeboxa classic od dwóch tygodni,nie mam DACa i używam wyjścia RCA. Porównuję niekiedy te same utwory z dysku zgrane z CD i płyty CD - nie słyszę różnicy. Ale mojemu sprzętowi do hajendu daleko.

Ja jestem super zadowolony ze Squeezeboxa, używam już od jakichś 2 lat. Najpierw był Duet i teraz Touch. Ten drugi gra dużo lepiej po analogu, po cyfrze niestety nie wiem, nie próbowałem Toucha z zewnętrznym DACiem.

Grundig sprzedany, na końcu gość się przyznał że go poszatkuje jak ten Lampizatora. W sumie szkoda, ale skoro zapłacił to już jego sprawa co z nim zrobi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.