Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  264 członków

Audio-gd
IGNORED

Klub Audio-gd

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym się przymierzyć do jakiegoś DAC-a audio-gd. Pracowałby z heglem H80 i tanim CD . Moje doświadczenie to ,że np DAC z oppo 105 jest wyrażnie "lepszy"/bardziej mi odpowiada niż ten z H80. Co byście polecili z autopsji? Zakładam ,że coś na sabre a może nie.

Może kolega amppG liczy że jego wpisy spowodują wysyp używanych AGD w dobrych cenach.

Jakoś na razie nie widać rzeszy niezadowolonych właścicieli tych chinoli pozbywających się lawinowo tego "padła" ;)

Different nie korzystaj z tego że kolegom nie chciało się poczytać wcześniejszych moich wpisów na temat systemu i doświadczeń z udanymi aplikacjami PCM 1704 - może też domyślą się skąd tak dobrze znam sztukę którą obecnie Bert chcę puścić jak najszybciej dalej....

Skąd moje wpisy - za dużo kasy straciłem na tymże sprzęcie żeby pozwolić na bezkrytyczną promocję która się tutaj odbywa - rozumię Different - ale to jest forum dyskusyjne i będąc mocno niezadowolony mam prawo wyrażać swoje opinie - może czas wasze wpisy przenieść do wątku sponsorowanego? fakamada też nie miał pochlebnej opinii - i co ...akustykę mu zacząłeś besztać, resztę systemu? Ludzie nie są takimi głupcami jak Ci się wydaję i mają prawo do rzetelnego przeglądu opinii. Z AGD jest tak - zbiera pozytywne opinie od tych co mało słyszeli - jeśli ktoś słyszał cokolwiek co dobrze zagrało - to wie że nie jest dobrze....a pamiętasz dace Lite.....też były na zachodize podobnie promowane - cuda, bargain, steal, - http://www.audiostereo.pl/lite-dac-60_125013.html/page__hl__+lite%20+dac też na pcm - kolejna porażka w implementacji pcm BB 1702 i 1704 . Nie wyszło im i/v to wstawiali lampy ECC88 i było jeszcze gorzej , potem opampy 260 kładli tez kupa.. Nie jest łatwo to dobrze zrobić i Kingwie się to nie udało. No i co w tym złego - wiedząc to przynajmniej ktoś wypożyczy i posłucha a nie kupi w ciemno. Co w tym złego.

Edytowane przez amppG

Wszelkie wpisy o tym iż mam cokolwiek wspólnego z branżą są wyrazem Twojego zacofania..albo faktu, że nie na rękę Ci ten klub na AS.

Zna mnie kilka osób osobiście z forum i wie, że zajmuję się zawodowo zupełnie czym innym.

Może mam też coś wspólnego z dystrybutorem Audio Physic i kabli Audiomica ?

A może Denona promuję również ?

Jak pisałem wcześniej, sugeruję Kolegom z wątku użyć opcji zgłaszania do moderacji - rozwalasz wątek.

Przychylam się coraz bardziej do opinii, że jesteś z konkurencji i rzetelne opinie użytkowników nie są Ci na rękę.

Bez odbioru.

Edytowane przez Different

Tak audio-gd znosi rzeczową krytykę - emocje, zamknąć gościa - tak się broni komunistyczna gospodarka wiedząc że nie ma argumentów i i jest słaba - stara się używać policji :-). No cóż nie zmieni to faktu że przetworniki Audio-GD na PCM 1704 nie grają dobrze. czy mnie zbanujecie czy nie - nie ma znaczenia

NFB1 v2015 może ( koniecznie z Amanero )

Na tym forum panuje cykliczna moda na jakiś ficzers, napędzana przez samych userów.

Rok temu tego typu hype był na temat separacji galwanicznej portu USB.

Już nie będę wskazywał palcem kto co pisał, ale padały określenia pokroju "niebo a ziemia", "dopiero separacja galwaniczna USB zapewnia audio nirvanę" itp.

No więc nakręcony tymi opiniami zanabyłem konwerter USB-SPDIF "Nostromo" z separacją galwaniczną portu USB żeby samemu się przekonać co to daje w kwestii poprawy dźwięku.

Moje wnioski są następujące: konwerter USB-SPDIF "Nostromo" z separacją galwaniczną portu USB przy podłączeniu z moim Audio-gd NFB10-ES3, a następnie odsłuchiwany na HiFiMan HE-500 dawał dźwięk:

- identyczny co połączenie NFB10-ES3 bezpośrednio do PC via USB

- identyczny co połączenie NFB10-ES3 po toslink z najzwyklejszą integrą realtek'a

- na 99,9% identyczny co połączenie NFB10-ES3 po toslink/coax do karty muzycznej AIM SC808 (niestety nie miałem bezpośredniego porównania, ale skoro karta na wyjściu cyfrowym "gra" tak samo jak każdy inny cyfrowy transport, więc założenie mam logiczne)

Koniecznie Amanero bo odbiornik VIA VT1731 gra gorzej?

Bitch, please...

bitch_please.jpg

Więcej na żadne rewelacje nie dam się nabrać, że niby jakiś cyfrowy moduł w torze audio to "niebo a ziemia", niż inny (zazwyczaj tańszy) :D

Do kolegi amppG: może załóż anty-klub marki Audio-gd?

Piszę serio.

Tam na pewno znajdziesz bratnie dusze do pogawędki i wyrażania swoich żali na temat Pana Kingwy i całego Audio-gd.

Tutaj znajdziesz jedynie samych oponentów i będziesz się wiecznie z kimś spierał, co trąci trollem.

No chyba, że Ci się nudzi i chcesz sobie potrollować na forum dla zaspokojenia jakiś tam emocji?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Koniecznie Amanero bo odbiornik VIA VT1731 gra gorzej?

Bitch, please...

Ale przecież nikt nie zmusza Ciebie do kupienia ?

Jeżeli ktoś pyta mnie o opinię to ją wyrażam i jest ona taka, że na Amanero słychać znacznie lepiej niż na VIA.

Może na 10ES3 nie słychać różnicy ?

Nie mam pojęcia dlaczego tak jest u Ciebie akurat.

Również nie jestem fanem zbędnych wydatków i zabawek, nie wnoszących absolutnie nic do dźwięku. W tym przypadku jednak słyszę różnicę.

W jakimś stopniu jednak układ USB przetwarza dane z USB do I2S podawane do Sabre.

Edytowane przez Different

Miałem Ref 5.32 - to nie były wielkie zmiany. Ktoś tutaj w wątku opisywał dokładniej która zworka jakie daje możliwości.

Słuchałem też Ref 10.32 i moim zdaniem jest to bardzo równe, rasowe brzmienie z dużą ilością detali, dobrą sceną i równym basem ( chociaż nie referencyjnym - tutaj lepszy był np. AudioByte Black Dragon , ale to zależy od kolumn i akustyki ).

Istnieje tylko i wyłącznie jeden powód dla którego zrobiłbym upgrade obecnego konwertera USB w moim DAC na Amanero czy coś innego - jakieś siupy ze sterownikami, brak stabilności w Windows itp.

Kabelków nie słyszę, różnic w hi-res (vs. 44.1/16) też nie, tym bardziej pewnie nie usłyszałbym nic w plikach kodowanych w DSD i teraz już jestem pewien, że konwerterty USB-SPDIF grają tak samo.

Bo dlaczego miałby grać inaczej?

Amanero gra Ci lepiej? - spoko, cieszę się bardzo brachu że ładnie Ci gra ten moduł i ciesz nim ucho jak najdłużej :)

Skoro Ty możesz wyrazić swoją opinię, to pozwól że ja wyrażę swoją :)

Każdy asynchroniczny konwerter USB-SPDIF gra identycznie.

Z mojej skromnej opinii wynika, że na dźwięk niepodważalny i słyszalny wpływ mają:

- źródło sygnału, w tym mikrofony, same medium dźwięku (płyta CD, winyl, kaseta magnetofonowa, cyfrowy plik, etc) oraz towarzyszący analogowym medium osprzęt typu igła, ramie gramofonowe, głowica magnetofonowa itp.

- mastering

- wszelkie filtry

- celowe wprowadzanie zniekształceń w torze audio, np. starodawnymi lampami elektronowymi

- akustyka pomieszczenia oraz obudów głośników i nausznic w słuchawkach.

- przetworniki głośnikowe i słuchawkowe

- ludzkie ucho jako narzędzie odsłuchowe

- poniekąd oczy jako "narząd" odsłuchowy

Wzrok potrafi tak przekonująco stymulować mózg że coś "gra", że faktycznie w Twojej głowie i tylko w Twojej głowie może Ci "grać" podczas słuchania muzyki i patrzenia na jakiś diwajs, lub czytania recenzji o danym sprzęcie.

https://www.youtube.com/watch?v=kzo45hWXRWU

Elektronika, jeżeli jest poprawnie skonstruowana (czytaj, zachowuje normy "hi-fi" jest dla dźwięku transparentna)

Jeżeli jakiś sprzęt elektroniczny wprowadza słyszalne zmiany w torze audio - jest imho pozbawiony cech "hi-fi" i zaprojektowany z zamysłem, o celowym fałszowaniu dźwięku - co popularnie nazywa się "sygnaturą brzmieniową firmy".

Może być też tak, że jakiś elektroniczny sprzęt wprowadza słyszalne zakłócenia typu szumy, przydźwięk, buczenie, przesterowanie itp - to też wykluczam z norm "hi-fi" i nie biorę pod uwagę pod moje zestawienie tego co zmienia sygnał dźwiękowy w torze audio.

Edytowane przez BeatX

Ja Ci odpowiem , zworkami ustawiałeś czy filtr zrealizowany za pomocą DSP ma działać czy nie tzw. bypas - wtedy masz NOS-a ale to suche brzmienie 14 bitowych CD z 1985 roku...pozostałe tryby ustawiają zworkami stromość opadania filtra - co można by porównać do ustawień slow i sharp - ten około -50dB powinien być optymalny - ale generalnie - 90 dB też - to o czym pisałem wcześniej - niezależnie od ustawienia filtra będzie średnio - za co mnie tutaj wyrzucają z klubu. Merytorki tutaj zero - tylko amanero czy via...

Sprzedam wam jeszcze jeden trick którym sobie trochę usb przy amanero odkłócicie - trzeba żyły prądowe odciąć w kablu - będzie dużo lepiej - ale rozumiem że tutaj wszyscy wszystko wiedzą - od tej strony odcinanamy - od której mamy urządzenie o większym sianiu.....

Zacząłeś trochę 'odwracać kota ogonem' ;)

Wszędzie powtarzam, że bez dobrej akustyki nie ma dobrego grania... Gdzieś pisałem nawet, że zestaw za 3-4 tys w dobrym pomieszczeniu zagrał naprawdę dobrze pod każdym względem.

To jest podstawa.

W takich warunkach dopasować należy kolumny ( odpowiednia wielkość i wiele innych czynników ), a do nich wzmacniacz który odpowiednio je napędzi i nic nie 'zgubi' po drodze.

Źródło też jest w tym ważne, ale masz rację że dobrze skonstruowane urządzenie zagra po prostu dobrze ( chociaż w mojej opinii mogą się różnić znacznie między sobą ).

Nie wziąłeś pod uwagę jednak, że to VIA mógł być nie do końca dobrze skonstruowany ?

Na wielu forach do różnych DAC ( Audio Gd akurat korzysta z Amanero dopiero ok roku ) polecany jest konwerter Amanero - chyba nie bez powodu.

Dopóki dyskusja jest na poziomie i ogranicza się do wyrażania poglądów, a nie krytykowania ich - nie mam nic przeciwko..

Jeśli ktoś prowadzi tutaj niemerytoryczną dyskusję oparta na emocjach to Ty. Stąd tak silne wyparcie argumentów na poziomie merytorycznym. Moim zdaniem te urządzenia nie są dobrze skonstruowane - posiadają bardzo szumiący filtr DSP, i mają kiepską konwersję I/V - a to jest klucz przy tej kości. Zatem moim zdaniem zmarnowano potencjał wynikający z zastosowanych elementów. Proste i po co te emocje.

Tylko, że ja szanuję Twoje zdanie, mając inne ( i mając na względzie inne opinie Kolegów w tym wątku ).

Ty natomiast z góry założyłeś, że TYLKO TY masz rację i argumenty czy subiektywne odczucia innych są nic nie warte..

A skoro mówicie o akustyce ,to przy wymianie klocków czy kolumn ,nie powinno sie robić pomiar akustyczny i znowu zabawa w ustawianie paneli akustycznych?Bo przecież nowy klocek gra inaczej ,coś podbija lub obcina i w pokoju znów bajzel akustyczny

To temat nie na ten wątek, ale jeśli pomieszczenie ma dobry czas pogłosu oraz ma zwniwelowane rezonanse własne oraz odpowiednio 'ukierunkowane' odbicia to jest ono względnie 'przezroczyste' i do tego się zmierza w większości przypadków.

Wówczas to kolumna-wzmacniacz-odtwarzacz 'grają' i ich sygnatura wpływa na dźwięk.

Sabre u nich gra lepiej - bo więcej elementów jest zintegrowanych w kości przetwornika i ..sorry ale Kingwa..nie miał tyle do zepsucia - i nie pisze tego złośliwie. Ja preferuje typ brzmienia PCM 1704 i generalnie stąd moja ..swoja drogą nieudana przygoda z dacami Kingwy.

Sprzedam wam jeszcze jeden trick którym sobie trochę usb przy amanero odkłócicie - trzeba żyły prądowe odciąć w kablu - będzie dużo lepiej

Popieram, sprawdzony trick. Odcięcie oczywiście od strony kompa.

Popieram, sprawdzony trick. Odcięcie oczywiście od strony kompa.

Żeby nie przyszło komuś do głowy prucie kabla - robi się to taśmą izolacyjną ;) Edytowane przez Przemysław_51508

Każdy asynchroniczny konwerter USB-SPDIF gra identycznie.

Tak dobrze nie jest. Różnica między Amanero a konwerterem na VIA polega głównie na różnej metodzie zegarowania taktujących sygnałów I2S.

Amanero ma niezależne zegary dla krotności 44,1 i 48 kHz oraz osobny zegar dla procesowa / 3 zegary/ , zaś VIA posiada jeden wspólny zegar taktujący procesor z którgo procesor musi wytworzyć również wszystkie potrzebne częstotliwości dla taktowania szyny I2S. Amanero zrobi to lepiej-dokładniej.

Miałem w swoim 7.32 jednocześnie oba konwertery, dzięki czemu mogłem słuchać i porównywać w locie efektów obu konwersji. Amanero wypadało lepiej, Obecnie mam w 7.32 dwa konwertery Amanero.

Edytowane przez marekzawa

Nieno ja zdaję sobie sprawę, że w teorii, na papierze, na wykresach i w pomiarach to taki Amanero ma przewagę technologiczną nad VIA.

Tego nie neguję.

Analogicznie jak pliki hi-res vs. 44.1/16

Pytanie tylko, czy to słychać.

U mnie nie.

U Ciebie ponoć słychać :)

No i właśnie te "ponoć" to cały szkopół dyskusji, bo jest to zjawisko całkowicie niezmierzalne i można je poddać ocenie wyłącznie na podstawie ABX.

Twoje słyszenie konwerterów USB-SPDIF to identyczna zajawka, co słyszenie kabli zasilających bądź ethernetowych u innych.

Wyższość jednych nad drugimi jest w teorii, na papierze - a ostateczny osąd co do zmian w dźwięku to wiara w czyjeś słowa w postach na forum, lub recenzjach audiofilskich poddana ocenie w własnym zakresie poznawczo-badawczym.

Można też podchodzić z dystansem do wyczytanych opini wszelkich urządzeń audio z poza mojej listy elementów mających wpływ na dźwięk w torze audio, posiadając jakiś tam bagaż doświadczeń i testów z w/w diwajsami.

Póki dyskusja nie ma znamion typowo polskiego cebulactwa (czytaj. złośliwość, wredoctwo, zawiść, zazdrość itp) to spoko, popisać sobie można.

Ty napisałeś swoje, ja swoje i napijmy się po jednym bo szkoda czasu na pierdoły :D

Sabre u nich gra lepiej - bo więcej elementów jest zintegrowanych w kości przetwornika i ..sorry ale Kingwa..nie miał tyle do zepsucia - i nie pisze tego złośliwie. Ja preferuje typ brzmienia PCM 1704 i generalnie stąd moja ..swoja drogą nieudana przygoda z dacami Kingwy.

Nie zgodzę się - słuchałem ich DAC-ów na Wolfsonie, Sabre i 1704 i zdecydowanie te ostanie brzmiały najlepiej.

Nadal czekamy na te idealne, wg ciebie, klocki na tej kostce - podziel się swoimi POZYTYWNYMI wrażeniami, a nie tylko negatywnymi.

Twoje słyszenie konwerterów USB-SPDIF

Nie pisałem o konwersji do SPDiF tylko do I2S. To nie to samo. Amanero konwertuje tylko do I2S.

to identyczna zajawka, co słyszenie kabli zasilających bądź ethernetowych u innych

Nie bawię się w audiovoodo i kablami ethernrt :)

No i właśnie te "ponoć" to cały szkopół dyskusji, bo jest to zjawisko całkowicie niezmierzalne i można je poddać ocenie wyłącznie na podstawie ABX.

Nie znam lepszej metody porównawczej jak przełączanie sygnału live w locie selektorem wejść i albo słyszę różnicę , albo nie. Do obu wejść USB konwerterów podawany jest ten sam sygnał. Oba konwertery podłączone są przez selektor wejść do szyny I2S / AGD 7.32 to umożliwia/ . przełączanie trwa ułamek sekundy. Nic na to nie poradzę, ale słychać :)

Ty napisałeś swoje, ja swoje i napijmy się po jednym bo szkoda czasu na pierdoły :D

Dobry pomysł :)

Mój Audio-GD HE-7 gra fantastycznie.

I tyle na ten temat.

To jest, rzecz jasna, moja subiektywna opinia.

Oczywiście można się z nią zgadzać, bądź nie.

Jednak bardzo Cię proszę, amppG - nie pisz, że "Z AGD jest tak - zbiera pozytywne opinie od tych co mało słyszeli".

Takimi wpisami obrażasz mnie i kolegów, którzy jednak słyszeli wiele i wyobraź sobie, że nadal cenią produkty Audio-GD.

Ja również w swojej "karierze" przerzuciłem masę różnorakich klocków z topowej półki i mam wyrobioną opinię na temat niejednego urządzenia.

A tak w ogóle, to jeśli nie jesteś zadowolony z urządzeń Audio-GD i je bezlitośnie krytykujesz, to zupełnie nie rozumiem, po co robisz to w tym wątku?

Przecież to jest "Klub Audio-GD", a nie "Anty Klub Audio-GD"...

Polecam wam pozostać i obstawać dalej w swoim słodkim przekonaniu że wszystko jest Oki. może napiszcie jeszcze o swoich odczuciach w zakładce HI-END....nie ma to jak rozmach w promocji...Ja pozostanę natomiast zwolennikiem nie pudrowania syfa - skoro to nasze hobby i mamy jakieś doświadczenia to nazywajmy białe biały a czarne czarnym - to uczciwe.

Edytowane przez amppG
Nieno ja zdaję sobie sprawę, że w teorii, na papierze, na wykresach i w pomiarach to taki Amanero ma przewagę technologiczną nad VIA.

Tego nie neguję.

Analogicznie jak pliki hi-res vs. 44.1/16

Pytanie tylko, czy to słychać.

U mnie nie.

U Ciebie ponoć słychać :)

Twoje słyszenie konwerterów USB-SPDIF to identyczna zajawka, co słyszenie kabli zasilających bądź ethernetowych u innych.

Wyższość jednych nad drugimi jest w teorii, na papierze - a ostateczny osąd co do zmian w dźwięku to wiara w czyjeś słowa w postach na forum, lub recenzjach audiofilskich poddana ocenie w własnym zakresie poznawczo-badawczym.

Można też podchodzić z dystansem do wyczytanych opini wszelkich urządzeń audio z poza mojej listy elementów mających wpływ na dźwięk w torze audio, posiadając jakiś tam bagaż doświadczeń i testów z w/w diwajsami.

Póki dyskusja nie ma znamion typowo polskiego cebulactwa (czytaj. złośliwość, wredoctwo, zawiść, zazdrość itp) to spoko, popisać sobie można.

Ja słyszę różnice u siebie między hi res a 16/44.

Za to różnica zaciera się między dsd a hi res tu już różnice są mniejsze, ale również łatwe do wypalania

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.