Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana Kandy na Caspiana

shu172

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem wzmacniacza Roksan Kandy K2 + DAC Matrix Mini-i + Clearaudio Concept + CD Marantz 6002 (jako transport) + kolumny Usher X-708. Planuje wymienic wzmacniacz i poszukuje czegos co zagra troche bardziej detalicznie i do przodu. Nie szukam jakiejs radykalnej zmiany w brzmieniu bo lubie granie Roksana, po prostu aktualny zestaw gra troche za spokojnie. Moje pytanie brzmi czy zakup Caspiana M1 (uzywany) to dobry krok w kierunku moich oczekiwan? Slucham roznych rodzajow muzyki, praktycznie wszystko oprocz popu, disco i techno. Jako zrodlo uzywam glownie komputera (FLAC i Spotify) ale rowniez gramofonu i CD. Pozdrawiam.

ps. sory za brak polskich znakow

https://www.audiostereo.pl/topic/96130-wymiana-kandy-na-caspiana/

Witaj,

Roksan to świetny sprzęt, biorąc jednak pod uwagę Twoje wymagania, gatunki muzyczne, bardziej skupiłbym się na innej integrze np. jedn z modeli Naim, Primare I22! nad C375BEE.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie wiem, co masz na myśli, pisząc "do przodu", bo w pewnym sensie Caspian jest delikatniejszy od Kandy, choć lepsze słowo to może wysublimowany. Ale jak chcesz porównać dwa wzmaki tej samej firmy, to żadna rada nie będzie lepsza od odsłuchu, a ten powinien być znacznie łatwiejszy, niż gdybyś szukał porównań rzeczy ze sklepu X i Y. Czyli - klasyka - odsłuch.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Ameryki tym caspianem nie odkryjesz...

Super wpis :)

Jak pisze Stachu19. Caspian to inne granie, jest bardziej wysublimowany. Nie ma takiego dźwięku podanego na tacy jak w przypadku Kandy. Inna kultura podania dźwięku.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

aż sobie kupię chyba caspiana m1, akurat jest jakiś na ebajcu za 500 funtów ot tak żeby dostać szoku przy bezpośredniej konfrontacji obydwu WZMACNIACZY z resztą mojego systemu, mówiąc poważnie jestem przekonany że różnice nie będą olbrzymie i nie powalą mnie na ziemię tak jak nie powalił mnie caspianM2 no ale to było w sklepie w pokoiku odsłuchowym - byle jak i krótko... żeby wyjaśnić do końca na pewno k2 nie gra z taką finezją jak M2 ale za dwukrotnie wyższą kwotę spodziewał bym się czegoś naprawdę imponującego a więc hehe poczekam aż stanieje :-)

ps. dlatego uważam że text o odkryciu Ameryki jest jak najbardziej na miejscu.

ps2 granie caspiana wyceniam subiektywnie na o 200-250 funtów droższe od ceny K2 i jedynie w takich proporcjach mogę rozpatrywać ewentualny zakup caspiana m2 a co do M1 to faktycznie za kwotę około 2500zł był by to ubgrade ciekawy, patrząc na ceny K2 ok 4000zł hm...

Osobiście zrobił bym tak jak napisał któryś z kolegów, przetestował bym obydwa u siebie w domu, bo może okazać się że K2 ma więcej plusów od M1 a napewno nie wiele mniej :)

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

No to ja jeszcze w temacie nie ujmuję niczego caspianowi ponieważ jak wiecie posiadam wzmacniacz K2 tej samej firmy chylę czoła przed wszystkimi produktami Roksana, są wysokiej klasy i pięknie grają, chętnie wstąpił bym do klubu roksana i popisał bym sobie z kolegami o tym i owym ale pragnę tylko zaznaczyć że k2 poza niższą ceną oferuje przyzwoitej klasy, solidny dźwięk a w dobrym towarzystwie (mam na myśli dobra elektryka, idealnie dobrane kable, cd, dac itd itp) może zagrać jak nie jeden system z caspianem w roli głównej ... dlatego moja skromna rada, aby zainteresowany przesłuchał obydwa wzmacniacze ponieważ może być zdziwiony i potwierdzi tylko stare przysłowie ,,że nie wszystko złoto co się świeci,, itd itp

ps: gdyby caspian m2 był tańszy o 700 £ to daje słowo że już bym posiadał go na półce :)

Tutaj nie zgodzę się z Tobą. Jakieś pół roku temu miałem przyjemność porównać bezpośrednio Kandy i Caspiana w połączeniu z kilkoma zestawami kolumn i trzema odtwarzaczami CD, kable były te same. Po wpięciu Caspiana po Kandy od razu słychać, że to inny i bardziej dojrzały dźwięk i wg mnie na nic się tu zda kombinowanie innymi elementami systemu w taki sposób, żeby Kandy zagrał lepiej niż Caspian. Gdybym miał po krótce opisać różnicę to powiedziałbym, że Kandy gra "estradowo" w porównaniu do Caspiana. Akurat wtedy słuchałem tylko jazzu i rocka. Pozdrowionka.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

ok :) pisałem o przypadkach w których ludzie kupują drogi wzmacniacz zapominając o tym że jest on tylko częścią systemu, ale zgadzam się z Tobą w 100 % nigdy nie negowałem faktu że caspian jest bardziej dojrzałym produktem roksana, przy okazji chciałem jeszcze raz napisać że nic nie mam do caspiana i gdyby stać mnie było to pewno kupił bym M2 może w przyszłości pod warunkiem że trafię jakąś promocję hehe poza tym moj plan zakłada wymianę kolumn w niedalekiej przyszłości choć może zmienię zdanie i zacznę od wzmacniacza, generalnie w moim przypadku wolał bym zacząć zmiany od kolumn, moje elaci grają zadawalająco ale hm.. roksan domaga się czegoś więcej hehe co powiecie na Harbethy + Roksan = słuchał ktoś takiego mixu obojętnie z Kandy lub caspianem??

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

Słuchając muzyki z mojego systemu mam wrażenie że używając terminologii z TV oglądam film w 3D na bardzo dobrym TV ale niestety nie czuję się jak w kinie Imax choć jest blisko.. w skrócie potrzebny mi jest lepszy projektor tzn kolumny i kosmetyka pod postacią wymiany na caspiana nic tutaj nie poradzi .... och i nie myślę tu o kinie 4D za cholernie nie normalne kwoty ino Harbethy do muzyki akustycznej ale nie tylko czytam forum Harbetha i tam seria 7 ES2 lepiej 3 ponoć jest bardzo uniwersalna ale z roksanem nie wiele osób paruje te kolumny wspominają o nim tylko. Nie przjmował bym się jednak tym ... to są Anglicy hehe

witaj, posiadam zestawienie cd +wzmacniacz Caspiana i łącze go od 4 lat z harbethami najpierw z 7es 3 teraz z HL5. Zestawienie bardzo muzykalne, swietne wypelnienie, a nade wszytskim dla mnie idealna średnica, właściwie dla mnie idealne zestawienie (porównywałem z różnymi Proac oraz Audio Physic i nie mialem absolutnie zadnych watpliwości, przepasc jakosci) Caspian polubił się najbardziej z Harbethami. Polecam na pewno te zestawienie, poniewaz Caspian nie zrujnuje czegos co dla Harbethow najwazniejsze srednica a jeszcze ja wzmocni. Polecam przynajmniej posluchac. serdecznie pozdrawiam

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

miałem okazję nabyć Harbethy 7se2 za kwotę 800 funtów kilka dni temu w bdb stanie ... odpuściłem, zakup cdplayera cyrusa rozbił plan facet sprzedał prawdopodobnie hm ... przeprosiłem za zawracanie głowy ale już nie odpisał:( od pewnego czasu intensywnie mysle o tych kolumnach I chyba zacznam polowanie haha

Dzieki wszystkim za opinie. Mysle ze kupie tego uzywanego M1 i porownam go bezposrednio z K2 w warunkach domowych. Jesli mi sie spodoba sprzedam K2, jesli nie - sprzedam oba i rozgladne sie za czyms innym majac troche wiekszy budzet.

miałem okazję nabyć Harbethy 7se2 za kwotę 800 funtów kilka dni temu w bdb stanie ... odpuściłem, zakup cdplayera cyrusa rozbił plan facet sprzedał prawdopodobnie hm ... przeprosiłem za zawracanie głowy ale już nie odpisał:( od pewnego czasu intensywnie mysle o tych kolumnach I chyba zacznam polowanie haha

Polaczenie Harbethów z K2 moze byc równie interesujace co z Caspianem. Niestety nie znam K2, jedynie z opinii (jest surowszy i dynamiczniejszy od Caspiana) ale Caspian pieknie sie wpisuje w piekne klasowe kulturalne granie Harbetha z wielka skalą dzwieku

Hmm,

chyba muszę posłuchać herbatników z Caspianem bo tak jak słuchałem Caspiana w wielu systemach, herbatników okazjonalnie to bardzo jestem ciekaw co w takim duecie się badzie działo "na dole" - może ktoś kto miał przyjemność takiego zestawienia słuchać się wypowie ??

----------------------------------------------------

moim zdaniem nie warto zamieniać kandy na caspiana, ten drugi będzie trochę bardziej przestrzenny ale różnica nie warta zachodu kandy gra troche bardziej agresywnie caspian bardziej analogowo, na Twoim miejscu rozważyłbym nada 375 masz regulację barwy(do rocka jak znalazł) mozesz podpiąc dwie pary kolumn z czego ja osobiście korzystam na co dzień, poza tym w caspianie w metalu brakowało trochę masy i mocy nad to potwór mocowy, w odpowiedniej konfiguracji zagra krystalicznie czysto i detalicznie przy okazji, porównywałem bezpośrednio kiedyś obydwa roksany

Hmm,

chyba muszę posłuchać herbatników z Caspianem bo tak jak słuchałem Caspiana w wielu systemach, herbatników okazjonalnie to bardzo jestem ciekaw co w takim duecie się badzie działo "na dole" - może ktoś kto miał przyjemność takiego zestawienia słuchać się wypowie ??

jesli chodzi o caspiana z harbeth 7es 3 to w moim pokoju 18 m2 basu było wystarczająco dużo. Jego kontrola była zadawalająca, bo tak zupełnie obiektywnie to Caspian nie ma zarówno z ilością jak i kontrolą wielkich problemów. Oczywiście 70w to nie ogrom, i przy dużych poziomach głośności pow. godz.12 może już go byc za dużo i będzie mniej kontrolowany, ale mysle ze to kwestia juz kolumn - bo harbethy 7es3 mają bardziej mękki bas i tutaj byc może jeszcze silniejsza maszyna by się przydała (być może już wersja 85W) ale nie odczuwałem kompletnie braków w tym zakresie. Bo to, co wyrózniło przy wyborze harbethow do caspiana (od innych kolumn), to swietny bas oraz przepiekne wokale i ogólna kultura i klasa grania (ktore np Vienny Mozart i Beethoveny, Proac, Audio Physic nie miały) Caspian swietnie prowadził harbethy 7es3. Z HL5 jest jeszcze lepiej (bardziej obiektywne kolumny od 7es3) z wieksza skrzynią wiec i bardziej rozciagniety bas, lepszy niz w 7 i bardziej kontrolowany. Ale ze wzgledu ze jest go wiecej to juz w moim niezbyt duzym pokoju jest go ciut za duzo - ale to juz poziomy glosnosci w okolicy godz. 11. Oczywiscie pozostaje kwestia akustyki -pomieszczenia - tutaj pewnie mozna wiele poprawic i problemu by nie bylo. Generalnie, jestem bardzo zadwolony z tego polaczenia, analogowe granie, piekne rozciagniecie, ogromna skala dzwieku - tutaj pewnie główna "wina" Harbethów :) i rzucajace na kolana wokale. Świetnie gra to z klasyka, jazzem, lżejszym rockiem oraz muzyka elektroniczną - nie wiem, czy harbethy są z tym rodzajem muzyki kojarzone, ale spisują się naprawde świetnie. serdecznie pozdrawiam

@diem28,

dzięki, tak jak napisałem muszę kiedyś posłuchać herbetów u siebie - zapytałem o dół bo harbety mają bas raczej okrągły, a Caspian (mam M1NG) choć go dobrze kontroluje, to nie prezentuje go w konturowy, punktowy sposób a raczej pulsujący i dobrze wypełniony/rozciągniety i tu moje podejrzenie ze może z tego wyjść coś zbyt misiowatego.

btw, właśnie zauważyłem, że masz IC od Sonus Oliwy - u mnie ten IC na srebrnych bulletach tak wykastrował bas Caspiana, że bardzo szybko znalazł nowego właściciela - więc jak zwykle wychodzi że gra system.

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

zamieniajac kandy na nad'a c375 to jakis zarcik:)

nie wierze, ze kandy jest tam mocno 'gorszy' od caspiana

mialem kilka tyg. tego c375 i do caspiana to mu brakuje duzo oj bardzo duzo

najwazniejsza jest barwa dzwieku!..

juz od nad'a c375 gral lepiej mf m6i ale to tez nie muzykalnosc caspiana..

@diem28,

dzięki, tak jak napisałem muszę kiedyś posłuchać herbetów u siebie - zapytałem o dół bo harbety mają bas raczej okrągły, a Caspian (mam M1NG) choć go dobrze kontroluje, to nie prezentuje go w konturowy, punktowy sposób a raczej pulsujący i dobrze wypełniony/rozciągniety i tu moje podejrzenie ze może z tego wyjść coś zbyt misiowatego.

btw, właśnie zauważyłem, że masz IC od Sonus Oliwy - u mnie ten IC na srebrnych bulletach tak wykastrował bas Caspiana, że bardzo szybko znalazł nowego właściciela - więc jak zwykle wychodzi że gra system.

Pozdrawiam

oba elementy systemu to podobna szkoła dzwięku, Caspian nie zmienia na siłę charakaterystyki grania Harbethów. Stąd też i podobnie utrzymuje charakter basu harbethów. Mi bardzo odpowiada taka szkoła grania, raczej po ciepłej stronie, choć bez przesady oczywiście. Gra przyjemnie, gra pięknie muzyka i gra cały system. Wiele u mnie wniosły kable, IC Crystal Cable (dzwięczny, obiektywny bardzo dobry kabel i o klasę wyżej niż SO, który trafił jako lacze z tunerem.) Jednak moze kogos zdziwie, ale najwiecej z bizuterii wniosla sieciowka Cardasa. Bas zyskal dyscyplinę oraz jeszcze go dodał. Najlepiej przesluchac i wyrobic sobie zdanie. Mnie ten dzwiek calego systemu powalil i tak pozostalo. Moze gdy bede wymienial to pojde w lampe ale juz o wiele wyzej. Ale na razie pewnie pogra jeszcze dlugo.

Gość cdplay.pl

(Konto usunięte)

Po tak ładnych wpisach jestem pewny że następnymi kolumnami u mnie będą Harbethy :-) wielu użytkowników chwali sobie IC oraz głośnikowe nordost red dawn w systemach z Harbethami a co ty na to? miałeś jakieś przygody z tymi kabelkami Diem28?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.