Skocz do zawartości
IGNORED

Focal 826VW opinie osób posiadających - z czym w zestawieniu

opium30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, słuchałem dzisiaj focali 826VW z limitowanej edycji. Czy ktoś z was posiada w/w kolumienki ? Jeśli tak to z czym je porównywaliście i jakie są wasze wrażenia ? Miałyby grać z Nadem 375 Cd565 i docelowo gramofonem pro-ject 1 xpression III . Czy uważacie, że będzie to lepszy zakup od GX200 MA ?

Witaj,

kolumny Focal Chorus 826 szczególnie w wersji VW to świetny produkt, kolumna która w wielu konfiguracjach sprawdza się idealnie. Osobiście jednak do systemu NAD, szczególnie z mocnym C375 szukałbym kolumn o trochę innym brzmieniu. Połączenie NAD C375 z Focal sprawdzi się przy odsłuchach mocnej, dynamicznej muzyki rockowej. Spokojniejsze klimaty będą trochę cierpiały.

Co do połączenia C375 z Monitor Audio serią GX to jest to dosyć często stosowane. Połączenie takie daje mocny, dynamiczny dźwięk. Największą jednak cechą takie połączenia jest krystaliczna, czysta i bardzo szczegółowa góra pasma.

Z mojej strony zdecydowanie sugerowałbym przesłuchać jeszcze kilka innych rozwiązań. Napewno pozostań przy wybranej elektronice, zwróć proszę uwagę na następujące zestawy kolumnowe:

1. Amphion Argon 3L - kolumny o stosunkowo łagodnym dźwięku, przenoszące dużo szczegółów, oferujące niesamowicie niski o świetnie kontrolowany bas. Zaletą systemu jest także mniejsza wrażliwość na pomieszczenia o trudnej akustyce. W połączeniu z mocną elektroniką NAD świetny system.

2. ATC SCM 40 - klasyczna kolumna 3-drożna, wymagająca dobrego, mocnego wzmacniacza (C375 idealnie się do tego nadaje). Dźwięk bardzo szczegółowy, wybitna góra pasma, pozwalająca wejść wgłąb nagrania, bas bardzo dobrze kontrolowany, bardzo nisko schodzący, krótki, bardzo mocny. Środek bardzo neutralny, słychać to po naturalnych i bardzo bezpośrednich wokalach. Kolumna nie dla każdego, jednak jeśli szukamy wyrafinowanego dźwięku, opcja naprawdę warta rozważanie.

3. Audio Physic Tempo 6 - klasyczne połączenie ze wzmacniaczem NAD. Bardzo pełny, przestrzenny, dynamiczny dźwięk. Jest w tym trochę efekciarstwa, jednak bardzo pozytywnego, pozwalającego na niezwykle przyjemne i wciągające odsłuchy. Bardzo często taka konfiguracja podoba się naszym Klientom i właśnie ją wybierają.

4. KEF R700 - wyrównana, z dobrym, nisko schodzącym basem, wybitna przestrzeń dokładnie rysowana także wgłąb sceny (w dużej mierze za sprawą technologii Uni-Q). Równa, bezpieczna i uniwersalna kolumna z eleganckim design.

Co do gramofonu to w tym przypadku wybór jest optymalny, chociaż zawsze zapraszam na odsłuch porównawczy z bezpośrednim konkurentem Rega RP3. Są to gramofony z podobnej półki klasowej, grające jednak trochę innym charakterem.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji systemu,

w przypadku pytań oczywiście służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Słuchaliśmy KEF-a q700 i generalnie odpadł niestety- nie wiem jak będzie w wersji R

Poproszę na PW cenę ( do zapłacenia ) za focala 826VW w kolorze białym lub czarnym oraz GX200 w black piano;) muszę przekalkulować w takim razie zakup na miejscu lub u Państwa bo widzę chęć współpracy a to w obecnych czasach ważna sprawa więc skalkuluję przejazd tych 300 kilometrów na odsłuchy :)

Proszę o PW także z cenami pozostałych kolumn

Obawiam się, że może być ciężko z dostaniem kolumn 826VW, jakiś czas temu się interesowałem tematem i podobno już ich w Trimexie nie było (koniec, basta).

Osobiście posiadam ten model (przetworniki od Elektry) w pięknym, czerwonym lakierze fortepianowym.

Przed zakupem spędziłem sporo czasu na odsłuchach ( wszystkich możliwości na pewno nie sprawdziłem, bo nie było to możliwe ). Były tam zarówno GX200, były Dali Mentor 6, było B&W, był Paradigm, były Triangle, była Vienna Acoustics i jeszcze kilka pozycji. Generalnie wybór zajął mi dobre 2 miesiące. Padło na wspomniane Focale, z których jestem bardzo zadowolony.

Jeśli chodzi o elektronikę napędza je (tak jak widać w stopce) Denon PMA 1510 z Audiolabem 8200CD. To pozostałość z poprzedniego systemu jaki miałem, o ile odtwarzacz na pewno zostanie, to rozważam poważnie zmianę wzmacniacza, jestem już po kilku odsłuchach, najfajniej jak dla mnie wypadł dotychczas właśnie NAD C375Bee. Jednak tutaj poszukiwania wciąż trwają, gdyż zacząłem rozważać opcję dwóch monobloków. Pośpiechu generalnie nie ma, w związku z wakacjami, wyjazdami itd temat ruszy pewnie dopiero na jesień :)

Faktem jest, że w przypadku Focali trzeba zapewnić odpowiednią ilość prądu, według różnych testów i recenzji schodzą poniżej 3 Ohmów więc bywa różnie. Ja ciągle szukam, o dziwo z Denonem nie ma tragedii ;)

Sa, kolory do wyboru do koloru, przy mnie dzisiaj bylo to potwierdzone :-) biale sa na stanie czarne do przywiezienia do sklepu :-)

Ps jest to wersja na 30 lecie, ile sztuk tego wypuscili? Czy kazdy komplet jest sygnowany numerem ?

Wszystkie kolumny wymienione przez Q21 sa spoko,ale do nich raczej widział bym srebrna serie M NADa.Do 375 chyba najlepiej spasuja AP,ale tez by sie przydała bardziej wyrafinowana elektronika.

Jak chcesz Focale i lubisz taki sound to spoko,ale ja na twoim miejscu bym sie rozgladal juz za nowymi klockami zeby z 826 wyciagnac wiecej niz 50% a do tych Nadow w zupelnosci wystarcza podstawowe focale z tej serii za 4kzl-zagra prawie to samo a o polowe taniej.

Ja sie wogole zastanawiam dlaczego powstal trend kupowania kolumn "na zapas" i grania na pol gwizdka?

Jest jeszcze opcja kupienia tych podstawowych focali za 4kzl chyba to seria 700v i uzywanego pre i podpiac to pod 375-napewno zagra lepiej niz goły nad i 826,choc juz wyglad system nie bedzie taki wow,przynajmniej dla niedzielnego Stasia znajomka co wpadnie na degustacje.

Wszystkie kolumny wymienione przez Q21 sa spoko,ale do nich raczej widział bym srebrna serie M NADa.Do 375 chyba najlepiej spasuja AP,ale tez by sie przydała bardziej wyrafinowana elektronika.

Jak chcesz Focale i lubisz taki sound to spoko,ale ja na twoim miejscu bym sie rozgladal juz za nowymi klockami zeby z 826 wyciagnac wiecej niz 50% a do tych Nadow w zupelnosci wystarcza podstawowe focale z tej serii za 4kzl-zagra prawie to samo a o polowe taniej.

Ja sie wogole zastanawiam dlaczego powstal trend kupowania kolumn "na zapas" i grania na pol gwizdka?

Jest jeszcze opcja kupienia tych podstawowych focali za 4kzl chyba to seria 700v i uzywanego pre i podpiac to pod 375-napewno zagra lepiej niz goły nad i 826,choc juz wyglad system nie bedzie taki wow,przynajmniej dla niedzielnego Stasia znajomka co wpadnie na degustacje.

Zastanawiam sie, czy ty wogole myslisz co ty piszesz, czy rwoje rady wrozysz ze szklanej kuli.... sluchalem pod tym nadem 816 i jeszcze jeden model focali z nizszej polki, i nie ma wogole porownania, 826vw miazdzy te wspomniane pod kazdym wzgledem.... bez komentarza, dla mnie twoje porownanie to tak jakbym wybrql sobie powiedzmy mercedesa z 3L silnikiem, a ty bys mi polecil opla astre z 1,4 twierdzac ze w Polsce i tak nie ma drog zebym wykorzystal taki silnik.....

Zastanawiam sie, czy ty wogole myslisz co ty piszesz, czy rwoje rady wrozysz ze szklanej kuli.... sluchalem pod tym nadem 816 i jeszcze jeden model focali z nizszej polki, i nie ma wogole porownania, 826vw miazdzy te wspomniane pod kazdym wzgledem.... bez komentarza, dla mnie twoje porownanie to tak jakbym wybrql sobie powiedzmy mercedesa z 3L silnikiem, a ty bys mi polecil opla astre z 1,4 twierdzac ze w Polsce i tak nie ma drog zebym wykorzystal taki silnik.....

Gawron88 to rasowy audiofil podpiął DVD manta do denon pma 1500 i stwierdził ze denon jest do dupy. Ale to rasowy, osłuchany i już wszystko słyszał i wszystko wie mimo że ma niewiele lat. Aha i ma super sprzęt taki za około 1000 zł.

Zapomniałbym, ma tez niewyparzoną gębę.

skk

Jak ktos moja stopke bierze na powaznie LOL to swiadczy o czymś.Dla mnie denon 1500 nie jest pępkiem świata.

Opium30,coś Cie boli?No to sory,ze skrytykowalem Twoja elektronike,choc tak naprawde to elektronika NADa wiec po co sie oburzasz?

Chorus 726V i 826V to praktycznie to samo tylko 2 tysiaki taniej a Ty wyskakujesz ,ze 3.0L i 1,4L.Wersji limitowanej nie znam a takze jej ceny,ale pod te NADy to 726V to i tak za duzo

Jak ktos moja stopke bierze na powaznie LOL to swiadczy o czymś.Dla mnie denon 1500 nie jest pępkiem świata.

Opium30,coś Cie boli?No to sory,ze skrytykowalem Twoja elektronike,choc tak naprawde to elektronika NADa wiec po co sie oburzasz?

Chorus 726V i 826V to praktycznie to samo tylko 2 tysiaki taniej a Ty wyskakujesz ,ze 3.0L i 1,4L.Wersji limitowanej nie znam a takze jej ceny,ale pod te NADy to 726V to i tak za duzo

Kolego, pociskasz takie pierdoły, że naprawdę żal mi Ciebie niezmiernie....... Ja Ci piszę, że 826vw pozostawia daleko w tyle niższe modele a ty dalej z uporem maniaka swoje....... jeśli chcesz to sobie kup 726V ja ich słuchałem i ich NA 100% nie kupię tylko wybiorę między 826VW a GX200 .... i jeśli masz dalej pisać tylko po to aby "napisać" to proszę w innych postach .

Wersji limitowanej nie znam

TO JAK MOŻESZ PISAĆ O CZYMŚ CZEGO NIE ZNASZ, nie widziałeś, nie słuchałeś z tym konkretnie modelem wzmacniacza czyli jednak wróżysz z kuli ...... bez odbioru

Wersja limitowana kosztuje 10600pln - bez rabatu - teraz już chociaż jedną rzecz wiesz ;)

Żeby było śmieszniej, to są nawet gotowe zestawy z 826V ( nie W ) czy to zbieg okoliczności ? a może fajne uniwersalne brzmienie ? Masz tutaj specyfikację wzmacniacza i kolumn..... rekomendowany wzmacniacz do 826V to 40-250W a 375 ma 150w x2 .....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opium30 wszystko co napisałes o Focalach-spoko niech bedzie,nie mam jak tego zweryfikowac i przyznam Ci racje.I co stanał Ci?

Jak Ty dobierasz system wg norm mocowych to sie tu tak nie pociskaj bo mały Jąś jestes.Masz,dla Twego orgazmu powiem ci ze ten NAD na mierniku to daje nawet wiecej niz 150W bo 200 na kanał przy 8ohm.I co to mowi?Ano nic tyle tylko,ze mocny piecyk i zbyt dobre kolumny do niego.

Ps a moja szklana kula przesyła Ci pozdrowienia i dalej mi wyswietla ze focal 726V (za niecałe 5k)do tych nadow to i tak za duzo.

Tak tak wiem, zacieła się i będzie ci tak pokazywać cały czas :)

Powodzenia w poszukiwaniu wypasionych altusów 200 ! do twojej manty :)

Szalom!

PS. stanał mi i stoi cały czas !

rekomendowany wzmacniacz do 826V to 40-250W a 375 ma 150w x2 .....

I co z tego wynika? Że 375 się nie nadaje? Bo za słaby?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Konkluzja z tego postu, oraz zapewne innych, ze jedynie odsluchy pozwola na wybranie wlasciwego sprzetu, bo jak widac w tym temacie jedyny sensowny post jest sprzedawcy q21 z drugiej strony nie ma co sie dziwic, nie jest to osoba anonimowa i przedewszystkim ma wiedze praktyczna a nie wyczytana na forach internetowych. Nie wrzucam tu oczywiscie wszystkich do jednego worka bo zapewne wsrod zasiadajacych tutaj "Pseudo znawcow" jest jakis procent ludzi ktorzy maja jakiekolwiek pojecie o tym o czym pisza. Cala rzecz polega na wyodrebnieniu belkotu od fachwych i pomocnych informacji.

Gość

(Konto usunięte)

Napisano wczoraj, 21:57

Wyświetl postUżytkownik opium30 dnia 08.08.2012 - 19:17 napisał

rekomendowany wzmacniacz do 826V to 40-250W a 375 ma 150w x2 .....

I co z tego wynika? Że 375 się nie nadaje? Bo za słaby?

Ja wyczytałem z tego, że w sam raz - mieście się w zalecanych ramach :)

Ps a moja szklana kula przesyła Ci pozdrowienia i dalej mi wyswietla ze focal 726V (za niecałe 5k)do tych nadow to i tak za duzo.

sugerujesz że wzmacniacz powinien być droższy od kolumn ? fakt że ten Nad patrząc na ceny z pewnością nie jest tyle wart (chinole za połowę ceny nie grają gorzej) ale to i tak za dobry wzmacniacz do tych kolumn, stosunkiem jakości do ceny one teraz też nie grzeszą

wg mnie lepiej dołożyć do kolumn niż wzmacniacza, przyrost jakości dźwięku będzie dużo bardziej odczuwalny niż dokładanie kolejnych tysięcy i zmiana niuansów w kolumnach tego pokroju

Don,jak ten kolega dobiera metryczke wzmacniacza do metryczki kolumn :)

Slyszałem Focale z Nadem i to jest zbita papka.

Tak sugeruje zeby miec pozadny naped,zeby wycisnac z kolumn wszystko i nie jest to blad zeby miec drozszy wzmak od kolumn.Blad to jest tak jak ty sugerujesz do wzmaka za 5k kolo chce kolumny za 10k a Ty mu kazesz jeszcze do kolun dokladac-to jest profanacja.

Gość

(Konto usunięte)

Gawron88 - tak się składa, że również mam NAD C375 i przejście z kolumn za ok. 4-5 tys. (Dynaudio, Bowers & Wilkins) na kolumny za 7 tys. zł (Xavian) dało zdecydowane, słyszalne zmiany in plus :)

I całkowicie popieram wypowiedzi w tej materii opium30 i don111 :)

I co z tego wynika?Jakbys wymienil na inne kolumny w cenie swoich poprzednich kolumn tez zmiany mogly by byc na plus.

To teraz podepnij srebrnego Nada M-i co na minus wyjdzie?

Kolega uzywa sluchawek pchełki za 20zl i podpina je pod TV,dalem mu Beyery 770 i tez wyszlo in plus :)

Tak sugeruje zeby miec pozadny naped,zeby wycisnac z kolumn wszystko i nie jest to blad zeby miec drozszy wzmak od kolumn.Blad to jest tak jak ty sugerujesz do wzmaka za 5k kolo chce kolumny za 10k a Ty mu kazesz jeszcze do kolun dokladac-to jest profanacja.

to nie jest profanacja tylko wyciśniecie możliwie najlepszej jakości mając zadany budżet

nie twierdzę że taki wzmacniacz wyciągnie wszystko z kolumn (nie chodzi mi konkretnie o Nada ale o tą klasę jakości/cenową wzmacniacza, już dobrze się zgrywającego)

podłączając kilkukrotnie droższą elektronikę, również dobrze zgrywającą nie będzie jakiejś przepaści na tego typu kolumnach, będą wąskim gardłem systemu

Gość

(Konto usunięte)

I co z tego wynika?Jakbys wymienil na inne kolumny w cenie swoich poprzednich kolumn tez zmiany mogly by byc na plus.

To teraz podepnij srebrnego Nada M-i co na minus wyjdzie?

Kolega uzywa sluchawek pchełki za 20zl i podpina je pod TV,dalem mu Beyery 770 i tez wyszlo in plus :)

1. Przecież wymieniłem m.in. Bowersy i Dynaudio z jednego przedziału cenowego i z tymi zmianami różnie bywało. Jeśli były in plus, to nie był to przeskok tak zdecydowany.

2. Oczywiście, że podpięcie NAD'a ze srebrnej serii da pozytywny efekt, notabene miałem w domu M3 z Masters, ale - patrz wyżej - zmiany nie będą tak kolosalne, jak w przypadku wymiany kolumn na droższe.

A o to właśnie chodzi: zdecydowanie lepszą opcją są droższe kolumny, niż droższy wzmacniacz - lepiej, moim zdaniem, władować kasę w klasowo wyższy model kolumn, niż odwrotnie.

Zalezy co z czym sie spina.Idac ta droga wzmak za 5k kolumny za 15k mozna wpasc w bagno,szczegolnie jesli kolumny sa "trudne" do wysterowania,albo nawet niskoefektywne.

Ememka,masz kolumny troche drozsze od pieca,nie ma jeszcze mezaliansu cenowego.Jesli sa to Xaviany EVO 250 to jest to mezalians klasowy.

Jak przykladam najwieksza wage do amplifikacji inaczej niz wiekszosc i jest mi z tym dobrze,przynajmniej nie produkuje stereotypow i nie wkaldam wszystkiego do jednego worka.

Gość

(Konto usunięte)

Też nie wkładam wszystkiego do jednego worka (racja: wzmak za 5 tys.,kolumny za 15 tys.- totalny mezalians) i napisałem "moim zdaniem".

Mając do wydania określoną kwotę, wybrałem zmianę kolumn i wiem, że ta zmiana jest bardziej znacząca, niż gdybym zamienił C375 na wyższy model, a pozostał przy poprzednich kolumnach.

I bynajmniej nie jest to stereotyp ;)

No ale nie napisales jakie to masz Xaviany, wszedlem w Twoje 'o mnie' i zgadłem XN 250ki.Odrywa sie wogole u Ciebie dzwiek od kolumn z tymi Nadami?Widze tez ,ze jesteś fanem Italian Job,ale tam byly elektrostaty Quada :)

Duzo masz tych Nadow i nawet remocik opcjonalny chyba.Jak masz jakiegos kolege z troche lepsza elektronika to wez Xaviany pod pache i sprawdz u niego,moze wyleczysz sie z Nada :)

Gość

(Konto usunięte)

1. Nie nie odrywa się w ogóle! ;)

Pytanie retoryczne...

Gdyby się nie odrywał, to nie dokonywałbym zamiany poprzednich kolumn, od których jak najbardziej się odrywał.

A nie napisałem modelu Xavianów (tak jak i modelu poprzednich Bowersów oraz Dynaudio), bo mówimy tutaj o przeskoku ceno-jakościowym i nie model ma akurat znaczenia - podobny przeskok byłby również, gdybym kupił np. Dynaudio Focus 160.

2. I co w związku z tym, że tam były elektrostaty? Był tam też NAD T770, który jest amplitunerem KD, a my tu przecież o stereo pełną gębą prawimy :)

I do "fana" tego filmu mi daleko - cytat tylko ze względu na firmę NAD :)

3. Remocik nie jest opcjonalny, tylko jak najbardziej standardowy (od wzmacniacza) z dopisaną celowo emotką ";)" - w domyśle: "bardzo" istotny element zestawu ;)

4. NAD jest moim świadomym wyborem - nie wymuszonym (że słuchałem tylko NAD'a i w sklepie mieli tylko NAD'y) - ograniczonym jedynie budżetem, bo nie stać mnie na np. na upatrzononego Accuphase.

Jak masz jakiegoś kolegę z trochę lepszą spostrzegawczością i zdolnością intrepretacji, to sprawdź razem z nim w moich dawnych postach, jaki sprzęt poznałem (posiadałem, słuchałem u znajomych plus pracujący od wielu, wielu lat w bielskim specjalistycznym sklepie audio kumpel z technikum), może przestaniesz starać się na siłe uzdrowić ludzi zdrowych ;)

Jeśli już dokonałeś tak poważnej analizy, to na przyszłość, proszę, zrób to rzetelniej :)

Slyszałem Focale z Nadem i to jest zbita papka.

Przed chwilą pisałeś, że nie znasz 826VW!? to słuszałeś je z NADEM czy nie ? Twoim tokiem rozumowania KAŻDY dany model kolumny ( NIEZALEŻNIE OD "WYSOKOŚCI" MODELU oraz zainstalowanych w nim przetworników ) z danym modelem wzmacniacza (j.w) wg twojej opinii zagra ŹLE. Myślę, że twoje teorie nie są do końca logiczne. Gdzieś kiedyś przez pare sekund u kogoś usłyszałeś, nie przypasowało i od tego czasu NAD to złooooo . :)

Tak więc pytam. Jaką konkretnie konfigurację słyszałeś na jakich utworach.

Ps. twoja wiarygodność w każdą chwilą maleje :D tak samo jak w twoim temacie poszukiwanie altusów 200 zamiast paradigmów ( wg Ciebie to też, żart ;) zapewne taki sam jak ta manta w opisie )

:) słyszałem rozne modele od JMlaba po Focala a VW nawet na oczy nie widziałem-dotarło?A zbita papka to nie jest wina kolumn nawet niskich tak słabowitych Twoim zdaniem modeli.Zaraz sie dowiemy,ze to niemal poziom electry :)

Ememka-co w tyn nie rzetelnego,ze masz za dobre paczki do szaraczków?Ale ok,zle zrobiłem, ze "probowałem uzdrowic".Na elektronike ponarzekałem,ale zwróć uwage,ze paczki oceniam bardzo wysoko.

Eeee co tam bede gadać,ide słuchac Manty ktora zdaniem Opium30 mam LOL,a i altuskow ktorych nie mam,ale "chce" miec LOL.Jak widac zarty czy nie zarty "fachowcy" i tak sobie wszystko dopowiedza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.