Skocz do zawartości
IGNORED

Pliki wysokiej rozdzielczośći - skok jakościowy czy nabijanie w butelkę?

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

No to się cieszę, że się cieszysz :)

Jakaś mądra rada, albo link do strony z której dowiem się coś nowego odnośnie techniki audio?

Tylko litości.. nie po raz 56458763103783448 "musisz dużo słuchać (sprzętu, bo muzyka to taka ozdoba do tego)" :)

A po co słuchać , wystarczy poczytać w necie i juz wiadomo co z czym zagra ;)

Mam tylko nadzieje ,że żartujesz sobie i nie piszesz poważnie ?

P.S.

Ta cała dyskusja na temat wyższości jednego formatu nad drugim sprowadza się niestety do wspólnego mianownika - jakości realizacji .

Jak płyta / plik jest kiepskiej jakości to żaden sprzęt , nawet za pierdylion $ cudów nie dokona .

Ale żeby to zrozumieć trzeba niestety posłuchać a nie poczytać. .. :)

Nie zgadzam się.

Można oszczędzić sporo czasu i pieniędzy, gdy przestudiuje się informacje zawarte na tych stronach (kolejność losowa):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I chyba najważniejszy ze wszystkich, dosłownie skarbnica wiedzy inżynieryjnej o technice audio:

Ukryta Zawartość

Można jeszcze przytoczyć kilka miejsc w sieci, z ogromną dawką podstawowych technicznych informacji, których przestudiowanie nie pozwoli nabrać się na ściemy w sponsorowanych recenzjach audiofilskich aka wypociny Pacuły, i "porady" kolegów z forum, że w audio nie można tanio i dobrze.

Musi być drogo, żeby było dobrze.

Musi być nawet bardzo drogo i co najważniejsze trzeba przerzucać co najmniej 20 lat sprzęt żeby zrozumieć co to jest dobry dźwięk.

Ja twierdzę, że te 20 lat przerzucania sprzętu, to marnowanie czasu w wyniku braku podstawowych informacji technicznych co jest za co odpowiedzialne i co ma zasadniczy i realny wpływ na dźwięk i zmienianie co chwila klocków "na pałę" - na zasadzie: a, zobaczymy czy to z tym zagra dobrze.

Może się uda, może się nie uda.

Jak się nie uda, to przynajmniej będzie okazja do wymiany sprzętu.

A zakup nowego sprzętu jest przecież taki przyjemny.. :)

Takie jest moje zdanie i życzę wszystkim początkującym koneserom tego hobby, aby nie błądzili latami w poszukiwaniu dobrej konfiguracji, tylko zaznajomili się wpierw z technicznym zagadnieniem, a dopiero z ugruntowaną wiedzą podstawową szli na zakupy i odsłuchy.

Szkoda tylko, że te wszystkie linki które wypisałem nikt nigdy mi nie podrzucił w jakimś poście, wpadłem na nie samodzielnie - przypadkowo czegoś szukają w necie.

A jak się później okazało - link do każdej ze stron, które podałem pojawił się na tym forum nieraz kilkukrotnie przy okazji jakiś tam dyskusji.

BeatX jak czytam Twoje wpisy to mam wrażenie, że Ciebie to chyba jakaś sekta zwerbowała ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

P.S.

Ta cała dyskusja na temat wyższości jednego formatu nad drugim sprowadza się niestety do wspólnego mianownika - jakości realizacji .

Jak płyta / plik jest kiepskiej jakości to żaden sprzęt , nawet za pierdylion $ cudów nie dokona .

Jakby podpiąć pod tytuł wątku to nie będzie o czym dyskutować ....:-)

Mam tylko nadzieje ,że żartujesz sobie i nie piszesz poważnie ?

Wszystko to co napisałem - napisałem na poważnie :)

Na poważnie też, powtarzam pytanie w Twoją stronę.

Dla przypomnienia:

Jakaś mądra rada, albo link do strony z której dowiem się coś nowego odnośnie techniki audio?

Tylko litości.. nie po raz 56458763103783448 "musisz dużo słuchać (sprzętu, bo muzyka to taka ozdoba do tego)" :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

BeatX jak czytam Twoje wpisy to mam wrażenie, że Ciebie to chyba jakaś sekta zwerbowała ;)

Nie mów , nie mów. Chłopak widać, że się stara i w bardzo szybkim czasie zrobił ogromne postępy. Jeszcze kilka tygodni temu nie miał tak bogatego języka w zakresie techniki audio. Dziś włada takimi terminami, że często muszę zaglądać do wiki żeby zrozumieć. Czasem nawet zastanawiam się czy on sam wie o czym pisze :)

Jeśli tak to pełny szacun :)

W świecie audio nie dostaniesz nic na tacy i nie nauczysz się z ładnych opisów. Trzeba poświecić na to czas - dużo czasu i kasę - dużo kasy.

Masz wiele trafnych spostrzeżeń, ale akurat tutaj rozmijasz się z prawdą. Testowanie sprzętu to podstawa, by wyrobić sobie zdanie o jakości brzmienia,

ale umiejętne wyławianie wartościowych opisów w internecie również jest niezwykle istotne, bo ułatwia poszukiwania.

Dochodzi do tego wiedza zaczerpnięta od ludzi z branży w realu, czyli znajomych, którzy Ci szczerze doradzą, a nawet pracowników salonów audio,

z których można pożyczyć do przetestowania dany sprzęt.

To znacznie ułatwia podjęcie decyzji co do wyboru. Oczywiście - im więcej klocków przewalasz w swoim systemie - tym masz większe rozeznanie jak co gra.

Ale to jest wiedza subiektywna i niepełna jeśli chodzi o doradzanie innym. W dodatku trzeba umieć tę wiedzę umiejętnie przekazać, a tutaj niektórym to nie wychodzi.

Kolega BeatX bardzo mi ostatnio pomógł w doborze słuchawek, a nie jest to prosta sprawa. Trzeba rzecz jasna posłuchać w swoim systemie, ale dobra porada jest bardzo ważna. A BeatX napisał kilka opinii, które dla mnie okazały się bardziej wartościowe niż te w necie i dzięki nim wiedziałem czego szukać.

Tak samo jest z innym sprzętem. Dobre porady, takie od serca, mogą pomóc w doborze optymalnego zestawu.

Ale jak czytam np. porady Kolegi discomaniaca to mi się włos na głowie jeży. To jest ktoś, kto się zna? Na przestrzeni 10 lat napisał tyle sprzecznych ze sobą

opinii, że po prostu ja osobiście mam jego rady głęboko w...

Jeśli chodzi o kasę - to czemu Twoim zdaniem trzeba wydać dużo?

Czas - owszem...nawet ja poświęciłem sporo czasu, by osiągnąć to co chciałem, ale kasa? Też wyznajesz teorię: im drożej, tym lepiej?

Ukryta Zawartość

:)

I Ty mi zarzucasz, że jestem z sekty? :)

Że interesują mnie czysto techniczne i naukowe zagadnienia techniki audio?

Z mojego punktu widzenia wygląda to mniej więcej tak:

Ja pytam o wpływ impedancji wyjściowej wzmacniacza słuchawkowego na zmiany w odpowiedzi charakterystyki częstotliwościowej wpiętych do tego wzmaka przetworników (czemu słuchawki wpięte do taniego sprzętu mają dudnienie na basie, a do lepszejszego - lepiej kontrolowane niskie tony)

A Ty pytasz jakim kabelkiem poprawić sobie niskie i wysokie tony.

Poprawiaj sobie dźwięk (akustykę) kabelkami i pozwól, że ja będę sobie czytał portale gdzie jest podawana techniczna wiedza, a nie magia, gusła i obrzędy :)

Ukryta Zawartość

Wszystko to co napisałem - napisałem na poważnie :)

Na poważnie też, powtarzam pytanie w Twoją stronę.

Dla przypomnienia:

Jakiej rady oczekujesz ?

Tutaj rada jest tylko jedna : trzeba posłuchać sporo urządzeń aby wiedzieć jak one grają .

Suche dane techniczne , choć po części przydatne nie zastąpią Tobie słuchu.

Tutaj rada jest tylko jedna : trzeba posłuchać sporo urządzeń aby wiedzieć jak one grają .

............................................................................................................

No tylko, żeby z tym słuchaniem na pałę sprzętu nie było jak z odsłuchem Schiit Audio Asgard (pierwsza wersja), gdzie poprzez ułomność konstrukcji wzmacniacza można było zepsuć sobie drogie słuchawki:

Ukryta Zawartość

Oczywiście, Schiit Audio cieszy się dużym entuzjazmem wśród audiofili którzy olewają technikalia i stosują święte odsłuchy :)

Ja sam dowiedziałem się o tej wtopie firmy Schiit Audio dwa dni temu (i późniejszym wykręcaniu się jakby nie było problemu), dlatego ja już nie dość że nigdy nie wezmę pod uwagę tej firmy, ale nawet nie będę jej polecać.

Za takie siupy i techniczną ignorację? - no way.

Ukryta Zawartość

No tylko, żeby z tym słuchaniem na pałę sprzętu nie było jak z odsłuchem Schiit Audio Asgard (pierwsza wersja), gdzie poprzez ułomność konstrukcji wzmacniacza można było zepsuć sobie drogie słuchawki:

Słyszałem o tym.

Na szczęście mój Schiit Lyr ma już zabezpieczenie, bo w trakcie porównań słuchawek bezkarnie wyciągałem i wkładałem wtyk jack bez wyłączania wzmacniacza. :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba odstawić (do kontenera) :)

Dobra. Jeśli ty kupiłeś ten sprzęt 10 lat temu jako kilkuletni to jeszcze ma sens. Ale kupując to teraz za te pieniądze, które sobie dziś za ten złom życzą to trzeba mieć czaszkę lekko wgniecioną :)

Niech się wypowiedzą ci co kupili. Ci co nie kupili i nie znają niech lepiej nie dywagują ;-)

Tak długo prosiłeś o podanie kilku odtwarzaczy i co? Jak podałem dyskusja się urwała.

Tu masz rację. Podstawa to sposób w jaki został przygotowany materiał muzyczny.

Z tym już całkowicie sie zgodzic nie można. Słuchać oczywiście trzeba, bo przecież chodzi tu o muzykę. Ale jeśli tylko do słuchania sie ograniczymy, to nic nam to nie da, bo skad się dowiemy dlaczego raz słychać dobrze, a innym razem źle? By odpowiedziec na to istotne przecież pytanie, potrzebna jest wiedza. A tej nie zdobywa sie wielogodzinnymi odsłuchami, w kazdym razie jest to metoda wysoce nieefektywna i prawdopodobnie życia nie wystarczy, by przeprowadzic wszystkie eksperymenty konieczne do osiągniecia jako takiego poziomu wiedzy.

Druk został miedzy innymi wymyślony po to, by ludzie mogli wymieniać sie wiedzą. A ta wymiana służy miedzy innymi temu, by nie marnowac niepotrzebnie czasu na powtarzanie czegoś, co juz ktos kiedyś zrobił i opublikował w postaci rzetelnie udokumentowanych wniosków. I temu służyć ma czytanie. I tylkosłuchanie poparte czytaniem, rozumianym jako metoda zdobywania wiedzy moze dać odpowiednie rezultaty.

Przykre jest to, że o tak oczywistych rzeczach trzeba pisać. Pokazuje to w jakim stanie intelektualnym znajduje się grupa osób mieniąca sie ekspertami tylko z powodu spedzenia tysiecy godzin przed tonami sprzetu.

Ukryta Zawartość

:)

I Ty mi zarzucasz, że jestem z sekty? :)

Że interesują mnie czysto techniczne i naukowe zagadnienia techniki audio?

Z mojego punktu widzenia wygląda to mniej więcej tak:

Ja pytam o wpływ impedancji wyjściowej wzmacniacza słuchawkowego na zmiany w odpowiedzi charakterystyki częstotliwościowej wpiętych do tego wzmaka przetworników (czemu słuchawki wpięte do taniego sprzętu mają dudnienie na basie, a do lepszejszego - lepiej kontrolowane niskie tony)

A Ty pytasz jakim kabelkiem poprawić sobie niskie i wysokie tony.

Poprawiaj sobie dźwięk (akustykę) kabelkami i pozwól, że ja będę sobie czytał portale gdzie jest podawana techniczna wiedza, a nie magia, gusła i obrzędy :)

Czytałeś chociaż moje wpisy?

Pytałem o kable równo grające bez wyostrzeń. Nie chciałem nic poprawiać kablami, wręcz przeciwnie nie chciałem nic popsuć.

O przynależności do sekty świadczyć może Twoja zaciekłość a raczej upór z jakim piszesz ciągle te same farmazony.

Myślę, że tak naprawdę jesteś fajnym facetem myślącym poważnie o swoim hobby a nie podnieconym dzieciakiem któremu udało się zobaczyć coś przez dziurkę od klucza.

Rusz więc swoje cztery litery i posłuchaj kilku dobrych systemów, żeby wiedzieć o czym piszesz.

PS. Przyznaję nawet, że w kilku sprawach zgadzam się z Tobą.

Ukryta Zawartość

Nieprawda. Jest wiele remasterów, które znacznie poprawiają nieudane pierwotne realizacje,

tak samo jak niektóre remastery potrafiły schrzanić dobre pierwsze tłoczenia.

Pierwsze przykłady z brzegu, które mi do głowy w tym momencie przyszły:

Camel - A Live Record: świetna realizacja, a europejski remaster strasznie spartolony.

Uriah Heep - Live: oryginał słabej jakości brzmienie, a remaster SHM znacznie lepsze.

Tak długo prosiłeś o podanie kilku odtwarzaczy i co? Jak podałem dyskusja się urwała

Piotr musiał czekać kilka dni na to byś wyszukał w necie swoje typy,

a Ty oczekujesz od niego by je przetestował w kilka godzin? ;-)

Druk został miedzy innymi wymyślony po to, by ludzie mogli wymieniać sie wiedzą. A ta wymiana służy miedzy innymi temu, by nie marnowac niepotrzebnie czasu na powtarzanie czegoś, co juz ktos kiedyś zrobił i opublikował w postaci rzetelnie udokumentowanych wniosków. I temu służyć ma czytanie. I tylkosłuchanie poparte czytaniem, rozumianym jako metoda zdobywania wiedzy moze dać odpowiednie rezultaty.

Przykre jest to, że o tak oczywistych rzeczach trzeba pisać. Pokazuje to w jakim stanie intelektualnym znajduje się grupa osób mieniąca sie ekspertami tylko z powodu spedzenia tysiecy godzin przed tonami sprzetu.

Czyli wg. Ciebie znając dane techniczne konkretnego urządzenia napiszesz mi bez jego odsłuchu jak ono zagra i to w każdej konfiguracji ?

W takim razie zróbmy może krótki test , ja wkleję Tobie dane techniczne dwóch różnych wzmacniaczy a ty napiszesz jak one różnią się dźwiękowo.

Może być ?

Z tym już całkowicie sie zgodzic nie można. Słuchać oczywiście trzeba, bo przecież chodzi tu o muzykę. Ale jeśli tylko do słuchania sie ograniczymy, to nic nam to nie da, bo skad się dowiemy dlaczego raz słychać dobrze, a innym razem źle? By odpowiedziec na to istotne przecież pytanie, potrzebna jest wiedza. A tej nie zdobywa sie wielogodzinnymi odsłuchami, w kazdym razie jest to metoda wysoce nieefektywna i prawdopodobnie życia nie wystarczy, by przeprowadzic wszystkie eksperymenty konieczne do osiągniecia jako takiego poziomu wiedzy.

Dobrze się zastanowiłeś nad tym co tu napisałeś?

Oooo, to coś nowego. ;-)

A jaka wiedza? Ta od Pacuły, czy ta od discomaniaca? ;-)

Nieprawda. Jest wiele remasterów, które znacznie poprawiają nieudane pierwotne realizacje,

tak samo jak niektóre remastery potrafiły schrzanić dobre pierwsze tłoczenia.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem bo chyba się nie zrozumieliśmy.

Tak długo prosiłeś o podanie kilku odtwarzaczy i co? Jak podałem dyskusja się urwała.

Ja też sporo podałem i też... się urwała :) Standard :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Też wyznajesz teorię: im drożej, tym lepiej?

Nigdzie tego nie napisałem. Napisałem wręcz, że w 90% nikomu nie jest ani potrzebne przerzucanie tony sprzętu, ani wydawanie ogromnych pieniędzy.

Są rzeczy, których nie usłyszy się w przypadku budzetowych zestawów i nie ma w tym nic dziwnego.

Pytanie na ile jesteśmy w stanie usłyszeć te zmiany i jakie za tym idą koszty. Moim zdaniem w tych 90% jest to zbyteczne.

ale czy te 10% populacji nie ma prawa do zmierzania ponad to co nazywamy zdrowym rozsądkiem? I to dla nich pozostaje droga bezwzględnego i bezkompromisowego poszukiwania najlepszych rozwiązań bez względu na cenę i właściwie to też zdrowy rozsądek.

ale każdy ma do tego prawo na ile tylko jest gotów taki przyjąć w swoim życiu kierunek rozwijania pasji.

A moje myśl została przez ciebie słusznie zauwazona i napisałeś to, o czym myslałem pisząc swój wczesniejszy post "Oczywiście - im więcej klocków przewalasz w swoim systemie - tym masz większe rozeznanie jak co gra."

Nie ufam recenzentom zdolnym dla kasy napisac wszystko, tylko nie prawdę. Koledzy z forum? Cenne rady jak najbardziej. Dzielenie się wiedzą -rzecz bezcenna. Tyle tylko, że i tak trzeba to zweryfikowac potem u siebie bo mamy innych słuch, inne warunki lokalowe i akustyczne, mamy też zazwyczaj inne repertuary jako ulubione.

więc wszystko to są cenne rady, rady nie nauka, która przełoży się na trafność słusznego wyboru.

Ale jak napisałem - to moje zdanie i nikt nie powinien się z nim zgadzać :)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem bo chyba się nie zrozumieliśmy.

OK. Chodziło o realizację, ale i tak gęsty format potrafi wydobyć więcej niż CD.

Czyli wg. Ciebie znając dane techniczne konkretnego urządzenia napiszesz mi bez jego odsłuchu jak ono zagra i to w każdej konfiguracji ?

W takim razie zróbmy może krótki test , ja wkleję Tobie dane techniczne dwóch różnych wzmacniaczy a ty napiszesz jak one różnią się dźwiękowo.

Może być ?

Taka odpowiedź świadczy tylko o tym, że niestety niczego nie zrozumiałeś. Jeśli znajdziesz w sobie odrobinę chęci i poświecisz temu co napisałem odrobinę uwagi to może zrozumiesz dlaczego to, co napisałes powyżej niewiele ma wspólnego z moim tekstem.

Dobrze się zastanowiłeś nad tym co tu napisałeś?

Oooo, to coś nowego. ;-)

A jaka wiedza? Ta od Pacuły, czy ta od discomaniaca? ;-)

Pisze o normalnej wiedzy, a nie o audiofilskich bajkach ;)

Słuchać oczywiście trzeba, bo przecież chodzi tu o muzykę. Ale jeśli tylko do słuchania sie ograniczymy, to nic nam to nie da, bo skad się dowiemy dlaczego raz słychać dobrze, a innym razem źle?

A wiesz jak tę całą, spisaną wiedzę o słuchaniu ludzie zdobywali?

Pewno patrząc w gwiazdy...

Ale jak napisałem - to moje zdanie i nikt nie powinien się z nim zgadzać :)

Ja się zgadzam.

Dobrej nocy wszystkim. :)

Nigdzie tego nie napisałem. Napisałem wręcz, że w 90% nikomu nie jest ani potrzebne przerzucanie tony sprzętu, ani wydawanie ogromnych pieniędzy.

Dużych pieniędzy może i nie potrzeba, ale jednak pewien poziom niestety techniczny dane urządzenie musi spełniać i trzymać, a to niestety generuje swoje koszty, czasem niestety nie małe. Oczywiście, we wszystkim musi być umiar...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Taka odpowiedź świadczy tylko o tym, że niestety niczego nie zrozumiałeś. Jeśli znajdziesz w sobie odrobinę chęci i poświecisz temu co napisałem odrobinę uwagi to może zrozumiesz dlaczego to, co napisałes powyżej niewiele ma wspólnego z moim tekstem.

Ależ oczywiście , nic nie zrozumiałem :)

Obawiam się jednak ,że Ty chyba sam nie rozumiesz co piszesz stąd takie problemy z komunikacją .

Powinieneś może w takim razie zmienić formę przekazu z dyskusji na monolog , będzie prościej i jaśniej dla wszystkich .

Unikniesz wtedy nieporozumień " a słowo ciałem się stanie ...".

Amen.

Ależ oczywiście , nic nie zrozumiałem :)

Obawiam się jednak ,że Ty chyba sam nie rozumiesz co piszesz stąd takie problemy z komunikacją .

Powinieneś może w takim razie zmienić formę przekazu z dyskusji na monolog , będzie prościej i jaśniej dla wszystkich .

Unikniesz wtedy nieporozumień " a słowo ciałem się stanie ...".

Amen.

Niestety takie przekomarzanie sie nic ci nie da. Tu trzeba pomyślec, a nie bawić sie w docinki.

Oj Panowe, Panowie,

Doszukujecie się jakichś cudów w bezpiecznikach, a tu prostego tekstu przeczytać nie potraficie ....

Pisze o normalnej wiedzy, a nie o audiofilskich bajkach ;)

Nie jestem godzien tego pisać ale nauka i wiedza w tej dziedzinie to tylko początek do zrozumienia, ze się nie ma wiedzy,

tylu wszechwiedzących, na rynku kiczu jeszcze więcej a doskonałego sprzętu brak

Axolotl już wspomniał o parametrach, wytłumacz mi proszę naukowo dlaczego różne sprzęty o tych samych parametrach technicznych brzmią inaczej ?

według nauki powinny brzmieć tak samo ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Piotr musiał czekać kilka dni na to byś wyszukał w necie swoje typy,

a Ty oczekujesz od niego by je przetestował w kilka godzin? ;-)

Musiałbym być tobą żeby szukać cokolwiek w necie.

Niestety takie przekomarzanie sie nic ci nie da. Tu trzeba pomyślec, a nie bawić sie w docinki.

Czy Ty czytasz czasami to co piszesz ?

Twój każdy post to zazwyczaj docinki lub szydery więc nie wiem o co masz do innych pretensje?

Przyjmijmy może od razu za pewnik ,że ja nic nie rozumiem aTy wiesz wszystko i to na każdy temat i problem sam się rozwiąże?

Generalnie nie chce mi się z Tobą dyskutować bo i nie ma o czym.

Nie urwała się. Pisałem, że będę testował gdy będzie okazja. Narazie takowa się nie trafiła.

Jak coś przetestuję tu uwierz, że się wypowiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.