Skocz do zawartości
IGNORED

Drapak peezeeta

peezeet

Rekomendowane odpowiedzi

Doradziłbyś coś, a nie tylko krytykujesz. Już się boję odezwać, żebyś mnie nie skarcił.

pozdr.

Odkup od Stefka te lampy do pre-proszę je zamontować u siebie i pograć z 50 godzin potem napisać jak gra.

Tylko nic nie mów Kazuyo....niech chłopak błądzi))

Prosze posłuchać pre phono phasemation EA-1000-wiem kto ma-to jest to!!........posłuchasz będziesz wiedział.

Paweł, nie tylko się podobają :),

nie dość że są piękne to do tego u mnie dół się jeszcze pogłębił i bardziej skontrolował :).

Dzięki.

Cieszę się Tadziu że Ci podpasował. :) Dobrego użytkowania Ci życzę. Pozdrawiam.

Jaka waga? Rozumiem, że dociski skręcane.

Są dwa rodzaje 500 i 700gr. Są skręcane tzn. zaciskają się po obróceniu drewnianą gałką. Pozdr.

chrom błyszczący sprzedany (niestety był tylko jeden).

Kolejne.

Z tego co się orientuję to "skręcane" nie muszą być tak ciężkie by dobrze docisnąć płytę.

Dociskanie płyty jest niezbębne,zwłaszcza tej krzywej,lecz sam docisk często nie pomoże.....tylko oring lub kosz.

Cięzkie dociski są dobre,lecz nie wszędzie-bo jak talerz ma 15 kilo-to zastosowanie nawet półtorakilowego silnikowi nie zaszkodzi,a zontekowi już na pewno.Natomiast przy talerzu 5 kilo zastosowanie docisku jw.może sprawić kłopot.

Te dociski zontka są bardzo ładne-szkoda,ze tylko ma 500 i 700 gram-ale cenowo w porównaniu do innych nie sa drogie.

No tylko plebs czyt. ja nie bałbym się na liche łożysko założyć dodatkowe 700g chociaż z drugiej strony ludzie zmieniają talerze na akrylowe i nic się złego nie dzieje (chyba)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

....tylko oring ...

Outer ring tak po prawdzie. Oring to uszczelka.

BTW dobra cena:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie cena jest z dostawą co cenne bo to ciężkie cholerstwo jest.

EDIT: uppps ... doczytałem, do używania wyłącznie z grniakami Micro Seiki, w co aż mi się wierzyć nie chce.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę przewietrzyć mój system…

BTW dobra cena:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie cena jest z dostawą co cenne bo to ciężkie cholerstwo jest.

EDIT: uppps ... doczytałem, do używania wyłącznie z grniakami Micro Seiki, w co aż mi się wierzyć nie chce.

Pozdro

Ja cie chromolę :-) 450 papiera za kawałek żelastwa. Nic tylko zamówić u szefuńcia tokarza, do tego pudełeczka drzewnianie z welurkiem z Chin od pana Changa i gonić za pół ceny. Będą szły jak woda :-)

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Pozdro

Widzisz wciąż sie uczę.dzięki za zwrócenie mi uwagi-ja tylko 24 lata na kanale,więc mogłem tego nie wiedzieć)

także pozdr.

Widzisz wciąż sie uczę.

Ja też.

Pozdro

Ja cie chromolę :-) 450 papiera za kawałek żelastwa. Nic tylko zamówić u szefuńcia tokarza, do tego pudełeczka drzewnianie z welurkiem z Chin od pana Changa i gonić za pół ceny. Będą szły jak woda :-)

Pogadaj z Zontkiem, to wcale nie jest tak łatwo wydziergać. To ma być perfekcyjnie wyważone.

Pozdro

Ponieważ robię doktorat z Step Up Transformerów poniżej dwie bardzo dobre stronki, dla pamięci i dla potomności.

1-a wyjaśnia w prosty sposób z przykładami jak dobierać SUT w zależności od napięcia wyjściowego, ratio SUTa i impedancji wkładki:

Ukryta Zawartość

2-a to katalog znakomitych transformatorów firmy Tamura:

Ukryta Zawartość

Jeśli znajdziecie katalogi innych wiodących transformatorów najlepiej "z epoki" prosze o wklejanie.

Doszedłem do wniosku, że warto się takimi transformatorami z epoki zainteresować ponieważ wsadzić je do obudowy, okablować i ogniazdować potrafię sam.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to jeszcze dane katalogowe kanadyjskiego Hammonda:

Ukryta Zawartość

"Zaryzykowałem" mikrofonową 808-kę, ma idealne parametry wzmocnienia i impedancji dla mojej wkładki. Niestety pasmo przenoszenia tylko 50Hz-15kHz ale dla +/- 0.5 dB. Zobaczymy jaki to będzie miało wpływ na dźwięk. Cena baaardzo przyzwoita jak za NOS z epoki, posłuchamy.

Do tego jeszcze brytyjski Partridge 973B z przełomu lat 50-ych i 60-ych.

Jednak moim typem pozostaje Takuma TKS-83 lub ostatecznie TKS-22.

Będzie zabawa i porównania.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Kolejne spotkanie sie odbylo.

Byly dwa rodzaje wódy, dwa rodzaje ogórów, trzy rodzaje chrzanu, trzy rodzaje kiełbasy.

Był też montaż ramionka po upgard'zie o srebrny drucik VdH oraz nową cięższą główkę, która miała obniżyć częstotliwość rezonansową.

A potem cały proces kalibracji Fickertem.

Wyniki: glówka przestawiona zgodnie ze wskazówkami zegara o 0,5 stopnia. Częstotliwość rezonansowa wyraźne wzorcowe 10 Hz.

Na temat dźwięku nie będę pisać bo i po co. Dź więk został dociążony, ma więcej wypełnienia. Jak gra muzyka to nic nie przeszkadza i słuchacz koncentruje się na przekazie muzycznym, a nie na szukaniu dziury w całym. Zapewne Pawły napiszą coś więcej.

Na zmiany nałożyły się działania kompleksowe:

- zwiększenie masy efektywnej ramienia

- wymiana phono stage na Klyne

- upgrade kondensatorów we wzmacniaczu

- zastosowanie rozproszenia dźwięku pomiędzy i za głośnikami poprzez likwidację gołej ściany na wysokości i ponad linią uszu słuchacza

- wygrzanie się wkładki.

Jak widać powyżej można szybciej niż mozolną metodą prób i błędów jeśli się wie czego chce oraz wie co i jak należy zrobić. Należy też mieć kolegów surowych recenzentów z dobrymi uszami oraz dużo szczęścia żeby nie wpaść w ślepy zaułek.

Czego wszystkim życzę.

Jestem przekonany, że w tej konfiguracji Zontek "nie boi się niczego", jeśli ktoś ma wątpliwości zapraszam z Jego/Jej graniakiem na pojedynek :) :) :). Teraz jestem baaardzo zadowolony.

Do wypróbowania pozostaje jeszcze zastosowanie transformatorów na wejściu phono stage oraz montaż drugiego ramienia na monofoniczną wkładkę. A wcześniej wykonanie tego ramienia pod wymagającą wkładkę Miyajima Zero. Taki jest plan.

Pozdro

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Na szczęście ominęły mnie wszystkie zmiany oraz odsłuchy tych zmian, które Pc wprowadzał w swój system.Można powiedzieć że przyszedłem na gotowe. A zmieniło się w dźwięku niemal wszystko i to bardzo pozytywnie.To co było dla mnie irytujące teraz znikło. Dźwięk z winyla jest doważony . Nie miałem też wrażenia jak wcześniej ,że średnica tego systemu dominuje i to w taki niemiły ,lekko wrzaskliwy sposób. Wszystko się uspokoiło , wygładziło . Tego się słucha nie mając wrażenia ,ze coś przeszkadza.Ciężko jest mi się odnieść co w największym stopniu wpłynęło na tak znaczącą poprawę dźwięku w tym systemie.Na pewno nowe pre , na pewno skrócenie toru sygnałowego audio. Zejście z częstotliwością rezonansową na 10 Hz(było 12) daje ogromną zmianę w dźwięku - to jest to wypełnienie i wygładzenie , które tak lubię . Wiele razy przekonałem się ,że dociążając ramię osoba która mnie o to prosiła , jest zaskoczona ,że tak niewielka ingerencja daje takie kolosalne zmiany. Warto próbować. Kalibracji swojego gramofonu Pc prawie dokonał sam. Trwało to długo ,ale poznanie swojego gramofonu jak się zachowuje robiąc te wszystkie drobne zmiany jest bezcenne. Za resztę zapłacimy kartą.

Byly dwa rodzaje wódy, dwa rodzaje ogórów, trzy rodzaje chrzanu, trzy rodzaje kiełbasy.

Był też montaż ramionka po upgard'zie o srebrny drucik VdH oraz nową cięższą główkę, która miała obniżyć częstotliwość rezonansową.

A potem cały proces kalibracji Fickertem.

Wyniki: glówka przestawiona zgodnie ze wskazówkami zegara o 0,5 stopnia. Częstotliwość rezonansowa wyraźne wzorcowe 10 Hz.

Na temat dźwięku nie będę pisać bo i po co. Dź więk został dociążony, ma więcej wypełnienia. Jak gra muzyka to nic nie przeszkadza i słuchacz koncentruje się na przekazie muzycznym, a nie na szukaniu dziury w całym. Zapewne Pawły napiszą coś więcej.

Na zmiany nałożyły się działania kompleksowe:

- zwiększenie masy efektywnej ramienia

- wymiana phono stage na Klyne

- upgrade kondensatorów we wzmacniaczu

- zastosowanie rozproszenia dźwięku pomiędzy i za głośnikami poprzez likwidację gołej ściany na wysokości i ponad linią uszu słuchacza

- wygrzanie się wkładki.

Jak widać powyżej można szybciej niż mozolną metodą prób i błędów jeśli się wie czego chce oraz wie co i jak należy zrobić. Należy też mieć kolegów surowych recenzentów z dobrymi uszami oraz dużo szczęścia żeby nie wpaść w ślepy zaułek.

Czego wszystkim życzę.

Jestem przekonany, że w tej konfiguracji Zontek "nie boi się niczego", jeśli ktoś ma wątpliwości zapraszam z Jego/Jej graniakiem na pojedynek :) :) :). Teraz jestem baaardzo zadowolony.

Do wypróbowania pozostaje jeszcze zastosowanie transformatorów na wejściu phono stage oraz montaż drugiego ramienia na monofoniczną wkładkę. A wcześniej wykonanie tego ramienia pod wymagającą wkładkę Miyajima Zero. Taki jest plan.

Pozdro

Taki jest plan.

Pozdro

Mam watpliwości i to spore,więc..........podniosłem rekawicę......czekam na ten pojedynek od dawna.

Bedzie Pan zadowolony

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.