Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w przeciwfazie - czemu grają lepiej?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie powracające do tematu tego wątku.Jeżeli ma ktoś system zbalansowany, czy może spróbować podłączenie kolumn w przeciwfazie??

Instrukcja obsugi wzmacniacza tego zabrania, ale niekiedy to co zabronione smakuje lepiej??. Chcę się tylko upewnić.

Pozd.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Nie ma znaczenia jak chcesz poeksperymentować.

Dzięki za informację.Trochę się biję to zrobić, bo jak coś skopię, to nie mam kasy na naprawy.

Czy taki eksperyment ma w ogóle sens??Pozd.

Zaspokojenie ciekawości ma sens.

Nic nie zniszczysz.

Wzmacniacz i końcówki mocy będą pracowały normalnie. Zakładam, że są podłączone dwa terminale we wzmacniaczu z dwoma terminalami w zespołach głośnikowych.

Spowodujesz degrengoladę w akustyce odsłuchu a nie w układach elektronicznych.

Zakładam również, że nie używasz procesora akustycznego i nie kalibrujesz systemu (elektronika-głośniki-pomieszczenie).

Czy taki eksperyment ma w ogóle sens

Każdy krok ma sens o ile prowadzi do poprawy brzmienia, a bez eksperymentów nigdy się tego nie dowiemy :)

Każdy krok ma sens o ile prowadzi do poprawy brzmienia, a bez eksperymentów nigdy się tego nie dowiemy :)

jeżeli tak naprawdę szukamy poprawy to nie eksperymentujmy z odwracaniem fazy ,ale przeskakujmy na lepszy sprzęt i tam to na pewno odczujemy

Pozdrawiam

Tomasz

jeżeli tak naprawdę szukamy poprawy to nie eksperymentujmy z odwracaniem fazy ,ale przeskakujmy na lepszy sprzęt i tam to na pewno odczujemy

Ja pisałem ogólnie, kupno nowego sprzętu to tez krok do poprawy brzmienia tylko większy:) Poprawa brzmienia to nie tylko wymiana sprzętu a poprawa akustyki, tuning, dobór kabli itd. Jest dużo możliwości kupno nowego sprzętu to ostateczność. A kolega jak chce sprawdzić co się stanie jak odwróci fazę to niech sprawdza, a może mu się bardziej spodoba:)

Zaspokojenie ciekawości ma sens.

Nic nie zniszczysz.

Wzmacniacz i końcówki mocy będą pracowały normalnie. Zakładam, że są podłączone dwa terminale we wzmacniaczu z dwoma terminalami w zespołach głośnikowych.

Spowodujesz degrengoladę w akustyce odsłuchu a nie w układach elektronicznych.

Zakładam również, że nie używasz procesora akustycznego i nie kalibrujesz systemu (elektronika-głośniki-pomieszczenie).

We wzmacniaczu mam połączenie single, ale w kolumnach mam biwire.Pozd.

Ja pisałem ogólnie, kupno nowego sprzętu to tez krok do poprawy brzmienia tylko większy:) Poprawa brzmienia to nie tylko wymiana sprzętu a poprawa akustyki, tuning, dobór kabli itd. Jest dużo możliwości kupno nowego sprzętu to ostateczność. A kolega jak chce sprawdzić co się stanie jak odwróci fazę to niech sprawdza, a może mu się bardziej spodoba:)

Czego mogę się spodziewać po odwruceniu fazy?Czli we wzmacniaczu kabli nie ruszam, tylko w kolumnach zamieniam +, z -.Czy tak??

Pozd.

Tylko jakie mogą być z tego eksperymentowania skut ki

Chciałem to zrobić z czystej ciekawości, czytając ten wątek, tylko , no właśnie, jakie mogą być skutki tego eksperymentu.

Nie zależy mi na poprawie jakości w ten sposób,bo jest mi to nie potrzebne, tylko jestem ciekawy co się stanie, tak na przyszłość żeby być mądrzejszy.

Pozd.

Czego mogę się spodziewać po odwruceniu fazy?Czli we wzmacniaczu kabli nie ruszam, tylko w kolumnach zamieniam +, z -.Czy tak??

Pozd.

Jak zmienisz w 2 kolumnach dla wszystkich przetworników to możesz nie usłyszeć różnicy, bo wszystkie głośniki będą dalej w fazie z sobą. Ogólnie nie ma to sensu ale jak jesteś ciekawy to zamień kable na pewno nic nie spalisz i nie uszkodzisz. Nie ma znaczenia gdzie zamienisz kable czy przy wzamku czy kolumnach pamiętaj przy biwire żeby nie odwracać tylko jednej sekcji przy kolumnie!

Jak zmienisz w 2 kolumnach dla wszystkich przetworników to możesz nie usłyszeć różnicy, bo wszystkie głośniki będą dalej w fazie z sobą. Ogólnie nie ma to sensu ale jak jesteś ciekawy to zamień kable na pewno nic nie spalisz i nie uszkodzisz,

A jak zostawię średnicę i wysoki w zgodności z fazą wzmacniacza, a zamienię tylko + z -, na basie, to też nic nie uszkodzę?

We wzmacniaczu mam połączenie single, ale w kolumnach mam biwire na jednym przewodzie.Pozd.

Zmieniaj na wzmacniaczu!

Na zespole głośnikowym musisz zamienić obie pary bo inaczej zrobisz zwarcie wzmacniacza ;).

Tak też myślałem, dlatego tyle pytań.Dzięki pozd.

Kiedyś kupiłem Marantza i trójdrożne kolumny (B&W) w okazyjnej cenie. Wszystko oryginał, niegrzebany. Zagrało fajnie, tylko bez basu. Co się okazało? Otóż oba głośniki średnioniskotonowe ( i to w obu kolumnach tak samo) były podłączone w przeciwfazie. A zatem, gdy jeden głośnik dmuchał powietrze, to drugi je zasysał. Znosiły się wzajemnie a najbardziej ucierpiało na tym pasmo niskie. Gdy poprawiłem połączenie, zestaw zagrał przepięknym, niskim basem. Zadzwoniłem do sprzedawcy tych m.in. niegrzebanych kolumn i powiedziałem, że jestem za*biście zadowolony, ale musiałem poprawić czyjeś patenty. Zarzekał się, że on nigdy nic nie rozkręcał (a miał to od nowości!) ale dało się wyczuć w głosie rozczarowanie, że przez swoją głupotę, pozbawił się fajnego zestawu za który wziął zaledwie parę groszy.

Wiesz, lutując głośniki do kabli całe dnie jest coś takiego jak rutyna. Takie pomyłki są właśnie wywołane rutyną.

Pomylić się ludzka rzecz, ale w powyższym przypadku ten sam błąd jest w 2 kolumnie to raczej celowe świadome działanie niż pomyłka.

Tylko co chciał w tem sposób uzyskać "konstruktor", jeśli kolumny zagrały dopiero po korekckji, tej rutynowej, celowej pomyłki??

Pozd.

Tylko co chciał w tem sposób uzyskać "konstruktor", jeśli kolumny zagrały dopiero po korekckji, tej rutynowej, celowej pomyłki??

Pozd.

To już by należało spytać tego konstruktora. Jedno jest pewne jeśli ktoś to przerabiał to musiał słyszeć jak gra przed zgada się? to co nie słyszał różnicy po? A może denerwował go bas to sobie wyciął a co :)

Zmieniaj na wzmacniaczu!

Na zespole głośnikowym musisz zamienić obie pary bo inaczej zrobisz zwarcie wzmacniacza ;).

tak właśnie się stanie wywali zabezpieczenie w wzmaku

Pozdrawiam

Tomasz

Chyba masz rację, każdy ma inne upodobania dziwiękowe, może żeczywiście dla niego ta modernizacja była skuteczna?. Tylko dlaczego wtedy sprzedawał te kolumny, i nie powrócił do orginalnego połączenia przed sprzedażą, dziwne.Ale to już jego sprawa.Pozd.

Wiesz, lutując głośniki do kabli całe dnie jest coś takiego jak rutyna. Takie pomyłki są właśnie wywołane rutyną.

tylko jest jedno ale B&W nie lutuje kabli do głośników tyko łączą głośnik z kablem za pomocą wsuwek tak zwanych zaciski

Pozdrawiam

Tomasz

jeszcze chce napisać ze ja też mam odpowiedzialną prace ,jestem kontrolerem nie mogę sobie pozwolić na rutynę wręcz przeciwnie każdy

towar musi działać jak należy ,nie będę opisywał szczegółów ,ale jak ty byś się poczuł gdybyś kupił bubla

Pozdrawiam

Tomasz

• 2 tygodnie później...

wiesz, ja jestem melomanem - ponieważ ja kocham muzykę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kawałek mi się bardzo spodobał ze zafundowałem sobie płytę :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.