Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z zestawem Tannoy M2 + Rotel RA-930AX MkII

Dawid Potapczuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakiś czas temu na forum ktoś podsuną mi pomysł zakupu kolumn Tannoy M2. Po dłuższych poszukiwaniach i zbieraniu opinii i informacji zdecydowałem się kupić te kolumny. Do tych kolumn również na tym forum polecono mi zakup Rotela 931 mkii. Jakiś czas później dostałem wzmacniacz ROTEL RA-930AX MkII.

Zadowolony oczywiście podłączam kolumny w celu przetestowania no i niestety spory zawód...Kolumny przy tym wzmacniaczu nawet na małej głośności się przesterują tzn. trzeszcza głośniki im głośniej tym bardziej trzeszczą. Nie wiem dlaczego...

Producent Tannoy M2 podaje Efektywność: 88 dB (2,83V/1m) Impedancja: 8 omów Moc: 120W max. (10-80W). Z kolei ten model Rotela ma moc 35W dokładnie tyle co polecany przez któregoś z forumowiczy.

Czy chodzi o to ze moc wzmacniacza jest za mała w sotosunku do mocy kolumn? Producent podaje ze do Tannoy M2 minimalna moc wzmacniacza 10W maxymalna 80W.

Dodam że w celu przetestowania podłączałem pod wyjście aux ipoda.

Jako ze nie mam dość dużej wiedzy na ten temat proszę o pomoc w rozwiązanu problemu.

Tak wygląda tył wzmacniacza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

Ciężko coś na odległość powiedzieć, Tannoye w swoim przedziale cenowym są nie złe, ale mimo wszystko są to głośniki raczej z niższej półki (miałem zarówno m1 jak i m2), więc może czytając pochlebne opinie w internecie może miałeś zbyt wygórowane mniemanie o nich? Masz wątpliwość do ich jakości jako produktu, czy może masz już pewność, że któryś z elementów toru audio jest uszkodzony? Jeżeli chcesz wykluczyć uszkodzenie przede wszystkim spróbuj podłączyć do innego źródła (nawet zwykłe dvd może być) z płytą CD audio i zobacz czy coś się zmieni. No a później najlepiej było by spróbować podłączyć głośniki do innego wzmacniacza, żeby je wykluczyć i analogiczną czynność wykonać w stosunku do wzmacniacza... Napisz jeszcze czy zjawisko to występuje w obu kolumnach równocześnie i czy nie stoją one tak blisko ściany, że np, od otworu bass ref-lex jest 1cm przerwy? Nie wiem czy te rady będą pomocne ale nic innego mi do głowy nie przychodzi... pozdrawiam

-----------------

Wiesz co, miałem parę różnych wzmacniaczy i kolumn ale żadne nie trzeszczały, raczej nie można było wytrzymać do momentu przesterowania wzmaka lub kolumn, dźwięk był czysty i o dużej głośności ale nie trzeszczał . Coś jest nie tak z kolumnami lub wzmacniaczem.

Jako że jestem "muzykiem" czytaj gram na gitarze i prekusji prtrafie rozpoznać ze to nie chodzi o kiepską jakość kolumn to jest wyraźne buczenie membrany głośnika. Na 90% jestem pewien ze to coś z toru audio. Kolumny nie są uszkodzone mechanicznie w żaden sposób. Obydwa trzeszcza tak samo. Na małej głośności powiedzmy 10% mocy jest to praktycznie nie słyszalne ale już przy 30-40% słychać wyraźne trzeszczenie.

Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna rzecz. Kolumny mają impedancje 8ohm a na wzmacniaczu jest coś takiego:

ra-930_7.jpg

Direct or remote 4Ohm a direct and remote mają 8Ohm

No i mam dwie możliwości podłączenia głośników direct speakers i remote speakers. Jako że mam jedna parę kolumn podłączam pod jedno z wejść czyli według wzmacniacza będę miał 4Ohm podczas gdy kolumny mają 8Ohm. Trochę tego nie rozumiem czy to może mieć jakieś znaczenie?

• Moderatorzy

Impedancją się nie przejmuj, na pewno to nie jest przyczyna Twojego problemu. Ważne żebyś podłączył plus do plusa a minus do minusa.

-----------------

Więc tak... Kabel chinch - jack jest na pewno ok testowałem na innym urządzeniu. Jeśli chodzi o "buczenie/trzeszczenie" to jest to bardziej jak trzeszczenie jak by coś się dotykało membrany i wibrowało. Z tym ze wysokie częstotliwości są czyste i ładne więc problem jak by był z głośnikiem niskotonowym(tym większym).

Ponadto przed chwilą podłączyłem pod wzmacniacz kolumny ale o znacznie mniejszej mocy bo zaledwie 10W i grało czysto i ładnie. Nie mam niestety innego wzmacniacza aby podłączyć Tannoye.

Podłączenie pod remote speakers nic nie pomogło. Wciąż to samo. Góra ok ale basy trzeszczą... Może to coś ze zwrotnicą w głośniku? Bo mębrany i amortyzatory są nietknięte.

Chociaż nie wydaje mi się żeby w obu naraz to samo było uszkodzone.

A może masz w tym grajku właczoną korekcję na jakiś super bass. Wyłącz całkowicie wszelkie takie ustawienia.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Jak dla mnie to wzmacniacz jest uszkodzony. Miałem podobny efekt na starym Kenwoodzie. Przy wyższych poziomach głośności charczał bas. Okazało się że zamiast +/- 42 V wzmacniacz dostawał +42/-36. Po naprawie było OK.

Masz problem ze wzmacniaczem, albo z kolumnami, te tannoy'e sporo wytrzymają, więc nie ma tu mowy że przy cichym słuchaniu będzie coś nie tak. Wadą niejako sa kapryśnie niskiej jakości kosze głośników niskotonowych... plastikowe. Spotkałem się już z przypadkiem, że głośnik niskotonowy dokręcono zbyt mocno, co skutkowało tym, że kosz praktycznie niezauważalnie popękał. Po czymś takim kolumna zaczęła silnie rezonować w okolicach 180-230Hz co objawiało się uciążliwym "brzeczęniem". Obstawiam, że ktoś po prostu rozkręcił te kolumny z ciekawości i niewłaściwie skręcił, sprawdź objawy na innym sprzęcie.

Ponadto przed chwilą podłączyłem pod wzmacniacz kolumny ale o znacznie mniejszej mocy bo zaledwie 10W i grało czysto i ładnie. Nie mam niestety innego wzmacniacza aby podłączyć Tannoye.

Jeżeli, jak dobrze rozumiem, podłączyłeś inne kolumny i efekt zniknął, to znaczy że coś jest nie tak z Tannoyami.

Dokładnie !

Kolumny na 100% muszą być uszkodzone. Uszkodzenie może być mechaniczne ale również wewnątrz, np. zwrotnice

Ten wzmacniacz przyjmuje kolumny 4 i 8 omowe więc z impedancją nie ma żadnego problemu i to bez względu pod które gniazda się podłączy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dzięki wielkie za pomoc. Problem właściwie rozwiązał się sam, postanowiłem rozebrać kolumny żeby zerknąć do środka. Po skręceniu grały już dobrze i czysto. Wydaje mi się ze problemem był filc/wata wygłuszająca w kolumnach prawdopodobnie dotykała membrany stąd tez efekt trzeszczenia/wibracji. Możliwe też ze kosze były za lekko przykręcone. W każdym bądź razie wszystko gra jak trzeba. Pozostaje mi jedynie problem potencjometra balence na wzmacniaczu. Strasznie trzeszczy podczas obracania ale po ustawieniu w konkretnej pozycji jest ok.

Pozostaje mi jedynie problem potencjometra balence na wzmacniaczu. Strasznie trzeszczy podczas obracania ale po ustawieniu w konkretnej pozycji jest ok.

jeśli w swojej miejscowości posiadasz sklep elektroniczny to polecam zaglądnąć i zakupić w spreju płyn do potencjometrów ,lub kiedyś swego czasu używałem W11 też płyn w spreju do odrdzewiania i smarowania ,na pewno pomoże jak troszkę psikniesz do potencjometra

Przy okazji chce się podpiąć do tematu ,mianowicie mam sąsiada który ma już parę lat Tannoy M2 i jest z nich zadowolony ,tyle ze ma do nich podpięty wzmacniacz Cambridge Audio a300 i narzeka ze ma mało mocy ,ja sam u niego to słuchałem nie jednokrotnie i faktycznie jest słabiutki .Poleciłem mu coś z rotela do 700zł ,bo tyle chce przeznaczyć na wzmacniacz ,może macie jakieś sprawdzone zestawienie to zaproponujcie .

Pozdrawiam

Tomasz

Dobrze z M2 zagra Rotel RA820A,tylko chyba za słaby.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Dobrze z M2 zagra Rotel RA820A,tylko chyba za słaby.

miałem na myśli trzy modele

ra-971bx

ra-972bx

ra-980bx

na ten ostatni to chyba 700zł będzie za mało

może ktoś miał takie zestawienie z Tannoy M2

Pozdrawiam

Tomasz

Odnośnie problemów to przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. W jednej z kolumn membrana przy lekkim dotknięciu tzn. wpychaniu w głąb głośnika chrobocze tak jak by ocierała o coś w środku w cewce. Na drugiej kolumnie membrana porusza się bez żadnych oporów gładko i swobodnie. Podczas słuchania muzyki nie słychać tego ocierania/chrobotania. Nie wiem czy to jest coś poważnego i może coś uszkodzić czy zostawić jak jest.

W jednej z kolumn membrana przy lekkim dotknięciu tzn. wpychaniu w głąb głośnika chrobocze tak jak by ocierała o coś w środku w cewce

to jeśli występuje ocieranie cewki o rdzeń ,to tylko pozostaje zakup drugiego głośnika lub jego regeneracja ,sprawdz czy przy cichym słuchaniu występuje w głośniku takie specyficzne charczenie ,no i też może być tak ze naciskając na bokach membrany, a to nawet przy sprawnym głośniku będzie cewka dotykać rdzenia ,najlepiej to naciskaj na sam środek głośnika i wtedy możesz ocenić

czy o coś ociera ,jeśli tak to pozostaje ci tylko to co napisałem na samym początku ,a cha jeszcze możesz wykręcić całkiem głośnik z obudowy i też sprawdzić czy nadal ociera ,wtedy będziesz miał pewność czy to na pewno się odkształcił głośnik, czy to po wkręceniu go do obudowy występuje jakiś czynnik ze go zniekształca

Z tego co poczytałem nie jesteś pierwszym właścicielem tych M2 więc może być też opcja ze poprzedni właściciel je trochę katował

Pozdrawiam

Tomasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.