Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podstawkowe zamiast głośników komputerowych

Marlik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Dotychczas słuchałem muzyki na głosnikach komputerowych 2,1 z2300 logitech , jednak dzwięk mnie nie zadowala,

Posiadam wzmacniacz hk670 który się kurzy na półce, i postanowiłem ze nie będę kupował znowu głośników komputerowych tylko dopasuje coś pod ten wzmacniacz,

w kompie mam kartę muzyczną SB audigy2,

Budżet jaki mogę przeznaczyć to max 800zł chyba że na prawdę będzie wartom kolumny raczej podstawkowe, bo podłogowych nie mam gdzie postawić, pokój ok 20m2, generalnie słucham muzyki elektronicznej.

kolumny mogą być używane, przeglądałem trochę aukcje i wpadło mi coś takiego w oczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co o nich myślicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

z mojej strony mogę Ci zaproponować kolumny fabrycznie nowe, które będą optymalnie współpracowały z Twoim wzmacniaczem i będą w stanie nagłośnić Twoje pomieszczenie.

Napewno zwróć koniecznie uwagę na KEF C3 - dosyć duża i mocna kolumna podstawkowa, idealna do muzyki elektronicznej. Drugą propozycją jest Monitor Audio MR2 - podobnie jak KEF będzie w stanie dobrze nagłośnić twoje pomieszczenie.

Zapraszam jeśli tylko masz taką możliwość na odsłuchy, które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jak głośniki 13cm radzą sobie z basem, lubię kiedy nisko schodzi, niestety nie mam możliwości dokupienia subwoofera bo

mam wzmacniacz stereo.

Jeśli zadaję głupie pytania to sorry ale nie siedze w temacie hi-fi :)

Głośniki CERWIN-VEGA VE-15F spełnią oczekiwania nawet najbardziej żarliwych zwolenników basu. Trzepotanie nogawek i zasłon zapewnione. Subwoofer nie jest potrzebny.

Można włożyć zatyczki do uszu i odbierać muzykę przeponą.

Uwaga: należy wcześniej wyprowadzić dzieci, dosrosłych i zwierząta w dalszą okolicę.

Za szyby, konstrukcje mieszkania i inne usterki, nie odpowiadam.

Niestety cena trochę wyższa, może coś jak CERWIN-VEGA VE-8F z drugiej ręki.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Za te pieniądze nawet bym się nie zastanawiał i kupiłbym kolumny KODA HARMONY K-5500T nie dość, że te głośniki grają dynamicznie z wykopem (głośnik 20cm) to jeszcze mają dobrze wyważone brzmienie, no i nie kosztują fortuny.Usher s-520 gra ładnie po audiofilsku, ale do takiego pokoju są zbyt małe.Reszta te magnaty czy monitor audio wymiękają przy k-5500T tu nie płacisz za markę, ale za dźwięk.

Ushery to bardzo dobre monitory ale nie do muzyki elektronicznej i nie do 20m^2.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

i nie do 20m^2.

Chodzi o wielkość kolumny, przekładającą się w praktyce na maksymalne ciśnienie akustyczne? Tu nie rozchodzi się o wielkość pomieszczenia, co o odległość odsłuchu. W 20 m kw. małe Usher 520 będą dawać spokojnie radę z dostatecznym SPL przy odsłuchu z np. 1 metra ... ale jak chcesz tak nagłośnić owy pokój by z 3 metrów huczało, to wiadomo że trzeba czegoś większego.

jeszcze mam pytanie co do głośników B&W, używane mozna kupić 700-1000zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak takie kolumny grają?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niestety nie mam możliwości dokupienia subwoofera bo

mam wzmacniacz stereo.

Suba aktywnego też podłączsz do wzmaka stereo po wyjściach wysokopoziomowych (kablem głośnikowym z zacisków kolumn, np. we wzmaku pod zestaw kolumn B, pod A możesz mieć monitory).

Powrót po dłuższej przerwie...

jeszcze mam pytanie co do głośników B&W, używane mozna kupić 700-1000zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak takie kolumny grają?

Znając firmę B&W raczej grają po "swojemu" czyli nie całkiem neutralnie zresztą opinie i recenzje to potwierdzają.Musisz posłuchać sam ze swoim wzmacniaczem bo inaczej niewiele się dowiesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Mam juz te Kody, ogólnie fajnie, jedyne co mi przeszkadza to to ze one wyolbrzymiają kiepską jakość odtwarzanych utworów, przy słuchaniu z yt jest źle, przy dobrej mp3 poprawnie, a przy FLAC tak jak powinno być.

Jeszcze przetestuję z odtwarzaczem CD, którego jeszcze nie mam:) na oryginalnych płytach.

Mam juz te Kody, ogólnie fajnie, jedyne co mi przeszkadza to to ze one wyolbrzymiają kiepską jakość odtwarzanych utworów, przy słuchaniu z yt jest źle, przy dobrej mp3 poprawnie, a przy FLAC tak jak powinno być.

Jeszcze przetestuję z odtwarzaczem CD, którego jeszcze nie mam:) na oryginalnych płytach.

Bo tak ma być.To świadczy o tym, że kolumny są naprawdę dobre i wyciągają z nagrań dużo informacji.Muzyka z yt czy mp3(320kbs może jeszcze być) proszę cię.. jak kupujesz takie kolumny to dbaj o jakość nagrań bo w innym przypadku nie wykorzystasz ich możliwości.Bez odpowiedniej elektroniki też nic nie zagra.Jaki tam masz wzmacniacz ?

wzmacniacz to harman hk670,

często oglądam / słucham na yt koncerty, sety, jeśli podoba mi się jakiś utwór to dopiero szukam go w dobrej jakości.

Czy ktoś może polecić mi jakieś podstawy do tych kolumn za rozsądne pieniądze, przeglądałem troche i większość wydaje mi sie zbyt mała do tych kolumn, wymiar to przeważnie 20x20cm a to chyba jest zbyt mało

cos takiego mi się spodobało, i cena dla mnie do przyjęcia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wzmacniacz to harman hk670,

często oglądam / słucham na yt koncerty, sety, jeśli podoba mi się jakiś utwór to dopiero szukam go w dobrej jakości.

Czy ktoś może polecić mi jakieś podstawy do tych kolumn za rozsądne pieniądze, przeglądałem troche i większość wydaje mi sie zbyt mała do tych kolumn, wymiar to przeważnie 20x20cm a to chyba jest zbyt mało

cos takiego mi się spodobało, i cena dla mnie do przyjęcia:

Ukryta Zawartość

Uważam, że u stolarza zrobisz lepsze i ładniejsze, za podobne lub mniejsze pieniądze.

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Pierwsze 6 pozycji są niemal w twoim budżecie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze 6 pozycji są niemal w twoim budżecie :

Ukryta Zawartość

On już kupił :)

Ukryta Zawartość

czytam to i tamto, i dużo się mówi o kablach, A ja pojechałem do pierwszego lepszego media i kupiłem sobie kabel jack/chinch hama za 10zł. jestem Ciekaw czy gdybym kupił za 100-200zł usłyszał bym jakąkolwiek różnice.

Kabel głośnikowy mam również jakiś tani za7zł z metra

Ukryta Zawartość

Doradźcie mi jeszcze jakie podstawy, stolarz, cieśla murarz odpada bo nie mam niestety nikogo takiego, kto by mi to zrobił,

więc musze kupić gotowe.

Ukryta Zawartość

Kable głośnikowe warto kupić jakieś w miarę przyzwoite może być coś z ofert RealCable albo Reson sam takich używam są wystarczająco dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Interkonekt czy IC nie wiem czy wogóle usłyszysz ich wpływ przy Twoim sprzęcie.Nie wiem czy wogóle słychać ich wpływ na brzmienie :):)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na allegro jest gościu który robi standy pod wymiar, z nowych będzie ciężko te kody to prawdziwe kolosy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.