Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

Excelu,nawet korekcja sopran-bass nie pomaga? :))

korekcja musi być, bo inaczej nie ma nirvany :) - złej płycie nawt korekcja nie pomoże, swoją drogą to dziwne, że pozostałe kawałki brzmią w miarę poprawnie, bo na tej płycie jest upakowane 10 na strone - dzisiaj grałem country, zdziwiony jak to pięknie idzie ! - ale tam na każdej stronie było 5 kawałków - pzdr.

Masz racje Excel.

Bez dokrecania sopranów i basów nie ma nirvany!

A gdybyś jeszcze miał subwoofer i equalizer to dopiero byłaby nirvana.

Jak widać Vinyl rulez!.. :-)

<br />A gdybyś jeszcze miał subwoofer<br />

- subwoofer ??? ależ to profanacja stereofonicznego dźwięku ! - mam jeden w kinie domowym do audioalizacji granatów :)

Co ty powiesz? A pokrętła sopranów i basu na maxa to nie jest profanacja?.... :-)

- moim skromnym zdaniem pokrętła są po to, aby dostosować brzmienie do indywidualnych gustów i upodobań odbiorcy - ja akurat tak lubię, wtedy mi to najbardziej smakuje - Ty wolisz bez dosalania i nic mi do tego - pzdr.

Używanie pokręteł świadczy o tym, że masz źle złożony tor audio. Koniec kropka. Jeżeli lubisz bas i górę to trzeba dobrać takie i takie kolumny, do tego taki i siaki wzmacniacz, a na koniec wkładkę pasującą do reszty. Tak to się robi. Inaczej psujesz muzykę - podkręcenie któregokolwiek zakresu powoduje zniekształcenie całej muzyki, złe proporcje, dudnienie basu. Zwłaszcza jeśli używasz tak prostych regulacji, wiadomo, że są equalizery z 15 zakresami, wtedy byłbym w stanie to zrozumieć, chociaż ustawianie czegoś takiego do każdej płyty to byłąby mordęga.

W całej kolekcji kilkuset płyt, mam może 3-4 płyty, gdzie wydanie jest spartolone - wtedy staram się dopasować dźwięk do innych plyt tego artysty/zespołu, potem zapisuje na kopercie płyty np.loudnes +2, bass+2/3, treble -3.

Pierwszy raz bez kręcenia na wzmacniaczu byłem w stanie sluchać na Thorensie 160, Ortofonie 2m red, Yamaha ax570 i kolumny z przedziału 2000zł. Na pro-ject debut III z tą samą wkładką brakowało głębi, musiał być loudness.

Wiem, że napisanie tego i tak nic nie zmieni w Twoim podejściu, ale wiedz, że Twoje zdanie na temat korekcji jest po prostu błędne. Chociaż wiem, że Ty i tak będziesz uważał inaczej, bo Tobie tak się bardziej podoba. I tak w kółko:)

- moim skromnym zdaniem pokrętła są po to, aby dostosować brzmienie do indywidualnych gustów i upodobań odbiorcy - ja akurat tak lubię, wtedy mi to najbardziej smakuje - Ty wolisz bez dosalania i nic mi do tego - pzdr.

Masz rację...a piła jest po to żeby ciąć drewno, wiertarka do robienia dziur a okno do wyrzucania sprzętów...to powierć dziury w sprzęcie,

potnij piłą kolumny a potem wywal wszystko przez okno.

Masz rację...a piła jest po to żeby ciąć drewno, wiertarka do robienia dziur a okno do wyrzucania sprzętów...to powierć dziury w sprzęcie,

potnij piłą kolumny a potem wywal wszystko przez okno.

To chyba zbyt drastyczne podejście do sprawy.Gość lubi tak słuchać i dla niego jest to idealne brzmienie.Do tego żeby słuchać bez żadnych korekcji trzeba mieć przede wszystkim odpowiedni sprzęt.Na kiepskim się po prostu nie da bo wszystko będzie grało plastikowo o bez polotu.Najpierw trzeba wiedzieć co to jest dobre brzmienie.Nie wszyscy do tego dochodzą.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Excel, sub może się podobać lub nie ( sa też rożne suby, nie kazdy tlucze zwykle bum, bum), ale on nie zniekształca dźwięku jak pokrętełka bass, treble, które pierdaczą całość przekazu :)

sub coś tam od siebie na skraju doda i tylko tyle.

Malo to kolumn ma aktywna sekcję "dołu"? szczególnie elektrostatycznych, a takze słynnych tubowców Avantgarde?

Martin Logan Summit X:

"Przy najniższych częstotliwościach basowych (poniżej 100Hz), woofery pozostaja w fazie, co jest idealne dla eliminowania anulacji niskich częstotliwości nieodłącznej dla konstrukcji dipolowych. To pozwala zaoferować głęboki, dynamiczny bas znacząco lepszy od większości głośników klasy High-end. Summit X jast naprawdę najlepszym głosnikiem hybrydowym na świecie, oferując wszystkie zalety przetworników dynamicznych i elektrostatycznych w jednej, gładkiej, łatwej do ustawienia i wygodnej obudowie. Dodatkowa kontrola częstotliwości 25Hz i 50Hz w jeszcze wiekszym stopniu zwiększa wydajność poprzez mozliwość precyzyjnego dopasowania to indywidualnej akustyki pomieszczenia."

post-32153-0-80191800-1357474559_thumb.jpg

Nie powinien wypowiadać się za innych.

- tak, masz rację...

<br />okno do wyrzucania sprzętów...<br />

- no tu bym dyskutował :)

<br />Masz rację...a piła jest po to żeby ciąć drewno, wiertarka do robienia dziur <br />

<br />Masz rację...a piła jest po to żeby ciąć drewno, wiertarka do robienia dziur <br />

- buty do chodzenia, bułka do masła, majtki do zdejmowania, piła może być też do grania, suwmiarka do suwania, wódka do gardła, ad fontes do patrzenia, cd do wyrzucenia, winyl do słuchania, forum do pitolenia, studenci do nauki - wybacz, ale nie mogłem się powstrzymać :)

- cyfra do chrzanu, bąk do puszczania, Maryna do .......

Pardon Monsieur Excel, ale co ty łaskawco wiesz o cyfrze? Czy aby nie tyle co o współczesnej motoryzacji wiedziałby przeniesiony z lat 60. dumny posiadacz Syreny? Zresztą jak ten wątek udowadnia o analogu też nic nie wiesz :). Może zacznij od ustawienia prawidłowych obrotów talerza i skalibrowania wkładki zanim zaczniesz mędrkować o jakości dźwięku. Ale trzeba przyznać, że chętnie tu zaglądam, bo jest ubaw po pachy.

No bass no fun

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Może jakiś upgrade?

Ukryta Zawartość

A tu podejście do zagadnienia od strony stolarskiej:

Ukryta Zawartość

Excel,

Jak masz za mało sopranów, to podkręć obroty. A jak zbyt tekturowy bas - to je zmniejsz. Przecież Tobie i tak wsio ryba z jaką prędkością to jest odtwarzane.

- może nie pisz po nocy - wtedy mózg gorzej pracuje :) pzdr.

- może nie pisz po nocy - wtedy mózg gorzej pracuje :) pzdr.

Excel,

ale masz swoja Nirvane i oto chodzi.

Nalezy sie cieszyc z Muzy,

ponadto dla ortodoxów to podstawa zrodlo i to liniowe! ,pozostaly tor to tez chyba powinien byc liniowy (20-20kHz)?

jezeli ktos lubi korektor to moze nim manipulowac i jego sprawa jak mu to odpowiada?

I najwazniesze w studio jescze jest czynnik ludzki podczas realizacji (inzynieria dzwieku) i do tego jeszcze daleka droga co artysta mial na mysli?

dalej to juz adaptacja akustyczna (sali lub studia,lub Koscioł i cala z tym zwiazana akustyka)

Pozdrawiam z Nowym Rokiem 2013.

TAD

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.