Skocz do zawartości
IGNORED

Excel's Audio Nirvana - tylko winyl !

excel

Rekomendowane odpowiedzi

- wydaje mi się sty30, że mówiąc "dobry dźwięk" - mamy na myśli co innego - dźwięk z cd jest bardziej "sterylny" można powiedzieć "czystszy" pozbawiony pewnych ułomności winyla jak pyknięcia, szum w cichych partiach itd. - dlatego słuchany na dobrym sprzęcie i nieporównywany z winylem wydaje się idealny. A jednak, np. dla mnie winylowy dźwięk posiada cechy, których nie ma cd - przede wszystkim naturalność i barwa, przestrzeń, powietrze, trójwymiarowość, stereofonia itd. - to wszystko odbieram jako dużo lepsze niż na cd - bardziej przyjazne dla uszu - nieraz słysząc wyjątkowo efektowną konfigurację dźwięków, zadaję sobie pytanie retoryczne - czy możliwe jest aby tak zagrało cd ? - odpowiedź jest jedna : nie, nie ma mowy ! - zresztą widzę, że nie tylko ja tak mam :) pzdr.

excelvinyl winylmania blog szukaj

sly30 to ciekawa psychicznie postać, muszę mu to oddać:-)

"glanuje" na każdym kroku excela, ale z drugiej strony nie może żyć bez jego wątku i swoich w nim wpisów

powiedźcie jak to nazwać?:)

PS. Dla zainteresowanych - obie postacie uważam za pozytywne i sympatyczne:)

Gdzie masz glanowanie w moim wpisie?

A jego wątek tak jak inne gdzie zabierałem głos mam na liście i jak tylko

pojawia się w którymś z nich nowy wpis to mi zaraz pokazuje wiec czytam.

dziś dwa kawałki Doorsów z nowego winyla - nie gram jej bo jak słyszycie brzmi słabo, a nawet bardzo słabo, mimo że ma nalepkę "oryginal master tapes" - to już pierwsza lepsza PRL-owska płyta brzmi lepiej - jak ją kupiłem jakiś czas temu, to chciałem oddać, ale sprzedawca nie chciał przyjąć i tak została u mnie - jeszcze mam jeden taki niechciany nowy winyl z kultowym wykonawcą :( ale co robić ? - dodatkowo Mira Kubasińska...pzdr.

Natomiast ja chwalę te reedycje, gra to bardzo dobrze

U MNIE :] na CD z resztą też słucha się tego z przyjemnością

excel, oczywiście 'szklaneczka' za Doorsów , za Mirę już mniej ;)

audiokarma.org

jest to płyta kupiona 1,5 roku temu w MM - na labelu pisze producent Paul Rotchild, czyli jakaś firma krzak - nie wiem, ale podejrzewam, że oryginał z epoki powinien grać lepiej...

- zresztą miałem te kawałki na Damie Pik i jak pamiętam szły lepiej - Dama i wszystkie taśmy są w piwnicy - może by tak spróbować ?

- zresztą miałem te kawałki na Damie Pik i jak pamiętam szły lepiej - Dama i wszystkie taśmy są w piwnicy - może by tak spróbować ?

Już się boję:-(

Excelku odpuść sobie.

W.

Dama i wszystkie taśmy są w piwnicy - może by tak spróbować ?

A czemu nie? Wyciągaj, będzie nowy wątek - Szpulowa nirwana Excela, a w nim filmiki z kręcącymi się szpulami...

- dzisiaj przedstawiam Rolling Stones - z cd i z winyla - moim zdaniem różnicę słychać na 4 kilometry, mimo, że płyta Rolling Stones nie jest najlepiej nagrana - w ogóle uważam, że Stonsi nie mieli w przeciwieństwie do Beatlesów szczęścia do płyt... dodatkowo Paint it black....

Ale nie ma takiej płyty Rolling Stones na CD!

To co puszczasz to jest śmietnikowa płyta z kosza w markecie za 2 euro.

Takie płyty nie są nawet zgrywane ze studyjnych masterów

i nie ma ich w dyskografiach.Nie są też oferowane przez poważnych sprzedawców płyt.

Zupełnie nie nadają się do słuchania.Tylko do wyrzucenia.

Ale powiedzmy sobie szczerze...nikt rozumny nie kupował i nie kupuje takich niby CD.

A jeśli ktoś kupował sądząc że za 8 pln dostanie to co kosztuje 60zł to...już sam sobie winien.

Excelu padłeś ofiarą swojej niewiedzy i pewnie też trochę chciwości. Za głupotę trzeba płacić.

<br />A jeśli ktoś kupował sądząc że za 8 pln dostanie to co kosztuje 60zł to...<br />
- sty30 - twierdzisz, że cd za 60 zł gra nieporównanie lepiej od tej za 8 zł z kosza - nie będę się sprzeczał, bo nigdy w życiu nie kupiłem tak drogiej płyty cd i teraz widzę, że to było prawidłowe działanie :) - ale może Ty albo ktoś wytłumaczy mi dlaczego te drogie płyty mają grać lepiej ? Czym to jest uzasadnione ? Na tyle ile orientuję się w technice cyfrowej, to nawet dziesiąta czy setna cyfrowa kopia nie powinna się różnić od oryginału ? Czy w tych tanich płytach jest mniej informacji, mniej bitów ? Więcej, nie potrzeba chyba drogich bardzo zaawansowanych urządzeń aby zrobić kopię cyfrową ? Ale może się mylę ? Zatem dlaczego tanie cedeki grają gorzej ? Proszę oświeć mnie. pzdr.

Oj Excel.

Różnica w brzmieniu jest olbrzymia.

Wydawcy tych niby płyt CD z koszy nie mają dostępu do studyjnych Tzw Studio Master Tapes,

czyli do oryginalnych cyfrowych taśm źródłowych....tak, tak....one wszystkie są dziś cyfrowe.

To jest tak jakbyś nagrał przez mikrofon coś z YouTube i wypalił na CDR i twierdził że to przecież

też płyta CD. A to nie ma nic wspólnego z oryginalnym zapisem np z jakiegoś koncertu wydanym

na dobrym CD przez np EMI czy Warner Bros.

Pisałem ci już tyle razy że ty nigdy nie miałeś płyty CD a tylko śmieciowe niby CD z koszy po 5-8 pln i

sam teraz przyznałeś, że jednak miałem rację!!

A dlaczego tanie Playery CD grają gorzej?...bo mają kiepski transport który generuje jitter, do tego mają fatalny DAC,

kiepskie zasilanie sekcji cyfrowej oraz analogowej i kiepską aplikacje wyjść cyfrowych.

Pewnie zapytasz co to DAC itd. Moźe ktoś z kolegów ci wytłumaczy bo ja juź nie mam siły.

<br />Wydawcy tych niby płyt CD z koszy nie mają dostępu do studyjnych Tzw Studio Master Tapes,<br />
- to skąd oni biorą sygnał źródłowy ? z You Tuba ?....

- to skąd oni biorą sygnał źródłowy ? z You Tuba ?....

Czasem ze starych vinyli, ze starych taśm szpulowych,z tego co nie jest chronione prawami producenckimi.

Na niektórych z nich słychać trzaski vinyla.Czasem to są tzw bootlegi czyli nielegalnie rejestrowane koncerty przez

nędzne magnetofony.

Jakość tego jest fatalna.

<br />Czasem ze starych vinyli, ze starych taśm szpulowych,z tego co nie jest chronione prawami producenckimi.<br />
- czy nie mogą po prostu skopiować z oryginalnej płyty cd ?

Nie mogą bo zaraz byłaby konfiskata wszystkiego, problemy prawne

i gigantyczne kary.

Właśnie o to chodzi, że nie kopiują więc nie podpadają pod paragrafy.

Sprzedają chłam za 5zł a oryginały sprzedaję ten kto ma do nich prawa

i jednocześnie dostęp do Studio Masterów i wtedy może wydawać płyty

w dobrej jakości ale to kosztuje więcej.Stąd cena 40-60zł a nie 5zł.

Zrozumiałeś wreszcie czy nadal echo?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

o skąd oni biorą sygnał źródłowy ? z You Tuba ?

Mam jedną taką płytę CD. Zdaje się, ze dostałem w prezencie... tfu...

Nagrana jest z winyla i poddana "remasteringowi". :D

Tak jest napisane. A słuchać się tego nie da nawet ba boomboxie Philipsa w kuchni. To jest po prostu makabra. Niby usunięto trzaski, ale są. Za to podkreślono i przesterowano wysokie. To jest po prostu makabra.

PS. Nie trzeba oryginalnych płyt kupować po 60 zł. Są też tańsze, np. za granicą (zwykle są tańsze). Można kupować używane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.