Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzedawcy audio godni polecenia-Sklepy,dystrybutorzy,producenci.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

W Polsce mamy kilkunastu dystrybutorów audio, jeszcze więcej producentów oraz sklepów i salonów.

Wszyscy oni oferują produkty audio, sprzęty, kolumny i gadżety.

Temat nie jest o jakości i wartości oferowanego sprzętu ale o jakości obsługi, doradztwa, o podejściu

do klienta, o wiarygodności owego sprzedawcy.

Nikt z nas nie zna się na wszystkim i sami też potrzebujemy dobrych, uczciwych porad.

Wiadomo, że każda firma chce zarobić ale jednak są sprzedawcy którzy potrafią i chcą szczerze pomóc, doradzić

tak by klienta zadowolić. Stare przysłowie handlowców mówi, że jeden zadowolony klient przyprowadzi trzech kolejnych

a niezadowolony odstraszy dziesięciu.

Inne przysłowie mówi, że lepiej z mądrym stracić niż z głupim zyskać.

Z kim więc warto robić interesy, komu warto dać zarobić, kto na rynku jest godny polecenia bo nasz rynek audio może

jest dopiero raczkujący ale jednak coraz większy i mimo kryzysu rozwija się chyba w dobrym kierunku.

Życie uczy, że pojawią się prawie wszyscy. Każdy zawsze ma przeciwników i zwolenników. Raczej może to być starcie różnych obozów kilku producentów i dystrybutorów, niż wątek promujący. Ale zamierzenie ciekawe, tylko ryzykowne.

pozdr. Jacek

Oj zaraz będą tu pyskówki sly30 otwarłeś puszkę pandory!

Dlaczego? Mamy w kraju wielu sprzedawców i ludzie mają z nimi jakieś tam doświadczenia.

Są wśród nich lepsi i gorsi. Człowiek chcący przymierzyć się do zakupu sprzętu może nie mieć

rozeznania gdzie warto się udać a gdzie niekoniecznie a już na pewno nie w pierwszej kolejności.

Tak samo na forach komentuję się opinie o lekarzach czy prawnikach.

Czy sprzedawcy audio to święte krowy?

Zresztą pyskówki i tak są zawsze i wszędzie więc nie ma się co nimi przejmować.

Ja sam mam bardzo dobre doświadczenia z 90% sklepów i dystrybutorów audio.

Nie wszędzie zostawiłem kasę ale nawet tam gdzie nie doszło do finalizacji transakcji to jednak

byłem dobrze i miło potraktowany, choćby w krakowskim Ancient Audio, przez Pana Waszczyszyna.

Bardzo miły człowiek o ogromnej wiedzy z dziedziny audio.

I choć w finale tematy o których rozmawialiśmy nie doszły do skutku to mogę tą firmę polecić z czystym

sumieniem.

Sly

Jak coś nie wiesz to mogę doradzić........bezpłatnie))

Jeszcze coś tam,coś tam potrzebujesz do kompletu swoich klamotów.

Myślę ,że u Ciebie tylko przechodzą drogie rzeczy-a jak to gra-to sprawa chyba li tylko Twojego gustu.Więc kogo byś tak naprawdę polecił np.

w doborze całego systemu,bo jakies tam doświadczenie posiadasz-wydaje sie to dość oczywiste.

Czy według Ciebie kompletacja systemu powinna sie opierać na tym,ze każdy element od innego dystrybutora ma pochodzić?

No to trzymajmy ten poziom dyskusji i piszmy co nam się podobało!

Na przykład ja zamawiając widły WBT w Korisie w Poznaniu; było obsuniecie w terminie ale zostało to mile zrekompensowane płytką. W sumie drobny gest a cieszy sam też czasem ratuje się wysłaniem płytki nagranej na moich kablach-bardzo miły zwyczaj :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Koris to firma która znam jakeś 15 lat. Wpierw to były kontakty typowo firmowe gdzie oni robili pewne instalacje dla firm które ja reprezentowałem i zawsze było wszystko OK a przez ostatnie lata nasze kontaktu są częstsze ze względu na fakt iż powoli kompletuję swój sprzęt.

Muszę przyznać że to świetna ekipa, ogromna wiedza chłopaków i pozytywne nastawienie bez wciskania kitów.

Aż przyjemnie się do nich jedzie nawet jeśli tylko po to żeby pogadać o niczym, o życiu czy o rynku audio.

Zdecydowanie najlepszy sklep i doradztwo audio w regionie choć ekipa z Hi Fi Corner też jest simpatico i ich dałbym

na drugim miejscu.

Oj naiwny, naiwny, naiwny ......

Przykro mi ze trafiłeś na buraków ale dobry sprzedawca to coś więcej niż podanie towaru, skasowanie klienta i wydanie paragonu!

Dobry sprzedawca to taki któremu klient je z reki obojętnie co mu poda. To niesamowita synergia i bezgraniczne zaufanie a co za tym jak sądze idzie uczciwość!!!

Może jak śpiewał Lech Janerka "Strzeż się tych miejsc"

Ciągle zapominamy że za firmą stoją zatrudnieni w niej ludzie; oby to byli pasjonaci!!!

Jaka jest polityka firmy łatwo rozpoznać. Jeśli firma nastawiona jest tylko na zysk zatrudnia młodych "zielonych" studentów (wiadome sprawy ZUS,etc) z łapanki którzy jak często widać na dopiętej tabliczce do uniformu "uczą się". Takim przykładem z poza branży audio jest moloch sieciówka Empic. W sumie nie bardzo rozumiem gdzie tu jest jakaś polityka przyjazności dla klienta? Klient wchodzi do sklepu i przeważnie kupuje coś albo według informacji którą nabył gdzie indziej lub na zasadzie loterii i przypadku.

Nie wszyscy bum 1234 chodzą do Mc Donaldsa ale skoro Ty tam szukasz czegoś więcej niż przeciętności to Twoja sprawa i rozumienie świata!

Coś czuje że będzie się działo. Temat jak najbardziej w porządku. Ale jak to zwykle bywa kilka osób będzie chciało tu wylądować swoją frustracje i wątek zamiast stać się dobrym kompendium wiedzy to będzie kolejną pyskówką.

Coś czuje że będzie się działo. Temat jak najbardziej w porządku. Ale jak to zwykle bywa kilka osób będzie chciało tu wylądować swoją frustracje i wątek zamiast stać się dobrym kompendium wiedzy to będzie kolejną pyskówką.

Ale to wina ludzi i ich złych motywacji.

Ja powiem wiecej ...taki wątek ma też bardzo ważną pozytywną cechę, tzn powinien być pewnym

ostrzeżeniem dla sprzedawców żeby zachowali jednak rozsądek bo są i będą oceniani!

Tak jest na całym świecie. Dobry rzetelny sprzedawca nie powinien bać się weryfikacji i oceny !

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Kolejny naiwny. Kiedyś może tak bylo. Teraz w czasach rebrandingu, marketingu i słupków excelowych taki tekst jak powyżej może być traktowany jedynie jako ironiczny.

Zaraz, zaraz. Przecież wątek został posadowiony w zakładce Hi-End, więc to nie może chodzić o jakieś zwykłe sklepy i firmy. Wyczytałem jakiś czas temu w "Audio", że hajendowy sprzęt zaczyna się od 10 tysięcy za pojedynczy element.

@Rafaell

Albo do kablarni.

To ma raczej wydżwięk pejoratywny jeśli chodzi Ci o to analogicznie ze Polacy w czasie II Wojny Światowej kablowali na siebie okupantowi to Ci się udało też się wywodzisz z tej nacji!

Zaraz, zaraz. Przecież wątek został posadowiony w zakładce Hi-End, więc to nie może chodzić o jakieś zwykłe sklepy i firmy. Wyczytałem jakiś czas temu w "Audio", że hajendowy sprzęt zaczyna się od 10 tysięcy za pojedynczy element.

A moim zdaniem można już coś kupić poniżej 5000 zł. Sam ostatnio się zdziwiłem jak końcówka Xindaka za 3900 lała wszystkie wzmaki do 10000 zł łącznie ze słynnymi Heglami.

Wracając do wątku to może napisać kto kasuje za odsłuch a kto nie na dobry początek.

Pieniądze nie grają !

Wracając do Tematu Pozytywnych Sprzedawców, czy ktoś ma jakieś przyjemne odczucia?

Moze przestańmy jako nacja w końcu tylko narzekać?

Wracając do wątku to może napisać kto kasuje za odsłuch a kto nie na dobry początek.

Może piszmy kto nie kasuje i wtedy się to jakoś naprawi.

Przyznam się bez bicia; kasuję za przesyłkę MEA CULPA ale klient wtedy nie ma jej ukrytej w cenie-myślę ze to uczciwe!

Ja mam wiele przyjemnych odczuć.

Bylem pod wrażeniem firmy RCM z Katowic i szefa który sam uczestniczył w tachaniu do mnie

wielkich wzmacniaczy Vitusa a to drugie piętro bez windy!

Dla przykładu końcówka mocy SS-102 waży 85kg a w skrzyni ok 110kg!

W finale nie kupiłem Vitusów ale od firmy kupiłem inne rzeczy np listwy Furutecha,

kable Argento.

Gość miewa kontrowersyjne poglądy, jest niezłym marketingowcem jak każdy handlowiec

ale wiedzę ma ogromną i zawsze jest to miły kontakt!

Dobrze wspominam i mogę polecić!

Może piszmy kto nie kasuje i wtedy się to jakoś naprawi.

Przyznam się bez bicia; kasuję za przesyłkę MEA CULPA ale klient wtedy nie ma jej ukrytej w cenie-myślę ze to uczciwe!

Myślę że to uczciwe. Ja jak proszę dystrybutora o wysyłkę czegoś do mnie co chce tylko posłuchać to proszę o

wysyłkę na mój koszt. Rozumiem fakt że z jakiej racji dystrybutor ma dopłacać do mojej chęci odsłuchu.

Nie oszukujmy się. Sklepy czy salony audio raczej zajmują się hi-endem. Nie będziemy tu chyba rozmawiali o sprzęcie z mediamarkt. Cena nie ma tu nic do rzeczy.

Jednak z opiniami trzeba być ostrożnym. Nie wszystkie opinie muszą być podyktowane rzetelną recenzją. Mogą być chęcią zemsty lub wpisem od konkurencji.

Może faktycznie tak być a tak być nie powinno.

To może poprzestańmy na tych pozytywnych opiniach

a negatywne zostawmy dla siebie.

Mój prywatny ranking na TAK :

Producenci/Konstruktorzy:

1.Dubiel Acoustics Opole -Pan Bogusław Dubiel

2.Harpia Acoustics Kraków - Pan Jurek Herzyk

3.Divine Acoustics Ozimek -Pan Piotr Gałkowski

Kupiłem parę rzeczy ,jestem zadowolony ,zawsze mogę zadzwonić ,dowiedzieć się czegoś

dla mnie nowego i rozwiać audiofilskie rozterki :-)

Salony Sprzedaży:

1.DELTA Audio Częstochowa -Tomek i Pan Maciej

2.POLPAK - Irek

3.Audiofil Szczecin.

Kolejność w rankingu przypadkowa.

A może pokazanie tych negatywnych da do myślenia,tym producentom i sklepom,że tak nie należy.

Np : nieprzywiązywanie wagi do korespondencji mailowej,czyli konkretnie brak jakiegokolwiek odzewu.

Chyba takie podejście nie zachęca do dalszej "współpracy"

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Nautilus, HI-FI Reference, Top HI-FI (Andersa) - z tymi w Warszawie same pozytywne doświadczenia. I jeszcze Audio Forte ok. Natomiast niezbyt miło wspominam wizytę w salonie w Al. Krakowskiej.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie oszukujmy się. Sklepy czy salony audio raczej zajmują się hi-endem.

Nie oszukujmy się. Pro-ject za tysiaka to nie jest hi-end. Cambridge Audio Topaz to też ni jest hi-end, że nie wspomnę o NAD 316BEE. Pylon Pearl ani Sapphire to też nie są hajendowe kolumny. W sumie to Dali Icon 6 też nie.

Salony lub raczej sklepy audio nie zajmują się hajendem, bo by zdechły z głodu. Nie da się utrzymać sklepu sprzedając jedną drogą zabawkę na miesiąc.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wow. Ciekawy wątek;)

Dołączę do dyskusji jeśli można?

Ja nie mam zbyt dużego doświadczenia z polskimi sprzedawcami/doradcami sprzętu audio na poziomie high end ale w tytule wątku nie ma nic ,że mają być polscy dystrybutorzy.

Kupuję jak już niektórzy wiedzą za miedzą (nawet się zrymowało).

Raz jeden miałem kontakt z dystrybutorem marki sprzętu , który posiadam bo byłem zdecydowany( tak z ciekawości) wymienić wszystkie bezpieczniki na Furutecha.

Napisałem do faceta maila i nawet ze dwa razy zadzwoniłem ,żeby przyjechał do mnie do Gdyni i wykonał (prostą w gruncie rzeczy) usługę, oczywiście po doliczeniu wszystkich niezbędnych kosztów.

Po ok. 2 tyg. oczekiwania i mailu przypominającym o sprawie dostałem odpowiedż negatywną.

Mam przyjechać do salonu (z wszystkimi gratami) i wtedy zobaczymy.

Tak więc (jak już ktoś wcześniej napisał) ja już na pewno nie skorzystam z usług tego Pana.

Nie jest sztuką sprzedać klientowi od razu sprzęt za 100.000Pln , gdzie marża jest większa sztuką jest sprzedać np. spinacz do papieru za 0 ,50 Pln , tak żeby klient wrócił i kupił kserokopiarkę za 10.000 Pln.

Ale miałem i pozytywne doświadczenia ze sprzedawcą , który sprzedał mi raptem Gniazda Furutecha ale przyjechał do mnie w celu prezentacji różnych elementów poprawy akustyki pomieszczenia ( a przytachał tego na prawdę dużo).

Do takiego sprzedawcy zawsze wrócę i polecę innym - bo to pasjonat a nie handlowiec.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.