Skocz do zawartości
IGNORED

Klub ateistów Audio-Voodoo

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Przepraszam, że znowu o kablach, ale boki można zrywać:

Widzisz, to świadczy o kompletnym braku używania języka, nieznajomości znaczenia i przeznaczenia słów. To zupełnie jak z najgłośniejszymi uczestnikami klubu "bogosłyszących". Gdy zwróciłem - po kilku już stronach wątku - uwagę na nieprzyjemne i brzydko wyglądające błędy w temacie, jedyne co potrafili, to spiąć się w celu udowadniania, że przecinek przed "albo" można lub nawet należy stawiać. Co oczywiście jest brednią. :)

Pełna zgoda. Od siebie dodam jeszcze, że w pogoni za małymi objętościami obudów

...

Bębny, kotły i inne "szybkie" instrumenty zaczynają się od 60Hz i wyżej więc nisko strojony BR wiele im nie zaszkodzi.

Duży woofer, kawał skrzyni i bez żadnych zbędnych dziur.

Zaczynam gubić się w słyszenie ;) BR przy obudowach i wooferach powyżej wielkości trumien Kappa 8...

Oznacza to, że prawie wszystko co jest realnie na rynku (pierdziawki) degraduje naturalność.

I to jest prawda o BR.

A jest znikoma część użytkowników mających konieczność nagłaśniania takimi trumnami i jeszcze do tego BR.

W typowych tzw. kolumienkach BR mimo, że zapewne konieczny niestety oddala zespoły gł. od jakości dźwięku.

I nie przerzucajmy się tu wyjątkami.

Były basista Grzegorz. ;)

Powiedzmy że chcę skonstruować kolumnę mającą 6dB spadku przy A0 a więc 27.5Hz. Szalejemy - 38cm woofer, w końcu ma być naturalność brzmienia. 100dm3 objętość - unikamy problemów z falami stojącymi. Aktywny podział bas - reszta żeby duża cewka filtru nie komplikowała obliczeń i modelowania.

Na początek obudowa z rezonatorem - wybieram woofer Monacor SPH-380TC. Strojenie 26Hz i f6 jest nawet trochę poniżej A0. Efektywność mocowa 0.86% a więc może nie estrada, jednak bezkompromisowe zejście kosztuje w tym aspekcie. 75mm średnicy cewka to też konkret. Przester wychyleniowy powyżej strojenia (Xmax=11.1mm) nastąpi dla mocy 500W RMS, co odpowiada mocy akustycznej ok. 4W - sporo. Niestety ciężko będzie to dostroić rurką, 10cm średnica wymagałaby 27cm długości, i na pewno da sporą kompresję, a kolejny rozmiar rury z profilowaniami a więc 6" już się nie da zainstalować (długość 67cm). Zostają membrany bierne.

Teraz sprawdzamy co oferuje OZ - na pierwszy ogień Dayton RSS390HF-4. Fc = 35Hz i Qtc około 0.8. Można liczyć na ok. 5.5dB spadek SPL przy A0 - podobnie jak w przypadku MB powyżej więc jest dobrze. Efektywność mocowa jest jednak tylko 0.32% a więc 2.7 raza mniejsza, do tego cewka napędowa ma średnicę 64mm. Przestery wychyleniowe trudno porównywać - można końskim targiem uznać że max wychylenia będzie przy 26Hz - i wtedy mamy obciążalność na poziomie 320W (Xmax=14mm) i moc akustyczną limitowaną wychyleniem równą ok. 1W - 4 razy (6dB) mniej niż system MB.

Główną przewagą systemu opartego na MB w dziedzinnie realizmu dźwięku będzie jednak efektywność mocowa i istotnie mniejsza kompresja termiczna. Prawdę powiedziawszy do prawie bezkompromisowego systemu w dużym salonie wybrałbym z tych dwóch rozwiązań MB a nie OZ. Prawie bezkompromisowego, bo C0 z organów nie odtworzy. Tym niemniej do osiągnięcia C0 też użyłbym MB tylko że z innym głośnikiem i w większej objętości.

To jest porównanie zrobione z użyciem w miarę nowoczesnych głośników a więc chyba dość miarodajne.

Tak.

I kup teraz takie zespoły... ;)

A ludziska pytają o:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS:

W dużych salonach również widuję małe z dziurą.

Powiedzmy sobie od razu, że proponowanego strojenia w okolicach A0 nie da się praktycznie usłyszeć, bo i te dźwięki są niskie;) Natomiast w takich w okolicach E1 i wyżej słychać nienaturalnie szybkie zejście w stronę dołu.

Objawia się to efekciarstwem bębnów ale już jakimś dziwnie nienaturalnym wybrzmiewaniem kontrabasu. Przy OZ oba dopełniające się instrumenty sekcji będą brzmiały koherentniej. OZ po prostu szybciej schodzi ale w sposób naturalny.

I taka praktyczna rada dla początkujących.

Nie dajcie się nabrać na bębny odsłuchując zespoły głośnikowe.

Efekciarstwo większości BR jest przytłaczająca.

Bębny świetnie potrafią wypadać w okolicy strojenia. Jeden wielki rezonans. Aż żołądek ściska ;)

Ukryta Zawartość

Panowie, słyszał ktoś może?

Ukryta Zawartość

U nas nieco ignorowana marka, z pewnością nie audiofilska :) Dość mocny jak na lampę i ładnie zrobiony. Za ósemke do wyrwania, szkoda, ze nasi redaktorzy wolą testować audio researche za 50 tysięcy....

w środku też nie gówno:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Mario,

marka nieaudiofilska, ale wcale nie taka tania, gdy chodzi o te konstrukcje. Na Allegro były już wzmacniacze Magnat - hybrydy z lampowym preampem i takie właśnie lampowe. Na mój gust nieco przeszacowane.

Tanie nie są, sporo droższe od czegokolwiek chińskiego (nie mam tu na mysli miejsca produkcji). Weźmy jednak takie Audio Researche, Ayony, Cary Audio, tam za dyche można kupić tylko pilota. Faktem jest, że ceny są durne ogólnie, jednak biorąc pod uwagę ich rozpiętość i w tym przypadku niemiecki rodowód Magnata, wykonanie, można by jeszcze przełknąć tę ósemkę. Może gdyby poszukał to i za 6 by kupił. Zastanawia mnie jak to gra, bo ogólnie gdy słuchałem ich kolumn, to jest całkiem dobrze, nie maja tylko rodowodu, to po prostu zwykłe media marktowe kundle. Zapewna stąd szeroki łuk wokół takich marek.

Jak żyję, nie spotkałem w recenzji ani jednej Ming Da(y), ani Yaqina. Xindaki też rzadkość.... Widocznie schodzą i nie trzeba się produkować.

Tak.

I kup teraz takie zespoły... ;)

Porównanie j.w. działa też dla mniejszych systemów, w przypadku 10" woofera i 40 - 50dm3 obudowy wnioski byłyby bardzo podobne tylko że efektywności i moce byłyby odpowiednio niższe, a zejście słabsze, choć niekoniecznie.

Nie wiem o co tym myśleć i specjalnie zlazłem na dół i zapuściłem czystą sinusoidę 22Hz. Po pierwsze gra, z BR i można to usłyszeć z 26 cali (SS), w 60 litrach, chyba bez spadku, skoro odczuwalny przeze mnie poziom dźwięku jest niewiele mniejszy od 50Hz a trzeba wziąć pod uwagę przypadłości ludzkiego słuchu. Po drugie w pomieszczeniu 20m², a więc nie 50 czy 200. Po takich ćwiczenia na własnym organizmie, można bez większych problemów znaleźć takie dźwięki na większości nagrań muzyki filmowej (od Morricone, przez Vangelisa aż do Zimmera) czy klasycznej np Minnesota Orchestra. Są w większości współczesnych wydań Rihanny, Jacksona i wielu innych. Nie ma ich w starych, polskich nagraniach, ale np Pasodoble raczy nas sporą dawką ciekawych barw. Nie ma naprawdę powodu, aby demonizować i BR i 20Hz, to nie są rzeczy niedostępne, nierealne i złe. A nawet wprost przeciwnie :)

Nie wierzyłem, że to możliwe. A jednak .... 12.000 PLN za kabel zasilający ..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

26 cm, klawiatura wszystko przyjmie jak widać, ale jesteś czujny :)

Ktoś jednak uważnie czyta. ;)

http://allegro.pl/kabel-zasilajacy-fadel-art-coherence-iii-pc-1-50-m-i3015456416.html

Czy jak bym kupił taki kabel do wzmacniacza za tysiąc, to wzmacniacz przeniósłby się wówczas do krainy hajendu?

Ukryta Zawartość

Pewnie gra analogowo ;-))

Ukryta Zawartość

Tylko pamiętajcie żeby przed zakupem skonsultować wyrób (kabel) w sąsiednim wątku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Żartujesz? Za dwanaście tysięcy to musi być najlepszy. Extreme Hi End.

Konsultowałeś :-), czy tylko tak sądzisz po cenie ? A może przeprowadziłeś długie i żmudne testy odsłuchowe ? Przecież są droższe (chyba).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Od pewnego pułapu cenowego towar jest hajendem "z mocy prawa". :)

Na testowanie to ja nie mam szans. Zakładając nawet, że jakaś firma wypożyczyłaby gołodupcowi kabel za 12 kafli, to ja bym się bał toto rozpakować. Bo zrobię ryskę i będę musiał firmie pokryć "straty" - co będzie mnie kosztować paromiesięczne dochody? O nie. Przyślą komornika i opieczętuje mi mieszkanie? W życiu. ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Maćku - mamy już połowę lutego!!!! :)

No fakt. :)

Ale wciąż zima, jak tam u was na południu ze śniegiem? Parę lat temu jadąc do Warszawy trafiłem na taką szklankę, że nawet mercedesy jechały 30 na godzinę.

Ale nie zapomniałem, jak tylko prognozy będą ciut korzystniejsze to wybiorę się w drogę. :)

... 26 cm, klawiatura wszystko przyjmie jak widać, ale jesteś czujny :)

Takie tam czepialstwo, przecież wiadomo o co chodziło ;)

Ukryta Zawartość

Nic nadzwyczajnego!

Secifications

Technology : Interconnect cable based on Silence Technology.

Conductors : 30 silver/copper and 20 silver/cupper in large diameter strands for a tube coaxial configuration.

Isolation : Aluminium foil and White cotton.

Sleeves : White cotton and Polypropylene.

Design : An external diamter of 25 mm for up to 100 A handling and a unique strand arrangement for capacitance ajustment. This cable is internally impedance and delay corrected parameters.

Available Length : Minimum 1,00 meter. Maximum 7,00 meters.

Termination : Pure copper special "IEC" and "Schuko" connectors.

Run-In-Time : Minimum 72 hours for best performance.

Gdyby Isolation było z copper foil to musiałoby kosztować ze dwa razy tyle…

Ukryta Zawartość

Nie będę reklamował tego salonu audio (Warszawa), krótko i na temat - kable głośnikowe: Tara Labs THE OMEGA, cena: 50000 zł, ten zasilający za 12 kzł jest dla gołodupców, wyleciał mi z głowy pewien salon też z Wawy gdzie były kable zasilające po 60, 70, 100 kzł, a to jest już nirwana ;)

Za tysiaka możesz mieć świetne głośnikowce do biwiringu po 2,5m długości. YKY 4x150mm2 w ekranie, grubszy od uda Huyny:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.