Skocz do zawartości
IGNORED

prośba o rady w kupnie zestawu stereo

arci*

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne na forum takich wątków było milion ale doradźcie mi w stworzeniu przyzwoicie grającego zestawu, który służył by latami:

1. miejsce: salon około 25 metrów kwadratowych otwarty na kuchnie (15m.kw) i schody

2. źródło dźwięku: głównie pliki (zgrane płyty na cocktailaudio),

3. muzyka: różnorodna głownie rock, najmniej techno/rap ale mam syna, który chętnie podłącza się ze swoją muzyczką :)

4. budżet: około 4tys na kolumny i 3-4 tys wzmacniacz (ale nie jest ścisła granica)

Chętnie wysłucham waszych uwag (nawet kąśliwych typu "sie nie da" itp) i z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam

Witaj,

już na początku zdecydowanie namawiam na odsłuchy, które pozwolą Ci wybrać konfigurację systemu optymalnie dobraną do Twoich preferencji. Moje oraz innych kolegów sugestie traktuj jako pewne drogowskazy, które pozwolą Ci na lepsze przygotowanie się do odsłuchów.

Bardzo bezpieczną i solidną konfiguracją, która powinna spokojnie spełnić Twoje wymagania jest system złożony ze wzmacniacza NAD C356BEE oraz zestawu kolumn Monitor Audio Rx6 lub Paradigm Monitor 9 v.7 lub jeśli budżet pozwoli 11 v.7.

Jako alternatywa warto zdecydowanie posłuchać jeszcze wzmacniacza Roksan Kandy K2 Integrated pomimo trochę wyższej niż zakładana ceny.

W kwestii kolumn jest jeszcze więcej możliwości - przy zakupie zestawu niewiele ponad budżet będą kosztowały bardzo dobre kolumny Dali Ikon 6 MK2, które mają zastosowany hybrydowy przetwornik wysokotonowy (standardowa miękka kopółka i głośnik wstęgowy). Dobrą propozycją będą także kolumny Epos Epic 5.

Zapraszam na odsłuchy, bardzo możliwe że pojawią się jeszcze inne, ciekawe, podobające się Tobie konfiguracje.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

coś nie tak?

1. Roksan Kandy K2 - cena około 3500 złotych

2. T+A Power Plant MkII - cena około 7500 złotych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

w jednym ze sklepów trafiłem na promocje t+A mkii za 5400 i dlatego o tym wspomniałem... może jest to okazja tylko jak sami często piszecie w róznych wątkach nie zawsze "pieniądze grają" i nie zawsze droższe oznacza lepsze...

W przypadku T+A Power Plant MkII grają. Gdy byłem w Berlinie i posłuchałem go sobie to naprawdę kopara długo nie mogła wrócić na swoje miejsce. Jeśli za tę cenę to brać, nawet w ciemno.

dzięki za podpowiedzi ale mam wrażenie, że wlazłem w ciemną stronę mocy; im więcej słucham, im więcej czytam (m. im. waszych opini) tym większe mam problemy z podjęciem decyzji a i do budżetu podchodzę coraz bardziej liberalnie... obecny plan to kupić wzmacniacz a potem kolumny (wzmacniacz za 5 kilo a może nawet i cuś więcej). Moje typy:

-power plant mkiii od t + a

-primare i22

-yamaha a s 2000

-hegel h70

chciałbym żeby to dobrze grało z coctailem audio /jako źródłem/ i dałem sobie czas do końca wrzesnia.... macie jakieś rady

Ps pretensje i tak będę miał do siebie, pozdrawiam

chciałbym żeby to dobrze grało z coctailem audio /jako źródłem/ i dałem sobie czas do końca wrzesnia.... macie jakieś rady

Skoro coctail ma być źródłem w twoim porządnym systemie to jeszcze docelowo musisz dokupić jakiś DAC. Koszty rosną ;-)

Kolumny kup naprawdę dobre.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Skoro coctail ma być źródłem w twoim porządnym systemie to jeszcze docelowo musisz dokupić jakiś DAC. Koszty rosną ;-)

Kolumny kup naprawdę dobre.

dzęki za podpowiedź, zastanawiałem się m. in. nad primare i 22 z DAC (półtora tysiego droższy), czy lepiej kupić wzmacniacz i osobny dac czy wzmacniacz z wbudowanym dac'iem?

-power plant mkiii od t + a
Jeżeli w podobnej cenie to zdecydowanie T+A PP MkII. Bas, energia i dynamika jest zjawiskowa. Hegla nie znam ale Yamahę czy Primare z pewnością zostawi daleko w tyle, oczywiście jeśli priorytetem będą podane przeze mnie cechy. Jeżeli to odpowiada to w podobnej cenie można poszukać dzielonego Rotela z serii 15. To też są bardzo dobre wzmacniacze jednakże T+A brzmi dużo ciekawiej ( jak dla mnie).

dzielonego Rotela z serii 15. To też są bardzo dobre wzmacniacze jednakże T+A brzmi dużo ciekawiej ( jak dla mnie).

którego dzielonego Rotela słuchałeś ,możesz opisać co było dla Ciebie w wzmacniaczu T+A ciekawszego w brzmieniu ,od Rotela

Pozdrawiam

Tomasz

Jak masz za 5400 T+A Power Plant MKII, to bierz bez wahania. Hebel H70 jest mocno przereklamowany, a DAC w nim jest marnym dodatkiem, jak kable w pudełku.

Jakbyś też porównał w sklepie tę Yamahę 2000 z tym T+A, to też pewnie od razu byś wiedział, co wybrać ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.