Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście nie lubię głośników szerokopasmowych. Słuchałem Kolumn Bodnar ze wzmakiem 300B przez prawie 2 godziny i nie podobały mi się skraje pasma...

chudo :) Jak coś jest do wszystkiego to jest.....

Wystarczy popatrzeć ile oktaw obejmują poszczególne instrumenty czy głos a my takich cudów wymagamy od jednego przetwornika.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

I 300B i fullrange w dobrym połaczeniu sprawia, że muzyka nie jest martwa. I taka para robi to za znośne pieniądze.

Tzw. tradycyjne systemy (wielodrożne) może i czasem potrafią to osiągnąć, ale za cenę mieszkania w Warszawie.

Alternatywą jest system aktywny, gdzie też każdy głośnik (driver) ma swój wzmacniacz. Ale powielanie wzmacniaczy

i zewnętrzna zwrotnica nie upraszcza sprawy. Tak więc muzyka live - żywa wypływa najtaniej i najlepiej z... Sonido Bodnara.

Jak się dostawi dobrego suba, to do każdego basu z samej kolumny można się doczepić. Bardziej kwestia estetyki i gatunku muzyki.

Co najmniej warto posłuchać i wyrobić sobie własne zdanie.

Panowie wracajac do mojego tematu to trzeba przyznac ze jedynym recenzentem znajacym sie na kolumnach przeznaczonych do wzmacniaczy na lamy 300B, jest pan Dyba ,ktory bardzo starannie i dokladnie testuje nastepne kolumny ktore najlepiej zagraja z ta wspaniala lampa. Najlepsze sa kolumny wykonywane przez male wyspecjalizowane manfaktury,ktore specjalizuja sie w produkci wlasnie wyjatkowych kolumn do wzm z lampa 300B.Wlasnie zamieszczam ostatnie i najlepsze przyklady kolumn,ciekawe co jest lepsze?ktora technika jest lepsza? 15cal glosnik papierowy wooler, do lampy 300B maja wszystkie , tylko roznia sie tym ze maja dodatkowo umieszczone glosniki w tubie lub wstege(ogrody)!!!jak myslicie ktore rozwiazanie jest lepsze?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak zapytam z ciekawości jakie kolumny miałeś dotychczas?

Ostatnie jakie mialem profesjonalne to AUDIOVEKTOR M1 SIGNIATUR + SONY ES(CD+WZM-seria referencyjna zlota)okablowanie PS(czyste srebro)-cena ich byla kosmiczna ,obecnie zona slucha caly system( BOSE) tak czy inaczej musze sluchac, do TV super sprzet i muzyki z TV satelitarnej tez.

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie do kolegow,wiem ze sa tu na forum posiadacze kolumn Wilson Audio i dlatego dobrze znaja ta firme,czy kiedys produkowali oni kolumny wysokoskuteczne do wzm lampowych,jak tak! to jak sie nazywaly i kiedy ostatnio je wypuszczono na rynek.

Ostatnia propozycja do lampy 300B

Ukryta Zawartość

Ostatnia propozycja do lampy 300B

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że budżetem wykraczasz ponad założoną wcześniej kwotę.

To postaraj się posłuchać jeszcze goldenote xs 96.

Na pewno 300B to napędzi. Obojętnie czy to będzie SE, PSE czy PP.

Widzę, że budżetem wykraczasz ponad założoną wcześniej kwotę.

To postaraj się posłuchać jeszcze goldenote xs 96.

Na pewno 300B to napędzi. Obojętnie czy to będzie SE, PSE czy PP.

Goldennote xs96 to piekne kolumny i bardzo drogie!

Pokazuje rozne kolumny ktore napedzaja lampe 300B,trzeba pamietac ze moj Cary 300SEI to pojedyncza lampa na kanal,tak ze realne jest 9W!!! a nie 15W, jak podaje firma,dlatego kolumny musza byc wysokoskuteczne z prawdziwego sortu,bo to ze podaja np 96db to naprawde ledwo maja 89db.Problem jest tez taki ze trzeba zdecydowac sie czy to ma byc tuba czy wstega,tuba daje kierunkowy dzwiek prosto na sluchacza a wstega rozproszony,w mniejszych pokojach lepiej bedzie pracowala tuba, w wiekszych pokojach wstega,dobra wstega jest tez bardzo droga.Przewiduje pokoj ok 20m/2 tak ze tez kolumny musza byc odpowiednie,mam pare firm na oku ,ktore moga mnie zadowolic,ale skutecznosc musi byc raczej ok 100db,jest duzy wybor starszych kolumn z tubami jak i wstega,ceny bardzo niskie z USA od 400-1500$ az dziwne dlaczego dzisiaj firmy robia tak drogie te kolumny! opierajac sie na tych samych planach,ciezko to zrozumiec za co chca pieniadze wykonujac je z zwyklej plyty i wsadzajac glosniki papierowe, ktorych cena jest niska!!!Coraz wiecej powstaje wzm lampowych w Chinach i to juz dobrych,mysle ze jak jakas firma nastawi sie na produkcje dobrych kolumn do lampy to osiagnie sukces, jak oczywiscie beda cenowo przystepne!

Masz raje ze dadza rade, ale dobrze jak moj Cary nie bedzie sie zbytnio meczyl!

Nie moge nasluchac sie tych starych kolum !czy ktos robi teraz lepsze? watpie sami posluchajcie

Ja takich podobnych mam pełno, i jeden oryginał;0)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Goldennote xs96 to piekne kolumny i bardzo drogie!

Pokazuje rozne kolumny ktore napedzaja lampe 300B,trzeba pamietac ze moj Cary 300SEI to pojedyncza lampa na kanal,tak ze realne jest 9W!!! a nie 15W, jak podaje firma,dlatego kolumny musza byc wysokoskuteczne z prawdziwego sortu,bo to ze podaja np 96db to naprawde ledwo maja 89db.Problem jest tez taki ze trzeba zdecydowac sie czy to ma byc tuba czy wstega,tuba daje kierunkowy dzwiek prosto na sluchacza a wstega rozproszony,w mniejszych pokojach lepiej bedzie pracowala tuba, w wiekszych pokojach wstega,dobra wstega jest tez bardzo droga.Przewiduje pokoj ok 20m/2 tak ze tez kolumny musza byc odpowiednie,mam pare firm na oku ,ktore moga mnie zadowolic,ale skutecznosc musi byc raczej ok 100db,jest duzy wybor starszych kolumn z tubami jak i wstega,ceny bardzo niskie z USA od 400-1500$ az dziwne dlaczego dzisiaj firmy robia tak drogie te kolumny! opierajac sie na tych samych planach,ciezko to zrozumiec za co chca pieniadze wykonujac je z zwyklej plyty i wsadzajac glosniki papierowe, ktorych cena jest niska!!!Coraz wiecej powstaje wzm lampowych w Chinach i to juz dobrych,mysle ze jak jakas firma nastawi sie na produkcje dobrych kolumn do lampy to osiagnie sukces, jak oczywiscie beda cenowo przystepne!

XS 96 świetnie grają z 9 Watową lampą 300B w SE. Producent podaje że moc wzmacniacza może być od 2,5 W...

Uwierz mi, że tak jest. Faktem jest również, że w 20 metrach może być im ciasno...

XS 96 do duzych pomieszczen,piekne kolumny!ja musze szukac cos uzywanego i pasujacego do mojego Carego 300SEI i do tej lampy 300B,wlasnie cos znalazlem co myslicie

Ukryta Zawartość

Teraz tylko dostac uzywane!tu sa parametry i M12 I M15

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do małych pomieszczeń, tuba i szerokie promieniowanie to totalnie bez sensu!

Tylko w średnich i dużych pomieszczeniach odkryć można zalety bezkarnego wychodzenia ze sweet spota.

Do małych pomieszczeń, tuba i szerokie promieniowanie to totalnie bez sensu!

Tylko w średnich i dużych pomieszczeniach odkryć można zalety bezkarnego wychodzenia ze sweet spota.

W 12M/2 sluchalem tube z identycznie zbudowanych kolumn i bylo super,az nikt nie wierzyl ze w tak malym pomieszczeniu to tak pieknie gra,kolumny po 45kg i te same parametry i wielkosc ta sama, co u tych co podalem w linku!

Ja nie napisałem że dobre kolumny zagrają gorzej, jakbyś czytał "między wierszami" napisałem że ich potencjał jest drastycznie ograniczony przez akustyczne właściwości pomieszczenia.

Tobie jak widzę to nie przeszkadzało :)

Jak już trochę posłuchasz u ludzi różnych systemów to np. może zauważysz np. taką zależność akustyczną że niskie częstotliwości dopiero dobrze są odtwarzane przy przekroczonej pewnej "magicznej" powierzchni pomieszczenia i odległości od głośnika! I tak np. nie usłyszysz basu z 15" na 12m2 po prostu nie!!! czysta fizyka!

Pomieszczenie może być nawet większe i też swobodny bas możesz usłyszeć dopiero np. w kuchni :) nie wszystko jest takie oczywiste :)

Wracając do dobrania optymalnej wielkości głośnika niskotonowego do wielkości pomieszczenia to Moim zdaniem, przyjmijmy że to "Dogmat Rafaella" :) jest jakaś taka zależność i sens:

8" od 12m optimum

10" do 20m2 optimum powyżej możemy zawalczyć z czymś wiekszym

12" powyżej 20m2 optimum

15" powyżej 30m2 optimum

Dla większej satysfakcji z swobodnym basem powyżej 30m2 warto dodać drugi 15" na kanał :)

To tylko drobny aspekt jak wejdziemy w średnie i wysokie tony to ściany,sufit, podłoga w małych pomieszczeniach zaczynają robić cuda. Tak jak za tym zauważyłeś ten link co Ci dałem na PM był trochę na wyrost ale tam nawet w 20m2 pomieszczeniu będziesz miał perfekcyjną zgodność w domenie czasowej.

Przy tubie na górze w małym pomieszczeniu nie ma takiej idealnej zgodności. Jest bardzo duży rozrzut w falach odbitych do 1500Hz (podział w 2way)a powyżej nich!!!

W dużych pomieszczeniach kolumny z tubą, szeroką ścianką przednią i 15" na dole mogą dla odmiany zagrać bosko :)

Masz racje w wszystkim co napisałeś ,ale tylko teoretyczniemyśle tylko ze z racji mojego wieku !to chyba wiecej odsluchow miałem w rożnych pomieszczeniach od ciebie,tak ze nie można pouczac.Mały był pokój ,ale bardzo wysoki,akurat biblioteka na całych ścianach i inne świetne uwarunkowania,tak trzeba przyznać ze głośnik niskotonowy był 12" a nie 15" i postawione tak kolumny aby tuby(kat) był ustawiony tak aby przecinal sie już przed głowa!mocno do środka!nie wszystkie prawa fizyki przekładają sie na dane pomieszczenie, tak jak kolumna złożona z najlepszych komponetow nie zawsze gra najlepiej ,to chyba wiesz ,prawda!

Z racji mojego zainteresowania nie byłbym taki pewny. Pierwszy na prawdę audiofilski system!!! ze 150W wzmacniaczem i 300W kolumnami grajacy z gramofonu z igłą Sibatha na pływajacym na oleju Chasis słyszałem już w 1976 roku :)

Dodam może na swoja niekorzyśc że późniejszy sprzęt słuchany u innych był długo długo słabszy.

Z racji mojego zainteresowania nie byłbym taki pewny. Pierwszy na prawdę audiofilski system!!! ze 150W wzmacniaczem i 300W kolumnami grajacy z gramofonu z igłą Sibatha na pływajacym na oleju Chasis słyszałem już w 1976 roku :)

Dodam może na swoja niekorzyśc że późniejszy sprzęt słuchany u innych był długo długo słabszy.

Proponuje spotkanie w Warszawie na AS!!!"czyzby rowiesnicy"

Proponuje spotkanie w Warszawie na AS!!!"czyzby rowiesnicy"

Prawie tylko ja chyba jednak zaczałem wczesniej jako smarkacz bo najlepszy krajowy sprzęt za cieżko zarobione własne! pieniadze miałem juz w wieku 16 lat

Prawie tylko ja chyba jednak zaczałem wczesniej jako smarkacz bo najlepszy krajowy sprzęt za cieżko zarobione własne! pieniadze miałem juz w wieku 16 lat

A jaki to najlepszy krajowy sprzęt miał kolega Rafaello w wieku 16 lat ?

Ja to chyba młodzian, 68 rocznik;0)....mama, jak mnie rodziła to śpiewała, Michelle, Beatles,...a....ja tego nie pamiętam;0)...

Nie taki mlodzian,myslalem ze jestes duzo mlodszy!z takim zacieciem do budowy kolumn i tak smialych decyzji, to myslalem ze dotyczy raczej mlodszych osob, a tu miedzy nami roznica w latkach tylko (10)!!!!

Nie moge nasluchac sie tych starych kolum !czy ktos robi teraz lepsze?

Posłuchałem z kompa dzwięk bardzo dobry rzeczywiście...Jesli bedziesz miał taką możliwość koniecznie posłuchaj

Tannoy Westminster.Ta kolumna robiona jest do dzisiaj tylko nie wiem czy zmieścisz parkę w pokoju jeśli mieszkasz w M3 lub M4.

• 2 tygodnie później...

Jeszcze nic odpowiedniego nie znalazlem,nowe spojrzenie na Vintage glosniki, propozycje sa ...., ale widze ze lampa( 9W) ciezko te potwory napedzic,a drogo i staro!!!mysle jednak ze blizej mi do ceny , wygladu i zastosowanych glosnikow(tuba) do tych kolumn!tylko chcialbym uslyszec zdanie kolegow znajacych sie na tych rozwiazaniach kolumn, czy komponety uzyte przy ich budowie sa w miare dobre(glosniki) i czy zostaly w srodku porzadnie wykonane (polaczone),bo do budowy nie mam zastrzezen!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mysle o M15! bo otwor basowy maja z przodu!ale lepsze bylby M12(wielkosc/bass12) ale jak na zlosc otwor zrobili z tylu ,wtedy musza miec ok .1metra z tylu przestrzeni wolnej!!! a ja nie moge w moim pokoju daleko odstawic od scian (z tylu) zaraz mam drzwi z lewj strony i po odsunieciu ich od tylnej sciany weszlby na otwor, a pokoj ma wymiary 3.5/5.5

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może na początek kup sobie coś takiego pod lampkę 300B

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-28079-0-25513300-1349982295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.