Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy audiofilski pokój

Marek Lacki

Rekomendowane odpowiedzi

Jednak rozsądek wziął górę nad fanaberią :-)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Jako ciekawostkę dodam, że przy całej instalacji, całego domu pracuje jednocześnie od wczoraj szesnastu elektryków!

To chyba skaczą sobie po plecach i odganiają się jeden od drugiego-który wygrał? :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To chyba skaczą sobie po plecach i odganiają się jeden od drugiego-który wygrał? :)

Mieli co robić. Ostatecznie zostało trzech, z czego jeden do pokazywania palcem.

Gniazdek będzie osiem tylko dlatego, że nie wiadomo jakie ustawienie będzie ostatecznie najlepsze. Sprzęt będzie podłączony do jednego z nich.

Klamka zapadła. Trafo - nie. Ekranowanie - nie. Wróciłem więc do punktu wyjścia, czyli grube kable, osobna linia i dodatkowe uziemienie. Zleciłem rozpoczęcie montażu.

Jako ciekawostkę dodam, że przy całej instalacji, całego domu pracuje jednocześnie od wczoraj szesnastu elektryków!

O chusteczka, 16stu?! Nieźle :) Kasiasty człowiek z Ciebie ;)

Czyli do każdego gniazdka ciągniesz od rozdzielni osobno 3x2,5mm2? --> Ciekaw jestem ile kmów kabla Ci wyjdzie.

Ja u siebie zrobiłem troche inaczej: kabel z rozdzielni dociągnąłem do samego pokoju i zakończyłem go nie gniazdkiem a bezpośrednio listwą --> do listwy od razu sprzęt.

Nie wiem, czy to nei trochę przesada ciągnąć osobno zasilanie wzmaków i reszty, ale a) nie wiem, b) jak pasja i bezkompromisowo ma być, to czemu nie.

Powrót po dłuższej przerwie...

O chusteczka, 16stu?! Nieźle :) Kasiasty człowiek z Ciebie ;)

Czyli do każdego gniazdka ciągniesz od rozdzielni osobno 3x2,5mm2? --> Ciekaw jestem ile kmów kabla Ci wyjdzie.

Ja u siebie zrobiłem troche inaczej: kabel z rozdzielni dociągnąłem do samego pokoju i zakończyłem go nie gniazdkiem a bezpośrednio listwą --> do listwy od razu sprzęt.

Nie wiem, czy to nei trochę przesada ciągnąć osobno zasilanie wzmaków i reszty, ale a) nie wiem, b) jak pasja i bezkompromisowo ma być, to czemu nie.

Oj, chyba nie czytałeś zbyt dokładnie tego, co wcześniej pisałem.

Kabel 3 x 4 mm kw. Będzie (jest) pociągnięty z rozdzielni umieszczonej w tym pokoju do każdego gniazdka, więc maksymalnie to jakieś 12 - 13 metrów. Do rozdzielni w pokoju biegnie zupełnie niezależna linia od słupa, czyli kabel 3x10 mm kw. o długości jakieś 30 metrów. Równolegle z nim w ziemi rozciągnięta jest bednarka, która połączona jest z tą przy słupie i dochodzi do domu. Na poziomie powyżej gruntu kończy się i kablem 1 x 25 mm kw (dwadzieściapięć) uziemienie biegnie równolegle z kablem do rozdzielni w pokoju. Oświetlenie pochodzi z instalacji ogólnej dla całego budynku i nie miesza się z tym do gniazdek. Cały budynek ma więc drugą rozdzielnię, która nie ma nic wspólnego z tą dla pokoju odsłuchowego.

Ilość elektryków nie wpływa na cenę, tylko na czas realizacji. Ilość roboczogodzin jest taka sama.

Tak wygląda zalążek rozdzielni obsługującej wyłącznie gniazdka w tym pokoju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pierwszy mały krok uczyniony ;-)) i co dalej z projektem?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gdy elektrycy zakończą, a dokładnie w poniedziałek, wejdą tynkarze i wytynkują ściany klasycznym tynkiem cementowo-wapiennym. Czyli gipsu nie będzie. Nie wiem jaki jest dalej harmonogram prac, ale sprawdzę. W kwestiach audiofilskich następnym istotnym punktem będzie budowa sufitu, który zgodnie z moim planem ma mieć zróżnicowaną wysokość na trzech różnych poziomach.

Tak wygląda zalążek rozdzielni obsługującej wyłącznie gniazdka w tym pokoju.

Popukaj w środku obudowę rozdzielni , jak pianki od tyłu nie ma i usłyszysz pusty dźwięk to będzie ci się od granej muzyki szafka wzbudzać i robić dodatkowe niechciane akustyczne efekty; plastiki tak mają.

Wapienny ekologiczny tynk jest trendy, rozumiem że już będzie bez malowania? bo jeśli z malowaniem to wapno po jakimś czasie wyżre farbę, ono tak lubi mimo różnych zabiegów.

Konstrukcja belki jest zabezpieczona preparatem solnym przed robalami,pleśniami i pożarem? np. Fobos. Bo później to zabudujesz i od spodu z czasem mogą się dziać z dachem różne przykre rzeczy.

Myślałem, że cała elektryka idzie w rurkach, a tu taki paszkwil... do kitu ten projekt...'-) U mnie BHPowiec by tego nie zatwierdził!

Pozdr, M

Parker's Mood

Myślałem, że cała elektryka idzie w rurkach, a tu taki paszkwil... do kitu ten projekt...'-) U mnie BHPowiec by tego nie zatwierdził!

Pozdr, M

Oj tam,oj tam-czepiasz się to dopiero jego piąty pokój audio dwunasty będzie bez zastrzeżeń))

Pozdr, M

kable podtynkowe/dwie izolacje/ wystarczy pokryc tynkiem , w budownictwie szkieletowym kabel ciagnie sie dodatkowo w rurce lub peszelu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

kable podtynkowe/dwie izolacje/ wystarczy pokryc tynkiem , w budownictwie szkieletowym kabel ciagnie sie dodatkowo w rurce lub peszelu

Niestety, w US wszystko musi biec w conduit. W środowiskach zaszumionych, czyli w Down Town itp. nawet coax z podwójnym ekranem idzie sobie w metalowych rurkach. Dodatkowy i chyba najlepszy ekran! U mnie, cała audiofilska infrastruktura elektryczna biegnie w czterech niezależnych rurkach... jest dobrze!

Pozdr, M

Parker's Mood

Pozdr, M

Oj tam,oj tam-czepiasz się to dopiero jego piąty pokój audio dwunasty będzie bez zastrzeżeń))

Bezsensowne komentarze nie wnoszą niczego do tematu.

Wapienny ekologiczny tynk jest trendy, rozumiem że już będzie bez malowania? bo jeśli z malowaniem to wapno po jakimś czasie wyżre farbę, ono tak lubi mimo różnych zabiegów.

Nie wapienny, tylko cementowo-wapienny, czyli najzwyklejszy w świecie tynk.

Marku, to był tylko mały żarcik i nie ma co się naprężać. Czy myślałeś o rurkach w swojej magistrali energetycznej...??? Problem ekranowania odchodzi, a i wymiana przewodów w przyszłości o wiele łatwiejsza, jako następny upgrade elektryczny.

Pozdr, M

Parker's Mood

Są i rurki, ale plastikowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co jest nie tak z tynkiem gipsowym ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A co jest nie tak z tynkiem gipsowym ?

A jakiś taki gipsowy jest:)

Wykończenie normalnego tynku i tak będzie gipsowe, dla uzyskania gładkości. Chodziło tylko o uniknięcie kładzenia grubej warstwy gipsu. Jest jeszcze kwestia trwałości. Gips jest pod tym względem znacznie gorszy.

U mnie wszędzie Fermacell - nie musiałem tynkować :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Na tym zdjęciu pięknie widać kabel (ten czarny), 3x10 mm kw., którym prąd doprowadza się z zewnątrz do widocznej tu puszki oraz dodatkowe uziemienie (ten żółty) 1 x 25 mm kw. W międzyczasie chlapnęli też warstwę tynku. Po weekendzie pojawi się już właściwa rozdzielnia.

Parę tygodni temu musiałem zdecydować się też na jakieś okno. A właściwie okna do całego domu, ale do tego pokoju zostało zamówione specjalne okno balkonowe dźwiękoszczelne o współczynniku RW=45 dB. Oznacza to tłumienie hałasu zewnętrznego o taką właśnie wartość. Zakładam, że w tej cichej okolicy powinno to dać efekt całkowitej izolacji od hałasu. Założeniem jest poziom hałasu w dzień taki, jaki normalnie występuje w środku w nocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w kwestii halasu w takim pokoju super efekt jest jeszcze dodatkowo z zewnetrznymi roletami wypelnionymi pianą w piórach rolety

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

w kwestii halasu w takim pokoju super efekt jest jeszcze dodatkowo z zewnetrznymi roletami wypelnionymi pianą w piórach rolety

Cir, trochę odjechałeś w niedzielny poranek.

Parę tygodni temu musiałem zdecydować się też na jakieś okno. A właściwie okna do całego domu, ale do tego pokoju zostało zamówione specjalne okno balkonowe dźwiękoszczelne o współczynniku RW=45 dB. Oznacza to tłumienie hałasu zewnętrznego o taką właśnie wartość. Zakładam, że w tej cichej okolicy powinno to dać efekt całkowitej izolacji od hałasu. Założeniem jest poziom hałasu w dzień taki, jaki normalnie występuje w środku w nocy.

To nie tak do końca te 45dB . Po pierwsze ten atest jeśli go ma? firma informujaca o oknie jest zrobiony na konkretne okno w konkretnym instytucie certyfikującym. Twoje okno pewnie odbiega od tamtego,np. jest większe i z tych 45dB robi sie zupełnie coś innego :(. Kolejna sprawą jest sprawdzenie w.g. jakiej normy jest tłumione te 45dB czy to tylko wysokie i średnie tony (to zawsze najłatwiej wytłumić) czy np. coś poniżej 250Hz i jak nisko? Istotne jest wg. jakiej charakterystyki został przeprowadzony pomiar czy jest to charakterystyka A,B, czy C?

W sumie zostałeś sobie postawiony sam sobie na "żer sprzedawców".Też rok temu wymieniałem okna i miało być tak cudownie! Na papierze ewidentnie wychodziło ze wymiana okien skrzynkowych na zespolone to nie tylko dobra inwestycja co do strat ciepła. Obecnie po prostu żałuję! Okna skrzynkowe z 2

szybami 4mm i dystansem 180mm były zdecydowanie lepsze niż okna zespolone 3mm-16mm-3mm-16mm-3mm.

Oczywiście mieszkając w cichym miejscu [56dB (A)na zewnatrz]nie potrzebowałem tak jak Ty wyższego niż standardowy wspólczynnik.

Myślę że Ty masz taki układ szyb 8mm-16mm-3mm-16mm-3mm przy tej deklarowanej przez producenta tłumienności. Pamiętaj że jeszcze ramiak a raczej jego grubość wpływa na wyciszenie.Obecnie wchodzi nowy standard grubszych ramiaków jeśli masz takowy to jest ok nie tylko z akustycznych wzgledów. Takie okno po otwarciu z racji grubszych szyb nie siada i nie ulega deformacji. Aktualnie klient też jest "strzyzony" otrzymuje do duzo cięższego okna starego typu okucia (czytaj wytrzymujace niższe obciazenia okucia). No i na koniec nawietrzaki które powinny być a które w pokoju odsłuchowym zdecydowanie odradzam ze wzgledu na słaba tłumiennośc hałasu (na papierze jest ślicznie) faktycznie jak się wczytasz w sposób pomiaru i skuteczność to wychodzi d4. Mam nawietrzaki w wersji dzwiękochłonnej i jest tak jak wcześniej napisałem; ekstra kawałek plastiku na zewnątrz cudów nie zrobi to taka kruciutka niewytłumiona linia transmisyjna znana z kolumn :)

Przepraszam za literówki.

czegoś nie rozumiesz ? to zapytaj

Ależ skąd, wszystko jasne.Dobra zapytam , tylko po co ? sztuka dla samej sztuki ? Rolety wypełnione pianką w cichej dzielnicy ?

Moim zdaniem to zbyteczne.Okna zrobią swoje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.