Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zastąpić elektrolity sprzęgające w Luxmanie L-30

Gość Papierwoleju

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mam pięknego Luxmana L-30, wykonanego na bardzo porządnych częściach (Sanken, Alps, Nippon Chemicon, itp.). Niestety, w torze audio w charakterze sprzęg użyto elektrolitycznych kondensatorów. Czy ktoś ma jakiś pomysł, czym by je zastąpić, żeby dobrze grało, żeby jako tako dało się upchnąć na płytkach i żeby nie kosztowało więcej niż sam wzmacniacz? Może Elna Silmic II zrównoleglona Vishayami MKP1837? Moje doświadczenie z tranzystorowymi klockami jest znikome, czego się używa w takich wzmakach jako sprzęgi na niskie napięcia, ale o pojemności kilku mikrofaradów?

Tu jest serwisówka, schemat na końcu. http://www.stefanorosa.com/luxman/lux31.pdf

proponuje ci ROE 10uF/63V osobiscie porownywałęm je z silmicami II i i jeśli środek pasma i góra były bardzo dobre w obu tych kondensatorach to dół pasma zdecydowanie lepiej sie prezentował w ROE, silmic nie trzymał tak dobrych konturów niższych zakresów

Omijaj elektrolity, jesli tylko miejsca dosyć; zastosować jakieś przyzwoite foliaki, może nie 'mikro-pojemności' jak w lampie, ale np. takie 2,2uF Mundorf MCap sprawdzą się lepiej niż najlepszy elektrolit, nie wyostrzy i doda trochę drajwa :D

Jak z lampą, tylko troszkę taniej ;)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ech... Po to dałem serwisówkę, żeby każdy widział, ile jest miejsca. O Silmicach wspomniałem także nie bez powodu. Proszę o "realistyczne" porady. Że można wsadzić foliaki metr na dwa to sam wiem, bo używam w lampiakach.

ja pozostałbym przy elektrolitach i ich wartościach i dobrał je "na ucho"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Father_PiO a jak teraz gra ten nieruszany luxman?

Ciepło, przyjemnie, dość miękko. Ilość szczegółów umiarkowana, bas nie powala kontrolą. Wokale piękne. Stara muza wypada super, to samo pitu-pitu typu Stare Dobre Małżeństwo czy Loreena McKennitt. Przestrzeń nawet duża, ale mało punktowe źródła. Ogólnie - nie ma szału audiofilskiego, za to świetnie i płynnie gra muzykę.

ja pozostałbym przy elektrolitach i ich wartościach i dobrał je "na ucho"

Ja chętnie, tylko spośród czego wybierać?

no popatrz, a ja myślałem, że ten kluchowaty, nijaki bas lux zawdzięcza duo beta circuit a to taki luxmanowy sznyt :(

wkładaj wszystko co wpadnie w rękę, nawet sinecon czy inny chińczyk potrafi się wpasować, ot - przypadek, brzmienie robisz bo o parametry chyba nie ma co walczyć

Właśnie w swoim wzmaku wymieniłem wejściowe kondensatory na WIMA 4,7uF, warto spróbować, nawet bas stwardniał a był kluchowaty niemiłosiernie, oczywiście nie jest teraz super extra sprężysty ale warto spróbować.

haj-fajowo jest;)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedzi, Panowie. A co z bocznikowaniem "legendarnymi" Vishayami MKP1837? Jakieś doświadczenia? Głupi pomysł? Dobry?

Czy Wimy MKT nie skopią barwy, tzn. czy nie spowodują wyostrzenia?

Podłączę się do tematu o ile można, jaki typ kondensatora proponujecie w sprzężeniu zwrotnym.Myślę że to bardzo ważna sprawa a informacji na ten temat jak na lekarstwo.

haj-fajowo jest;)

Najlepszym jak dotad kondensatorem tego typu w torze sygnałowym jest Rubycon Black Gate N - czerwony bo sa tez czarne. Porownywałem go z Wimami , Scr Mkp , z Jantzenem czerwonym i silver , białym Mundorfem i Mundorfem Supreme. Przebił je wszyskie ale nie nalezy przesadzac z jego iloscia bo zamuli. Dobre sa Elny Silmic II albo chcac wyostrzyc to nowe cerafine. Zielone Nichicony BP odradzam . Tak jak i KZ chociaz McIntosh stosuje je w torze topowych klockow.

Ja bym szukał miejsca i upychał białe Mundorfy. A najlepiej to unikac wszelakich kondow wtorze bo kazdy psuje brzmienie.

Podłączę się do tematu o ile można, jaki typ kondensatora proponujecie w sprzężeniu zwrotnym.Myślę że to bardzo ważna sprawa a informacji na ten temat jak na lekarstwo.

informacji brak bo tak robią głównie komercje, RC to najlepszy patent na polepszenie przez popieprzenie

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mamel, doradzałeś w jakimś wątku komuś, żeby wsadził do prostownika diody jakieś takie super-ekstra. Kojarzysz co to mogło być? To w ogóle było o lampie czy o tranzystorze?

W ogóle co z tymi diodami? Soft-recovery dać czy nie ruszać?

Jeżeli to możliwe to najlepiej bez tego konda. Tak dało się w forumowej Ugodzie i gra lepiej niż z nawet topowym BG N

Różnice w tym miejscu są wyraźne. Najtaniej i jak najlepiej to znowu Elna Silmic II . Od niej lepiej jest BG STD i jeszcze lepiej BG N .

W NADzie C320BE dawałem MUR860 a w Ugodzie mam te same.

Ja bym zaczął od próby ominiecie preampa i sterowania samą końcówką przez potencjometr jeżeli czułość na to pozwoli a stopień poprzedzający da radę wysterować.

Jeżeli się uda , to zyskasz na tym najwięcej bo ominiesz sporo elementów , będziesz miał niska impedancję wejściową czyli zmniejszy się " czułość na kable "

Z doświadczenia wiem że im mniej elementów w torze tym lepiej , zwłaszcza kondensatorów ( dużo dobrych i drogich wzmacniaczy ma DC serwo. Jak choćby Krell ) .

Dlatego taki Pass Zen jest świetnym wzmacniaczem.

Ale co Ciebie wzięło na tranzystory ?

:)

Jeżeli tak chcesz mieć bardzo dobry tranzystor to gorąco polecam UGODE . Na tym wzmacniaczu można sie zatrzymać z dalszymi poszukiwaniami tranzystora.

pisałem o UF4007, z szybszymi BYV i hexami też próbowałem ale dla mnie były "za szybkie", robiło się cienko i ostrawo

efekt jest podobny i w prostowniku do lampy i do tranów (wkładałem do tunera Sansui), spróbuj, trochę się lux ożywi

manieq - jeśli już musisz dawać tego konda w FB to w porządnych vintage zawsze siedziały silver mica, styroflex też może być

manieq - jeśli już musisz dawać tego konda w FB to w porządnych vintage zawsze siedziały silver mica, styroflex też może być

Jeżeli jest to kond w końcówce do masy o wartościach 100uF-2200uF to chyba nie bardzo się da .

Bocznikowanie też nie jest najlepszym pomysłem

Przepraszam że nie napisałem iż chodzi o tranzystorowca, kondek 100uF, tak się przymierzam do silmica, najgorsze że to Marantz a jego PCB nie pozwala na eksperymenty, ścieżki lecą okropnie, ale dzięki za odpowiedzi, skończy się na silmic bo na droższe to on chyba nie zasługuje ;)

haj-fajowo jest;)

Przepraszam że nie napisałem iż chodzi o tranzystorowca, kondek 100uF

Testowałem taką wartość w UGODZIE

- Nichicon zielony BP daje fajny bas ale środek i góra sucha , zapiaszczona. Taka techniczna jak ze słabego CD

- Nichicon Fine Gold i KZ bas słabszy od BP i reszta bardzo zamulona. Wycina mikroinformację i zabija dynamikę

- Elna Silmic II ma bas ciut gorszy od BP ale jest wyraźniejsza i mniej psuje od powyższych pozostając po ciepłej stronie

- Black Gate STD tu duża różnica w stosunku do poprzedników. Poprawie ulega przejrzystość bez ostrości i suchości BP z ładną barwą ale lepszym detalem od Silmic II

- BG N jaszcze idzie dalej w stosunku i kierunku obranym przez BG STD

najgorsze że to Marantz a jego PCB nie pozwala na eksperymenty, ścieżki lecą okropnie

Spróbuj z lutownicą z regulowaną temperaturą ustawioną na MAX 350 stopni poprzez nagrzewanie nóżek i wyciąganiu ich poprzez przechylanie kondensatora. Raz w jedną , raz w drugą i wyciągniesz.Nic na siłę !

Dopiero jak wyciągniesz element to odessij cynę

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ja bym zaczął od próby ominiecie preampa i sterowania samą końcówką przez potencjometr jeżeli czułość na to pozwoli a stopień poprzedzający da radę wysterować.

Wejście na końcówkę mocy zrobię.

Ale co Ciebie wzięło na tranzystory ?

Nie wzięło mnie na tranzystory. Mam Luxmana, bo od dawna chciałem mieć piękny, stylowy wzmacniacz. No i teraz mam. A przy okazji ma jak najlepiej grać.

Jeżeli tak chcesz mieć bardzo dobry tranzystor to gorąco polecam UGODE

NIE. Mam Luxmana, bo chcę mieć Luxmana, a nie jakiś tranzystor (choćby nawet bardzo dobry).

pisałem o UF4007

Dzięki. Nie mogłem se przypomnieć.

Muda44 dzięki za takie podsumowanie kondensatorów, teraz mam Nichicona BP i jest tak jak piszesz, kusi ten BG N.

haj-fajowo jest;)

NIE. Mam Luxmana, bo chcę mieć Luxmana, a nie jakiś tranzystor (choćby nawet bardzo dobry).

Mialem kiedyś L-31 - podobnie jak L-30 - jak najbardziej tranzystorowy.

Mam Luxmana, bo od dawna chciałem mieć piękny, stylowy wzmacniacz. No i teraz mam. A przy okazji ma jak

I tu doskonale Ciebie rozumiem bo sam chciałem mieć taki wzmacniacz , tylko że mi najbardziej podobają się klocki SONY ES bądź topowe Pioneera.

I dlatego Ugodę wsadziłem w obudowę Pioneera A656 MarkII

Z zewnątrz piękny wygląd a brzmienie na najwyższym poziomie.

Tyle że Luxman z innymi kondami , diodami czy ominiętym preampem to już nie będzie Luxman .

Proponuję popytać w okolicy kto ma Ugodę , posłuchać i samemu ocenić zanim zainwestujesz kasę w to co tu masz .

Jestem pewien że po posłuchaniu UGODY zmienisz zdanie i pomyślisz nad wpakowaniem jej w swoją obudowę.

Znamy się z PW i nie jesteś początkującym audiofilem .

Obawiam się że się nagrzebiesz ale nie uzyskasz pełni zadowolenia.

Dwie pierwsze fotki to oryginał ( Mark II z zewnątrz ma dodatkowo tylko ten napis )

Może jednak zmienisz zdanie ;)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>>Z zewnątrz piękny wygląd a brzmienie na najwyższym poziomie.

Winszuję.

>>>Tyle że Luxman z innymi kondami , diodami czy ominiętym preampem to już nie będzie Luxman .

Właśnie dlatego extreme tunerzy nadają często nazwy swoim cackom.

>>>Proponuję popytać w okolicy kto ma Ugodę , posłuchać i samemu ocenić zanim zainwestujesz kasę w to co tu masz .

Myślę, że wyraziłem się jasno na temat Ugody - nie interesuje mnie.

>>>Jestem pewien że po posłuchaniu UGODY zmienisz zdanie i pomyślisz nad wpakowaniem jej w swoją obudowę.

Nie wiem, skąd ta pewność, bo, jak już pisałem kilkukrotnie, Ugoda mnie NIE interesuje, interesuje mnie Luxman L-30 i jemu jest poświęcony ten wątek, nie lansowaniu Ugody czy jakiegokolwiek innego urządzenia.

>>>Obawiam się że nagrzebiesz się ale nie uzyskasz pełni zadowolenia.

Ja już jestem zadowolony. Co najwyżej mogę być bardziej zadowolony.

>>>Dwie pierwsze fotki to oryginał ( MarkII z zewnatrz ma dodatkowo tylko ten napis )

Bardzo proszę, żeby to był ostatni wpis o Ugodzie w tym wątku.

Udzieliłeś mi na PW wiele cennych informacji i wiem że masz doświadczenie w technice lampowej.

Ja miałem i modyfikowałem kilkadziesiąt wzmacniaczy tranzystorowych w różnych klasach i cenach.

A ten wyraźnie od nich odstaje.

Nic nie lansuje , a nawet ekstremalne tuningowanie w ramach tego samego PCB i układu nie zmieni przeciętnego wzmacniacza w klocek z najwyższej klasy.

A skoro już jesteś z niego zadowolony ( zawsze myślałem że interesuje Ciebie tylko to co najlepsze ) to z ostaje mi tylko życzyć zadowolenia z jego modyfikacji.

Tylko nie wiem skąd te zawzięcie i niechęć żeby choć tylko sprawdzić .

Pewnie widziałeś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Tylko nie wiem skąd te zawzięcie i niechęć żeby choć tylko sprawdzić.

Przecież napisałem :-) L-30 jest w pierwszej kolejności ozdobą, która oprócz tego ma ładnie grać. Nie oczekuję i nie oczekiwałem hi-endu, nawet przez chwilę. Nigdy nie interesowałem się techniką tranzystorową i nadal się nią nie interesuję. Nie jest w stanie zainteresować mnie Ugoda, Symasym, Aleph czy cokolwiek. L-30 jest jak jednorazowy seks w delegacji zagranicznej :-)

Pewnie widziałeś:

Mhm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.