Skocz do zawartości
IGNORED

Najprostszy wzmacniacz lampowy w klasie A / AB

Fafikdog

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Was o pradę:

chciałbym zbudować wzmacniacz lampowy, będzię to pierwsze moje dzieło, więc pytanie do fachowców: jaki wzmacniacz będzie najprostszy do zbudowania?

W internecie jest wiele danych, jednak jak wybrać jak najlepszą/najlepiej brzmiącą, a równoczesnie najprostszą konstrukcję?

Może macie namiary na schemat, opis, etc.?

Wszelka pomoc mile widziana.

Odpuść sobie na razie takie konstrukcje, skoro szukasz najprostszej, a do tego nie podałeś podstawowych parametrów w opisie. Weź dobrą książkę o technice lampowej i sobie najpierw poczytaj.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Jeśli nigdy wcześniej nic nie robiłeś z lampami, wybierz układ o małej mocy, z małymi prądami i co najważniejsze - z małymi napięciami. Wybierz małą liczbę stopni, automatyczną polaryzację siatek, łatwo dostępne lampy, najlepiej takie, które mają ruskie zamienniki po 10 złotych.Ja byłbym za SE, bo odpada parowanie lamp do PP, za to masz trudniej z filtrowaniem zasilania i brumieniem. Np. takie coś: http://diyaudioprojects.com/Schematics/images/ECC83-SE-6V6-Tube-Amp.png Jedna i druga lampa ma ruskie wersje po 5-10 zeta, a są też wypasione amerykany, które można wsadzić wtedy, kiedy będzie pewność, ze układ działa. Układ jest bardzo prosty, dokładnie opisany, pomierzony, a w książce autora schematu, Rainera zur Linde, jest o nim cały rozdział. W ogóle na Twoim miejscu zacząłbym od książek, szczególnie obie Morgana Jonesa http://chomikuj.pl/Branibor

Jak nie masz doswiadczenia z lampami to proponuje na poczatek zrobic jakis buforek czy pre lampowe .Nauczysz sie lamp,pobawisz nimi,pozmieniasz pkt pracy i zobaczysz co wniosy zmiany.To nic kosztownego .Trafo zasilajace dwie lampi podstawki i pare elementow a zabawy i frajdy mnostwo.

Dosyć dobrze jest opisana konstrukcja EL84 w SE audiotonu... Prosta konstrukcja i tanie transformatory z odbiorników radiowych mogą służyć do nauki.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Proszę Was o pradę:

chciałbym zbudować wzmacniacz lampowy, będzię to pierwsze moje dzieło, więc pytanie do fachowców: jaki wzmacniacz będzie najprostszy do zbudowania?

Najprostszy w budowie okazuje się zwykle ten projekt, który jest najlepiej opisany i przetestowany. Nie ma tu wielkiego znaczenia czy będzie to rozbudowany SE czy prosty PP.

SE z audiotonu (Był chyba też kit AVT?) jest prosty w budowie i pozwala się trochę nauczyć konstruktorowi, przy jego budowie nie szedł bym za radą Dolphina i unikał transformatorów ze starego sprzętu RTV. Popularne TG2,5 czy TG5-XX mają niestety mizerne pasmo przenoszenia w przypadku TG5-53 będzie to 80hz-18KHz - basu więc z nich nie uświadczysz. Lepiej zamówić trafo z INDELA czy od sprawdzonego Allegrowicza Pietro4Pietro.

Jeśli masz już jakieś doświadczenie w budowie układów elektronicznych nie koniecznie lampowych mogę Ci polecić sprawdzony od lat układ zaprojektowany przez inżynierów z Blackburn (Mullard) wzmacniacza pp na EL84 zwanego "5-10".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tu znajdziesz opis układu z 1954r, znajdziesz go też w publikacjach Mullarda.

Budowa układu metodą przestrzenną może sprawić początkującemu konstruktorowi sporo problemów, wielu z nich możesz uniknąć montując układ na płytce drukowanej (PCB). Gotowe wzory płytek drukowanych zaprojektowane przez Tajlandczyka o nicku "narong2198" znajdziesz na tajskim forum - HTG2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pod podanym linkiem możesz obejrzeć też realizację wzmacniacza na PCB.

W tajlandzkim PCB warto wprowadzić kilka zmian tj. wyrzucić lampę prostowniczą poza druk oraz dodać rezystory upływowe siatek pierwszych EF86 na PCB. Układ działa - sprawdzałem.

Budowa wzmacniacza w układzie Push-Pull zajmie Ci pewnie więcej czasu niż prostego SE ale moim zdaniem efekt wart jest włożonej pracy, sporo też się w jej trakcie nauczysz.

PS. Dysponujesz jakimś sprzętem pomiarowym poza podstawowym multimetrem?

Ps2. Father_PiO-> Na książkę Rainera Zur-Lindego lepiej uważać, jest tam sporo ewidentnych bubli. Np. Przedwzmacniacz na ECC81 z DODATNIM sprzężeniem zwrotnym! Przetestowałem z niej dwa wzmacniacze PP, jeden na ECL82 a drugi na EL34 (Ten z wzorem PCB), układy działają jednak wymagały dobrania niektórych elementów ustalających punkt pracy inwertera w przypadku pp na ECL82 oraz zmiany (znacznej) głębokości USZ w przypadku PP na EL34

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najprostszy w budowie okazuje się zwykle ten projekt, który jest najlepiej opisany i przetestowany. Nie ma tu wielkiego znaczenia czy będzie to rozbudowany SE czy prosty PP.

Święte słowa, dlatego również tak jak dolphin123 mogę polecić SE ze strony Audiotonu. Projekt bardzo dobrze opisany, ceny części znikome. Jako że ma być to pierwsza konstrukcja to nie przekreślał bym poczciwych TG5-53, na debiut są w sam raz. Oczywiście nie są to rewelacyjne trafa ale myślę że pierwsza konstrukcja nie będzie tą ostateczną a pozwoli po względnie niskich kosztach zapoznać się z lampową techniką.

Polecam również książkę "Proste konstrukcje lampowe audio" Adama Tatusia. Jest tam parę świetnie opisanych krok po kroku prostych projektów od SE po PP. W większości są to układy na PCB co uważam za zaletę bo jednak jest mniejsze prawdopodobieństwo ewentualnej pomyłki niż przy pająku. Według projektu z książki wykonałem SE na 6P14P i trafkach TG5-53 i częściach z odzysku, efekt co najmniej zadowalający. Popełniłem też jeszcze jeden SE z tej książki, tym razem na 6V6 a raczej jej radzieckim odpowiedniku 6P6S i trafach od 4pietro4. Ten wzmaczek gra już całkiem zacnie.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Lepiej zamówić trafo z INDELA

Są beznadziejne, odradzam.

Ps2. Father_PiO-> Na książkę Rainera Zur-Lindego lepiej uważać, jest tam sporo ewidentnych bubli.

Nie przeczę, dlatego też poleciłem Morgana Jonesa :-) Po tej lekturze takie dupce jak błędne sprzężenie można już chyba samemu wychwycić.

lutujesz?, czytasz schemat? jakie masz głośniki?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tu znajdziesz opis układu z 1954r, znajdziesz go też w publikacjach Mullarda.

nie polecałbym układu jeśli sam go robiłem, ja robiłem tego Mullarda i zdecydowanie nie polecam, a dla czego? popatrzcie dokładniej na to dzieło

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jak na razie czytanie schematów na poziomie (bardzo) podstawowym, tylko miernik.

Na razie zabieram się za kit AVT2886 (bufor/przedwzmacniacz).

Fajnie by było mieć taką publikację jaka jest dla tego kitu tylko dla wzmacniacza, tzn. krok po kroku...

nie polecałbym układu jeśli sam go robiłem, ja robiłem tego Mullarda i zdecydowanie nie polecam, a dla czego? popatrzcie dokładniej na to dzieło

Z jakiego (Technicznego?) powodu nie polecasz tego układu? Poprawnie zmontowany działa "od kopa", odznacza się sporą czułością oraz niewielkimi zniekształceniami (Max 1-1,5% zależnie od sparowania lamp końcowych - Mierzyłem)?

Ps.

Co do traf INDEL zgadzam się że są kiepskie jeśli chodzi o PP ale SE są całkiem znośnie i mają dobry stosunek jakości do ceny.

Ps. Mamelu zgaduję, że chodzi o układ inwertera :)

sorry, pomyliłem go z SE 5W, tamten kiedyś przećwiczyłem

ten PP może i ma 1% ale na pewno dziś szkoda już czasu na takie aplikacje, nawet dla wprawki

złożyłbym dynaco st35, też jest dobrze opisany i wiadomo że to gra

"Z alt jest problem nie potrafie" - ? - prawy Alt

złożyłbym dynaco st35, też jest dobrze opisany i wiadomo że to gra

Układ Mullarda też gra, DYNACO ST35 w porównaniu z nim jest prostą "zabawką". Budowa ST35 ma sens jeśli konstruktor ma dostęp do oryginalnych transformatorów wyjściowych Dynaco Z565-48 produkowanych jeszcze w Chicago, to właśnie od zastosowanego transformatora głośnikowego w dużej mierze zależą parametry i brzmienie tego wzmacniacza. 1szt. Z565-48 to wydatek rzędu 90USD a trzeba doliczyć jeszcze jakieś 40-50USD na przesyłkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Pod tym linkiem jeśli konstrukcja DYNACO ST35 zainteresuje autora tematu może sobie przejrzeć oryginalną instrukcję składania tego DYNAKIT`a, fajna lektura zwłaszcza dla początkujących.

Ukryta Zawartość

DYNACO ST35 w porównaniu z nim jest prostą "zabawką".

piękną prostą zabawką (miałem oryginał) ... każdy te topologie widzi po swojemu

wystarczy poczytać diytube.com., a trafa fakt, niestety kosztują

Najprostszym wzmacniaczem lampowym z jaki się spotkałem jest kl.A na lampie 6s45p. Schemat jest bardzo prosty więc można go nazwać śmiało "lampowym gainclonem". Osobiście go nie zbudowałem, chociaż się przymierzam. Wiem że zbudował go użytkownik tego forum o nicku "nxn68" i oczywiście mam pytanie czy ktoś jeszcze go zbudował ? Czy mógłby wyrazić opinie swoją na temat tego wzmacniacza ? Chciałbym jeszcze zapytać, może trochę nie na temat , czy może ktoś posiada lampy do czego wzmacniacza, chętny jestem odkupić ? Wrzucam schemat wzmacniacza.

9789923300_1347807929.gif

Poniżej są moje wątki na temat tego wzmacniacza, dziś zrobiłbym go inaczej. Szkoda mi było do niego transformatorów od 4pietro4 i użyłem dużo tańszych kupionych na Allegro. Temat lamp 6S45P-E był poruszany już na tym forum jakieś dwa lata temu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kuchcik1345, lampy możesz kupić tu (drogo):

Ukryta Zawartość

lub tu, taniej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mogę edytować więc odpisuję:

może kit AVT2744?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Święte słowa, dlatego również tak jak dolphin123 mogę polecić SE ze strony Audiotonu. Projekt bardzo dobrze opisany, ceny części znikome. Jako że ma być to pierwsza konstrukcja to nie przekreślał bym poczciwych TG5-53, na debiut są w sam raz. Oczywiście nie są to rewelacyjne trafa ale myślę że pierwsza konstrukcja nie będzie tą ostateczną a pozwoli po względnie niskich kosztach zapoznać się z lampową techniką.

I tylko dlatego zaproponowałem TG5-53 czy TG2,5... Do nauki jak znalazł i nawet w razie bum, nie będzie ich tak szkoda jak droższych transformatorków. A wymienić na lepsze zawsze idzie jak już człowiek będzie wiedział jaki element za co odpowiada... :)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-13995-0-86698800-1347973394_thumb.gif

I tylko dlatego zaproponowałem TG5-53 czy TG2,5... Do nauki jak znalazł i nawet w razie bum, nie będzie ich tak szkoda jak droższych transformatorków. A wymienić na lepsze zawsze idzie jak już człowiek będzie wiedział jaki element za co odpowiada... :)

Skoro o to Ci chodziło to O.K. Na całe szczęście trafo jest dość ciężko uszkodzić, konstruktor musiał by uruchomić wzmacniacz (SE) bez obciążenia (Głośnika) by ubić transformator.

Ps.

Grzebiąc sobie po necie natknąłem się na ładny projekt SE na EL84, w sam raz dla początkującego. Całość razem z zasilaczem mieści się na jednym jednostronnym PCB. Zasilanie jest filtrowane przy pomocy filtru z elementem aktywnym (Mosfetem w tym przypadku), by zrobić pętlę masy czy źle go zmontować trzeba by się bardzo postarać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Tu można przeczytać opis układu, sam go nie składałem ale czytałem opisy na hiszpańskojęzycznym forum. W załączniku wzór PCB doń.

Jeśli będzie zainteresowanie mogę go w październiku poskładać i pomierzyć na trafach TG5-53, mogę zmierzyć szumy w pełnym zakresie widma częstotliwości akustycznych, zniekształcenia nieliniowe, tętnienia zasilania itp...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Odważny jesteś. Ja zrobiłem przez 40 lat chyba ze sto konstrukcji audio na tranzystorach, op-ampach i tylko jedną na lampach (wzmacniacz słuchawkowy). Życzę ci powodzenia i nie zrażaj się niepowodzeniami.

Wszystko zależy od tego, czy potrafisz myśleć, masz wyobraźnię i jesteś zdeterminowany doprowadzić projekt do końca.

Ja zacząłem swoją zabawę w audio DIY od właśnie lampy;

Ukryta Zawartość

Od strony elektronicznej to prostota. Trochę zabawy jest tylko z ustawieniem prądów spoczynkowych.

Wzmacniacz gra u mnie od 3 lat i to znakomicie.

Potem zrobiłem jeszcze kilka układów lampowych, ale moja pierwsza lampa jest tak udana, że ostatnio postanowiłem ja zapakować do nowej, solidniejszej obudowy. Przy okazji robiąc kilka drobnych poprawek w zasilaniu. Pod koniec tygodnia będę kończył obudowę i zacznę pakować elektronikę do środka.

Ukryta Zawartość

Prawidłowo dobrane transformatory - odpowiednia moc - nie grzeją się. U mnie pozostają ledwo letnie.

Lampy, zwłaszcza stopni wzmocnienia, owszem, osiągają wysoką temperaturę, dlatego zwykle montuje się je na zewnątrz.

Lampy przedwzmacniacza można pozostawić we wnętrzu obudowy. Takie rozwiązania można znaleźć w wiele dobrych wzmacniaczach. W takich układach we wnętrzu temperatura nie powinna przekraczać 40-45 stopni pod warunkiem, że jest dobra, naturalna wentylacja obudowy.

Trzeba pamiętać, że w klasie A tylko 10-15% mocy "idzie" w dźwięk a reszta w ciepło. To jest niezły piecyk.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.