Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór Listwy Zasilającej, prawda czy mit?

Ri.3236

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli w listwie są filtry to również redukcja zakłóceń z sieci, zabezpieczenie przeciwprzepięciowe zasilanych urządzeń, do tego zabezpieczenie nadprądowe. To tylko podstawowe funkcje dobrej listwy.

LIstwa zasilająca ma za zadanie:

1. Podpiąć większą ilość urządzeń.

2. Pozwolić na umieszczenie urządzeń w większej odległości od gniazdka.

Proszę o przykłady co niby listwa robi więcej...

Wymieniłeś to, co ma robić zwykły przedłużacz, a nie filtr/listwa z prawdziwego zdarzenia (tzn. listwa dodatkowo też te funkcje spełnia). ... ale przede wszystkim, listwa ma zabezpieczać przed przepięciami i filtrować zakłócenia z sieci.

Zakłóceń do sieci nie powinny wprowadzać podłączone urządzenia.

Stąd konieczność stosowania filtrów w tych urządzeniach, bezwzględnie komutujących prąd i mających przetwornice napięcia.

Jak już zakłócenia pojawią się w sieci to jest problem...

Choć, zgoda. W jakimś tam stopniu filtry w listwie zmniejszą zakłócenia. Nie przeceniajmy tej cechy.

A skąd te przepięcia w sieci miałyby być?!

Zakłóceń do sieci nie powinny wprowadzać podłączone urządzenia.

... a w Polsce powinno być jak w raju. W praktyce w Polsce nie jest jak w raju (chyba najniższe płace w UE), a w sieci jest śmietnik choćby od świetlówek kompaktowych (z tego co czytałem to niezły bajzel robią ... szczególnie chinski szajs)

A skąd te przepięcia w sieci miałyby być?!

Mniejsze/większe wyładowania atmosferyczne? Pomyłki od strony elektrowni? Inne "zdarzenia losowe".

W czasie burzy wyłączamy wszystko z gniazdek....żadna listwa nie przetrzyma pierdyknięcia pioruna ;-) Co do pomyłek ze strony elektrowni to nie można ich wykluczyć, ale raczej to zagrożenie znacznie mniejsze od pioruna i urządzenia powinny to wytrzymać....

Mniejsze/większe wyładowania atmosferyczne? Pomyłki od strony elektrowni? Inne "zdarzenia losowe".

Na ten przykład czekałem ;)

Od tłumienia fali przepięciowej od tych zdarzeń są odpowiednie urządzenia montowane w trafostacjach, skrzynkach, …

Złudne jest myśleć, że kupiona listwa ma stanowić podstawową ochronę.

Przepięć nie wolno wprowadzić do instalacji wewnętrznej!

A zresztą od zmniejszania przepięć są tylko iskrowniki i warystory. Na pewno nie przeszkadzają.

Następne pytanie: w jakim stopniu filtry w listwie stłumią zakłócenia wspólne a jak różnicowe?

Jeśli w listwie są filtry to również redukcja zakłóceń z sieci, zabezpieczenie przeciwprzepięciowe zasilanych urządzeń, do tego zabezpieczenie nadprądowe. To tylko podstawowe funkcje dobrej listwy.

Zabezpieczenie przeciprzepięciowe w listwie (klasa C zdaje się, może być też zintegrowane B+C) na nic/niewiele się zda, jak nie ma antyprzepięciówki w rozdzielni (klasa A lub B, nie pamiętam dokładnie). Zabezpieczenie nadprądowe realizowane powinno byc w rozdzielni.

Złudne jest myśleć, że kupiona listwa ma stanowić podstawową ochronę.

Przepięć nie wolno wprowadzić do instalacji wewnętrznej!

Dokładnie. Ktokolwiek kupi listwę z warystorem i myśli, że jego sprzęt jest bezpieczny jednak się może pomylić...

Powrót po dłuższej przerwie...

Przykład z życia:

Linia telefoniczna wchodząca zza okna podłączona jest do listwy (są takie z zabezpieczeniem przepięciowym linii telefonicznej). Człowiek rozmawia przez telefon i zostaje porażony. Na słuchawce było widać smugi przeskoku iskry. Człowiek uszedł z życiem. Powód: Gdzieś za wsią piorun trafił w słup telefoniczny.

Wszelkie zakłócenia, w tym przepięcia, muszą się gdzieś zamknąć aby nie „weszły” do urządzenia, nie poraziły człowieka… Fala zakłóceń wybiera optymalną drogę wędrówki dla siebie. Szczególnie przepięcia potrafią "wyskoczyć" jako łuk lub iskra i walnąć w grzejnik, człowieka, a nie płynąć jakimiś śmiesznymi przewodami i listwami.

Zakłócenia wspólne płyną wszystkimi wiązkami przewodów. One nie płyną fazą i przez warystor zabezpieczający wracają przewodem neutralnym!

Płyną wszystkimi liniami i przy najbliższej sposobności „wyskoczą” z obudowy na inną obudowę, do grzejnika, porazi człowieka,…

Zagadnienie nie jest proste.

Przykład z życia:

Linia telefoniczna wchodząca zza okna podłączona jest do listwy (są takie z zabezpieczeniem przepięciowym linii telefonicznej). Człowiek rozmawia przez telefon i zostaje porażony. Na słuchawce było widać smugi przeskoku iskry. Człowiek uszedł z życiem. Powód: Gdzieś za wsią piorun trafił w słup telefoniczny.

Wszelkie zakłócenia, w tym przepięcia, muszą się gdzieś zamknąć aby nie „weszły” do urządzenia, nie poraziły człowieka… Fala zakłóceń wybiera optymalną drogę wędrówki dla siebie. Szczególnie przepięcia potrafią "wyskoczyć" jako łuk lub iskra i walnąć w grzejnik, człowieka, a nie płynąć jakimiś śmiesznymi przewodami i listwami.

Zakłócenia wspólne płyną wszystkimi wiązkami przewodów. One nie płyną fazą i przez warystor zabezpieczający wracają przewodem neutralnym!

Płyną wszystkimi liniami i przy najbliższej sposobności „wyskoczą” z obudowy na inną obudowę, do grzejnika, porazi człowieka,…

Zagadnienie nie jest proste.

No więc właśnie chyba dlatego rozróżnia się i stosuje różne stopnie ochrony antyprzepięciowej - właśnie klasy A, B i C, które czasami moga być zintegrowane w jednym urządzeniu. Niestety cholerstwo tanie nie jest. Ja chwilowo nie mam ochrony antyprzepieciowej u siebie. Prawem wymagane to nie jest, ale przy drogim sprzęcie warto realizować od samej rozdzielni.

Powrót po dłuższej przerwie...

@ Ri.3236

Pytanie co siedzi w takiej listwie, niżej temat z produktem, który dzisiaj istnieje pod inną nazwą: (o ile się nie mylę) GigaWatt, a raczej GigaWał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@ Ri.3236

Pytanie co siedzi w takiej listwie, niżej temat z produktem, który dzisiaj istnieje pod inną nazwą: (o ile się nie mylę) GigaWatt,

Oj corner, boli cię widzę ten Gigawatt i inne polskie firmy ;-), tylko ciekawe dlaczego? To jakaś krucjata? czy dlatego że sam jesteś taki nieporadny, żal ci, zazdrościsz że ktoś robi świetne produkty, odniósł niekwestionowany sukces w Polsce i za granicą a ty nic z tego nie masz ? ;-) Wszyscy znają ten wątek o listwie która w końcu okazało się, że miała wszystko co trzeba, a jakimś nieudacznik (czytaj konkurencja), nie zadał sobie trudu aby zakupić listwy z możliwością zwrotu. A potem miauczał na forum i płakał w rękaw, żalił się zupełnie jak ty ;-) To bardzo ciekawe? Wtedy nie udało się nic namieszać, to może teraz? Czyżby zbieg okoliczności ;-). Załóż jeszcze kilka takich wątków o polskich firmach. Większość zakładek już wykorzystałeś, ale masz jeszcze wolne MUZYKA, LAMPA, PC AUDIO, AKUSTYKA i FILM, bo na Bocznicę już cię skierowali.

Ty, corner (albo vel "soundtrack") - jedyny sprawiedliwy - kiedy otwierasz swoja firmę kablarską? Powiadom o tym koniecznie, ponabijamy się troszkę ;-)

... a w Polsce powinno być jak w raju. W praktyce w Polsce nie jest jak w raju (chyba najniższe płace w UE), a w sieci jest śmietnik choćby od świetlówek kompaktowych (z tego co czytałem to niezły bajzel robią

Eee, są chyba urządzenia które bardziej "brudzą", nawet wbrew pozorom zasilacze impulsowe, wykorzystywane nawet w audiofilskich konstrukcjach.

Chciałem kiedyś na jakimś forum opisać dostępne na naszym rynku żarówki LED i wnoszone przez nie zakłócenia do sieci i środowiska.

Uzbrajałem sobie meble w takie lampki o stopce bodaj GU10 i mocach do 5W. Jest kilkanaście dostępnych modeli. Coś mnie tknęło jak robiłem jakiś nie związany z tym pomiar oscyloskopem. Na obwiedni sygnału były wyraźne zakłócenia przetwornic stosowanych w tych żarówkach. Pobawiłem się trochę…

Najmniejsze zakłócenia wnoszą lampki jakiegoś polskiego producenta.

Żeby było śmieszniej, we wszystkich stosowanych w tych lampkach mikroprzetwornicach stosuje się te same kostki w topologii podanej przez producenta kostki.

Dodam dla porządku, że zakłócenia takie są obserwowalne w sieci i poza siecią w niewielkiej odległości a nie są słyszalne (przynajmniej w moim systemie) żeby była jasność.

A na forum nie poczyniłem raportu aby mnie dystrybutorzy nie ganiali… ;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Acoustic Revive podobno jest rewelacyjna. Pełna pasywka oparta jedynie o minerały.

Możesz wyjaśnić?

Czy jest to listwa, w której nie ma żadnych: bezpieczników, dławików, kondensatorów, rezystorów?

Co za minerały? I co one robią?

Zaskoczony jestem tak dużym zainteresowaniem moim tematem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

A więc:

Jak już pisałem posiadam jedno gniazdko w najbliższej okolicy więć listwa musi zasilać:

*Wzmacniacz HK980

*CD HD980

*Monitor LG 27'

*PC na zasilaczu seasonic 550wat

Kable sieciowe zwykłe, czarne :)

Głośnikowe Audionova Moonwalk mk3

Interconekt Audionova Galatea

Kolumny Paradigm Monitor 11v7

Kup najlepiej w cenie całego zestawu :) (SIC)

jeśli myślisz, że coś Ci się poprawi .. :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jak dla mnie to fascynujaca tematyka, bardzo zaluje, ze nie budzi tutaj zaintesowania.

No ale przychodzi gość i chce kupić listwę zasilającą. Ma nadzieję, że będzie tam coś, co np obroni jego sprzęt przed przepięciami elektrycznymi, a są to przecież znane i proste układy z elementów elektronicznych.

Przynosi toto do domu. Pierwsza burza. I bye bye moje audio.

O Gigawacie i Audionova już słyszałem, i lepiej omijać te listwy z daleka.

specjalne aktywne filtry sieciowe (IDRC Intelligent Disortion Reduction System)

54nsi8.png

Za filtrację zakłóceń RFI/EMI odpowiedzialne są pasywne filtry ferrytowe o najlepszych możliwych parametrach.

Listwa zasilająca dla wymagających.6 oddzielnych gniazd podzielonych na 2 sekcje.Powerstation wykonany został na bazie najlepszych dostępnych podzespołów produkowanych przez wiodących niemieckich producentów złącz elektronicznych.

Cóż. mi spalił się zasilacz w kompie (podłączonym przez zwykłą listwę antyprzepięciową) kiedy niezbyt delikatnie elektrownia postanowiła wyłaczyć prąd, nawet nie na długo ,ale skutki nie były sympatyczne.

i zdarza się to dosć często w naszym pięknym kraju.

są oczywiście listwy zabezpieczające, ale te audio często niekoniecznie..

mam Sun Audio - brak jakichkolwiek zabezpieczeń - taki sensownie zbudowany rozgałęziacz, nie degradujący dźwięku

i Furutecha TP 60 z magiczną substancją, b sensownie wykonaną, i co najważniejsze z b. sensownie poprowadzoną masą - to już z gatunku warto kupić.

generalnie dobre listwy (i inne tego typu urządzenia) nie są tanie ,ale w przypadkusensownej konstrukcji potrafią nie degradować dźwięku, albo nawet pozytywnie wpłynąć na system, raczej nie budżetowy....

Chciałem kiedyś na jakimś forum opisać dostępne na naszym rynku żarówki LED i wnoszone przez nie zakłócenia do sieci i środowiska.

bo tam przecież tam też jest impulsówka.

Do mnie wczoraj dotarł kondycjoner, również pasywny - Walker Audio Velocitor S - WOW !

tak, ale ten "kondycjoner" Velocitor gra ponoć gorzej niż listwa Gigawatta PF-2

Ukryta Zawartość

nie wspominając już o kondycjonerze PC-3 Se evo

Ukryta Zawartość

No właśnie.

Wspomniałem o tym...

Jedna chińska LED strzeliła mi kiedyś w kuchni, huk był jak wystrzał z colta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można kupić same gniazda do zabudowy furutecha czy gigawata z brązu fozforowego i zrobić sobie listwę za co najmniej połowę ceny, bo to najdroższa część listwy i nawet na turmalin jeszcze starczy.

Nie. Srajan nie używa w ogóle Velocitora. Używał kiedyś jakiegoś Furutecha do sprzetu mobilnego i komputerowego, ale odkąd odkrył GigaWatta od 2 lat do stereo używał PF-2. A teraz w ogóle używa PC-3 SE EVO. Zobacz sobie na początku każdej recenzji Srajana. Zawsze możesz też go zapytać jak nie wierzysz:

Reviewer: Srajan Ebaen

Powerline conditioning: 1 x GigaWatt PF2, 1 x Furutech RTP-6, GigaWatt PC3 SE EVO (w każdej recenzji)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może kupiłeś jego egzemplarz, którego nie używa już od dwóch lat ;-). Od jakiegoś czasu fakty i jego prywatny/redakcyjny system są takie jak powyżej.

Tu też była testowana PF-2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a teraz wkrótce test i zapowiedź kondycjonera: PC-4 EVO - NAJLEPSZY KONDYCJONER JAKI KIEDYKOLWIEK DO NAS TRAFIŁ

Ukryta Zawartość

Tylko że PC-4 EVO jest już diabelnie drogi ;-(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 5 Października 2012 - wpis odnosi się do skasowanego posta

to z braku argumentów czy lekarza ci potrzeba?

A miałbyś mi jak wykonać zdjęcie tej listwy? Na stronie producenta czy tam dystrybutora nie mogę nic znaleźć. Rozumiem że posiada wszystko co powinna posiadać listwa zabezpieczająca i komputer zadziała bez obaw? :)

Przykro mi, ale nie jest to takie proste w moim przypadku.

Listwa jest w zabudowanym segmencie "regału" i aby zrobić 1 fotkę musiałbym trochę porozpinać, poprzesuwać, a na to, wybacz, nie mam ochoty.

Poszperaj na forum, tu są fotki tej listwy, był nawet temat jej poświęcony.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.