Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór Listwy Zasilającej, prawda czy mit?

Ri.3236

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przerabiałem już wiele czynników wpływających na poprawę jakości dźwieku.

O ile elementy jak maty akustyczne, zasłony na okna, dywanik, granitowe płyty, kwiatki, wprowadzały jakieś zmiany tak inwestycja (bo jakby nie było wydałem na to 700zł!) w kable głosnikowe czy interconekty mogła nie być do końca udana.

A jakby to było mało spotkałem się teraz z tematem "Listwa zasilająca przeznaczona pod komputer nie nadaje się do sprzętu audio!"

Aktualnie posiadam ACAR 504 która z założenia jest listwą filtrująco zabezpieczającą pod komputer.

Czy takie coś faktycznie może mieć wpływ na jakość dźwięku?!

Tak, zastosowanie dobrej listwy sieciowej ma wpływ na brzmienie. Jak duży jest to wpływ, zależy od konfiguracji Twojego systemu oraz klasy listwy.

Nie chcę Cię jednak przekonywać, wypożycz sobie jakiś model listwy audio i przekonaj się, jaki wpływ na brzmienie będzie miała w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak, zastosowanie dobrej listwy sieciowej ma wpływ na brzmienie. Jak duży jest to wpływ, zależy od konfiguracji Twojego systemu oraz klasy listwy.

Nie chcę Cię jednak przekonywać, wypożycz sobie jakiś model listwy audio i przekonaj się, jaki wpływ na brzmienie będzie miała w Twoim systemie.

Czy salon Q21 wypożycza sprzęt,listwy,kabelki itp. itd. na odsłuch?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Od jakiej kwoty zaczyna się pozytywny wpływ na brzmienie?

W moim wypadku jest jeszcze jeden mankament, sprzęt audio musi dzielić jedno jedyne gniazdko z komputerem.

Piecyk+CD+monitor+Komputer

Czy coś takiego ma prawo bytu? Czy taka listwa pełni też funkcję zabezpieczającą przed wysokim napięciem?

I czy komputer nie będzie miał wpływu na prace wzmacniacza?

IMO

Jest wiele listew...

- listwa "pusta" rozgałęziacz

- listwa anty przepięciowa

- listwa przeciwzakłóceniowa - filtrująca

- listwa komputerowa

- listwa audio...nie wiadomo co jest w środku, nie wiadomo jak działa, ale nie jest to chyba jedna z powyższych listew, bo trzeba się zgodzić, że takie rozwiązania są powszechnie znane i są tanie. Listwa poprawiająca/zmieniająca dźwięk tzn. jeśli użytkownik zaobserwuje takie zjawiska automatycznie kwalifikuje się jako listwa audio...z reguły jest to zasługą nieznanych szerzej technologi i tak samo niezrozumiałych mimo, że pozornie są to elementy podobne, jak te w zwykłych listwach nie-audio. O tym, że dana listwa jest audio często decyduje wyprodukowanie/złożenie jej pod szyldem marki robiącej w audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak Cię stać bierz tą za 4350zł bo jak dla mnie te ceny są chore... :)

Ukryta Zawartość

Oczywiście istnieje możliwość wypożyczenia za kaucją.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A co powiecie na filtr przeciwzakłóceniowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten filtr jest IMO:

- (za) tani

- rozwiązania powszechnie znane

- brak oryginalnych technologii

- wygląda "zwyczajnie"

- firma nie robi w audio

- brak "fajnego" opisu i odniesień do audio

- brak rekomendacji od hiendu

No i ponownie ta cena, brak wersji SE, złota, wielkich wtyczek, grubych plecionek, całej tej otoczki typowej dla audio...niech zrobią wersję audio. Nawet jak działa doskonale nie spełnia moich podstawowych oczekiwań audiofila;)

Listwa może zabezpieczać, ale nie musi - to zależy od konstrukcji.

głównym zadanie listwy "audio" jest NIE PSUĆ DŹWIĘKU co wcale nie jest takie łatwe.

pierwsze bardzo sensowne i sprawdzone typy to Furutech TP 60 i Sun Audio Sunleiste.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Aktualnie posiadam ACAR 504 która z założenia jest listwą filtrująco zabezpieczającą pod komputer.

Czy takie coś faktycznie może mieć wpływ na jakość dźwięku?!

W zasadzie cała dyskusja nie ma sensu, bo nie podałeś jaki masz wzmacniacz, cd i kolumny.

Prawda czy mit to tylko ty masz możliwość sprawdzić u siebie. Jeśli chcesz się przekonać bez wydawania na ślepo pieniędzy to pozostaje wypożyczyć coś z oferty Gigawatta , Enerra lub Sonus Olivy . Dla porównania przygotować najzwyklejszy elektryczny przedłużacz i taki komputerowy z filtrem np twój Acar .Dochodzi jeszcze do porównania opcja zasilania sprzętu bezpośrednio z ściany o ile mamy taką możliwość . U mnie niestety potrzebny była listwa bo mam trochę sprzętu.

Ja tak zrobiłem i u mnie po tygodniu słuchania wybrałem i zwykły przedłużacz zasila żelazko albo wiertarkę a listwa typu acara tv i dekoder. A do zasilania sprzętu audio kupiłem listwę tzw audiofilską z kablem .

prawda jest taka, ze ten Acar który miał być listwą przepięciową nawet nie zadziałał zgodnie z przeznaczeniem. Miałem taką listwę przy komputerze i podczas pierwszego lepszego przepięcia spalił się zasilacz w kompie, a sama listwa nic z tym nie zrobiła. Przepuściła przpiecie dalej. Od tej pory unikam takich tanich wynalazków, bo więcej potem kosztuje naprawa skutków jej niezadziałania. Teraz nawet do kompa podłączyłem najtańszą "audiofilską" ale przynajmniej wiem że ta zadziała.

Najlepiej sam pożycz w jakimś sklepie online (nawet w Q21), posłuchaj, przy dobrej listwie powinenieś odczuć różnicę od razu.

Ja wpływu listew na dźwięk jako taki nie słyszę - jedynie na mniejsze lub większe szumy/buczenie (to już zależnie co z czym i jak spięte). Zauważyłem, że bardzo dobrze sprawdzają się zwykłe filtry przeciwzakłóceniowe - można sobie nawet zrobić mały DIY wsadzając do zwykłej listwy, czy do samego sprzętu taki filtr (o ile się zmieści) np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

W zasadzie cała dyskusja nie ma sensu, bo nie podałeś jaki masz wzmacniacz, cd i kolumny.

Otóż to, tak czytam całą tę dyskusją i wyłazi z niej niestety totalny jej bezsens w obecnym kształcie. Aby ustalić jakikolwiek możliwy wpływ infrastruktury zasilającej, zastosowanej przed sprzętem grającym, trzeba najpierw dokładnie ustalić co to za sprzęt i w jakiej konfiguracji. Przecież to jest kluczowa sprawa. Potencjalny wpływ tego co jest przed sprzętem, a dokładniej przed jego zasilaczem, "życiowo" zależy od jakości samych zasilaczy w sprzęcie. Trzeba ustalić podstawowe fakty, a nie zaczynać porady od d..y strony.

Żeby daleko nie szukać przykładów, proponowanie komuś listwy za pierdylion złotych, jako kluczowego elementu, który poprawić ma brzmienie, w przypadku gdy jedzie na ten przykład na rDACu z fabrycznym zasilaczem jest bez sensu na dzień dobry. Bo 10 razy lepszą opcją będzie wymiana żałosnej karykatury zasilacza w tym przetworniku, na coś normalnego, a nie namawianie "pacjenta" na zakup listwy. Albo co jeśli użytkownik jako podstawowego systemu używa dobrych słuchawek, plus dajmy na to Nuforce HDP z akumulatorem plus MacBook Pro Unibody. I co, jemu też należy zarekomendować zakup listwy, że "odczuje wyraźną poprawę", na jego pytanie czy powinien w listwę zainwestować? Ooooczywiście, szczególnie że cały jego system jedzie w trybie offlinowym w stosunku do sieci zasilającej, ech. Wpływ listwy może i odczuje, ale jak go kobieta nią po plecach przejedzie, dowiadując się ile na listwę wydał :-).

Gość partick

(Konto usunięte)

Otóż to, tak czytam całą tę dyskusją i wyłazi z niej niestety totalny jej bezsens w obecnym kształcie. Aby ustalić jakikolwiek możliwy wpływ infrastruktury zasilającej, zastosowanej przed sprzętem grającym, trzeba najpierw dokładnie ustalić co to za sprzęt i w jakiej konfiguracji. Przecież to jest kluczowa sprawa. Potencjalny wpływ tego co jest przed sprzętem, a dokładniej przed jego zasilaczem, "życiowo" zależy od jakości samych zasilaczy w sprzęcie. Trzeba ustalić podstawowe fakty, a nie zaczynać porady od d..y strony.

dokładnie. przede wszystkim jakie ma kable sieciowe, głośnikowe i IC - no bo jak inaczej to wszystko zgrać ze sobą.

Na poważnie spytam.

Czy taka wypasiona listwa, powiedzmy za 10 tys. złotych, zlikwiduje mi efekty pralki frani, wiertarki i telewizora Rubin sąsiada ?

Efekty widoczne nawet na TV ?

I czy zlikwiduje mi też niedoskonałości mojej kochanej elektrowni która wzorcowe 230/60 to tylko w podręcznikach i na filmach widziała ???

I z tego co czytam, mając kilka klocków kilku producentów (bo taki składak gra jednak najlepiej) muszę mieć kilka listw ?

Bo każda zagra inaczej z danym klockiem ?

Bo, że muszę mieć kilka par kolumn, każdą do innej muzy to się już przyzwyczaiłem, jest trochę zamieszania (noszenie, przepinanie) ale jaką mam dzięki temu muskulaturę !!!!

A już na luzie, czy muszę taką listwę wygrzewać ?

Ja jestem pod wrażeniem pomysłowości producentów, chociaż niedawno widziałem przedłużacze, pardon listwy pewnego producenta z napisem gwarancja do 2000 euro (acz treści warunków tej "gwarancji" nie udało mi się znaleźć - lol) który dzięki temu napisowi wycenił swoje listy na poziomie 5 x wartość rynkowa. To audiofilskie sa pewnie z 3 zerami, a audio z dwoma...

Zaskoczony jestem tak dużym zainteresowaniem moim tematem. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

A więc:

Jak już pisałem posiadam jedno gniazdko w najbliższej okolicy więć listwa musi zasilać:

*Wzmacniacz HK980

*CD HD980

*Monitor LG 27'

*PC na zasilaczu seasonic 550wat

Kable sieciowe zwykłe, czarne :)

Głośnikowe Audionova Moonwalk mk3

Interconekt Audionova Galatea

Kolumny Paradigm Monitor 11v7

Jaką listwę mógłbym tutaj zastosować, priorytetem oczywiście jest zabezpieczenie sprzętu, zwłaszcza komputerowego.

Kolejną opcją jest jak najmniejszy wpływ na dźwięk.

Wzmacniacz w niedługim czasie będzie do wymiany, rozglądam się pomiędzy denon 1510, xindak 6950, hk990, advance 306. Ale ciągle brak czasu na odsłuchy.

W 80% pracuje cały zestaw, w 20% sam wzmacniacz z CD, więc opcja przepinania na czas odsłuchu nie jest mile widziana.

Przedłużacz Acar spisuje się u mnie znakomicie od 2000r. przez 12 lat zabezpieczał wiele komputerów i sprzętów audio, i nigdy pod tym względem nie zawiódł.

Ale może pochodzi jeszcze z tych czasów gdy nie produkowano kiczu jak teraz...

Listwa sieciowa 6 gniazdowa z filtrem 2300W 1 kmpl. 620 ,-pln 1,5m przewód 3x2,5 mm2 w ekranie

źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak, jak pisze zyzio.

Mam aktualnie 8-gniazdową listwę Sonus Oliva z filtrem Schaffnera.

Według opinii wielu użytkowników (trzeba poszperać na forum) za 700pln (6-gniazdowa stówkę tańsza) z kablem zasilającym listwa ta w niczym nie ustępuje brzmieniowo listwom z przedziału 2-3 kpln.

Jednak z zainteresowaniem śledzę karierę Tomanka i czekam na jego listwę audio, która ma pojawić się wkrótce. Cena może być niższa od SO, a znając konstruktora popularnych i dobrych zasilaczy, walory soniczne nie będą niższe.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Dokładnie tak, jak pisze zyzio.

Mam aktualnie 8-gniazdową listwę Sonus Oliva z filtrem Schaffnera.

Według opinii wielu użytkowników (trzeba poszperać na forum) za 700pln (6-gniazdowa stówkę tańsza) z kablem zasilającym listwa ta w niczym nie ustępuje brzmieniowo listwom z przedziału 2-3 kpln.

Jednak z zainteresowaniem śledzę karierę Tomanka i czekam na jego listwę audio, która ma pojawić się wkrótce. Cena może być niższa od SO, a znając konstruktora popularnych i dobrych zasilaczy, walory soniczne nie będą niższe.

A miałbyś mi jak wykonać zdjęcie tej listwy? Na stronie producenta czy tam dystrybutora nie mogę nic znaleźć. Rozumiem że posiada wszystko co powinna posiadać listwa zabezpieczająca i komputer zadziała bez obaw? :)

A miałbyś mi jak wykonać zdjęcie tej listwy? Na stronie producenta czy tam dystrybutora nie mogę nic znaleźć. Rozumiem że posiada wszystko co powinna posiadać listwa zabezpieczająca i komputer zadziała bez obaw? :)

Jakie parametry ma ta Sonus Oliva? (tłumienie zakłóceń, max energia przepięcia przed jaką może zabezpieczyć itd.)

LIstwa zasilająca ma za zadanie:

1. Podpiąć większą ilość urządzeń.

2. Pozwolić na umieszczenie urządzeń w większej odległości od gniazdka.

Proszę o przykłady co niby listwa robi więcej...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.