Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory, duży dźwięk

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Kupowanie to nie łapanie pcheł wymaga spokoju. Jeśli miałbym kupować coś w "ciemno" to musiał bym znać gust osoby piszącej o danym sprzęcie i mieć go zweryfikowany w realu! (gust)

Później może się to skończyć na kolejnym opróżnieniu naszej kieszeni bo recenzent lubi w domu słuchać ciepłych kluch albo systemów klinicznych na tzw "żyletkach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czołgista a wyobrazałeś sobie ze będzie inaczej ? Zastanów się czy nie postąpił byś identycznie .

Nie, bo masz i tak za darmo 450eur na koncie i dalej kolumny w domu czyli to ja jako kupujący cały czas jestem w plecy. Gdybym mu przelał €1800 nie mam wtedy ani kasy ani kolumn.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Polecam Dynaudio Contour S 1.4, powinieneś zmieścić się w cenie tylko nie wiem czy znajdziesz kogoś kto te monitory będzie chciał sprzedać.

Powierzchnia 3 x 5,5 m (= 16,5 m2) jest imo dla Contoura S1.4 zbyt mala. Można próbować rzecz jasna, ale jest znaczne ryzyko że dźwięk będzie niemiłosiernie przechylony w stronę niskich tonów.

Powierzchnia 3 x 5,5 m (= 16,5 m2) jest imo dla Contoura S1.4 zbyt mala. Można próbować rzecz jasna, ale jest znaczne ryzyko że dźwięk będzie niemiłosiernie przechylony w stronę niskich tonów.

U mnie grają na 18m2, z tym, że mam delikatnie otwartą kuchnię (zamiast drzwi w ścianie mam otwór wielkości podwójnych drzwi) i nie mam wrażenia, że dźwięk jest przechylony w stronę niskich tonów. Wszystko jest zrównoważone.

Dynki SE25 odpadają,

Dynki napędzane dobrym wzmacniaczem, np. Bryston, są zdecydowanie warte posłuchania.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Odpadły bo sprzedawca jest nie ten teges, nie dlatego że mi nie odpowiadają! Wręcz przeciwnie, bardzo mi się podobają ale nie przeleję €1800 na konto osoby której nie znam i nie widząc kolumn na oczy.

Prawdopodobnie wezme te Master III Dynamic Solutions i zostanie mi na DAC NOS Octave....Będzie większy pożytek niż z Dynek SE25 i SBT jako źródło.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Nie rozumiem. To w jaki sposób dokonujesz zakupów przez internet?

Gdybyś sprzedawał sprzęt to przyjąłbyś zaliczkę i wysłał sprzęt czy oczekiwałbyś wpłacenia całej kwoty? Sprzedawałem sprzęt za pośrednictwem audiomarkt i żadnemu z kupujących do głowy nie przyszło, aby mi tylko częśc sumy wpłacić.

Sprzęt widzieli tylko na zdjęciach. Ściągasz szablon umowy, wypełniasz, wysyłasz do gościa faxem badź meilem zeskanowaną gość uzupełnia umowę wpisując dane z numerem dowodu badź paszportu wtedy przelewasz gotowkę i czekasz na towar. Ostatnio wysyłałem cyrusa na Ukrainę z Hamburga. Klient przelał cash po dogadaniu zanim jeszcze oyrzymał kopię umowy. Ja osobiście nie wysłałbym sprzętu dopóki pieniędzy (całej kwoty ) nie byłoby na moim koncie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

kicha, ale tu nie chodzi o wysyłkę tylko gość mi kolumny osobiście przywozi bo nie mam własnego środka transportu (mieszka 220km ode mnie ale pisał w ogłoszeniu że może dowieźć na terenie całej Holandii)

Chciałem mu dać €450 przedpłatę na konto i pozostałe 1350 przy odbiorze, nie zgodził się to trudno.

Marktplaats to nie Audiomarkt, możesz liczyć tylko na czyjąś uczciwość a ja już nieraz się naciąłem na Marktplaatsie, jeszcze więcej oszustów niż na Allegro czy Audiomarkcie niestety. Umowę może ci nawet lewą wystawić na czyiś paszport, takie wałki też widziałem.

Chciałem mu dać €450 przedpłatę na konto i pozostałe 1350 przy odbiorze, nie zgodził się to trudno.

No ale na logikę, gdyby chciał Cię wykiwać, to by się zgodził nawet i na 100 euro, piechotą nie chodzi :)

Moim zdaniem (oczywiście tylko "być może") zwyczajnie mu się nie chce jechać, żeby na miejscu usłyszeć,

że jednak kupiec się rozmyślił albo szuka dziury w całym, żeby jeszcze cenę zbić, tak też przecież bywa.

Sprzedajesz typowi coś tam za na przykład 12.000zł, jedziesz do gościa 200 czy 400 kilometrów,

a on Ci zaczyna marudzić, że kasy nie ma, bo właśnie coś tam mu się przytrafiło i 2.000 mu brakuje.

Albo Ci zaczyna wydziwiać, że a bo tutaj jest jakieś zadrapanie, o którym nie wiedziałem, to ja takich nie chcę.

Albo chcę, ale nie za 12.000 tylko może za 9.000... różni są ludzie, tak kupujący jak i sprzedający.

Sam kiedyś jechałem do Poznania z kolumnami, które gość wylicytował pod warunkiem, że mu je przywiozę.

No to mu zawiozłem (środek zimy stulecia i 240km w jedną stronę) a ten gnój mi nawet drzwi nie otworzył.

Po godzinie czekania w tej zimnicy i dwudziestu próbach dodzwonienia się do palanta zawinąłem dupę

i ruszyłem w drogę powrotną wkurwiony do białości z mocnym postanowieniem, że od dzisiaj albo cała kasa na konto,

albo nie ma o czym rozmawiać i trzymam się tego do dzisiaj. Może on ma tak samo, a może to wałek, tego nigdy nie wiesz...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wiesz, chciałem mu przelać z góry już €450, musiałym być szurnięty żeby się wtedy wycofać bo przedpłata wtedy oczywiście przepada i jakby nie było 450 euro za 440km jazdy to nie tak źle :-)

Za €100 mu się nie opłaca bo dużo ludzi jednak idzie na policję (można to nawet zrobić nie ruszając tyłka z kanapy, dostejsz tylko później pocztownie papiery do podpisania i czekasz) policja współpracuje z bankami i zaraz cię wytropią.

Nie będę się spieszył, szukam na spokojnie a w międzyczasie budżet powoli rośnie.

Nie będę się spieszył, szukam na spokojnie a w międzyczasie budżet powoli rośnie.

Jasne, że nie ma się co spieszyć, tym bardziej kiedy w grę już wchodzą poważne kwoty,

bo wtopić to jest moment, ale weź to później odzyskaj jak frajer jest spłukany albo znaleźć go nie można...

W najlepszym wypadku dostaniesz z powrotem połowę, a w najgorszym nic i nauczkę na przyszłość,

niby też cenna rzecz, ale bez przesady, można dużo taniej się przekonać jakie wałki wszędzie kręcą :)

Tak a propos kolumn spełniających kryteria, to nie wiem czy nie zauważyłem czy nikt nie wspominał

o rewelacyjnych w tym metrażu i w tym budżecie Mini Utopiach, ktoś tam akurat na allegro sprzedaje

w całkiem przyzwoitej cenie nawet, sam miałem dwie pary i do dziesięciu klocków za parę nie widzę dla nich rywala.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Mam oko na mini utopie, stoją właśnie do sprzedania za €2000 ale gość nie chce nic zejść z ceny :-)

Tak na marginesie widziałem Wilsony WITT2 za €2200 ale są o wiele za duże, ew. oglądałem też małe podłogówki na Accutonach, Marten Mingus 3.

Wilsony fajne ale ze 30m2 im trzbea dać.

Te podłogówki na accutonach mają sens.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najbardziej sprawdzone głośniki i najbardziej znane C-12 i c-95 (o ile mnie wzrok nie myli), u mnie grają takie same, co nie oznacza, że tak samo, bo zwrotnice, podziały, strojenie BR, jak i pojemność skrzynek pewnie się różnią. Zdecydowanie lepsza opcja niż poprzednie monitorki i firma ma większe doświadczenie w ceramikach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słucham tylko muzyki.

Mam oko na mini utopie, stoją właśnie do sprzedania za €2000 ale gość nie chce nic zejść z ceny :-)

No bo cena już i tak jest okazyjna, to i schodzić nie ma z czego :)

Na Twoim miejscu bym je brał bez szemrania, a w razie jak Ci nie przypasują (w co bardzo mocno wątpię zresztą)

to na allegro spokojnie je puścisz za 9-10kzł i jeszcze na tym całym interesie zarobisz tauzena albo i z dwa.

Co sądzicie o KEF-LS50 ?

Są małe, to na pewno... a jak to gra ?

Głośnik 5"

Zakres częstotliwości (-6dB) 47Hz - 45kHz

Pasmo przenoszenia (±3dB) 79Hz - 28kHz

... no raczej nie będzie "dużego dźwięku" przy tak płytkim basie.

Kupiłem te Master3 Dynamic Solutions. Za kilka dni skrobne coś więcej.

Moim zdaniem lepsza decyzja niż kupno np. mini utopii i trzymania SBT jako źródło.

Parantula dobrze ci radził. Mini Utopia to wybitny monitor. I 2000 euro to dobra cena IMHO. Te Dynamic Solutions to w Polsce raczej cięzko bedzie sprzedać. Może w Holandii jest inaczej.

sorry , miało być parantulla

Też mnie dziwi ta decyzja, ale każdy ma prawo robić co chce ze swoją kasą.

Mini Utopie poza tym że zagrałyby lepiej to po latach sprzedałby od ręki chcąc wejść

w coś większego a tak wziął ślub z tymi DS-ami.

Znam Dynamic Solutions stąd moja decyzja, Ich nowy model Contemporary 3 był dla mnie dźwiękiem wystawy na ostatnim X-Fi a Master 3 są już przez ponad 10 lat w produkcji, nowe kosztują coś koło €4000 ze standami.

Jak już wcześniej pisałem: teraz starczy jeszcze na jakiś fajny DAC a gdybym kupił Utopię (które są jednak pareset euro ponad budżet) dalej męczyłbym się przez kolejne kilka miesięcy z SBT jako źródło.

Mini maja jedną wadę: są wybredne jeśli chodzi o elektronikę i kable.

mają jeszcze jedną wadę-wyjątkowo wredny wysokotonowy,wali po uszach jeszcze bardziej niż metalowy Seas.Basik również z tych mizernych.

Ano wiem bo miałem... Głośnik wysokotonowy wali po uszach jak się nieodpowiedni sprzęt podłaczy. Pisałem wyżej. Stąd różne opinie krążą o tych głośnikach. Zgadza sie ,bas nie schodzi nisko i nie jest jakiś potęzny ,ale to co jest ,jest wysokiej próby. Kiedyś recenzowane były w Audio i generalnie ten test pokrywa się to z moimi spostrzeżeniami.

Jeśli góra jest za ostra to wiele zależy od sprzętu a potem można to jeszcze stonować odpowiednimi kablami.

No właśnie. Mini to wyjątkowe szybkie i skoczne głośniki. Te z allegro mają ciekawy fornir. Nigdy takiego nie widziałem. Dziwne ,że jeszcze się nie sprzedały.

Bardzo dziwne, tym bardziej, że gość już chyba trzeci raz je wystawia w tej samej cenie i zero ruchu,

a ja swoje sprzedawałem praktycznie od ręki i za obie pary wziąłem po 10kzł bez żadnego marudzenia.

No chyba że coś z nimi jest nie tak np. ta okleina nie jest fabryczna, tylko jakaś domowa robota, nie wiem...

Skucha, moje stare JBLe 4623 wytarły podłogę Masterami, jak to możliwe - nie wiem ale wiem że nawet Krell ze srebrnymi IC nie jest w stanie wyciągnąć z Masterów odpowiedniej góry i jakiejkolwiek dynamiki. Te kolumny mają zerowe wybrzmienie, kompletnie nic.

Teraz sie tylko tego pozbyć i zbieram dalej na mini utopie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.