Skocz do zawartości
IGNORED

accu Dac dp-67 4 xAd1955 + wm8804

tomek0104

Rekomendowane odpowiedzi

Witam powiem szczerze że projekt Roberta miał niby działać .Ale po dokładnym przeanalizowaniu pcb narysowanej przez niego ,nie jestem już taki pewien .Narysuje schemat i go udostępnię ,może razem coś poradzimy . Chodzi mi dokładnie o rozdzielanie sygnału na lewy i prawy kanał . narysuje schemat będzie lepiej to rozgryźć .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22716-0-46875600-1353942636_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no dobra, ale z tego co jest napisane w tytule inny jest odbiornik więc schemat nie pokrywa się z planem Twojej płytki. Dlaczego w ogóle jest WM zamiast AK?

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

no dobra, ale z tego co jest napisane w tytule inny jest odbiornik więc schemat nie pokrywa się z planem Twojej płytki. Dlaczego w ogóle jest WM zamiast AK?

nasz dac jest na wm a to jest oryginalny schemat,ale był bym za tym żeby zrobić daca jak w orginale

Z fragmentu schematu który zamieściłeś wygląda że dwa pierwsze przetworniki są połączone równolegle

tzn. wyjścia prądowe lewych kanałów są połączone razem (prądy się sumują) i to samo z prawymi kanałami.

Co z dwoma pozostałymi tego nie widać na załączonym fragmencie.

Pozdrawiam

JarekC

Wg diagramu z katalogu accu wygląda to tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę, większy schemat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lepiej trzymać się oryginału bo nie wiadomo jak to zasilanie i analog sprawdzi się z pcm 1704.

Mam zaufanie do accu jeśli chodzi o dobór komponentów i wydaje mi się że tak definitywne zmiany są robieniem sobie pod górkę.

Z tego co widzę jest jeszcze jedna duża zaleta oryginalnego układu - jest dość tani w wykonaniu co dla mnie jest ważne bo pieniądze mi się z kieszeni nie wysypują.

Jak byśmy robili daca na pcm to servisówke się załatwi

czasami lepsze jest wrogiem dobrego.

Jak się zmieni tylko kości, dżwięk się zmieni, ale nie wiadomo, czy będzie spójny. Jak się zmieni układ zasilania pod PCM, to już nie będzie klon accu, tylko znowu jakiś inny, nowy projekt.

Słabo się znam na DAC-ach, ale w wierną kopię DP-67 bym wszedł. W inne raczej nie. Chyba, że można będzie wpinać różne układy na jakiś stoliczkach. Ale w moim przypadku i tak wybór byłby jednoznaczny.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

byłbym za tym zeby zrobic oryginał, a potem bawić się w wariacje. wydaje mi sie,ze uklad jest zoptymalizowany dla tych konkretnych kosci.

Tomek,

a to co do tej pory masz zrobione to bardziej w oparciu o schemat czy rozpoznanie wizualne?

Mam zrobiony cały stopień analogowy i zasilanie .reszta układu nie jest problemem do rozrysowania,jakby by było wiadomo co i jak to rozrysuje schemat w altiumie 10 i w ciągu 2-3 dni pcb będzie gotowa .Tylko czy to będzie działać ? Nasz kolega Robert twierdził że to działa ale istnieje zbyt duże ryzyko robić pcb według istniejącej formie ,trzeba to jeszcze raz przeanalizować .

jest jeszcze taka kwestia, że opcji 100% takiej jak schemat i ew. wygląd płytki nie da się zrobić bo z tego co widzę zegar tego CD mieści się po drugiej stronie napędu. Trzeba by zrobić albo osobne miejsce na płytce na kwarc albo umiejscowić w dogodnym miejscu złączki dla zewnętrznego zegara.

Ogólnie to będzie za*****e jak uda się tego daca poskładać :))

Płytkę do 67 robię identyczną jak w originale bo mam widoki obu stron płytki ,Wiec nie ma problemu .Wszystkie masy i reszta ścieżek będą tak samo rozprowadzone.

kurczę, ja myślałem, że Ty realizujesz schemat..jak masz zdjęcia to 3/4 roboty już wykonane :)

czyli zegar zewnętrzny będzie?

Mam DAC-a na pojedynczym AD1955, sporo w nim dłubałem - to dobra kość i potrafi pięknie grać, warto popracować nad tym projektem.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Koledzy

Zapoznałem się ze schematem i ze schematem blokowym i nie rozumiem pytania, bo:

1. DAC jest stosunkowo łatwy do sklonowania ponieważ nie posiada DSP w drodze sygnału do przetworników.

2. Wymaga mikroprocesora do inicjalizacji i ustawienia przetworników, ale dla tych AD to normalne.

3. Sposób podłączenia poszczególnych przetworników do poszczególnych układów konwersji IV a potem dalej jest pokazany na schemacie i obrazowo na schemacie blokowym.

4. DAC ten wykorzystuje zegar odzyskany z SPDIF.

5. Owszem można prześledzić na bazie dataszeta do AK co jeszcze "robi" logika w kontekście daca, ale to już prostrze, lub tez do pominięcia. Wszystko zależy od koncepcji a przedewszystkim zdolności programisty.

Czyli projektant powinien odtworzyć połączenia odbiornika AK z przetwornikami AD, następnie połączyć wyjścia AD z układami IV ale w sposób obrazowo pokazany na schemacie blokowym i na końcu połączyć przetworniki z mikroprocesorem i go oprogramować.

Zasadniczo trzeba napisać nieco softu, ale do pracy DACa nie jest potrzebna obsługa wyświetlacza i pilota.

Sugerowałbym wykonanie kopi tego DACa w sensie układu SPDIF, przetworników i przedewszystkim połączenia przetworników z IV. A programowo ustawił przetworniki do natychmiastowej pracy bez dodatkowych opcji i już.

Dzięki Waldku za odpowiedź ,czyli mam zrobić wszystko jak w originale ?i nie będzie potrzebny mikroprocesor ?? Jak rozrysuje schemat podeśle ci do sprawdzenia .To może się udać.

Jeszcze jedno bez procka dac będzie obsługiwał tylko sygnał z płyt CD.??

Zgodnie z karta katalogową po resecie AD1955 będzie pracował w trybie:

- Stereo

- I2S 24 bit

- PCM=48kHz

- De-Emphasis Curve OFF

- Master clock Fs=256

- Volume = MAX

Więc pliki z Fs 44.1kHz i 48kHz będzie odtwarzał bez ingerencji procesora.

W przypadku 96kHz konieczne jest przeprogramowanie AD1955 a w przypadku 192kHz jeszcze dodatkowo zmiana trybu Fs w AK4114.

Podstawowe pytanie jak jest z dostępnością AK4114, układy Asahi Kasei Microsystems są w Europie raczej trudno dostępne.

JarekC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

na ebayu też jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać dostępność prawie żadna.

9 szt w Japonii (Chip 1 Stop) i niby 84 w USA (NASCO) ale na ich stroni już tylko 50 i jest to firma specjalizująca się w dostawach dla lotnictwa i obronności

więc ceny mogą być wysokie. Mogą być też minima zakupowe.

Więc trzeba przemyśleć czy rzeczywiście AK114 czy WM8804 czy płytka uniwersalna pod jeden i drugi.

JarekC

Myślę że zrobimy daca na ak 4114 a scalaków z ebaya starczy jak na razie, zresztą wielu chętnych na ten projekt na pewno nie będzie .Ale jeszcze głos w tym temacie ma Waldek jakiego wybrać .:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.