Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy HA-2013. Poskładaj razem z nami.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie od kilku dni czytam ten temat, i chciałbym sobie taki wzmacniacz zbudować, ale potrzebowałbym do płytek prasowanki, lub jeśli ktoś ma na zbyciu płytki wzmacniacza i zasilacza bardzo chętnie odkupię.

Proszę o odpowiedź pozdrawiam wszystkich :)

• 2 tygodnie później...

Witam!

Zbliżają się wakacje a z nimi nadchodzi trochę wolnego czasu dla wzmaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamierzam kupić, skrócić drogę z rca do potka (obecnie to alps rk09, długość tych kabli po 50cm!). Zauważyłem u siebie że jak na połączeniu przy potku (mam przylutowane złącza 3pin do samego potka, do nich wpinam okablowanie) zrobi się luz to pojawia się buczenie... Może by tak zastosować połączenie na stałe i przylutować je?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rayfe

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

zrobi się luz to pojawia się buczenie... Może by tak zastosować połączenie na stałe i przylutować je?

zrób skrętke albo puść w ekranie.

Jest skrętka, jest ekran, kabel dokładnie ten:

Ukryta Zawartość

A buczenie jest minimalne mimo wszystko, słyszalne na dokach, na beyerach nie słychać nic. Walczyłem z tym trochę ale na razie odpuściłem, jak wrzucę drabinkę i zmienię w środku układ płytek i traf to powalczę na poważnie.

Ukryta Zawartość

Dokanałowe nuforce ne700x, 16ohm, nauszne beyery dt990pro 250ohm, na małych słychać na dużych nie, jedynie jak wpinam jacka w gniazdo słychać że coś jest niedograne ale to się ogarnie, zrobię porządek z obudową, trafa nie będą wisiały jedno na drugim, kable poskracam a nóż może pomoże.

Co sądzicie o drabince względem alpsa rk09??

Edytowane przez rayfe

Tak, jack na masie, przez rezystor 10ohm. To na razie nie jest ważne, i tak nie mam obecnie czasu na dłubanie we wzmaku a na nausznych gra ok.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rayfe

Tak, jack na masie, przez rezystor 10ohm. To na razie nie jest ważne, i tak nie mam obecnie czasu na dłubanie we wzmaku a na nausznych gra ok.

Ukryta Zawartość

przecież to już wszystko było,kilka rad od kilku kolegów,wszystkie olane

Ukryta Zawartość

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Nie pisz że olałem tylko dlatego że mi nie wyszło, sprawdzałem kilkanaście kombinacji i poświęciłem na to sporo czasu. Musi być jakaś inna przyczyna poza połączeniem kablami ale to już sprawdzę jak będę miał więcej czasu. Mam kilka planów żeby wszystko przeorganizować a zapytałem tylko o drabinkę :P

Co sądzicie o drabince względem alpsa rk09??

Po tej zamianie już nie będziesz chciał potencjometrów. Twój wygląda na lepszy od mojego choćby w kwestii miniaturyzacji.

Ja mam tego:

Ukryta Zawartość

Ponieważ HA złożyłem dopiero w 90%, drabinkę przetestowałem na SOHA MK III zamiast niebieskiego Alpsa. Różnica jest zauważalna natychmiast i jest to mnóstwo tzw. czarnego tła,

czyli świetna separacja instrumentów, dużo powietrza, zupełny spokój w prezentacji bez hałasu i natarczywości. Jednak to spowodowało (moim zdaniem), że jest teraz ciszej i jak dotąd miałem gałkę ustawioną

na "godzinie dziesiątej", tak teraz na "dwunastej" lub dalej. Koledzy z forum zapewnili mnie, że HA ma taki zapas mocy, że nie ma się czym przejmować, niektórzy pisali, że nie odczuli zjawiska wyciszenia.

W każdym razie ja wolę tanie drabinki od Chińczyka niż potencjometry. Może kiedyś KHOZMO:) Kosztuje tyle co złożenie wzmaka:)

Ukryta Zawartość

Ja wybrałem taniznę na początek a potem może coś w rodzaju tego co posiadasz ale chyba nic droższego. Ta Twoja na takmanach jest chyba znacznie lepsza chociażby sam przełącznik.

Ja wybrałem taniznę na początek a potem może coś w rodzaju tego co posiadasz ale chyba nic droższego. Ta Twoja na takmanach jest chyba znacznie lepsza chociażby sam przełącznik.

Krążą opinie, że jak Takmany węglowe podmieni się na metalizowane to będzie jeszcze lepiej. Jest mała trudność, nie spotkałem oferty takich "składaków", a samodzielna selekcja takich rezystorów to już nie lada zabawa. Co do przełącznika, to gdyby miał np. 48 kroków zamiast 24 i miękko przełączanych, byłoby super:)

Edytowane przez slawsim

Też nie spotkałem i jak pytałem sprzedawców to oni może byu dobrali np hanshare czy icelake audio. Lepiej jednak już kupić w np hificollective te rezystory, tam mają w dostępności na prawdę dużo wartości a że to 1/4W to i tanie w miarę. Ale jak mi się obiło kiedyś o oczy to rezystory smd też dobrze wypadają w drabinkach, możnaby przełącznik zastosować taki jak masz u siebie i kupić jakieś smd dobre ale trzeba by poszukać jakie wartości do drabinki 50k.

Ja jestem po pierwszych odsłuchach swojego HA z drabinka na przekaźnikach w miejscu potka,

Układ, o którym nie tylko ja wspominaliśmy już w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Do tej pory, z braku czasu i z racji tego ze delta1 była w planach, w moim wzmacniaczu stosowałem dość prowizorycznie zainstalowana drabinkę smd,

Pierwsze wrażenia, są bardzo, bardzo pozytywne, różnica w porównaniu z tania drabinka na rezystorach smd, jest po prostu bardzo trudna do opisania,

mala rzecz a cieszy :-)

Ukryta Zawartość

Czyli rozumiem Jeremy że zwykła drabinka smd to już duży krok naprzód względem potka :) To zacznę od najtańszej, jeszcze chcę soft start do traf kupić i chyba większą obudowę...

miałem już nie pisać zaczepnych tekstów,ale jak tu zdzierżyć?

Soft start do trafa 50W???????

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Spoko nie czuję się urażony. Tam są dwa trafa po 50W. W kilku ha widziałem soft starty stąd pomysł. Ale skoro jest zbędny...

Spoko nie czuję się urażony. Tam są dwa trafa po 50W. W kilku ha widziałem soft starty stąd pomysł. Ale skoro jest zbędny...

Miałem w klonie naim trafo 600VA na zwłocznym bezpieczniku i soft start był niepotrzebny ...na 2 x 50VA można kasę przeznaczyć na coś innego :-)

Edytowane przez MARER

Czyli rozumiem Jeremy że zwykła drabinka smd to już duży krok naprzód względem potka :) To zacznę od najtańszej, jeszcze chcę soft start do traf kupić i chyba większą obudowę...

Nie do końca, te tanie drabinki na smd nie sa bez wad, z punktu widzenia brzmienia drabinka smd lepsza niż alps, to na pewno, ale jej wykonanie, przełączanie pozostawia wiele do życzenia, Co do softstartu to nie wiem czy ma to sens ? Układ zabezpieczeń spełnia role opóźnionego włączenia słuchawek, a dla traf tej mocy, to chyba trochę na przerost ...

Rayfe, żeby to jeszcze raz podkreślić, nie mogę ci niestety polecić tych tanich drabinek z ebay'a są słabe, rezystory w nich zastosowane to tanie kompozytowe siano, lepiej wyszłoby kupić coś co ma sens, ja kopiłem bo w planach miałem zmianę tych rezystorów smd, jednak wykonanie drabinki jest b słabe, i ta opcje odpuściłem.

Edytowane przez jeremy

Szkoda ale wielkie dzięki za info, zrezygnuję z niej a wezmę taką jak zalinkował Slawsim, to już porządniejszy przełącznik, do tego albo takmany metalizowane albo jakieś lepsze smd. Softstart idzie w niepamięć jak wszyscy odradzacie.

• 2 miesiące później...

Z żalem muszę się rozstać ,

cena 900 zł ( poniżej kosztów ) + KW , niebieski Alps , radiator , gniazda CMC , pokrywa alu 3 mm malowane proszkowo ,obudowa bez frontu :)

Więcej zdjęć , będzie w dziale - Różne kostki ...

Ukryta Zawartość

post-21445-0-77473100-1407169273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłby ktoś chętny na szybkie zamówienie Caddocków MK132 1Mohm do HA2013? Około 13zł/szt powinno wyjść.

Niestety, znalazłem sprzedawcę, który ma Caddocki w dobrej cenie, ale tylko tą wartość. Inne rezy będę też zamawiał, ale z hificollective.

W mouser sa caddock'i ale faktycznie duzo drozej,

Sam bede zamawial wlasnie tam, mam nadzieje ze twój sprzedawca jest pewny, bo nalezy pamietac ze wszystko co jest warte wiecej niz 3, 4 dolary warte jest podrobienia w masowej skali, wlasnie dlatego mamy potezne problemy z podróbami, doslownie wszystkiego, od tranzystora po klamre do paska konczac,

Wyglądają ok, sprzedawca z USA, przynajmniej nie ChRL :-) choć zdaję sobie sprawę, że to nie gwarancja. Ja dla siebie wezmę, myślałem, że może ktoś potrzebuje, można by koszty transportu podzielić. Sprzedawca chyba trochę jak "nasz" HFO. Są firmy, które z jakichś likwidowanych magazynów, czy sklepów kupują karton jednej wartości elementu i potem są w stanie zaoferować dobrą cenę, tu tak to wygląda. Zdarzało mi się już tak kupować różne części.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wyglądają ok, sprzedawca z USA, przynajmniej nie ChRL :-) choć zdaję sobie sprawę, że to nie gwarancja. Ja dla siebie wezmę, myślałem, że może ktoś potrzebuje, można by koszty transportu podzielić. Sprzedawca chyba trochę jak "nasz" HFO. Są firmy, które z jakichś likwidowanych magazynów, czy sklepów kupują karton jednej wartości elementu i potem są w stanie zaoferować dobrą cenę, tu tak to wygląda. Zdarzało mi się już tak kupować różne części.

Czy one nie mają normalnie długich wyprowadzeń?

Wygląda jak obudowa typu "C", ale brakuje ząbków na dole...

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony standard dla MK132 to chyba 1%, a te są 0,1%... tzn. najczęściej takie widziałem.

Wysłałem pytanie do Caddocka :-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi