Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

A propos tych stabilizatorów (też je kupiłem w poprzednim zamówieniu grupowym jeszcze za czasów dac'a PCM1794) to Waldi odpowiedział mi, że jeśli koniecznie mam parcie na nie to mogę ich użyć, ale nie poleca. Aha i uważaj bo one inaczej sygnały mają na pinach w stosunku do LT z tego co mi się kojarzy.

No już właśnie się dowiedziałem i jednak będzie trzeba przełknąć cenę tych LTków no cóż chce się mieć wypas to trzeba płacić :)

W TME są po 15 zł netto plus przesyłka.

Edytowane przez Waldi_06

Spróbuj zamówić próbki z Linear Technology, wypełnia się wprawdzie długi i powalony formularz, ale po mniej więcej 3 tygodniach przysyłają. Oczywiście za darmo.

Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

A co do tych próbek to przyślą po 1szt czy może więcej :)

ok już wiem

Edytowane przez Mufcore

Aby wyjść sygnałem z PCM1794 lub AKM4399 na analogówkę muszę zastosować dwie płytki discrete czy wystarczy jedna (ewentualnie analagówki OPA tak?)? Jeśli dwie to z discrete na wyjściu mam sygnał zbalansowany o ile się nie mylę a chciałbym wpuścić sygnał na wzmacniacz po RCA.

A co do tych próbek to przyślą po 1szt czy może więcej :)

ok już wiem

Jak nie dasz rady sam, to daj mi znać które chcesz to Ci zamówię, pod warunkiem że są dostępne.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Aby wyjść sygnałem z PCM1794 lub AKM4399 na analogówkę muszę zastosować dwie płytki discrete czy wystarczy jedna (ewentualnie analagówki OPA tak?)? Jeśli dwie to z discrete na wyjściu mam sygnał zbalansowany o ile się nie mylę a chciałbym wpuścić sygnał na wzmacniacz po RCA.

zephyr zobacz która analogówka do jakiego układu (przetwornika) są napięciowe i prądowe discrete nie jest do AK4399

Waldi pisałeś żeby wlutować dodatkowe 2nf na analogówce Fuji. Ten dodatkowy kondek ma być w miejscu 1 czy 2?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Waldi pisałeś żeby wlutować dodatkowe 2nf na analogówce Fuji. Ten dodatkowy kondek ma być w miejscu 1 czy 2?

nie, wstaw zamiast C1.

musi byc NPO, styrofleks, SilverMica itd

dla układów z wyjściem napięciowym są opa dyskretne, dla 1794 i 92 Spencer (te układy desymetryzują ) a dla 1704 układ iv discrette - ten nie desymetryzuje,

można zastosować do PCM 1795 układ discrette, ale wówczas nalezy nieco zmienić wartości kilku elementów, no i wyjście jest symetryczne bo nalezy zastosowac obie płytki discrette a ewentualna desymetryzacja odbywac się bedzie na głównej płycie na OPA604

W załaczeniu zdjęcie mojej analogówki discrette.

Użyte kondensatory to ZL'e dzięki uprzejmości HK.

Mam pytanie do tranów w miejscu 2sc na tej PCB o co chodzi że są tak przestawione czy też masz tam wsadzone coś innego

Mam pytanie do tranów w miejscu 2sc na tej PCB o co chodzi że są tak przestawione czy też masz tam wsadzone coś innego

Podałbyś chociaż nr wpisu.

No i oczywiście jakbyś zechciał popatrzeć uważnie - tamta płytka jest w innej wersji niż Twoja (napis po lewej stronie).

Ale ogólnie to nie pamiętam, czy tam wstawiłem BC546, czy też footprint był pod BC a wstawiłem 2SC

Sorki no i znowu nie dopatrzylem

Wielkie dzięki za info

Nastepnym razem będę dokładniejszy :)

Sent from my RM-941_eu_poland_376 using Tapatalk

To jeszcze jedno dla potwierdzenia jak przeczytałem to przy stosowaniu analoga do PCM1704 rezystory R3 i R4 zmianić na 300R oraz PRke na 100R czy to też tyczyło się jakiejś innej wersji

Waldi_06, chciałbym otrzymać odpowiedz,...co do terminu wysyłki, ponieważ nadal, nie otrzymałem płytki do PCM1704.

jak wyślę to poinformuję,

To jeszcze jedno dla potwierdzenia jak przeczytałem to przy stosowaniu analoga do PCM1704 rezystory R3 i R4 zmianić na 300R oraz PRke na 100R czy to też tyczyło się jakiejś innej wersji

tak, obu, bo chodzi o zmniejszenie wrażliwości stopnia wejściowego na zmiane temperatury.

ponadto jak będzie Ci dwoskwierała temperatura całej pcb to zmień R35-R38 na 120R, spadnie temperatura tr końcowych.

Waldi_06

Pisałeś wcześniej aby w celu obniżenia temperatury zmienić rezystory R23 - R26 na 700 - 820R, czy wymieniłeś te rezystory i R35-R38 jednoczesnie, czy wymienić tylko R23 - R26 lub R35 - R38.

Czy będzie kiedyś nowy soft umożliwiający wykorzystanie dwóch dodatkowych przekazników. Moja sugestia co do tych przekazników jest taka aby jeden pełnił funkcję opóźnionego załączenia wyjścia audio bo są trzaski przy włączeniu jak i wyłączeniu DAC_a a drugi przekaznik mógłby np. wyłączać zasilanie części analogowej.

Dobrze by było gdyby w wersji wyświetlaczem VFD w trybie wyłączenie nie świecił się napis "POWER OFF"

Obiecałeś , że zamieścisz schemat układu opóźnionego załączenia wyjść audio.

Ciekaw jestem czy zaobserwowaliście u siebie różnicę w dźwięku przy SRC w trybie BYPASS i jakimkolwiek innym - powiedzmy HIGH? Jeśli zaobserwowaliście to opiszcie co według Was się zmienia. Bo zmiana jest niezaprzeczalna. I w jakim trybie słuchacie.

Moja konfiguracja to:

DAC_X z przetwornikiem AKM4399 taktowanym z generatora + Fujiwara

Ugoda

Audiovector M1

Waldi_06

Pisałeś wcześniej aby w celu obniżenia temperatury zmienić rezystory R23 - R26 na 700 - 820R, czy wymieniłeś te rezystory i R35-R38 jednoczesnie, czy wymienić tylko R23 - R26 lub R35 - R38.

Czy będzie kiedyś nowy soft umożliwiający wykorzystanie dwóch dodatkowych przekazników. Moja sugestia co do tych przekazników jest taka aby jeden pełnił funkcję opóźnionego załączenia wyjścia audio bo są trzaski przy włączeniu jak i wyłączeniu DAC_a a drugi przekaznik mógłby np. wyłączać zasilanie części analogowej.

Dobrze by było gdyby w wersji wyświetlaczem VFD w trybie wyłączenie nie świecił się napis "POWER OFF"

Obiecałeś , że zamieścisz schemat układu opóźnionego załączenia wyjść audio.

rezystory tylko jedne czyli albo to - albo tamto :-)

o soft narazie pytajcie Sharka

schemat bedzie - ponadto podałem gdzie go szukać :-)

Ciekaw jestem czy zaobserwowaliście u siebie różnicę w dźwięku przy SRC w trybie BYPASS i jakimkolwiek innym - powiedzmy HIGH? Jeśli zaobserwowaliście to opiszcie co według Was się zmienia. Bo zmiana jest niezaprzeczalna. I w jakim trybie słuchacie.

Moja konfiguracja to:

DAC_X z przetwornikiem AKM4399 taktowanym z generatora + Fujiwara

Ugoda

Audiovector M1

ja słucham na :

- PCM1704

- SRC = medium,

- DF oversampling na = x8

planuję delikatną zabawę z analogówką discrette:

- zmniejszenie C15 i C16 (mocno spadają THD wraz ze zmniejszeniem C) - ale po znacznym zmniejszeniu może się wzbudzać,

- założenie na R39 i R40 ok 2n styrofleksa,

a na płytce PCM1704:

- zmniejszyć R19 do ok 500R-1k - zwiększa szybkość reakcji

- koniecznie zmniejszyć C14 do 10u a nawet 4u7 (tantale)

- zwiększyć C23 do 47u

• Pokaż nowe odpowiedzi