Skocz do zawartości
IGNORED

DAC X - kompletny i rozbudowany DAC dla zaawansowanych.

Rekomendowane odpowiedzi

Dokończyłem składanie fuji i odpaliłem zadziałał jeden ustawiłem prąd gra drugi zawieszony po dotknięciu palcem działa .Po ponownym uruchomieniu działa drugi albo oba zależy od szczęścia jak już się odpali to gra bardzo dobrze ale co loteria.

Właściwie można się nie zorientować że coś jest nie tak bo jak oba nie wystartują to dźwięk jest trochę cichszy , dopiero strat "z palca" powoduje różnicę.

Edytowane przez rextytus

Jako pierwszy zgłosiłem ten problem z analogówką fuji a wystąpił on z WM8741 ale z AKM pracuje normalnie, nie muszę używać palca jako rozrusznika :-)

Szuflada jeszcze pełna, płytki odkupione więc biorę się za składanie trzeciego X dla żony :-) , można się trochę oderwać od szarej codzienności i wyluzować podczas lutowania smd :-)

Edytowane przez bomarek

No to wychodzi ze problem występuje nie tylko u mnie.

miejmy nadzieje ze kolega waldi cos wymyśli bo ja juz w ogóle temat odpuscilem po wymianie praktycznie wszystkiego co na pcb bylo a problem pozostal.

obecnie przestawilem sie calkowicie na AD + discrette i tu przynajmniej nie mam żadnych chec za wyjątkiem plywajacego ofsetu

Przed chwilą uruchomiłem płytkę matkę DAC X. Czy wszystko działa tego nie wiem ale pewne jest, że dym z niczego nie poleciał;-) W związku z tym, że nie posiadam odpowiedniego uzwojenia do zasilenia zegarka XO3 Luisa a generator 24,xxx Mhz, który zamówiłem okazał się za mały gabarytowo, żeby go wlutować to czy bez problemu mogę ustawić na zworce przy SRC MCLK z WM8805? Pracować to będzie na PCm1704. Niektórzy pewnie uznają to za głupie pytanie ale wolę zapytać niż później żałować. Czy dioda D5 Redy powinna się świecić po podaniu sygnału? Przed zaprogramowaniem Atmegi się nie świeci.

Zprogramowałem Atmegę i dioda D5 przy SRC świeci. Nie miałem wyświetlacza 2x20 znaków dlatego podłączyłem na chwilę 2x16 znaków model WC1602A0 SFYLYNC06. Niby sterownik ok a wyświetlają mi się same kwadraty w górnej linii. Ktoś wie dlaczego? Do programowania wykorzystałem układ USBasp z allegro. Podobno sam ustawia się w tryb slow dlatego nic nie ustawiałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Okazuje się, że złącze JP3 służy do wyboru trybu slow. Wlutowałem piny założyłem zworkę, zaprogramowałem na nowo i dalej to samo same kwadraty. Zachowuje się tak, że po włączeniu DACa pojawiają się na górze kwadraty po chwili gasną, żeby pojawić się na ok 1 sekunde i znowu gasną. Po naciśnięciu przycisku menu znowu zapalają się w górnym rzędzie kwadraty i naciskając przyciski left/right widać jakby lekko mrygały. Jak wyłączyć te jtagi?

Ukryta Zawartość

Ale rozumiemy że programator masz ustawiony na programowanie przy zasilaniu 3.3V bo jak przez przypadek miałeś ustawione na 5v to bardzo duże prawdopodobieństwo ze Atmega umarła

adigrzelczak

Jeżeli programujesz up z batcha to wszystko ustawia się automatycznie, jeżeli recznie to trzeba disable Jtag i przestawić zegarek na 8Mhz.

więc biorę się za składanie trzeciego X dla żony :-)

uuuu , kolego wygrałeś :-)

"nawet moja nie ma tak dobrze ..."

Problem chyba rozwiązany. Okazało się że wyświetlacz jest zepsuty!!! Wygrzebałem jakiegoś starego rupiecia z szafy i wstawiłem na próbę. Postanowiłem go przetestować w takim starym układzie i wywala bezpieczniki na tym wyświetlaczu. Mam tylko nadzieję że Atmega przeżyła, chociaż jeśli się programuje to raczej powinno być ok. Zobaczymy co będzie jak zamówię nowy. Już wiadomo co zrobić żeby OLEDA zmusić do działania?

Witam

Czy miał już ktoś podobną sytuację ? Otóż po kilku godzinach używania DAC-a ( kostka AK ) prawy kanał zaczyna grać ciszej . Na wyświetlaczu pojawia się komunikat informujący o jakimś błędzie. Po wyłączeniu i po ponownym uruchomieniu, wszystko wraca do normy, niestety po jakimś czasie problem na nowo się ujawnia.

Pozdrawiam )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Już wiadomo co zrobić żeby OLEDA zmusić do działania?

Tak. Wymaga to przeróbki sprzętowej i spatchowania kodu.

JarekC

Czy u Was też na płytce PCm1704 stabilizatory U2 i U5 grzeją się tak, ze po kilku sekundach nie można dotknąć palcem?

Tak. Wymaga to przeróbki sprzętowej i spatchowania kodu.

JarekC

mozesz udostepnic nieco wiecej informacji na ten temat ?

Pozdrawiam

Szkoda, że oficjalnie nie można korzystać z OLED_a, dobrze że soft do X_a działa poprawnie bo pewnie nie doczekamy się obiecanych poprawek i wykorzystania dodatkowych wyjść przekazników.

JarekC masz pełną skrzynkę?

Edytowane przez bomarek

OLED wygląda zdecydowanie lepiej od LCDków

Dzięki Waldi_06 za świetny projekt

Przy okazji dziękuję również Robertowi z Modushop za personalizacje frontów ...okienka i grawer są super

Czy u Was też na płytce PCm1704 stabilizatory U2 i U5 grzeją się tak, ze po kilku sekundach nie można dotknąć palcem?

objaw wzbudzania się stabilizatorów,

koniecznie sprawdż lutowanie kondensatorów przy stabilizatorach,

Przy okazji dziękuję również Robertowi z Modushop za personalizacje frontów ...okienka i grawer są super

ładny dacyk, gratulacje,

czysto, prosto,

wyglada od niechcenia, ale to kawał roboty i poświęconego czasu.

o ile to układ docelowy - to wywal złączki i polutuj przewody wyjsciowe.

o ile to układ docelowy - to wywal złączki i polutuj przewody wyjsciowe.

Uruchomiłem wszystkie przetworniki i analogi ...każdy z nich ma w sobie coś czego nie mają inne ...nie jest tak lekko położyć na stałe do szuflady 4 przetworniki i zapomnieć o wydanych na nie pieniądzach ...a tak zostaje zabawa

Może zrobić Ligę Mistrzów ?

Po głosowaniu wyłonimy zwycięzcę.

Potwierdzę już wcześniejsze słowa Waldka ...układy poprawnie złożone ... z pewnych części grają od kopa !!

Witam

Czy miał już ktoś podobną sytuację ? Otóż po kilku godzinach używania DAC-a DAC _X ( kostka AK ) prawy kanał zaczyna grać ciszej . Na wyświetlaczu pojawia się komunikat informujący o jakimś błędzie. ( ślaczki na wyświetlaczu ) Po wyłączeniu i po ponownym uruchomieniu, wszystko wraca do normy, niestety po jakimś czasie problem na nowo się ujawnia. Pytam ponownie, bo może brak nazwy : DAC -X we wcześniejszym wpisie, ma znaczenie, wszak brak odpowiedzi, sugestii, o czymś świadczy. Oczywiście nikt nie musiał mieć podobnej sytuacji, ale swoje doświadczenia może ma..

Pozdrawiam )

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Witam,

Odnośnie OLEDa sytuacja wygląda następująco:

Dostosowanie projektu do pracy z OLEDem nastąpiło na zlecenie kolegi MARERa.

Efekt na załączonych wcześniej zdjęciach.

Kolega MARER długo zmagał się z tym problemem a niestety twórca oprogramowania nie chciał zająć się tym problemem.

Ponieważ ja nie byłem zainteresowany budową tego projektu to podjąłem się wykonania tego zlecenia za niewielka opłatą.

Normalnie nie zajmuję się tego typu zadaniami, wolę projektować układy niż serwisować ale kolega MARER był uparty.

Czas jaki poświęciłem na rozwiązanie problemu to około 6-8 godzin.

Dostosowanie projektu do obsługi OLEDA wymaga dołożenia układu scalonego i wgrania zmodyfikowanego kodu.

Teraz pozostaje tylko kwestia czy udostępnić zmiany wszystkim za darmo gdy kolega MARER który poniósł koszty sam.

Ta kwestię muszą rozstszygnąć MARER i forumowicze.

Pozdrawiam

JarekC

PS. skrzynkę już odblokowałem

ale kolega MARER był uparty.

Nazwałbym to ładniej ...

Kolega MARER nie patrząc na koszty bardzo chciał, aby ładny wyświetlacz działał w jego DACu :-)

Widocznie nikomu nie zależało, aby przy wkładzie finansowym mieć coś fajnego.

Edytowane przez MARER

<p>Jaką wartość powinien mieć rezystor konwersji I/V dla PCM1795? Chodzi mi o to żeby odsłuchać bez analogu.

220R-240R będzie ok?

Edytowane przez adigrzelczak

<p>Jaką wartość powinien mieć rezystor konwersji I/V dla PCM1795? Chodzi mi o to żeby odsłuchać bez analogu.

220R-240R będzie ok?

Gdzieś było wspomniane, że na mniejszych niż 680R nie działał ...u mnie na 470R była cisza

A ja chciałem podpytać czy coś temacie Fuji się może rozwiązało - Waldi chyba tylko w Tobie jakaś nadzieja jako projektanta tematu chociaż może i komuś innemu się uda. Ciekawe jest z tą loterią w tym przypadku że u jednych działa od szczała a u drugich są problemy. Ja rozumiem jakby się używało elementów niewiadomego pochodzenia a tu nawet na pewnych układ nie chce ruszyć :)

Może na początek sprawdź PCB pod lupą i światłem czy nie ma jakichś zwarć/przerw w druku?

No naprawdę genialna rada wydumana... Mufcore pięć razy przelutowywał elementy inni robili to samo i nic nie czytasz wcześniejszych wątków ? Waldi radził to samo i teraz u niego wyszedł ten sam problem.

Mogę sądzisz ,że nikt z nas tego nie sprawdzał?

Bez sensu poczytaj posty były już takie rady łącznie z dotykaniem patyczkiem nóżek w gniazdach.

Edytowane przez rextytus

Kolega pisał o przelutowywaniu elementów a o dokładnym sprawdzaniu PCB chyba nie (dla Twojej informacji, czytam cały wątek)

Widzę że moja dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu :)

OLED wygląda zdecydowanie lepiej od LCDków

Dzięki Waldi_06 za świetny projekt

Marer co to za włącznik na przednim panelu. Czy to isostat z dotoczonym klawiszem? Można takie coś gdzieś kupić?

Pozdrawiam

Piotr

Marer co to za włącznik na przednim panelu. Czy to isostat z dotoczonym klawiszem? Można takie coś gdzieś kupić?

Jakiś zwykły z wyposażenia obudowy ...AV200-S

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi