Skocz do zawartości
IGNORED

DAC/karta dźwiękowa do Adam a5x

tomazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje zakup DAC bądź karty dźwiękowej na USB do monitorów Adam a5x. Słucham głównie rocka, ballad rockowych i pop z lat 70, 80 i 90. Pokój o wymiarach 3x4m. Chciałbym, żeby sprzęt pozwalał wykorzystać w pełni możliwości monitorów i jednocześnie nie był niepotrzebnie drogi, aby nie przepłacać bez sensu. Co możecie mi polecić?

Matrix mini-i dac byłby wystarczający.

Też bym tego spróbował - ma cyfrowo regulowaną głośność, więc nie będzie problemu z balansem przy regulacji. No i ma wyjścia XLR.

Ja już podawałem mój typ: asus xonar essence one.

Podobno w tym modelu bywają problemy z balansem (ma zwykły ślizgowy, analogowy potencjometr).

Szkoda tylko, że Matrix mini-i na USB obsługuje tylko do 48kHz (według instrukcji). Jeżeli to dla kogoś ma znaczenie, to dosyć istotne.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Ja ci polecę nasze urządzenie Audio-GD NFB-5.32.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W pełni sterowane analogowo (potencjometr ALPS 27 - więc nie bedzie problemu :) ) ze świetnym preampem w technologi prądowej. Pożyczamy urządzenia do domu, więc będziesz miał możliwość zapoznania się z DAC`em. Jak wolisz dźwięk Sabre ES9018 to NFB-11.32

post-45171-0-63708100-1352770470_thumb.jpg

post-45171-0-68423100-1352770475_thumb.jpg

post-45171-0-77701900-1352770488_thumb.jpg

post-45171-0-82093800-1352770492_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno w tym modelu bywają problemy z balansem (ma zwykły ślizgowy, analogowy potencjometr).

A mógłbyś napisać skąd konkretnie takie informacje na temat Asusa? Bo jeśli masz na myśli mała nierównowagę balansu, to nie mozna tego traktować jako istotną wadę. Co innego, gdyby potencjometr się zwyczajnie psuł (inna rzecz, że wymiana to nie jest problem). Samo użycie potencjometru ślizgowego te nie jest wada. Takich potencjometrów używa wiele urządzeń najwyższej klasy. Każdą regulację można spieprzyć: cyfrową, analogową i także mechaniczną. Jakość dźwięku z tego DAC'a jest natomiast oceniana bardzo wysoko, w przeciwieństiwe do Matrixa, który gra podobno efekciarsko, ale tak ogólnie adekwatnie do swojej ceny.

Warto dopłacać? Odczuje różnice między tymi kartami?

Czy odczujesz róznicę, to nie wiadomo. Ale na mój gust ten matrix, to nic szczególnego, a Asus owszem.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Już wspominałem w innym wątku, testowałem asusa i matrixa mini-i i żadnej różnicy nie widziałem, więc po co przepłacać?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Warto dopłacać? Odczuje różnice między tymi kartami?

Opinia chyba znanego gościa, z innego forum.

"Ja bym bez namysłu brał Xonara Essence One + zabawa op-ampami. Po przerobieniu ok. 15 DACów audiofilskich, wielce zachwalanych, stwierdzam, że ten Xonar robi z nich mokrą plamę po dobraniu sobie odpowiednich op-ampów. Zresztą na standardowych takiego CA Magic DACa Plus czy Matrixa rozgniata on jak pluskwę. "

Opinia chyba znanego gościa, z innego forum.

"Ja bym bez namysłu brał Xonara Essence One + zabawa op-ampami. Po przerobieniu ok. 15 DACów audiofilskich, wielce zachwalanych, stwierdzam, że ten Xonar robi z nich mokrą plamę po dobraniu sobie odpowiednich op-ampów. Zresztą na standardowych takiego CA Magic DACa Plus czy Matrixa rozgniata on jak pluskwę. "

Tylko przypadkiem ten wątpliwy zachwyt nie dotyczy sytuacji, w której do wymienionych DAC'ów są podpięte do słuchawki i te DACi pełnią również rolę wzmacniacza słuchawkowego?

to nie jest tak na pewno, że podłączysz daca i nagle głośniki zaczną zupełnie inaczej grać, różnice są raczej subtelne, a w przypadku daca do monitorów to ważna jest jego funkcjonalność, rola jako preamp, wzmacniacz słuchawkowy itp

No właśnie, w przypadku głośników (zwłaszcza aktywnych monitorów) ważne jest, żeby DAC miał dużą funkcjonalność i patrząc pod tym kątem to matrix mini (wersja z pilotem) z wszystkich wymienionych Dac'ów w tym temacie wypada najlepiej.

essence one to jest znaczny przerost formy nad treścią, tak samo jak matrix mini-i. To są dace do co najmniej dwa razy droższych systemów. Do tych adamów zupełnie wystarczający będzie xonar D2 albo STX, jakiś DAC lub karta dźwiekowa zewnętrzna w porównywalnej cenie (skoro ma być zewnętrzny). Porownywał ktoś te urzadzenia bezpośrednio? Żadnej róznicy nie będzie, więc po co wydawać dwa razy za dużo kasy? Zwłaszcza jeszcze płacąc za jakieś pierdołu typu XLRy czy dodatkowe wejścia i wyjścia które w tej sytuacji do niczego się nie przydadza.

Np. Hegel HD2 ma absolutnie wszystko czego potrzeba i ani jednej zbędnej rzeczy, moim zdaniem idealny w tej sytuacji. A 800 zeta zaoszczędzone.

A rzeczywiście, policzyłem głos dd6 dwa razy i swój jako 3 :)

O, coś takiego można wziąć:

Audinst HUD-mx1 - moim zdaniem idealny do twoich potrzeb, a tysiak zostaje w kieszeni.

Tylko przypadkiem ten wątpliwy zachwyt nie dotyczy sytuacji, w której do wymienionych DAC'ów są podpięte do słuchawki i te DACi pełnią również rolę wzmacniacza słuchawkowego?

właśnie, że nie, wyjście słuchawkowe ocenił jako słabe.

Ja bym wział go na 10 dni i posłuchał. Takie teksty j/w to przesiąknięte emocjami i zachwytem, nie mające niczego z obiektywizmem wypociny.

Racja, najpewniej jest wypożyczyć, ale ten gościu akurat recenzował masa sprzętu. Odczucia subiektywne i jak wszystkich opiniujących. Wypociny jednak można poczytać gdy durni audiofile najeżdżają na co niektóre wewnętrzne karty muzyczne, wychwalający przy okazji segment DACów i od czasu do czasu PRO, jako ten niby lepszy , a ja się już na tym zawiodłem (EMU1212,Beresford, Audinst hud-mx1,NuForce UDAC i coś tam jeszcze było )

Z tym brakiem różnic między DAC'a mi to jest tak, że faktycznie różnice są minimalne, aż tu nagle weźmie się porzadnego DAC'a (lub CD) i nagle się okazuje, że różnica jest ogromna.

Oczywiście może się tak zdarzyć, że faktycznie na tym sprzęcie nie będzie istotnej różnicy. Ja bym tego jednak nie przesadzał. Poza tym apetyt rośnie w miarę jedzenia więc może warto trochę dopłacić chociażby z myślą o przyszłości.

Niewielu jest niezależnych recenzentów, ja żadnego nie znam...

W rzeczywistości im bardziej przyjazne recenzje i epickie opisy tym sprzęt słabszy.

Kupić naprawdę dobrze grający sprzęt za małą kasę jest niezwykle trudno, i droga do celu wyboista

Co do Adamów, to ich głośnik wysokotonowy jest raczej rozdzielczy, i różnice bedą moim zdaniem łatwiej wyczuwalne niż na innych monitorach w zbliżonej cenie, z klasyczną tekstylną kopułką

Niewielu jest niezależnych recenzentów, ja żadnego nie znam...

W rzeczywistości im bardziej przyjazne recenzje i epickie opisy tym sprzęt słabszy.

Kupić naprawdę dobrze grający sprzęt za małą kasę jest niezwykle trudno, i droga do celu wyboista

no niestety trochę w tym prawdy jest , kapitalizm w najbardziej k**ewskiej formie zalewa internet, a już dawno objął prawie cały świat. Daleko przykładów szukać nie trzeba :) Niemniej jednak przy ogarnięciu można wychwycić ciekawe opinie, te pod wpływem emocji, bądź te namaszczone marketingiem, wciąż jednak internet jest źródłem ciekawych informacji. Wracając do tego Pana , Asusa Essence One nie recenzował, kupił po czym opisał, a mi pozostaje osobiście się przekonać, czy on faktycznie taki dobry, jak go co niektórzy malują i porównać, nie przekreślając przy tym typowo komputerowej firmy z zasady.

Co roku mamy tytuły typu "samochód roku", a w rzeczywistości większość ludzi kupi inny zupełnie :)

O ile samochód po 10 dniach od kupna zwrócić będzie niezwykle trudno, to z w/w urządzeniami niepowinno być problemu

Najlepiej byłoby wziąć xonar essence i matrix mini-i, porównać i jeden zwrócić. Jednak aktualnie nie mam takiej kasy. Czy ten xonar jest rzeczywiście taki dobry że przez dłuższe lata nie będę musiał myśleć o wymianie DACa? nawet gdy zmienię monitory na jakieś konkretne?

Z tym brakiem różnic między DAC'a mi to jest tak, że faktycznie różnice są minimalne, aż tu nagle weźmie się porzadnego DAC'a (lub CD) i nagle się okazuje, że różnica jest ogromna.

Ano pewnie, trafiają się jednostki wybitne wśród każdych podzespołów, tylko jakby tak czytać recenzje czy opinie to wszystko jest wybitne i do dupy jednocześnie i dopóki człowiek nie będzie miał okazji przetestować osobiście kilku urządzeń to nic się tak naprawdę nie dowie. Dlatego moim zdaniem rozsądniej jest się poruszać posługując się ogólnikami. Np. do takich adamów uważam, że źródło powyrzej tysiaka to straszliwy przerost formy nad treścią. DACe jak xonar xeo i inne w podobnej cenie to dużo za dużo do tych ADAMów i jeśli będzie jakakolwiek różnica do wychwycenia to nie sądzę, żeby była to różnica jakościowa, co najwyżej lekkie różnice w brzmieniu które mogą podpasić lub nie. Zwykły xonar d2 który teraz kosztuje chyba max 600 zł, to źródło na poziomie typowego CDka do jakichś 3k, czasem pewnie mniej, czasem więcej, ale to ta klasa sprzetu. Myślę zatem, że CDek za 3k to wystarczająco dobre źródło do tych Adamów. DAC za 1500 zł, zakładając liniową progresję to w takim wypadku byłby CDek za jakieś 6K, a to chyba już za dużo. Oczywiście można kupić w przypadku kiedy to ma być przyszłościowa inwestycja.

Dodatkowo ja jednak sądzę, że ta progresja nie jest już liniowa powyżej tego xonara i każdy dodatkowy tysiąc to mały przyrost jakości.

Dodatkowo jeszcze kilka miesięcy temu Hegel HD2 kosztował 1500 zł i był konkurentem rynkowym asusa xeo, a teraz kiedy kosztuje tysiaka to jest to świetna oferta. W końcu urzadzenie niby tej samej klasy a 700 zeta różnicy.

Najlepiej byłoby wziąć xonar essence i matrix mini-i, porównać i jeden zwrócić. Jednak aktualnie nie mam takiej kasy. Czy ten xonar jest rzeczywiście taki dobry że przez dłuższe lata nie będę musiał myśleć o wymianie DACa? nawet gdy zmienię monitory na jakieś konkretne?

Najlepiej to byłoby porównać asusa xeo z jakimś DACem czy kartą za około 500 zł. Zrobić ślepy test i sprawdzić czy potrafisz je w jakikolwiek sposob odróżnić, wtedy będziesz wiedział czy warto tego tysiaka dopłacić. Testowanie matrix mini-i kontra xonar moim zdaniem nie ma kompletnie sensu - 99,9% pewności, że nie będzie żadnej różnicy.

Złotym środkiem wydaje się być ten Hegel, cena w pyteczkę i na pewno spory zapas gdybyś kiedyś chciał wymieniać monitory.

Weź pod uwagę, że ceny tych DACów w okolicy 1500 zł zależą też od bajerów w które je wyposarzono, a tobie chyba nie jest potrzebne tyle wejść wyjść, gniazd itp. Prosta konstrukcja wejście USB - wyjście na kolumny będzie idealna bo nie płacisz za zbędnę bajery.

A czy ktos moglby mi polecic Dac do mojego sprzetu? Nad326 z RothOli40 w cenie ok 2000? bas i gora jest ok chcialbym wiecej srodka. najlepiej z dobrym usb(to chyba asynchroniczne) ew z optykiem do CD. myslalem o ca dac magic plus. nigdy nie sluchalem zadnego, czy to wolfson czy jakis pcm. jesli bedzie to cena 800 i przy drozszym nie odczuje roznicy to tez prosze o informacje. pozdrawiam

Nikt ci nie zagwarantuje, że xonar będzie na dłuższe lata, w DAC'ach cały czas coś się dzieje, ale na pewno dźwięk ma lepszy niż by to wynikało z jego ceny, tylko z tym Heglem jest w sumie podobnie.

Każdy ci radzi trochę inaczej, każdy ma swoje racje, a wybrac musisz i tak sam, najlepiej bazując na własnym słuchu. W związku z tym podszedłbym do tego tak: po pierwsze bym się nie spieszył. Dostaniesz monitory, powinieneś się oswoić z ich brzmieniem, kolumny muszą się trochę wygrzać, może w ogóle będziesz tak zadowolony, że na razie nic nie kupisz? Później próbowałbym od czasu do czasu coś odsłuchać u siebie w domu i jeśli odczujesz na prawdę dużą poprawę, to możesz zastanawiać się nad kupnem. Po odłuchu kilku urządzeń, niekoniecznie równocześnie, można w końcu coś kupić.

Inna sprawa, to strona funkcjonalna: czy zależy ci na regulacji głośności, na pilocie, na dodatkowych wejściach, złączach xlr?

Wiem "każda sójka swój ogonek chwali" Po prostu pożycz każdy z tych sprzętów i oceń sam. To o tyle istotne ze wybrałaś sobie kolumny, którym bliżej do studia niż do domu. Są dość szczegółowe co wiąże się ze każdy defekt w dźwięku będą raczej wyolbrzymiać niż maskować. Z tego co pamiętam można je podpiąć z pominięciem wmontowanego OPA i tak je podepnij o ile DAC`e, które będziesz miał do dyspozycji, będą dysponowały własnym systemem regulacji wzmacnianie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.