Skocz do zawartości
IGNORED

DAC/karta dźwiękowa do Adam a5x

tomazzi

Rekomendowane odpowiedzi

Asus.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Inna sprawa, to strona funkcjonalna: czy zależy ci na regulacji głośności, na pilocie, na dodatkowych wejściach, złączach xlr?

Według moich aktualnych wyobrażeń, a podkreślam, że będzie to mój pierwszy w miarę konkretny zestaw, nie potrzebuje żadnych udogodnień, które wymieniłeś. Chociaż nie wiem jakie będę miał zdanie dłuższym czasie użytkowania. Może czegoś zacznie brakować :p

Z tego co pamiętam można je podpiąć z pominięciem wmontowanego OPA i tak je podepnij o ile DAC`e, które będziesz miał do dyspozycji, będą dysponowały własnym systemem regulacji wzmacnianie

Mógłbyś napisać bardziej szczegółowo o tym połączeniu. Na razie monitory będą grały z kartą audiotrak maya u5

Rzeczywiście chyba najrozsądniejszą opcją będzie osłuchanie się z głośnikami, z czasem zacznę pożyczać i porównywać karty.

Mógłbyś napisać bardziej szczegółowo o tym połączeniu. Na razie monitory będą grały z kartą audiotrak maya u5

Maja nie ma regulacji głośności (takiej prawdziwej przez pramp nie przez regulacje w komputerze), więc na razie to ci nie potrzebne. Aby wejść do nich z pominięciem OPA należy wykorzystać złącze jako wejście RCA OUTPUT w sekcji stereo link ( w obu kolumnach jako wejścia dla poszczególnych kanałów). Nie wiem czy w tym modelu to zadziała ale warto spróbować (ostrożnie!!! z niskim sygnałem na początku)

Jakoś tak cicho było o tym Xonarze One, a tu proszę znowu głośno się zrobiło.Jestem cholernie ciekaw jak to cudo gra i za razem jestem coraz bliższy wypożyczenia tego daca do przetestowania.

Szkoda tylko, że Matrix mini-i na USB obsługuje tylko do 48kHz (według instrukcji). Jeżeli to dla kogoś ma znaczenie, to dosyć istotne.

... tylko po co go używać w trybie USB?

A mógłbyś napisać skąd konkretnie takie informacje na temat Asusa? Bo jeśli masz na myśli mała nierównowagę balansu, to nie mozna tego traktować jako istotną wadę.

No dla mnie to jest istotna wada.

Zostań na razie jak CI kolega pare postów wyżej radził na tym co masz (maya)

Oswój się z miesiac (nie przesadzam) i wtedy wróć z tematem

Popieram ... szczególnie że te monitorki mają "stereo link" (można regulować głośność jednym monitorem).
Szkoda tylko, że Matrix mini-i na USB obsługuje tylko do 48kHz (według instrukcji). Jeżeli to dla kogoś ma znaczenie, to dosyć istotne
.... tylko po co go używać w trybie USB?

Nie rozumiem...

Przecież autor tematu w pierwszym poście wyraźnie napisał, że chce daca pod USB.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Posłuchałem 3 dni monitorów i doszedłem do wniosku, że chcę kupić nową kartę, jako że moja naprawdę nie wiele odbiega od zintegrowanej. Pomyślałem, że może warto pójść następującą drogą: na początku kupić coś niedrogiego jak np Audinst HUD-mx1 czy E-MU 0202, posłuchać zobaczyć czy jest sens ją zatrzymać, jeśli nie szukać dalej za większą kasę.

Nie rozumiem...

Przecież autor tematu w pierwszym poście wyraźnie napisał, że chce daca pod USB.

Pierwszy post:

Planuje zakup DAC bądź karty dźwiękowej na USB do monitorów Adam a5x.

=

- DAC

lub

- karta dźwiękowa na USB

... tak czy inaczej jak ma integrę z wyjściem TOSLINK to i tak radzę tego użyć, nawet jak DAC miałby USB (by wyeliminować możliwość powstania pętli mas od PC)

Planuje zakup DAC bądź karty dźwiękowej na USB do monitorów Adam a5x.

=

- DAC

lub

- karta dźwiękowa na USB

Hehehe, a ja zrozumiałem to tak

= DAC lub karta dźwiękowa na USB

Ciekawe, co autor miał na myśli? :) :) :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Posłuchałem 3 dni monitorów i doszedłem do wniosku, że chcę kupić nową kartę, jako że moja naprawdę nie wiele odbiega od zintegrowanej. Pomyślałem, że może warto pójść następującą drogą: na początku kupić coś niedrogiego jak np Audinst HUD-mx1 czy E-MU 0202, posłuchać zobaczyć czy jest sens ją zatrzymać, jeśli nie szukać dalej za większą kasę.

Odpuść sobie... Jak będziesz czuł potrzebę to i pieniądze się znajdą :) a tak kupisz jakiś wynalazek i będziesz tylko stratny przy sprzedaży. Ja wiem ze tu zaraz mnie zjedzą wyznawcy minimalizmu... Podstawą to przyzwoity tor analogowy. Jak coś ma zagrać to musi być zrobione konkretnie (zegary, zasilanie, dobry D/A, asynchroniczne USB....).

tak czy inaczej jak ma integrę z wyjściem TOSLINK to i tak radzę tego użyć, nawet jak DAC miałby USB (by wyeliminować możliwość powstania pętli mas od PC)

Ostatnio większość DACów gra najlepiej po USB, zalecają to również producenci, a kwestie pętli masy rozwiązuje się separacja galwaniczną.

Ogólnie, to zakładając, że kupiony sprzęt zwrócisz do sklepu (termin 10 dni, przy kupnie przez internet), to zasadniczo można tak zrobić. Problemem jest to, że taka tania karta może faktycznie nie zrobić większej różnicy. Najlepiej to by było właśnie spróbować z czymś droższym, żeby w ogóle przekonać, że to ma sens.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ostatnio większość DACów gra najlepiej po USB, zalecają to również producenci, a kwestie pętli masy rozwiązuje się separacja galwaniczną.

Najlepszą "separacją galwaniczną" jest TOSLINK. O tym zalecaniu przez producentów USB to pierwszy raz w życiu słyszę i do mnie osobiście ten kit nie trafia (jakaś nowomoda ... szczególnie że dodałeś "ostatnio" ... minie za tydzień :] ). Jestem ciekaw poza tym jak zrobisz "separację galwaniczną" USB.

Ogólnie, to zakładając, że kupiony sprzęt zwrócisz do sklepu (termin 10 dni, przy kupnie przez internet), to zasadniczo można tak zrobić. Problemem jest to, że taka tania karta może faktycznie nie zrobić większej różnicy. Najlepiej to by było właśnie spróbować z czymś droższym, żeby w ogóle przekonać, że to ma sens.

Taki właśnie jest zamysł. Więc może lepiej zaczynać od czegoś tańszego, aby mieć porównanie później przy zmianach. Może zadowoli mnie karta za 600-700 zł.

Jestem ciekaw poza tym jak zrobisz "separację galwaniczną" USB.

Robi się to za pomocą transformatorów, są też gotowe układy scalone. Wiele DAC'ów ma taką separację, chociaż może nie te najtańsze.

Chciałbym na dniach zamówić kartę/Dac. Proszę o pomoc w wyborze. Pozbierałem takie urządzenia:

-Matric Mini-i

-Hegel HD2

-Arcam rDac

-NuForce Icon HDP

-Audio-GD NFB-3.2

-Audio-GD NFB-5.2

-Asus Essence One

ja bym był też za Matrixem, poza XLR, AD1955 to dobry chip, zasilanie wewnątrz też chyba nie jest najgorsze, nie wiem jak to jest z zegarowaniem, ale chyba ok

tyle że, by móc odtwarzać gęste formaty przydałby się jeszcze jakiś konwerter typu hiface, czy v-link

A czy będzie możliwość podłączenia do niego również wzmacniacza, jakbym kiedyś chciał iść w kolumny? Zastanawiam się też na tym Hegelem jest u mnie w mieście mogę mieć od ręki i sporo tańszy.

A czy będzie możliwość podłączenia do niego również wzmacniacza, jakbym kiedyś chciał iść w kolumny?

Nie ma takiego DAC audio, do którego nie dałoby się podłączyć wzmacniacza.

Ten Matrix ma taką opinię, że gra nienaturalnym, efekciarskim dźwiękiem, na dłuższą metę męczącym. To sie oczywiście może podobać jeśli nie ma porównania do czegoś lepszego.

Na dłuższą metę bardzo dobrym rozwiązaniem jest podłączenie końcówki mocy bezpośrednio do DAC'a. DAC musi miec jednak regulację głośności. Taka regulacja przydałaby się równiez w przypadku twoich monitorów. Z reguacją głośności z kompa jest bowiem ten problem, że nigdy nie ma pewności, czy sie przypadkiem nie ustawiła na maxa.

Reasumując jeśli chcesz zaoszczędzić, to weź Hegla. Regulacji głośności nie ma, ale tak jak wcześniej już ktoś pisał bardzo korzystną cenę.

Jeśli coś na dłużej to Asusa, a najlepiej porównaj obie karty: jesli Hegel jest u Ciebie dostępny, to byłoby to przecież możliwe.

Końcówka mocy musi mieć wcześniej przedwzmacniacz który ją wysteruję. 2V z DAC tego nie zrobią

Zakładając, że przedwzmacniacz mam max 8V, to pomiędzy 8V, a 2V jest zdaje mi się 12dB róznicy w głosności. Najczęściej tych "ostatnich" 12dB się nie wykorzystuje.

Spotkałem się też z sytuacjami, że pominięcie PRE np w zintegrowanym wzmacniaczu, i podłączenie DACa regulowanego cyfrowo lub analogowo bezpośrednio dawało czasem pozytywny kompromis, pomiędzy gorzej wysterowanym sygnałem a ogólnie lepszym i mniej podbarwionym dźwiękiem.

Porządne PRE ma raczej bliżej 16 czy nawet 20 Woltów.

12dB to 4 razy głośniej licząc same cyfry na sucho

Spotkałem się też z sytuacjami, że pominięcie PRE np w zintegrowanym wzmacniaczu, i podłączenie DACa regulowanego cyfrowo lub analogowo bezpośrednio dawało czasem pozytywny kompromis, pomiędzy gorzej wysterowanym sygnałem a ogólnie lepszym i mniej podbarwionym dźwiękiem.

Porządne PRE ma raczej bliżej 16 czy nawet 20 Woltów.

12dB to 4 razy głośniej licząc same cyfry na sucho

12 dB, to nie jest 4 razy głośniej. Jeśli przyjąć jako punkt odniesienie powiedzmy 80dB, to 92dB, to jest jedynie 15% głośniej, bo ucho wykazuje czułość logarytmiczną. Jak chodzi o poziom oddawanej mocy, to faktycznie 12 dB to jest 2^4 więcej czyli 16 (też nie 4).

Co do napięcia na wyjściu pre, to np. czołowy model Accuphase C-3800 ma max. 7V. Tak sobie sprawdziłem pierwszy z brzegu, bo mój wiem że ma 8V.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.