Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Widzę, że już pojawiły sie schody, ech . Ja nie pomogę, ale mam pytanie z innej beczki, może ktos wie jaki wymiar ma mieć radiator do "staba" i jak to się montuje, Czy pasta, czy podkladka mikowa, czy sam radiator. ?-)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

To może nie to ale lepiej to wykluczyć :) tych kondków nikt nie dostanie bo chyba nie były zamawiane ? podobno wystarczy kawałek plecionki ale trzeba doświadczalnie ją dociąć aby pojawiła się ta pojemność pF

kazdy kwarc ma swoje obciazenie i tak dla oryginalnego citizena to 15pF dla omigu to 30pF

mozna ta pojemnosc podzielic na pol i wtedy mamy 2x8pF lub 2x15pF.

praktyka i schematy pokazuja ze mozna kwarc obciazyc na wejsciu jednym kondem o danej wartosci czyli 15pf lub 30pf

przepraszam zamawiajacych ale nie bylo takiej pojemnosci a chyba umknelo mi to gdy podawalem kondy marerowi.

ten kond moze byc zastapiony plecionka z 2 kabelkow o dlugosci okolo 5-7cm na koncu ktorej zaklada sie kwarc (przerabiane i tez dziala)

co do twojego problemu to odpowiedz jest jasna. scalak do wymiany.

gdy nie ma kwarcu zazwyczaj po podlaczeniu do pradu wyswietla cos ale jest martwy. twoj nic nie pokazuje czyli po ptokach

ja wczoraj uruchomilem juz jeden zestaw (szkoda ze nie moj)

dzis postaram sie kolejny.

chce zwrocic wasza uwage ze rez r36 odnosi sie do napiecia zasilajacego z pinu 64. a jest podpiety do czesci cyfrowej. po rozdzieleniu zasilania moga dziac sie dziwne rzeczy choc nie musza (nie sprawdzilem jeszcze)

kolejna sprawa to napiecie dla wyswietlacza. warto mu dac ferrite bead na drodze bo leci sobie gdzies w swiat :)

wydaje mi sie ze mozna przeciac sciezke dokladnie pod napisem v4 (przeciac napis v4) i tam wlutowac ferryt.

mozna - nie trzeba.

na razie wiecej grzechow nie pamietam. jak bede kleil swoj klon to moze mi cos jeszcze nie podejdzie. na razie ide na masowke :)

Ja nie pomogę, ale mam pytanie z innej beczki, może ktos wie jaki wymiar ma mieć radiator do "staba" i jak to się montuje, Czy pasta, czy podkladka mikowa, czy sam radiator. ?-)

Ja mam taki i jest ciepły ale nie gorący :) zastosowanie podkładki i pasty nie zaszkodzi :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sorki za jakosc. Foty komorka

Ukryta Zawartość

post-10216-0-69031300-1359361349_thumb.jpg

post-10216-0-79385500-1359361373_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam taki i jest ciepły ale nie gorący :) zastosowanie podkładki i pasty nie zaszkodzi :)

Kajo dzięki )))

Jako że powoli projekt zbliża się ku końcowi,a mi podobnie jak notorycznemu zostanie tylko umieszczenie całości w obudowie to mam pytanko. Wiem że pojawiło się już takie pytanie tutaj, ale bez odpowiedzi. Chodzi o obudowę. Oczywiście nie pytam jak wsadzić całość w obudowę bo z tym to poradzę sobie, tylko czy macie jakieś może ciekawe obudowy na oku. Ewentualnie może ktoś z czegoś adaptuje obudowę pod shihgę ?

Zawsze warto wrzucić trochę informacji na ten temat bo może uda się podpatrzeć u kogoś ciekawe estetyczne rozwiązanie.

Ja znalazłem w necie taki przykład i taką chcę robić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

A zagadaj z nim :) może nawet podpowie co i jak robił :)

w rzeczywistości prezentuje się lepiej niz na fotce :) gra też nieźle, choć z tego co wiem pojawił się juz inny napęd :) który wyparł shigi :)

Się obuduje, puszek po konserwach dostatek ;-) No wlasnie różne opinie,jedni twierdzą, że aluminium dobrze ekranuje, chroni przed jakimiś tam falami, zakłóceniami, drudzy twierdzą, że tylko stal. Ale jakims metalem (blachą) postaram się osłonić te elementy o których wspomniałeś. Może by zrobić podstawę z jakiegos granitu , czegoś ciężkiego, coby drgań nie przenosiło.

Gość

(Konto usunięte)

Kopczas :) napęd cyfrowy :) do plików muzycznych: flac, ape, wav i mp3, więc shigi ma racje bytu jak ktos potrzebuje do płyt cd.

A co i jak pytać u źródła :) czyli kolegę INVOLVE. Wiem, że bywa na forum :)

eee napęd cyfrowy mnie nie interesuje:)uwielbiam rytuał odtwarzania płyt zaczynając od wyboru pudełka z zawartością z kolekcji: )

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Co do właściwości ekranowania metali tu jest tabelka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wikipedia :) tam jest napisane o promieniowaniu elektromagnetycznym itp...

ps. 2 klon uruchomiony. gsh pewnie sie ucieszy ;)

bez obciazajacych kondow tez dziala ;) wlasnie sprawdzilem z citizenem

polecam obi liroj czy kastorame. do reki plytka potrzymac za rog i stuknac w drugi. latwo sprawdzic jak tlumi drgania :D

jako material lity roznie z tym moze byc...

mimo ze to granit

Gdzieś widziałem "kombinacje alpejskie" sprężyny amortyzujące,może to i dobre w przypadku gdy dzieciaki w domu, a te wiadomo skakać lubią, mam nadzieję,że ja żadnych drgań nie generuję,a te z głośników też raczej delikatne, człowiek stary o głośno muzyki nie słucha ;-)

notoryczny zona schowala scalaki... w szufladzie dzieciakow. ufff.... dobrze ze ich nie wywalila. nie ma to jak dobra zona ktora lubi czystosc :D

na szczescie sa. moge pakowac i nadac.

<br />Oczywiście nie pytam jak wsadzić całość w obudowę bo z tym to poradzę sobie, tylko czy macie jakieś może ciekawe obudowy na oku. Ewentualnie może ktoś z czegoś adaptuje obudowę pod shihgę ?<br />Zawsze warto wrzucić trochę informacji na ten temat bo może uda się podpatrzeć u kogoś ciekawe estetyczne rozwiązanie. <br />

Co do obudów do shiga to Tibi z Vicol już zrobił do projektu ( chyba prototyp ? ). Na swojej swojej stronie z wymiarował i zamieścił to cudo ( także w Corelu ):

Ukryta Zawartość

Z tego co pamiętam to kolega Chudy ( ale to do sprawdzenia w starym wątku o shiga ) oferował obudowy do shiga , Może ma jeszcze dojście do tego zakładu ?

A tu jeszcze parę zdjęć z forum diyaudio :

link do wątku o shiga na forum diyaudio :

Ukryta Zawartość

post-6545-0-42799100-1359383893_thumb.jpg

post-6545-0-78902600-1359385074_thumb.jpg

post-6545-0-43240700-1359385090_thumb.jpg

post-6545-0-15415300-1359385132_thumb.jpg

post-6545-0-85409000-1359385150_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

notoryczny zona schowala scalaki... w szufladzie dzieciakow. ufff.... dobrze ze ich nie wywalila. nie ma to jak dobra zona ktora lubi czystosc :D

na szczescie sa. moge pakowac i nadac.

Ty mi nie pisz takich rzeczy, jakie znowu scalaki, czyżby Ci zostało części? to jak mi to poskładałeś...;-) Wiem, że od przybytku głowa nie boli, ale...)))

marer z ledem to zaszalales ;)

Dlaczego ja ? ...

Boom ze strony Vicol ma odnośniki do sklepów w których kupowane były części ...

Prosze co wskazał link z booma ...

Ukryta Zawartość

mimo chęci ogarnięcia pozostałych śmieci ...nie widziałem nigdy na oczy płytek do shigaclona ani JVC ...więc możemy tylko mieć pretensje do rumunów :-)

Ukryta Zawartość

zaszalales bo wielkosc chyba z 1.5mm :)

lutuje sie go extrrrraaaaaa hehehe

nie bierz tego na powaznie z tym szalenstwem

nasz shig gra calkiem niezle :) chyba ci mula pozostale a nie tantale (choc te zazwyczaj tez uspokajaja dzwiek)

mieszanica fc z rubyconem i pozostalymi kondami jest dosc interesujaca. jak sie wygrzeje powinno byc OK. moze bez fajerwerkow ale na pewno lepiej niz poprawnie.

tantale dzis przegladalem na stronie sklepu (nie bralem udzialu w zamowieniu i troche teraz zaluje).

jak widze ile jest typow tantali to sie wlos na glowie stawia... ciezko jest kupic tantale low esr. a te moglyby sie tu ladnie sprawdzic (choc nawet nie wiem jakie ja mam)

nie wolno zapominac ze tantale sa uzywane w aparaturze pomiarowej. maja bardzo dobre parametry wzgledem temperatury.. maja i inne plusy.

rezki tantalowe graja super.. mam nadzieje ze i kondy tak graja...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.