Skocz do zawartości
IGNORED

Shiga mini kit - zamówienie

ja_brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

@Kajo

Te pierwsze, które podałeś to Z-foile :-) chyba tak wysoko nie będziemy mierzyć, chyba, że na wyjściu spdif, ale nie wiem jak w tej pozycji się sprawdzają. To na pewno są jedne z chyba lepszych rezów w sygnał. Z texascomponents można je kupić za ok 10USD/szt.

Pytanie jak my chcemy poskładać swojego clona ?

Racja ...ja na najtańsze gratki się nie pisze ...wolę dołożyć do lepszych elementów.

@ marosik

Możesz powiedzieć jakie części poszły do wyceny ?

pozdrawiam

No może nie chodziło mi o smd za 10$ za sztukę ale najlepsze w rozsądnych pieniądzach . Nie znam się na rynku smd . Właściwie to były moje pierwsze poszukiwania elementów smd no i np :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rezystory Smd o tolerancji 1 % firmy Vishay a są jeszcze o tolerancji 0.1% za chyba śmieszną kasę .Dlatego pytanie na jakich elementach jakościowych będziemy to składać ? i czy to ma znaczenie na wynik końcowy .

Słuchajcie :) nie chciałem zrobić rewolucji w tym wątku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla mnie to standardowe rezki...

jak nazwa wskazywala MMELF !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dla mnie to standardowe rezki...

jak nazwa wskazywala MMELF !!!

0,1% jestem ZA

Ukryta Zawartość

w jvc byly zwykle czesci pewnie najtansze i tez to bardzo dobrze gralo. nie ma co wiec (choc oczywiscie mozna) poprawiac czegos co jest dobre...

lepsze wrogiem dobrego.

nawet dokladnosc rezkow nie ma znaczenia... przeciez one dzialaja w filtrach a 1% rozrzutnosci nie ma znaczenia..

filtry sa liczone dla najblizszej dostepnej wartosci rezystora i kondensatora...

kondy to najlepsze jakie sa na rynku czyli ceramiki x7r powyzej 5nF oraz COG ponizej...

ja najbardziej boje sie plytki. wiem ze elementy nie zagraja tak jak ta plytka.. jak ktos prowadzil mase w dacu/transporcie/wzmaku ten wie o czym mowie. kabelek masy przylutowany w roznych miejscach plytki diametralnie zmienia dzwiek...podobnie jak polaczenie wspolnego pkt masy...

najlepiej to widac analizujac schemat jvc oraz noty katalogowe scalakow... jvc daje inne wartosci elementow w filtrach a producent scalaka inne...

ktore wyjscie jest lepsze????

W weekend będę miał od Tibi z VICOL rysunki docisku (tak przynajmniej zadeklarował). Wysłałem też wstępny rysunek do tokarni (precyzyjnej) z prośbą o wycenę, zobaczymy czy sie podejmą tak małego zlecenia (poprosiłem o cenę dla 20szt.) i za ile.

Pozdr

Łukasz

To chyba te dociski od Vicol :

Ukryta Zawartość

post-6545-0-35043400-1355330333_thumb.jpg

post-6545-0-49581100-1355330356_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, przypuszczam, że rysunek będzie od tych.

Do wyceny wysłałem coś co jest kompilacją tego:

Ukryta Zawartość

i tego:

Ukryta Zawartość

Jakby się wszystko udało, można by je poanodować na czarno (w zależności jak komu pasuje), znalazłem ostatnio całkiem niedrogi punkt u siebie w Poznaniu, tylko nie szkiełkują ani nie satynują, robią to "na żywca", ale w sumie sam proces anodowania polega zmianie cienkiej warstwy powierzchni, więc można by spróbować jak wyjdzie np. z jedną sztuką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

mam prośbę, jak będziecie zamawiać wszystkie bebechy dajcie znać na priv, nie będę miał kompa przez kilka dni, a nie chcę przeoczyć zamówienia

pozdrawiam Piotr

Dostałem dziś od Tibi-ego sympatyczną wiadomość, pozwalam sobie wkleić:

"I also tried to say few words on audiostereo forum, but google translate do not help me too much with registration and seems that I always mix something ...

Please pass my thanks to all who have participated in your GB and to those who have made this project possible.

What you should know is that boards are already on version 3. Also we have slightly changed original schematic and also few component values.

For components use our BOM and please pay attention on the comments while moving mouse over cells. Some parts can not be mixed between Farnell and Mouser or Digikey. Other parts would be needed or not needed up to your choices (Tentlabs oscillator).

On the market you will find several SFP-101N 16P mechanics. Try to search for original Sanyo optics. On ebay you´ll find many prices and many types. Some of them are just clones, only few have original Sanyo or good quality optics. Unfortunately all are marked the same and only price may say something about quality, but again is not a rule. Better try to get a local distributor and ask for CD mechanics with original Sanyo parts. The price will be for sure higher, but will worth the effort.

I suggest you to make Shiga with no modifications and only after you get it working and carefully listening start to modify. Using smd mica caps and melf resistors will push shiga one step further.

I really hope you´ll enjoy our design and look forward for your feedback.

Best regards and Happy Christmas !"

Podziękuj Mu i wzajemnie w naszym imieniu :)))

czyli schemat jest zmieniony i jest to kolejna aktualna wersja PCB.

Trochę z innej beczki....w sumie sie gubię gdyż jest kilka osobnych zamówień w tym wątku PCB, części, docisku i mam wrażenie lekkiego bałaganu.

Na czym stoimy?

Wszystko jest w jak najlepszym porządku :-)

Próbujemy ogarnąć wszystko/większość tego co potrzebne do skompletowania całości.

- Kity są u mnie.

- Marosik szuka i organizuje części SMD.

- Ja jutro lub na początku przyszłego tyg. będę miał wycenę docisków, zrobimy wtedy listę chętnych.

- W "międzyczasie" można pomyśleć o napędzie, jak dziś napisał Tibi, warto wyszperać oryginał, ma ktoś zaufanie, że gdzieś jest prawdziwy Sanyo?

Jak ktoś chce otrzymać poszczególne elementy osobno proszę pisać na PW.

Myślę, że jak będzie wycena docisku (co wiąże się pewnie dla wielu z decyzją czy brać napęd z kulkami ("laptopowy") czy bez) zrobimy listę na kolejne elementy. Zachęcam do poszukiwań oryginałów SFP-101N 16P :-)

Pozdrawiam

Łukasz

Zachęcam do poszukiwań oryginałów SFP-101N 16P :-)

Jutro zadzwonie do IMPELa i powęszę za napedem ...właściciel bardzo porządny człowiek może udzieli informacji nas satysfakcjonujacej :-)

To szkoda że Tibi nie poinformował nas że będzie robił poprawki w układzie i PCB . Przecież nie takdawno zamawialiśmy pcb :( Chyba że działo się to na dniach . Śledzę wątek na diyaudio i na razie nic nie napisano o zmianach , na stronie Vicol też .

>ja_brzoza

Jak można cię prosić to napisz do Tibiego co to za zmiany wprowadził ( może tylko kosmetyczne )a może uda nam się je zaaplikować do naszego clona .

Ty są takie napędy

Ukryta Zawartość

Ma 20 szt.

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

>ja_brzoza

To jak możesz to podpytaj :) Czy do pcb była dołożona jakaś dokumentacja czy mamy opierać się na tym co jest na stronie Vicol . Bo jeżeli nasze pcb jest w wersji 3 to musi być do tego nowy poprawiony schemat układu .

Ty są takie napędy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ma 20 szt.

bomba:) tylko nie zgadniemy czy to oryginał czy nie. pasuje mi ta opcja bo na wolumen mam 10 minut drogi.

Ukryta Zawartość

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Panowie z tymi oryginalnymi mechanizmami Sanyo to będziemy mieli problem . Kupiłem kiedyś z wysprzedaży ze sklepu AVT rzeczony mechanizm sanyo jako zapas do mojego shigaclona no i uważałem lub nadal uważam że to oryginał tylko nie mam na to dowodów . Przesłali mi go w pudełku od sanyo ładnie zapakowanego w folię . Wygląda na chyba oryginał :) ale czy jest ? Oglądałem go dzisiaj dokładnie ale czy to produkcja sanyo to ciężko powiedzieć . Porównując do mechanizmu z dawcy jvc wygląda na lepiej wykonanego ( specjalne naklejki na obudowy silników itp ) .

Pytanie czy cena jest wyznacznikiem ???

Ten mój z AVT wygląda jak ten z poniższego linku :

Ukryta Zawartość

Ale pytanie czy ten poniżej to podróba ?

Ukryta Zawartość

Kolega Tibi z Vicol zasiał wątpliwości :( Najlepiej to kupić klika sztuk z różnych źródeł i porównać w ślepym teście ( pytanie czy są różnice??? ) a te co zostaną będą na zapas pewno do końca naszego żywota :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kajo - mam takie pytanie, (odnośnie Twojej sugestii aby kupić sobie na zapas ..) Czy te napędy w późniejszym okresie, czyli po zmontowaniu, uruchomieniu płytki będą pasowały? czy za każdym razem przed wymianą trzeba będzie na nowo coś grzebać w układzie. Bo jeśli nie, to może kupię na zapas któryś z tych przez Was prezentowanych napędów.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ale jak myslisz Kopczas, warto kupowac ten napęd, bo ja już nie wiem, podpowiedz coś...:-)

ja nie wiem. pierwszy raz będę budował shiga :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

> notoryczny

Jeżeli mechanizm będzie z tą płytką łączącą silniki a chyba wszystkie je mają to tylko trzeba przepiąć dwie łączówki i wsio :) to ładnie widać na zdjęciu z Vicol-audio :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A i także trzeba pamiętać za każdym razem przed zmianą mechanizmu aby zrobić pewien manewr . Do tego przyda się lutownica . Ściągnąć lutownicą te poniższe miejsce lutownicze . Takie zabezpieczenie .

Jest to opisane w wątku diyaudio :

Ukryta Zawartość

post-6545-0-14269600-1355431742.jpg

post-6545-0-14269600-1355431742.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.