Skocz do zawartości
IGNORED

Chicago Audio Show 2013

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Po czternastu latach absencji do Chicago powraca Audio Show! Impreza odbędzie się między 8 i 10-tym marcem w hotelu Hilton Doubletree w miasteczku Rosemont graniczącym z lotniskiem O'Hare. Organizatorem jest firma Axpona mająca na swoim koncie ekspozycje w Nowym Jorku, Atlancie i Jacksonville na Florydzie. Zapowiedziano ok. 250 wystawców. Ostatnia wystawa audio w Chicago odbyła się w 1999 roku, na której byłem i z tego co pamiętam nie było żle... '-) Na pewno będzie okazja kupna sprzętu z wystawy po bardzo atrakcyjnych cenach, tak jak to miało miejsce czternaście lat temu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr, M

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

https://www.audiostereo.pl/topic/98608-chicago-audio-show-2013/

Tam na wystawy przychodzi 1/3 tego co w Polsce :) Gdybyś zredukował liczbę ludzi o połowę, problemu duchoty by nie było. Najlepszy dowód niedziela, gdy jest mniej osób.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb, z całym szacunkiem dla organizacji imprezy, byłem w sobotę i w niedzielę.

Przez dwa dni próbowałem wejść na pokaz Accuphase... i dla mnie ten pokój to Hi-end wystawowego zaduchu.

A mocno wrażliwy nie jestem:)

Pozdrowienia z Bristolu dla wytrwałych w niedzielnym spacerze.

Nikt mi nie zgłaszał tego problemu, a sam przyznaję na tej prezentacji nie byłem. W salach w Bristolu można bez problemu obniżyć temperaturę / zwiększyć wymianę powietrza przez zmianę ustawień w panelu sterowania HVAC. Tylko trzeba to ZGŁOSIĆ.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myślę, że to nie tylko kwestia braku umiejętności obsługi instalacji sanitarnych... to kwestia higieny.

Chociaż sam nie jesteś bez winy - zwiedzający może zbyt mocno "oszczędzali" znaczniki UV:)

Gość

(Konto usunięte)

Proszę autora wątku o wyrozumiałość. Zamiast o Chicago piszemy o Warszawie. Niestety, higiena doskwiera. Opuscilem tylko jeden AS (nie z własnej winy) i nic od ładnych paru lat się nie zmieniło. Małym pocieszeniem jest, ze to problem nie tylko AS.

Elb, może do biletu dołączać dezodorant ?

Informacja o audio show w Chicago jest absolutnie spontaniczna. Też się dowiedziałem zupełnie przypadkowo i byłem zaskoczony, bo od czternastu lat nic się w mieście nie wydarzyło. Widocznie firma Axpona wybadała rynek i zdecydowała, że w tym roku jest czas na Chicago. Zobaczymy... co się będzie działo! Wiem, że Wietrzne Miasto odwiedza wielu rodaków i pomyślałem o audiofilach, którzy być może będą w tym okresie w okolicach i stąd m.in. wypłynął pomysł na założenie wątku, tym bardziej, że wszyscy są jeszcze pod wrażeniem warszawskiej wystawy. Jak najbardziej, ostatnia chicagowska impreza... z poprzedniego wieku... '-) należała raczej do udanych, chociaż czternaście lat absencji świadczy o zupełnie odmiennych skojarzeniach.

Higiena osobista to chyba indywidualna kwestia i w obecnym cywilizowanym świecie raczej nietaktem jest nie używanie wody i mydła... '-)

Pozdr, M

Parker's Mood

Proszę autora wątku o wyrozumiałość. Zamiast o Chicago piszemy o Warszawie. Niestety, higiena doskwiera. Opuscilem tylko jeden AS (nie z własnej winy) i nic od ładnych paru lat się nie zmieniło. Małym pocieszeniem jest, ze to problem nie tylko AS.

Elb, może do biletu dołączać dezodorant ?

Fobie są całkowicie uleczalne w procesie psychoterapeutycznym, którego długość zależna jest od poziomu i czasu trwania danej fobii. Redukcja objawów może również odbywać się metodą farmakologiczną, jednak najlepsze rezultaty uzyskuje się, łącząc obie formy leczenia. W zależności od pacjenta i przyczyn jego lęków, jedna forma leczenia może być skuteczniejsza od drugiej.
Gość JanF

(Konto usunięte)

Przez dwa dni próbowałem wejść na pokaz Accuphase... i dla mnie ten pokój to Hi-end wystawowego zaduchu.

A mocno wrażliwy nie jestem:)

Też wrazliwy nie jestem, siedzę w pracy, w dużym pokoju, z ludźmi mieszkającymi we własnych domach, ogrzewanych węglem, w listopadzie towarzystwo śmierdzi, jak stado capów, oszczędzją na węglu kosztem własnej hygiene :-)

Ten zaduch w Sobieskim powinni zgłosić do Ginesa!

Śmierdziało pierwsza klasa, pardon, Hi-End klasa :-)

Poza tym impreza udana.

• 3 miesiące później...

Marzec 8 -10 2013

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• 2 tygodnie później...

Zaliczyłem wczoraj praktycznie całą wystawę i muszę powiedzieć, że z punktu widzenia zwiedzającego, imprezę można jak najbardziej zaliczyć do bardzo udanych. Cała masa dobrego dżwięku, ciekawi wystawcy, ciekawe postacie swiata pro (Ken Christianson, John Atkinson... i wielu innych). Należy również wspomnieć o dużej ilości wystawców-producentów swojej elektroniki czy też kolum głośnikowych. Jak już wcześniej napisałem w wątku Elberotha, dżwięk z Grand Utopii i referencyjnej elektroniki Passa z topowym Clearaudio po prostu mnie zabił i był zupełnie nienaturalny w swojej wielkości - nie mógłbym żyć z takim sprzętem i z takim dżwiękiem, nawet w stu metrowym pokoju. Jest to dobry setup na okoliczność dyskoteki, ewentualnie do odwzorowania wyładowań atmosferycznych, ale nie do delektowania się muzyką, która nawet na żywo wydaje mi się być bardziej subtelną i o mniejszych rozmiarach. Świetnie zabrzmiały referencyjne zestawy AR z Sonus Faber Amati Futura, topowe monosy BATa i ich referencyjny pre z chyba najlepszym Avidem i kolumnami Focala: Utopia Scala. Wielką przyjemność w dżwięku odnalazłem w nieznanych mi dotychczas kolumnach panelach Leonardo z również egzotyczną elektroniką TNT. W sumie nieduży pokój, zero przestrzeni po bokach, ale za to z wielką głębią do tyłu (chyba ok. 4 m)... Grało to wszystko zjawiskowo i muszę powiedzieć, że wyglądało również tak jak i grało - nawet nie pytałem o ceny. Rozmawiałem z Kenem Christiansonem, który miał w swoim pokoju zestaw Dynaudio C2 z elektroniką NAIMa (nie mogło zresztą być inaczej, bo jest to przecież główny inżynier nagrań dla tej firmy) i setup ten również należał do bardzo interesujących, chociaż rozmowa o jego pracy, realizacjach i pasji należała do ciekawszych niż samo brzmienie zestawu. Zaskoczył mnie trochę okupowany pokój z referencyjnym zestawem MBL, w którym to dominowała muzyka Majkela Dżeksona i Britnej Spirs; ogólnie było tam za głośno i panował nastrój nowobogackiej dyskoteki z przytupem. Drugi pokój MBLa z trochę tańszą elektroniką (piękny biały design) i topowymi monitorami podstawkowymi, pomimo już trochę ambitniejszej muzyki, też nie wywarł na mnie specjalnie wielkiego wrażenia, oprócz oczywiście efektów wizualnych wspomaganych dodatkowo ciemnym nastrojem z efektem zapalonych świec. Poza tym był Bogdan Elektronik ze swoim inwentarzem, jednak jego pokój był stanowczo za mały na pokazanie zalet dżwięku, a sam sprzęt ochoczo chciał oddać każdemu za pół ceny. Oczywiście cała masa płyt winylowych, CD, BR, akcesoriów, słuchawek i innych gadżetów. Można też śmiało powiedzieć, że dominował w prezentacjach winyl. Póżniej skrobnę trochę więcej o pozostałych wrażeniach i sprzęcie, który miałem okazję i posłuchać i zobaczyć...'-)

Parker's Mood

Ach to na wystawie słuchałeś sprzętów.No, tak, faktycznie teraz Axpona jest.

Sam to przerabiałem wiele razy na Monachium.

Zupełnie błędne wrażenia można odnieść słuchając sprzętów na takich pokazach.

Kiedyś byłem zachwycony kolumnami MBL po Monachium a już w demo salonie

MBL w Berlinie to tak dobrze nie było.

A znów inne prezentacje które na pokazie wypadały słabo to w innych warunkach

okazywały się bardzo dobre np Sonus Faber.

Sly, przecież to jest oczywiste i jasne, że każdy ma swoje spostrzeżenia i w zależności od doświadczeń, wrażliwości i powiedziałbym preferencji, ma wyrobione własne zdanie na temat dżwięku... i też jasne jest, że wiele osób w inny i różny sposób ten dżwięk ocenia. Pokój referencyjnego MBLa był okupowany przez całą chmarę ludzi, a prezentacje miały, jak już wspomniałem, charakter dyskotekowy, zarówno pod względem mocy jak i repertuaru, tak że nie ma się co dziwić, że zdobył uznanie ludu. Jak wiesz, moje preferencje to przede wszystkim muzyka live/jazz/klasyka i żywe instrumenty... tam szukam swoich form oraz wzorców i tak szczerze mówiąc, żaden system audio nie spełnia w pełni moich oczekiwań, zdając sobie zarazem sprawę co oceniam i biorąc pod uwagę całą ułomność sprzętu odtwarzającego muzykę. Trochę też pobiliśmy pianę z Christiansonem i co do pewnych zasad panujących w audio mamy zbieżne i w wielu punktach takie samo stanowisko. Nie potrzebuję też dziesiątek godzin z głową w imadle, żeby określić czy dżwięk jest dobry, czy jest totalnym nieporozumieniem; wystarczy mi parę minut na wstępną ocenę zarówno muzyki mechanicznej jak i tej prawdziwej. Mam też prawdziwą satysfakcję jak moi muzyczni przyjaciele pytają mnie o ocenę ich brzmienia i jest to dla mnie wystarczająca ocena moich skromnych możliwości, zarówno w kwestii audiofilskiej jak i przede wszystkim muzycznej - bo to przecież dwa różne zmysły. Powracając do audio show Chicago, wszystkie prezentacje były dobrze przygotowane i oprócz ścisku w MBLu, wszędzie panował luz, bardzo przyjazna i miła atmosfera, natomiast same pokoje nawet bez muzyki brzmiały zupełnie przyzwoicie, tak że ułomność akustyki można sobie darować. Co do fotoreportażu, to niestety nie zaplanowałem wielkiej sesji i chociaż parę fotek cyknąłem i-phone'm, to nie są to zdjęcia dobrej jakości - ale coś tam spróbuję zamieścić. To na razie tyle z Wietrznego Miasta - stay tuned!... '-)

Parker's Mood

Jest tak jak piszesz i na takich wystawach prezentacje prawie zawsze są słabe z wielu względów.

Przede wszystkim wystawiają się dealerzy z sprzętem nowym który niewiele wcześniej grał a takie

niewygrzane sprzęty zawsze grają źle.W ogóle nie powinny być prezentowane.

Na takie Show to powinien być zestaw który gra już kilka miesięcy.

Poza tym często zestawienia są przypadkowe, niekoniecznie najlepsze dla danych kolumn czy wzmacniacza

bo akurat dany dealer ma to wszystko w dystrybucji albo to jego kolega więc oboje chcą się wystawić z tym czym

handlują.

Najgorsze jest to że nastawiają się na gawiedź która nie jest osłuchania a że jaki klient takie ustawienia to tak starają

się wszystko ustawić żeby było szybkie WOW!! Ale wykop!!...a to na dłużej jest męczące.

Ale ludzie mają takie oczekiwania. Byłem wiele razy na takich pokazach i w 80% byłem rozczarowany.

Na podstawie takich show nie kupiłbym żadnego sprzętu.To zupełnie fałszuje prawdziwy obraz.

W ogóle dziwię się producentom i dealerom, że dają się skusić na takie show bo więcej na tym tracą niż zyskuję.

Ci którzy robią WOW! i tak nie kupują a ci którzy mogliby kupić są zdegustowani prezentacją, warunkami i tłumem.

Pamiętam, że na którymś Monachium np Sonus Faber w ogóle się nie wystawił na MOC a tylko w tym czasie zorganizowali

pokazy u swojego najlepsze dealera w Monachium i tam zapraszali potencjalnych klientów.

Mniejszy tłum i tylko ci zainteresowani a do tego lepiej przygotowana prezentacja. Tak ludzie mówili bo sam tam wtedy nie dojechałem.

Przede wszystkim wystawiają się dealerzy z sprzętem nowym który niewiele wcześniej grał a takie

niewygrzane sprzęty zawsze grają źle.W ogóle nie powinny być prezentowane.

Na takie Show to powinien być zestaw który gra już kilka miesięcy.

Poza tym często zestawienia są przypadkowe, niekoniecznie najlepsze dla danych kolumn czy wzmacniacza

bo akurat dany dealer ma to wszystko w dystrybucji albo to jego kolega więc oboje chcą się wystawić z tym czym

handlują.

Sly, Byłem na kilkunastu wystawach sprzętu w EU i mam inne zdanie na temat i tego co napisałeś powyżej.

Dobre firmy i dystrybutorzy audio przygotowują się z dużym profesjonalizmem na każdą wystawę i odsłuch systemów w poszczególnych pomieszczeniach jest właściwy - może się podobać.

Owszem zdarzają się wpadki nawet najlepszym ale w takich wypadkach informują słuchaczy że takie to a takie urządzenie jest nowe i niewygrzane. To tak z moich doświadczeń.

Pomieszczenia na AS w warszawskich hotelach są w 95% nieprzygotowane do takich imprez,często też ścianki działowe są

z gips kartonu.Odsłuchiwanie muzyki w takim pokoju jest zdane na porażkę i fałszuje prawdziwy charakter brzmienia urządzeń

audio.

W ogóle dziwię się producentom i dealerom, że dają się skusić na takie show bo więcej na tym tracą niż zyskuję.

Ci którzy robią WOW! i tak nie kupują a ci którzy mogliby kupić są zdegustowani prezentacją, warunkami i tłumem.

Racja mistrzu i tak jest na calym Swiecie

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

• 2 tygodnie później...

Zapraszam do najnowszego wydania Stereophile, który przedstawia obszerną i wyczerpującą relację z tegorocznego Audio Show Chicago - Axpona 2013. Oprócz relacji z wystawy, można poczytać o wizycie Stereophile u mojego zaprzyjażnionego dealera audio - najstarszego i jednego z najpoważniejszych graczy na chicagowskim rynku - Audio Consultans. Właściciel - Simon Zreczny - jest zapalonym entuzjastą dobrego dżwięku i wielkim miłośnikiem muzyki klasycznej. Prowadzi swój biznes wzorowo od 1967 roku i jest pierwszym dealerem B&W w US począwszy od 1970 roku oraz jednym z pierwszych, bardzo liczących się i prestiżowych dealerów Transparenta. Niestety, z niewyjaśnionych do końca powodów, nie był obecny na tegorocznej wystawie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.