Skocz do zawartości
IGNORED

O dobrodziejstwach religii i wiary w boga/bogów.

bady

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie obejrzałeś filmu powyżej mojego posta. Według tego fanatyka sam fakt bycia ateistą wystarczy by takich ludzi rąbać na kawałki, co sprawi wielką przyjemność Mahometowi. Szkoda czasu i miejsca na wymienianie do czego byli zdolni wyznawcy różnych religii mordujących w imię Boga.

Fakt, nie oglądałem, ale głównie o religiach pisałeś nie o filmie.

Twoje podejście do spraw religii i jej wpływu na innych jest tylko łagodniejszą postawą upośledzonych umysłowo przez religię.

A sądząc po tym dobrze napisałem.

Nie ma tolerancji dla fanatyzmu religijnego, prowadzącego do zbrodni.

A o to chodzi? :)

Zaczyna się od narzucanie poglądów religijnych od przedszkola do prawa stanowionego przez sejm, potem już tylko krok od państwa religijnego. Mamy przykłady takich państw, gdzie odstępstwa od szariatu karane są śmiercią.

Pomyliłeś religie, ludzi...jak oni Was straszą....żal to czytać.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zgoda, ale warunkiem takiego fanatyzmu jest często nieprzestrzeganie zasad swojej wiary (lub jej po prostu się nie zna).

Czy taki "wierzący" nie wyklucza się wtedy ze swojej religii!?

Żartujesz sobie ? Księża - pedofile nie są wykluczani lecz przenoszeni do innych parafii .

Piotr

Żartujesz sobie ? Księża - pedofile nie są wykluczani lecz przenoszeni do innych parafii .

I dalej udzielają komunii św. będąc w grzechu śmiertelnym. To dopiero jest cyrk na kółkach.

No to napisz kto ostatnio w pobliżu twojej miejscowości popełnił taką zbrodnię z fanatyzmu religijnego.

List otwarty i Apel do Giorgio Napolitano, prezydent Republiki Włoskiej z ks Kevin D. Annett, sekretarz Międzynarodowego Trybunału do zbrodni Kościoła i państwa

14 lutego 2013

Al della Repubblica Italiana Presdente Giorgio Napolitano

Presidenza della Repubblica

c / o Palazzo del Quirinale

00187 Roma

Italia

Szanowny prezydenta Napolitano,

W imieniu naszej Trybunałem i ludzi sumienia na całym świecie, a także o milionach ofiar przemocy Kościoła, apeluję do was w związku z Państwa nadchodzącym spotkaniu z Josephem Ratzingerem, który przejdzie na emeryturę tylko papieża, Biskupa Kościoła Rzym.

Nasza wiedza jest taka, że ​​w związku z presją, aby mieć go dymisji swój urząd z powodu jego udowodnionej współudział w ukrywaniu handlu dziećmi w swoim kościele i innych zbrodni przeciwko ludzkości, Joseph Ratzinger stara się o pomoc do włoskiego rządu w zapewnieniu ochrony i immunitetu od prawnym.

Nie muszę przypominać, panie prezydencie, że w świetle prawa międzynarodowego i traktatów, które zostały ratyfikowane przez Włochy, ty i twój rząd są zabronione od przyznania takiej ochrony tych jak Jospeh Ratzinger którzy pomagał i podżegał przestępczych działań, takich jak zamawianie biskupów i Cardinals w Ameryce i gdzie indziej w celu ochrony znanych gwałcicieli dzieci wśród duchownych.

Twoje zobowiązanie do Watykanu przez Traktatów Laterańskich nie neguje lub unieważnić wymagania tych przepisów wyższe moralne i międzynarodowym; ani nie wymaga, że ​​dajesz żadnej ochrony lub immunitetu wobec jednej osoby fizycznej, jak Joseph Ratzinger, zwłaszcza po odejściu jego papieski biuro.

Potrzeby, do przestrzegania prawa międzynarodowego i nie widać do zmowy z Josephem Ratzingerem, jest jeszcze bardziej prawdziwe, jeśli weźmie się pod uwagę ogrom zbrodni, których Watykan i jego najwyżsi urzędnicy są wyraźnie winni, według znacznej dowody zebrane i udokumentowane przez nasza Tribunal i inne grupy, a uznana przez wielu rządów.

W samej Kanady, Kościół katolicki i jego agenci Watykanu zostali uznani za winnych odpowiedzialności za ludobójstwo i śmierć co najmniej 50.000 dzieci aborygeńskich dzieci w jezuickim zainicjowany indyjskiego systemu mieszkalnej szkoły, który funkcjonował do 1996 roku.

W Irlandii, ponad 10.000 kobiet, cierpiał i zostały wykorzystane w prowadzonych przez katolicki Pralnie Magdaleny, gdzie wielu z nich zmarło. Podobne kościół prowadzony instytucje na całym świecie spowodowały ogromną śmiertelność, chorobom i ruina dla milionów dzieci. A jednak Kościół nigdy nie został pociągnięty do odpowiedzialności lub ścigany za tych zgonów i kradzież ogromnego bogactwa z całych narodów.

Dzięki ostatniej inicjatywy co najmniej jednego europejskiego rządu i wielu prawników do wniesienia Josepha Ratzingera i innych urzędników kościelnych przed sądem za te zbrodnie, czujemy, że spoczywa na tobie ani pomóc, ani być postrzegane pomagać ani nie akceptujemy próbę przez go uniknąć, utrudnić lub opóźnić sprawiedliwości, żeby otworzyć się na zarzut bycia dodatkiem do zbrodni.

W imieniu naszej Trybunału i wielu ludzi, którzy nie mogą mówić, wzywam was stać na prawa narodów i ludzkości, a nie oferują wsparcia lub ochrony do Josepha Ratzingera lub jego akcesoriów w ich wysiłkach, aby uniknąć odpowiedzialności za swoje udowodnionych przestępstw.

Czekam na odpowiedź, a do dyskusji z tobą więcej, gdy odwiedzam kraj w maju człowieka delegacji praw do zbadania tej sprawy bliżej.

Z poważaniem,

Kevin D. Annett, MA, M.Div.

Sekretarz, Międzynarodowy Trybunał Zbrodni do kościoła i państwa

Centralnego Ośrodka, Bruksela

cc: świat mediów

więcej w linku :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

Skoro ludziom piorą mózg już od przedszkola, to jak to jest, że wygłaszasz tu teraz własne zdania ?

Gdy ja chodziłem do przedszkola i do szkoły religia nauczana była przy kościele. Dopiero po konkordacie trafiła szkół, a po roku 2000 zaczęła opanowywać przedszkola. W każdym państwie totalitarnym, czy wyznaniowym część obywateli daje się ogłupić, a część sobie nie daje wyprać mózgów. W zależności od represyjności państwa większość i tak siedzi cicho i zgadza się na opresje niezależnie od stopnia wyprania łepentyn, a świadoma mniejszość próbuje z tym walczyć.

Tobie biedny człowieku nawet fanatyk religijny z księdzem pedofilem się myli!

A że nie znasz mojej religii a dużo o niej piszesz - nie pierwszyzna. :)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ni do rymu ni do taktu. Odpowiedź nie na temat

Gdy ja chodziłem do przedszkola i do szkoły religia nauczana była przy kościele. Dopiero po konkordacie trafiła szkół, a po roku 2000 zaczęła opanowywać przedszkola. W każdym państwie totalitarnym, czy wyznaniowym część obywateli daje się ogłupić, a część sobie nie daje wyprać mózgów. W zależności od represyjności państwa większość i tak siedzi cicho i zgadza się na opresje niezależnie od stopnia wyprania łepentyn, a świadoma mniejszość próbuje z tym walczyć.

I co, uczęszczałeś na te przykościelne religie ?

Jamelo: "W zależności od represyjności państwa większość i tak siedzi cicho

i zgadza się na opresje niezależnie od stopnia"

Aj waj jakie "opresje"...

Dobrze, że autor w/w postu bohatersko nie siedzi cicho

i walczy z represjami.

Walcz jamelo, walcz!

dieu est tres fin

Nie tyle się myli , co pomiędzy jednym i drugim z moralnego punktu widzenia , można postawić znak równości !

I nie ostatni raz !

Piotr

Nie tyle się myli , co pomiędzy jednym i drugim z moralnego punktu widzenia , można postawić znak równości !

I zawsze można coś palnąć o pedofilii w KK. To taki "konik" czy hobby? :)

I nie ostatni raz !

Szczerość (nareszcie!) - nie.... pewnie znowu nie zrozumiałeś! :(

Ni do rymu ni do taktu. Odpowiedź nie na temat

"Wsadź se"...Panie "adwokat" czy "moderator".

I co, uczęszczałeś na te przykościelne religie ?

Do trzeciej kalasy podstawówki, potem zacząłem już samodzielnie kierować się rozumem a nie owczym pędem.

Jamelo: "W zależności od represyjności państwa większość i tak siedzi cicho

i zgadza się na opresje niezależnie od stopnia"

Aj waj jakie "opresje"...

Dobrze, że autor w/w postu bohatersko nie siedzi cicho

i walczy z represjami.

Walcz jamelo, walcz!

Zaczynając od ustawy antyaborcyjnej, państwowych świętach kościelnych, lekcjach religii w państwowych szkołach, i przedszkolach, uczestnictwie duchownych w świętach państwowych, otwarciach obiektów państwowych, blokowaniu nawet dyskusji w parlamencie o związkach partnerskich, braku edukacji seksualnej w szkołach, presji środowiskowej na osoby nie posyłające dzieci na religie i do kościoła itd.

Nie są to w większości opresje i naciski, które są groźne dla życia (z wyjątkiem ustawy antyaborcyjnej, której wynikiem są zgony i powikłania u kobiet) jednak małymi kroczkami zawłaszczana jest przestrzeń publiczna i prawna przez KK.

Jako osoba, która nie uznaje światopoglądu KK nie zgadzam się na jej agresywne poczynania wobec ludzi z poza kościoła.

Polska to nie tylko KK.

Do trzeciej kalasy podstawówki, potem zacząłem już samodzielnie kierować się rozumem a nie owczym pędem.

Udało się ! I tak bez czkawki do końca życia ? Czyli o tym praniu mózgu od urodzenia, to tak trochę na wyrost ?

:)

Jako osoba, która nie uznaje światopoglądu KK nie zgadzam się na jej agresywne poczynania wobec ludzi z poza kościoła.

Polska to nie tylko KK.

To taki przykład tylko.

(było, ale kto by tam czytał co inni piszą :) )

"...W klasie mojego syna tylko jedno dziecko nie uczęszcza na lekcje z religii - przychodzi do szkoły o godzinę później lub wychodzi tę godzinę wcześniej. Specjalnie tak ustalono czas tych lekcji. Poszli jemu akurat na rękę . Nikt nikogo do niczego nie zmusza.

A w nawiązaniu do powyższego cytatu:

Jakiś czas temu w Austrii pewien mieszkaniec zaskarżył w sądzie miejscowego księdza, że dzwony na kościelnej wieży biją za głośno i to mu zdecydowanie przeszkadza.

Sprawa oparła się o Trybunał Praw Człowieka w Strassburgu. Okazało się, ze w przypadku w sprawach związanych z wolnościami i swobodami człowieka ( w tym przypadku religijnymi akurat ), nie opowiada się on za mniejszościami.

Trybunał wypowiedział się, że jest to zwyczajowe prawo większości, która w ten sposób zwołuje się na ceremonie religijne. Uznał, że mniejszość musi poświęcić swój spokój na rzecz prawa większości do eksponowania tego sposobu zapraszania się na uroczystości relogijne, sposobu wynikającego w dodatku z wielowiekowej tradycji na tym terenie.

Większość, u siebie nie może być dyskryminowana czy terroryzowana przez jednostkę..."

To taki przykład tylko.

(było, ale kto by tam czytał co inni piszą :) )

"...W klasie mojego syna tylko jedno dziecko nie uczęszcza na lekcje z religii - przychodzi do szkoły o godzinę później lub wychodzi tę godzinę wcześniej. Specjalnie tak ustalono czas tych lekcji. Poszli jemu akurat na rękę . Nikt nikogo do niczego nie zmusza.

A w nawiązaniu do powyższego cytatu:

Jakiś czas temu w Austrii pewien mieszkaniec zaskarżył w sądzie miejscowego księdza, że dzwony na kościelnej wieży biją za głośno i to mu zdecydowanie przeszkadza.

Sprawa oparła się o Trybunał Praw Człowieka w Strassburgu. Okazało się, ze w przypadku w sprawach związanych z wolnościami i swobodami człowieka ( w tym przypadku religijnymi akurat ), nie opowiada się on za mniejszościami.

Trybunał wypowiedział się, że jest to zwyczajowe prawo większości, która w ten sposób zwołuje się na ceremonie religijne. Uznał, że mniejszość musi poświęcić swój spokój na rzecz prawa większości do eksponowania tego sposobu zapraszania się na uroczystości relogijne, sposobu wynikającego w dodatku z wielowiekowej tradycji na tym terenie.

Większość, u siebie nie może być dyskryminowana czy terroryzowana przez jednostkę..."

Taki właśnie jeden z nielicznych. W większości szkół gdy religia została wprowadzona miała być na pierwszej lub na ostatniej lekcji, jednak bardzo szybko w ciągu dwóch trzech lat została w większości szkół wstawiona pomiędzy inne lekcje.

Też mogę powiedzieć "(było, ale kto by tam czytał co inni piszą :) )"

"Przeczytałam niedawno list mamy czterolatka rozżalonej "państwowym" podejściem do religii w przedszkolu. Niestety, nie mam dla niej dobrych wiadomości - dalej będzie gorzej

Kilka lat temu przeszłam przez to samo - od córki dowiedziałam się, że mają zajęcia z "panią siostrą, która gra na gitarze i to jest fajne". Na zebraniu zapytałam jak to możliwe, że nie zapytano rodziców czy dzieci mają na religię uczęszczać, pani wyraźnie spłoszona, przepraszając dała mi do wypełnienia deklarację. Przyznaję, wypełniłam nie mając sumienia tłumaczyć trzylatce, dlaczego miałaby nie śpiewać piosenek z innymi dziećmi.

Na początku szkoły podstawowej zapytałam o etykę, usłyszałam, że w klasach 1-3 się tego "nie praktykuje". Religia oczywiście w środku zajęć. Dodam, że to duża szkoła w mieście wojewódzkim... Teraz córka zaczęła czwartą klasę. Przed wakacjami w spisie książek do kupienia podręcznik do religii, etyki znów ani śladu. Ale we wrześniu o dziwo dziecko przyniosło do wypisania karteczkę, czy chcę, by uczęszczała na etykę. Chciałam. Na pierwszym zebraniu wychowawczyni potwierdziła, że takie lekcje będą organizowane "ale, proszę państwa, to będą grupy łączone, trzeba się liczyć z tym, że zajęcia będą po południu, być może w jakiejś innej szkole, zależy, jaka grupa się zbierze". Dodam, że w szkole nauka jest na jedną zmianę, a pomiędzy godziną czternastą a szesnastą odbywa się mnóstwo kółek zainteresowań (w tym np biblijne i religijne...). W międzyczasie córka, która początkowo chciała na etykę chodzić przyszła z niepewną miną i pytaniem, czy musi, bo pan od religii prosił, żeby rodzice, którzy chcą posłać dzieci na etykę przyszli mu wyjaśnić dlaczego to robią. Przyznam, że tu już coś mnie trafiło.

Etykę zorganizowano ostatecznie o godz. 17, niestety musieliśmy zrezygnować, kolidowała z zajęciami pozalekcyjnymi.

I teraz pytanie - nie dość, że retoryczne to pewnie niestety w próżnię. Czy religia i etyka są przedmiotami równoważnymi, skoro pierwszą (w wymiarze dwóch godzin tygodniowo, przy jednej godzinie historii) uwzględnia się w standardowym planie lekcji a drugą upycha w godzinach późnopopołudniowych traktując jak piąte koło u wozu? Czy coś by się stało, gdyby jedną z dwóch godzin religii zastąpić etyką? I dać dzieciom (i rodzicom) REALNY wybór - chodzą na jedno, drugie albo obydwa. Przecież jedno drugiego nie wyklucza! A drugą godzinę religii prowadzić w formie zajęć pozalekcyjnych.

Wygląda na to, że obecnie uprawiana fikcja "wyboru" jest wszystkim na rękę. Szkoła zasłania się tym, że zainteresowanie etyką jest niewielkie. A jakie ma być? Ilu rodziców będzie w stanie przyprowadzać czwartoklasistę, który skończył lekcje np. o trzynastej po raz drugi do szkoły na siedemnastą na etykę? Zakładając, że nie ma w tym czasie angielskiego, basenu, czy jakiegoś treningu. A większość dzieci ma, bo zajęcia dodatkowe z założenia są po południu. A lekcje - bo etyka w końcu jest przedmiotem szkolnym nie mniej niż religia - powinny odbywać się w godzinach lekcyjnych!"

Z drugiej strony religia w szkołach to poza faktem ingerencji KK w świeckie państwo, to strzał w stopę kościoła. Już teraz widać wyraźny spadek uczniów na nią uczęszczających.

I jeszcze o dzwonieniu:

"Sąd uznał, że ksiądz zakłócił kościelnymi dzwonami spoczynek nocny mieszkańców wsi, i skazał go na 30 godzin prac społecznych.

Lewin to wieś między Łodzią a Warszawą. W kościele kiedyś bił zwykły dzwon, ale w 2009 r. nowy ksiądz - Andrzej Wróbel - zainwestował w elektronikę. Kilkanaście tysięcy złotych dali parafianie.

Teraz dzwon bił także w nocy. O 23 - 11 razy, a potem tylko raz co godzinę aż do piątej nad ranem, gdy witał nowy dzień pięcioma gongami. Do tego trzy razy na dobę - o szóstej, w południe i o 18 - odzywały się kuranty. I jeszcze pieśni. Zegar wygrywał codziennie o 15: ''Jezu, ufam Tobie'', o 21: ''Apel Jasnogórski'', a 37 minut później - w godzinę śmierci papieża - ''Barkę''.

Franciszek Stępiński, który mieszka przy kościele, prosił księdza, żeby dzwony chociaż w nocy nie biły. Bez skutku. Poszedł więc na policję, a policja zawiadomiła sąd.

Na nocny hałas poskarżyło się czworo parafian. - Ksiądz to nie Pan Bóg, a cisza nocna obowiązuje - mówili. - Nie chodzi o dzwony, ale o mnie. To ja tu niektórym przeszkadzam - przekonywał 54-letni ksiądz.

Na ostatniej rozprawie proboszcz podkreślał, że większości mieszkańcom dzwony nie przeszkadzają. - Są z nich dumni. Dzięki radiofonizacji kościoła parafia pokraśniała - mówił.

Pan Franciszek chciał, żeby sąd posłał księdza do więzienia na trzy miesiące, bo zakłóca ciszę nocną trzy lata. Prosił też, by zakazać księdzu proboszczowania w Lewinie. - Inaczej konflikt będzie trwał, bo ksiądz jest złośliwy. W maju zaczął puszczać jeszcze jedną pieśń: ''Chwalcie łąki umajone''. O 1.30 w nocy! - pomstował Stępiński.

Adwokatka Barbara Wróbel-Trzeciak prosiła o uniewinnienie księdza. Przekonywała, że buntownicy skarżą się, bo mają z nim inne konflikty. - Czy ''Barka'' może zakłócać spokój? Są ludzie, którzy mówią: ''Niech dzwony biją do końca świata i jeden dzień dłużej''.

I przypominała ''starą zasadę, że nie można dogodzić wszystkim, bo zawsze znajdą się tacy, którym coś przeszkadza''.

Sąd uznał, że ksiądz zakłócił dzwonami spoczynek nocny mieszkańców, i skazał go na 30 godzin prac społecznych. Co będzie robił? Zadania wyznaczy kurator. Sędzia Bartłomiej Biegański zganił księdza za uporczywość: - Wiedział, że swoim zachowaniem przeszkadza niektórym osobom, ale nadal to robił!

Sędzia wyjaśnił też, dlaczego prace społeczne, a nie - najczęstsza w takich sytuacjach - grzywna: - Dla księdza nie byłaby dolegliwa.

I również to, dlaczego nie mógł mu zakazać bycia proboszczem w Lewinie: - Sąd nie może ingerować w administrację Kościoła.

Skarżący się na hałas byli z wyroku zadowoleni. Ksiądz nie chciał komentować. Jego adwokatka zapowiedziała apelację."

Możemy się tak licytować przez następne strony, ale w nowoczesnym tolerancyjnym państwie demokratycznym i świeckim tzw. większość wybiera swoich przedstawicieli, a Ci właśnie chronią stanowionym prawem słabszych oraz grupy społeczne o mniejszej liczebności.

Do czego mogą doprowadzić tzw. rządy większości można sobie zobaczyć w niektórych krajach arabskich, i choćby niedawna historia III Rzeszy.

I zawsze można coś palnąć o pedofilii w KK. To taki "konik" czy hobby? :)

Mówisz o Benedykcie XVI ?

Benedykt XVI przeprosił w piątek za pedofilię wśród księży. - Prosimy o przebaczenie przez Boga i przez osoby dotknięte nadużyciami. Chcemy obiecać, że uczynimy wszystko, żeby do takich nadużyć nie doszło już nigdy więcej - mówił papież na placu św. Piotra.

Kard. Joseph Ratzinger nie krył się z wątpliwościami wobec idei

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , aby w Roku Jubileuszowym, czyli 2000, publicznie i w imieniu całego Kościoła przepraszać m.in. za inkwizycję, przymusowe nawracanie pogan czy też grzechy wobec innowierców. Bał się, że może to zaćmić prawdę o świętym Kościele, w którym grzeszą tylko pojedynczy ludzie.

Jednak wczoraj, już jako

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , porzucił te teologiczne niuanse i publicznie poprosił o wybaczenie grzechów, które przed dekadą Watykan zbywał milczeniem, choć od dawna nadchodziły tam rozpaczliwe skargi.

Cały tekst:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Nie o stole i o nożycach. :)

Zaraz będzie was mniejszość, ciekawe, czy też taki będziesz mundry....i będziesz dzwonił :)

Bedzie jedynie Ramadan, dla wszystkich.

Pożyjemy, zobaczymy. Nic na siłę.

Taki właśnie jeden z nielicznych. W większości szkół gdy religia została wprowadzona miała być na pierwszej lub na ostatniej lekcji, jednak bardzo szybko w ciągu dwóch trzech lat została w większości szkół wstawiona pomiędzy inne lekcje.

Tak. A ja bym wolał, żeby ludzie wyszli z domów i zobaczyli jak świat wygląda naprawdę. Patrzenie przez szybę w oknie nic nie daje. Z największym atakiem "czarnych w sukienkach" na miłujących pokój i wolną wolę nieprzebraną rzeszę obywateli i ich potomstwo napotykam wyłącznie w ... internecie.

Klawiatura wszystko zniesie :)

I jeszcze o dzwonieniu:

To jest najnormalniejsza w naszej ojczyźnie koegzystencja Kargula z Pawlakiem. Mówienie o tym w kontekście mafijnej samowoli Kościoła jest śmieszne.

Możemy się tak licytować przez następne strony, ale w nowoczesnym tolerancyjnym państwie demokratycznym i świeckim tzw. większość wybiera swoich przedstawicieli, a Ci właśnie chronią stanowionym prawem słabszych oraz grupy społeczne o mniejszej liczebności.

Do czego mogą doprowadzić tzw. rządy większości można sobie zobaczyć w niektórych krajach arabskich, i choćby niedawna historia III Rzeszy.

Jeśli taka większość ma w odwiecznym zwyczaju dzwonić w południe na AP, to mniejszości nic do tego. Nie ma pozwolenia na dyktaturę i terror mniejszości.

Ich ochrona w państwie prawa polega na tym, że nie są przymuszaniu do tego samego co reszta. Większość udaje się na nabożeństwo, mniejszość może sobie w tym czasie grillować na łące.

I tak w Polsce rządzi nie tyle Chrystus co mamona , nie tyle powszechna religia , co powszechna hipokryzja.

Zorganizowana religia jest głównym źródłem zła na świecie: jest pełna przemocy , nielogiczna, nietolerancyjna , nierozerwalnie związana z takimi pojęciami , jak rasizm , ustrój plemienny czy bigoteria , zakorzeniona w ignorancji i wrogo nastawiona do wszelkich prób poznawczych , pogardliwa wobec kobiet i narzucana dzieciom.

Piotr

Z roku na rok spada liczba wiernych uczęszczających na niedzielną Mszę Świetą, spadają powołania kapłańskie i zakonne, coraz mniej zawieranych małżeństw, a coraz więcej rozwodów - jak ten Kośćiół jest taki u nas silny i wpływowy, to dlaczego jest coraz gorzej ? Czyżby jednak nikogo do niczego nie przymuszali ? Może czas niektórym wyłączyć internet i wyjść w końcu z domu, zobaczyć jak świat rzeczywiście wygląda ?

Może by się straciło jednak sens życia...

Ot, zagwozdka...

Z roku na rok spada liczba wiernych uczęszczających na niedzielną Mszę Świetą, spadają powołania kapłańskie i zakonne, coraz mniej zawieranych małżeństw, a coraz więcej rozwodów - jak ten Kośćiół jest taki u nas silny i wpływowy, to dlaczego jest coraz gorzej ? Czyżby jednak nikogo do niczego nie przymuszali ? Może czas niektórym wyłączyć internet i wyjść w końcu z domu, zobaczyć jak świat rzeczywiście wygląda ?

Może by się straciło jednak sens życia...

Ot, zagwozdka...

Jednym z powodów jest materializm i pogoń za przyjemnościami życia i niezależnie od wyznawanej religii , dla większość ludzi Bóg ma znaczenie marginalne .Deficyt wiernych jest problemem nie tylko kk , jest to znak czasów , dla współczesnego człowieka bogiem są pieniądze i nauka .

Piotr

Jednym z powodów jest materializm i pogoń za przyjemnościami życia i niezależnie od wyznawanej religii , dla większość ludzi Bóg ma znaczenie marginalne

Tak było, jest i będzie - zawsze i wszędzie. Reszta to utopia albo masowe zbrodnie.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

I tak w Polsce rządzi nie tyle Chrystus co mamona , nie tyle powszechna religia , co powszechna hipokryzja.

Zorganizowana religia jest głównym źródłem zła na świecie: jest pełna przemocy , nielogiczna, nietolerancyjna , nierozerwalnie związana z takimi pojęciami , jak rasizm , ustrój plemienny czy bigoteria , zakorzeniona w ignorancji i wrogo nastawiona do wszelkich prób poznawczych , pogardliwa wobec kobiet i narzucana dzieciom.

....bla ,bla , bla....

...oddaj mi swoje kolumny....

Tedy, dawaj !

(Ja mogę wziąć kable.)

To daj wprzódy dobry przykład i rozdawaj na lewo i prawo a nie tylko o dawaniu prawisz morały i wpierw każesz mnie rozdawać sam nic nie dając .

Piotr

To może ja dam swoje...do naprawy, jakiejś altruistycznej duszyczce?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.