Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana elektrolitów na lepsze ma sens ?

anubis76x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W mancie V7 wymieniłem kondensatory 0,15 uF WIMA na Jantzen Audio Superior Z-cap gdzie róźnicę dzwiękową choć nie wierzyłem słychać od razu.

Chciałbym wymienić też elektrolity na coś lepszego bo sprzęt jest z drugiej ręki i ma już parę lat a jeden z kondensatorów chyba 220uF/450V jest delikatnie wybrzuszony.

Na chwilę obecną zamówiłem 2x Sanyo OS-CON 47uF/25V czy ten model będzie ok do lampy ? nie znam siena lampach i nie wiem jakie kondy do czego w tym schemacie służą sygnałowe to te jatzeny a reszta to pewniejakaś filtracja?

Spis kondensatorów umieszczam poniżej może komuś się przyda do modyfikacji:

6x 0,15 uF 400 - / 250 ~ (zmieniłem WIMA na Jatzen)

2x 100uF 450V

3x 220 uF 450 V

2x 47 uF 400 V

2x 22 uF 400V

4x 470 uF 50V

2x 47 uF 25V ( zamówiłem te Sanyo ).

Widzę że ciężko znaleźć kondensatory wysoko napięciowe na niektóre pojemności lub są mało znanych firm.

Na pewno bym chciał takie które mają tolerancję 105 stopni nie 85 i są trwałe.

warto wymienić bo jak wspomniałeś co niektóre wyglądają nieciekawie. Jednakże to nie sygnałowe kondensatory i wpływ ich jest zdecydowanie mniejszy na dźwięk a szczerze powiedziawszy wątpię byś coś usłyszał ale wymień bo stare może już dogorywają.

przy wysokich napięciach wpływ kondensatorów jest dość niewielki, w mantach były dość kiepskiej jakości elektrolity dlatego bardziej dla świętego spokoju i spokojnego snu można wymienić.

Na chwilę obecną zamówiłem 2x Sanyo OS-CON 47uF/25V czy ten model będzie ok do lampy ?

Oscony stosuje się raczej do zasilania obwodów cyfrowych.

bocznikować elektrolity mkp, mkt - co to znaczy ? rozwiń. Zostało mi 6 sztuk tych 0,15 uF Wima dolutować je równolegle do elektrolitów ? których ?

Jakich firm zastosować elektrolity te na napięcia 400 i 450 V a jakich sie wystrzegać ?

jasne że bocznikuj, po tej operacji w pierwszej chwili może być jakis zakres ostrawy bo muszą się wygrzac i spasować z elektrolitem a potem to już muzyka płynie i nie mozna się oderwać

>>Pisali że nadają się też do audio.>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wstawiłem jednak te 2 Oscony zamiast jakiś cieniutkich badziewnych SEC i jestem miło zaskoczony, gra jakoś bardziej melodyjnie, mniej wrzeszy po poprzednim podaniu Superiorów, mam bardziej basowe i melodyjne brzmienie, klimat powrócił ;)

Możliwe też że to nie przez wymianę kondów a przepalonego rezystora 100K 3 W na ceramiczny 5W..

ważne że gra fajnie.

• 1 rok później...

pojawiły się ciekawe kondensatory elektrolity z wejściem i wyjściem!

Ukryta Zawartość

ktoś może stosował albo coś o nich wyczytał gdzieś?

Ukryta Zawartość

im lepsza topologia (niekoniecznie samo w sobie urządzenie!!) tym większą zmianę wnosi zastosowanie lepszych komponentów w tym kondków .... stosuję od lat tą teorie i jeszcze się nie zawiodłem.

moj znajomy wsadzil evox rifa, podobno przepasc w dzwieku, a w szczegolnosci w basie i jego kontroli

kolejny moj znajomy zrobil sobie taka skrzynke z elektrolitami, bo mu sie nie miescila do monoblokow, ale to byl koszt ok 5tys, chyba wyzsza polka i nie wiem czego uzyl.

kolejny moj znajomy zrobil sobie taka skrzynke z elektrolitami, bo mu sie nie miescila do monoblokow, ale to byl koszt ok 5tys, chyba wyzsza polka i nie wiem czego uzyl.

To proste-skrzynia dębowa,okucia pozłacane!!.......wyszło coś chyba 5180 pln.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.