Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to zagra Wzmacniacz Lampowy + Altus 300 Nowy Model !

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam nowy model altusów 300 z nowej produkcji inne ma zwornice już obejrzałem i teraz zastanawiam się nad wzmacniaczem lampowym do nich za około 1500-2000 zł tylko nie wiem jeszcze jaki dokładnie model CD z jakim to będzie grało to Denon DCD-2560

Dane techniczne Kolumn by łatwiej dobrać wzmacniacz :

Dane techniczne

Moc nominalna 150 W

Moc max 300 W

Impedancja 8 Ω

Pasmo przenoszenia 30-18000 Hz

Efektywność 91dB

Wymiary [W x H x D] 400x890x335 mm

Waga 24 kg

Głośnik niskotonowy GDN 30/100/11 8 Ω

Głośnik średniotonowy GDM 18/80 8 Ω

Głośnik wysokotonowy GDWT 9/100 FP 8 Ω

W takim razie przywalę ostro z mostu: jak g.....o. Co Ci do głowy strzeliło zeby kupować ten szrot zwany altusem 300?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

lampa do ALTUSÓW, to ciekawe połączenie.Prawdopodobnie jesteś jedyną osobą w Polsce która chce to połączyć.Chciałeś koniecznie Polskie mogłeś kupić doskonałe STX Fx nowe modele,lub Qba.

Czołgista ma rację, NIE WARTO.Poszukaj lepiej w tym przedziale cenowym używek.Lepiej na tym wyjdziesz.

Ale to Twoja decyzja, jeżeli Tobie odpowiada takie granie, to trudno.Sprzedaj te cacka, albo jeżeli masz możliwość zwróć.Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Zauważyliście że non stop pojawiają się wątki o Altusach i krajowym sprzęcie z czasów PRLu ?

Altusy + lampa to tak jakby do Fiata 125p wstawić obecny silnik 3,0 D

Oczywiście 125p w nowej wersji z fabrycznymi pokrowcami " miś " .

Breloczki i piesek z kręcącą się głową w opcji .

Rdza w standardzie - bez dopłaty .

Czegoż to ludzie nie wymyślą ...

A WYSTARCZY W WYSZUKIWARCE NA TYM FORUM WPISAĆ ALTUS ZANIM KUPI SIĘ TO COŚ !

za te nowe dałem prawie 2 tys zł kolumny nie uważam że są takie złe juz nie mają nic wspólnego z dawnymi PRL tylko ludzie maja mniemanie zacofane bo nie testowali

mam nowy model altusów 300 z nowej produkcji inne ma zwornice już obejrzałem i teraz zastanawiam się nad wzmacniaczem lampowym do nich za około 1500-2000 zł

3f6c599204ef331bd9ae2e7613ff6e46.jpeg?1347825092

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

no widzicie nawet niektórzy nie wiedza że je sie produkuje !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Żadna podpucha zrobiłem w nich juz pewne modyfikacje . Nowe autorskie zwrotnice wytłumienie wełną owczą tylniej ścianki jak i zarówno komory GDM, oraz wymienione głośniki tubowe na kupułkowe gdwk 9/120. Po modyfikacjach kolumny prezentują dźwięk nieporównywalny z oryginałem. Dzięki wytłumieniu bas stał się jeszcze głębszy. Średnie tony idealnie współgrają z resztą, nie wybijając się na pierwszy plan jak to miało miejsce przed modyfikacjami oraz wysokie tony są przyjemniejsze, nie wychodzą na pierwszy plan, nie kłują w uszy i poprawiła się jakość. Jakość dźwięku tych kolumn jest nieporównywalna z oryginałami (na niekorzyść oryginałów, które przez pewien czas posiadałem). GDM pracuje w osobnej komorze. Nie ma mowy o wpadaniu w rezonans obudowy, konstrukcja jest stabilna i posiada wewnątrz wzmocnienia krzyżowe Kolumny

Zauważyliście że non stop pojawiają się wątki o Altusach i krajowym sprzęcie z czasów PRLu ?

Altusy + lampa to tak jakby do Fiata 125p wstawić obecny silnik 3,0 D

Oczywiście 125p w nowej wersji z fabrycznymi pokrowcami " miś " .

Breloczki i piesek z kręcącą się głową w opcji .

Rdza w standardzie - bez dopłaty .

Czegoż to ludzie nie wymyślą ...

A WYSTARCZY W WYSZUKIWARCE NA TYM FORUM WPISAĆ ALTUS ZANIM KUPI SIĘ TO COŚ !

Ale jakbyś poszedł z pod świateł tym fiatem z tym silnikem 3L to by było zdziwienie pana w wypasionym mercu :)))

A skąd masz te " nowatorskie " zwrotnice ?

A wiesz ze wytłumienie wełną głośnika basowego mu szkodzi ?

Głośnik basowy powinien mieć pustą komorę a jak już tłumić to albo grubą matą bitumiczną , gęsto upchaną tą wełną ale to w obudowach zamkniętych .

A jak już chciałeś wytłumiać BR to gruby filc się nadaje a nie luźno ułożona wełna i to tylko na jednej ściance.

I nie pisz proszę poematów o czymś na głośnikach z prehistorycznej technologii.

Szkoda że i Ty się na to nabrałeś bo za 2 klocki + " modyfikacje " byś miał pięknie grające używane kolumny w idealnym stanie.

Producent pisze tak: "Zestawy z serii ALTUS są przeznaczone dla miłośników muzyki rockowej, dyskotekowej itp. Charakteryzują się wyostrzonym brzmieniem w zakresie niskich i wysokich tonów oraz dynamicznym i pełnym energii basem". Po ci do tego lampa?

Ale jakbyś poszedł z pod świateł tym fiatem z tym silnikem 3L to by było zdziwienie pana w wypasionym mercu :)))

Raczej pan w Mercu by się zdziwi że kierowca został a przód z dyfrem odjechał :)

widzę że na tym formu jeżeli ktoś ma altusy to od razu jest skreślony i niemożna mu doradzić TOTALNA DYSKRYMINACJA SZKODA !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3.jpg 1.jpg1.jpg 1.jpg

wymieniłem wczoraj na piankę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widzę że na tym formu jeżeli ktoś ma altusy to od razu jest skreślony i niemożna mu doradzić TOTALNA DYSKRYMINACJA SZKODA !

Ale co chcesz ?

Żebyśmy Ciebie okłamywali i wzrośnie Twoje ego ?

Większość z nas wychowywała się na takich kolumnach . nie odbieraj tego jako ataki.

Po prostu ile można o tym pisać a Koledzy już tylko z tego sobie żartują.

A Ty sie zdecyduj bo najpierw piszesz że masz wełnę a teraz że jednak gąbka - też kiepskie rozwiązanie.

Oklej kubek z zewnątrz matą bitumiczną i ciasno upchaj tej wełny.

W zwrotnicy też widzę szałową ceweczkę do woofera z cieniutkiego drucika.

Nie napisałeś skąd ta zwrotnica - ?

Ostatnie moja krajowe kolumny to były Mildtony 110.

Tez zmieniałem tweetery , kondy i wytłumienie.Później ( 1996r ) kupiłem maleńkie Kefy Coda 7 i te maleństwa wywróciły mój światopogląd do góry nogami.

A to budżetowe kolumienki dobrej firmy.

zwrotnica jest bardzo biedna to raz.druty od głośników to chyba metalowe sznurowadła zakończone wsuwkami metalowymi.

napewno chcesz się bawić w ten tjuning?

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Tak powaznie to po pierwsze to dales nabrac sie na '' Hi end " za 1500 zl . najlepiej to jesli kupujesz nowy wzmacniacz to sprzedac to i kupic od nowa . stalo sie .

Kazdy zaczynal kiedys przygode z muzyka . do dobrego dzwieku dochodzi sie krokami i tylko nieliczni ida dalej bo wielu osoba pasuje to co maja

jesli upierasz sie na tym co masz to trudno . nikt tez nie chce cie obrazic

Chcesz rady ? tak powznie ?

Jesli dla Ciebie dzwiek z altus 300 jest ok to jesli kupisz do nich wzmacniacz Yamaha ax 900 to bedziesz w niebo wziety .

ten Mocny , szczegolowy wzmacniacz powinien spasowac sie z tymi kolumnami

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

ostatnio na aukcjach został sprzedany philips 686 taki vintage coś ok 500 zł można zobaczyc z nim filmik na YT altus 300 + philips 686 gościu zachwala że grają 2x lepiej niż z nowym ampli pioneera model coś koło vsx 1000

Karolu Altusy grają znacznie gorzej od serii Maestro tego samego producenta . Jakiej muzyki słuchasz?

ostatnio na aukcjach został sprzedany philips 686 taki vintage coś ok 500 zł można zobaczyc z nim filmik na YT altus 300 + philips 686 gościu zachwala że grają 2x lepiej niż z nowym ampli pioneera model coś koło vsx 1000

Bo ampli do kina kiepsko grają :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Jak to nie mozna mu doradzic? Przeciez ci radziło wyzej chyba z 5 osób, zebyś sie tego pozbył i kupił normalne kolumny - a to jest najlepsza rada jaką mogłeś w tej kwestii uzyskać. Większość z wypowiadających się tutaj osób zaczynało swoja przygodę z audio od takich czy innych altusów i doskonale znają ich "walory" dzwiekowe. A pisząc teraz te cierpkie słowa chcą ci tylko zaoszczędzić czasu jaki stracisz na kolejne modyfikacje, zanim sam dojdziesz do wniosku, ze te paczki po prostu sie nie nadaja do słuchania muzyki w domu.

2000 zł to jest pieniądz za który naprawde mozna kupic bardzo porządne kolumny, a takie ktore zagaja lepiej niz altusy to dostaniesz za mniej niz 1/3 tej kwoty...

Muzyki rożnej lubię posłuchać generalnie szczegółowej muzyki z dużym basem ( chóry troche klasyki w wydaniu smyczkowym a czasami lubie czasem nawet techno głośniki muszą byc uniwersalne )

to proszę znajdź mi choć jeden dwa przykłady np. do 800 zł które są wstanie pobić dźwięk altusów

Jak to nie mozna mu doradzic? Przeciez ci radziło wyzej chyba z 5 osób, zebyś sie tego pozbył i kupił normalne kolumny - a to jest najlepsza rada jaką mogłeś w tej kwestii uzyskać. Większość z wypowiadających się tutaj osób zaczynało swoja przygodę z audio od takich czy innych altusów i doskonale znają ich "walory" dzwiekowe. A pisząc teraz te cierpkie słowa chcą ci tylko zaoszczędzić czasu jaki stracisz na kolejne modyfikacje, zanim sam dojdziesz do wniosku, ze te paczki po prostu sie nie nadaja do słuchania muzyki w domu.

2000 zł to jest pieniądz za który naprawde mozna kupic bardzo porządne kolumny, a takie ktore zagaja lepiej niz altusy to dostaniesz za mniej niz 1/3 tej kwoty...

bez jajec kup sobie za 600 nowe i niech ci zagrają jakiś hard rock itp

Przecież nie ciebie tu koledzy krytykują. Krytykują kolumny, które są kiepskie brzmieniowo. Lampa do nich w ogóle nie pasuje. To są szczere i wcale nie kpiące wypowiedzi. Spróbuj, jeśli chcesz przy tych głośnikach zostać, wzmacniacz tranzystorowy. A jeśli chcesz lampę, to zacznij od nowa. Przecież to rada jak się patrzy. Nie obrażaj się, wtopa to normalna sprawa, bo człowiek uczy się na błędach.

to proszę znajdź mi choć jeden dwa przykłady np. do 800 zł które są wstanie pobić dźwięk altusów

Jesli lubisz duze paczki z duzym basem i do tego uniwersalne, to np. uzywanne JBL Northridge E80 (nowe kosztuja ok 1400), inna rzecz czy w ogole masz na tyle duze pokój, zeby kolumny tej wielkosci sie nie udusiły....

Muzyki rożnej lubię posłuchać generalnie szczegółowej muzyki z dużym basem ( chóry troche klasyki w wydaniu smyczkowym a czasami lubie czasem nawet techno głośniki muszą byc uniwersalne )

nic ich nie musi pobijać bo sie obronią w tym w czym są dobre ot i wszystko! więc nie przezbywaj sie tutaj z starymi wygami bo i tak nie dojdziecie do porozumienia

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.