Skocz do zawartości
IGNORED

Dwudrożne oversized ?

Arku

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

>>> One kosztowały chyba 400 złotych za parę.

Ja dałem 220.

>>> Oraz fakt że moga one mieć problemy z poodu pewnej cechy wstegi to znaczy niezupełnego oddzielenia akustycznego obu stron wstęgi.

Tak, "opinia" lansowana przez misiomora na forum. Jedno proste pytanie: słuchałeś? A moze czytałeś Justusa Verhagena? Nie? A może misiomor czytał? Też nie? To może chociaż mierzyłeś, skoro wierzysz w pomiary? Nie?? Cóż, nie zaskakuje mnie to zupełnie.

>>> Bo 1000 za coś co parametrycznie nie wytrzymuje starcia z przyzwoita lekka kopułką, to jednak jest dużo.

HAHAHAHA xD xD xD Wklej to do wątku "Brak humoru na forum", bo to dobre jest :-)

>>>Ze nie słyszałem??? A co z tego?

Jak już pisałem, nie da się dyskutować z ludźmi, którzy nie mają pojęcia, o czym toczy się rozmowa. To z tego.

>>>ja się przychylam do tych sposobów selekcji które stosuje misiomor - czyli opisanych parametrów.

Szkoda, że nie umiesz ich zinterpretować...

>>>Gdybym chciał rozwaząc ten typ głośnika to raczej już planarnego

Każdy może sobie wierzyć, w co tam chce. Nawet w latającego potwora spaghetti. Pozwolisz, że ja jednak pozostanę przy wiedzy.

>>>O klientach którzy muszą mieć poduchowaty bassss i to w polu swobodnym a w domu to już będą mieli bumsy-bumsy, mam też wyrobione zdanie. Niestety takim najdroższe głośniki nie pomogą w odejściu od przyzwyczajeń brzmieniowych ze swojego pierwszego BMW z harman-karton w słupkach.

Jesteś żenująco zarozumiały, nietolerancyjny i brak ci elementarnej kultury. Koniec rozmowy, idź palić ludzi na stosie, Wszechwiedzący.

Jesteś żenująco zarozumiały, nietolerancyjny i brak ci elementarnej kultury.

Dobre.

A ty w co wierzysz? Bo z wykresu, który podobno z komory bezechowej to widać niestety w co, plus skarpetka w b-r.

Jak na razie sam się wykazałes brakiem kultury i agresją w odpowiedzi na całkiem zrozumiałe zastrzeżenia. Po to jest ta dyskusja.

Tak w ogóle jakbyś zastosował sześć takich wstęg to już byś nawet Etona nie potrzebował. Śmiało dałby radę jakiś 18" Przy jeszcze większej ilości może byś sie nawet obył bez głośnika dynamicznego.

Wykazujesz agresje na każdą polemikę tak typowa dla forumowych guru i miszczóf znaznych z odsłuchiwania swoich dzieł w skarpetkach oraz z wątków w rodzaje " czy McGyver oddaje sprzęt. Jest to zrozumiałe dla ludzi którzy pod pozorem dyskusji usiłują coś sprzedawać pokątnie i nawet cień wątpliwości odbierają jako atak na swój portfel.

Dlatego dziękuje Ci za udział w dyskusji.

Pozwolisz, że ja jednak pozostanę przy wiedzy.

Pozwoliłbym, gdybyś jakakolwiek wiedzą się podzielił w tym wątku.

Wielkość Twojego ego jednak mnie nie interesuje.

Ciekawe że Mark K zrobił monitory na 8945A i nawet porównywał je ze swoim "oversized 2-way" na RS225.

Warto zainteresować się tym zestawem? Charki wyglądają zachęcająco, ale jak jest w praktyce z takim zestawem? Lepiej się sprawdza niż 2drogi na 6,5"-7"?

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Warto zainteresować się tym zestawem? Charki wyglądają zachęcająco, ale jak jest w praktyce z takim zestawem? Lepiej się sprawdza niż 2drogi na 6,5"-7"?

Ja bym tego jednak nie robił. 1.4kHz podział tweeterem bez ferrofluidu plus wrażliwe na zmiany impedancji obciążenia filtry CE. Do tego impedancja sięgająca za bezdurno 3ohm przy 2kHz.

RS225-8 ma IMO potencjał do oversized 2-way, jednak sam spróbowałbym go z czymś w WG. Może nawet zestaw Peerless HDS (Scanspeak D2608/913000) plus WG-300 Monacora dałby radę, jednak jest element niepewności jak będzie z charakterystykami utubionego tweetera, no i potrzebny jest know-how przy projektowaniu zwrotnicy.

panowie Fachowcy rzućcie okiem i powiedzcie co myślicie o takim połączeniu 18wu i xt25bg

czy mozna cos powiedzieć o dźwieku patrząc na wykres?

wykres "ładny"

O dźwięku to chyba niewiele powie patrzenie na wykres, nawet przez "panów fachowców".

1" kopułki na pewno nie radzą sobie z odcięciem poniżej 2,5kHz. Sprawdziłem na kilku. Teoretycznie jest to możliwe i wychodzi w pomiarach, w symulacjach ale nie gra tak dobrze. Zawsze brakowało czegoś na średnich tonach.

Nie wiem jak się sprawują pierścieniowe, nie próbowałem, może one dają inne wrażenia?

Ja odbieram generalnie znacznie lepiej brzmienie zestawów w których większość średnich tonów odtwarza niskotonowy - oczywiście nie każdy i nie zawsze.

Nie wiem z czego to wynika, ale nawet kiedy wyczuwam nieznacznie podbarwienia na średnicy pasma jakoś nie odbiera mi ochoty do słuchania. Niekiedy wręcz przeciwnie - zwłaszcza zakres 2kHz dodający minimalnie od siebie jestem w stanie tolerować jako lepszą rozdzielczość.

próbowałem poszykać w necie czegos na temat wzmianki jaka zrobił Spanily w recenzji AMS-1 dla Estrada+Studio. Konstruktorzy TLC którzy zrobili AMS 1 nastepnie założyli APS Spanily.

Charakterystyczne było zamówienie u Seasa 8" woofera ze specjalnie dla nich niepowlekaną membraną (podobno specjalnie dla nich). Miało to służyć osiągnięciu odpowiedniej barwy brzmienia.

Niestety parametrów obu monitorów - APS/PMS-1 i Aeon jak na lekarstwo. Znalazłem tylko takie ogólne informacje że APS miał podział 1" kopułki na 3,5kHz filtrami 24db/okt. Aeon miał 1,5khz

Charakterystyczne są głośniki niskotonowe z niepowlekanej celulozy drzewnej i wyglądający na dość płytki stożek głośnika.

może więc:

Ten seas CA22RNY ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

membrana powlekana. W tym rozmiarze nie maja głośników z membranami niepowlekanymi dla detalistów w rozmiarze 18 jest wersja niepowlekanej membrany.

i do tego 27TBCD/GB-DTX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego:

ETON 8.1

Fiberglass hex cell woofer cone with the Eton 1” fabric dome tweeter. Amazing bass, great stage, open, time alignment is excellent. The kit can be purchased from Madisound for a very fair price. The port is produced to the Eton dimensions, volume, driver locations.. all as published by Eton. Highly recommended speaker.

kit bez budowy:

Ukryta Zawartość

obudowa:

Ukryta Zawartość

zwrotnica:

Ukryta Zawartość

przykładowa obudowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eton Kit z Madisound ma starsza bardzo dobra podobno kopułkę tkaninową. Nie wiem czy dostepna w Polsce

Wygląda ciekawie. A jakies pomiary jego są?

Hurricane gdzie można zobaczyć?

Dzieki za linkę.

Krs47 bardzo prosto opisał zalety Seasa CA22RNY. Ja patrzyłem tylko na przebieg charakterystyki i pod tym kątem wskazałem ten głośnik.

Projekt Hurricane wygląda bardzo sensownie.

jeszcze pytanie do "bywalców". W przypadku wykresów charakterystyki na stronie int. Seasa zakres częstotliwości kopułek podawany jest z wykresem do 20kHz czy do 40kHz ?

Nie oznaczyli tego na wykresach charakterystyk. Zasada rysowania skali logarytmicznej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wskazywałaby raczej na pomiar do 40kHz a impedancji do 20kHz - ale wolę potwierdzić.

Wynikałoby z tego że pik rezonansowy leży poza granicą słyszalności. Nie będzie raczej wymagał kompensacji - chyba że ktoś ma SACD i psa w domu.

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

jeszcze pytanie do "bywalców". W przypadku wykresów harakterystyki na stronie int. Seasa zakres częstotliwości kopułek podawany jest z wykresem do 20kHz czy do 40kHz ?

SPL do 40kHz, impedancja do 20kHz

próbowałem poszykać w necie czegos na temat wzmianki jaka zrobił Spanily w recenzji AMS-1 dla Estrada+Studio. Konstruktorzy TLC którzy zrobili AMS 1 nastepnie założyli APS Spanily.

Charakterystyczne było zamówienie u Seasa 8" woofera ze specjalnie dla nich niepowlekaną membraną (podobno specjalnie dla nich). Miało to służyć osiągnięciu odpowiedniej barwy brzmienia.

Niestety parametrów obu monitorów - APS/PMS-1 i Aeon jak na lekarstwo. Znalazłem tylko takie ogólne informacje że APS miał podział 1" kopułki na 3,5kHz filtrami 24db/okt. Aeon miał 1,5khz

Charakterystyczne są głośniki niskotonowe z niepowlekanej celulozy drzewnej i wyglądający na dość płytki stożek głośnika.

Zdaje sie, ze ich konstruktor zalozyl juz swoja firme

Ukryta Zawartość

Sprobuj zapytac u zrodla, moze cos zdradzi? :) ponoc to sympatyczny czlowiek tylko zapracowany.

Ukryta Zawartość

jeszcze pytanie do "bywalców". W przypadku wykresów charakterystyki na stronie int. Seasa zakres częstotliwości kopułek podawany jest z wykresem do 20kHz czy do 40kHz ?

Nie oznaczyli tego na wykresach charakterystyk. Zasada rysowania skali logarytmicznej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wskazywałaby raczej na pomiar do 40kHz a impedancji do 20kHz - ale wolę potwierdzić.

Wynikałoby z tego że pik rezonansowy leży poza granicą słyszalności. Nie będzie raczej wymagał kompensacji - chyba że ktoś ma SACD i psa w domu.

Istotnie skala częstotliwości jest logarytmiczna, kolejne pionowe linie przerywane oznaczają "okrągłe" częstotliwości pomiędzy potęgami 10 a więc przykładowo 1kHz (ciągła) a następnie przerywane 2kHz, 3kHz i tak dalej aż do 9kHz i potem znowu linia ciągła przy 10kHz. Break-up jest w okolicach 27kHz - i co ciekawe WG go dość skutecznie wzmacnia.

Dokładniejsze określenie częstotliwości peaku na osi wymagałoby zgrania do Painta, określenia położenia peaku oraz "okrągłych" częstotliwości i trochę zabawy kalkulatorem. Tym niemniej 26kHz czy 27kHz wielkiej różnicy nie robi.

Ukryta Zawartość

ton Kit z Madisound ma starsza bardzo dobra podobno kopułkę tkaninową. Nie wiem czy dostepna w Polsce

Możesz zapytać w Qba - ma to w ofercie, więc być może jest na miejscu lub sprowadzi. Na stronie Intertechnika ETON 25 SD 1 jest za ok 57,8 euro.

Tylko jest problem z wooferem: Dieser Artikel ist leider nicht mehr lieferbar.

Czyli dobrze odczytałem te wykresy. A to ulga bo oznacza że da się utubionego seasa "przyklepać" filtrami i nie martwić pikiem rezonansu.

Po szybkiej analizie stwierdziłem że CA22NRX w 40 litrach stroić się daje na 42hz. Ale uzyskuje podobny przebieg spl jak Tonsil GDN 20/100/3 w 26 litrach i nieznaczenie lepiej wypełniony niż Usher 8133 w 20 litrach.

Reasumując, z grubsza przyjmuję ze na basie sobie radzą podobnie i jest tylko kwestia kto jaka obudowę lubi - większa czy mniejszą ?

pozostają pytania o sposób odtwarzania średnich i rozkład harmonicznych. Niestety nie znalazłem pomiarów do aż tak dokładnego porównania.

Stare Tonsile mam. coś tam w nich mogę zmierzyć choć czy będzie porównywalne z pomiarami producentów innych głośników, to szczerze bym się zdziwił.

Przyglądając się Seasowi DTX i opisom jego WG przypomniał mi sie taki pradawny głośnik tez Tonsila z płytkiej tubce - to był chyba GDWK9/80 plus do niego okrągły czarny WG (ważne bo były dwa rodzaje jeden głęboki do srebrnej ramki i drugi płytki okrągły znacznie rzadziej spotykany - nie wiem od jakiego zestawu, ale widziałem na Allegro ze dwa razy do tej pory). I ten WG miał dwa zagięcia - podobnie jak w Seasie DTX tyle że na innych średnicach oczywiście do WG miał średnice zewnętrzną ok. 14cm. Coś więc musi być na rzeczy z tym kształtem i stosowano takie dziesiątki lat temu do łączenia głośników w 2 drożne konstrukcje z 8"

Zdaje sie, ze ich konstruktor zalozyl juz swoja firme

Ukryta Zawartość

Sprobuj zapytac u zrodla, moze cos zdradzi? :) ponoc to sympatyczny czlowiek tylko zapracowany.

Sąddeco to Stolarnia Witowa która robiła obudowy dla Pro-Tonsilu jak im Tonsil-Meble zaczęły kombinować i ciągnąć do upadłości.

APS Spanily Sp.J. To właśnie był Spanily (takie nazwisko jakby się kto dziwił). A Pan Matusiak był chyba z nimi w spółce i może nadal jest. Sounddeco - to marka spółki Witowa, która zatrudniła albo przyjęła go do swojego projektu. Design zrobiła ich projektantka W każdym razie Audio Witowa ma też w ofercie włoskie głośniki SB Acoustic w atrakcyjnych cenach.

Ukryta Zawartość

CA22RNY był mierzony przez Klang & Ton - mod własny przy 700Hz wiąże się z ok. 3dB zapadłością na SPL, na wykresach 3-ciej harmonicznej go nie widać za bardzo. Zniekształcenia nie są wysokie.

Arku, ja chcialbym w przyszlosci sprobowac 8+1 na GDN 20/100/3. Mozna by bylo rowniez sprobowac dokleic magnes jak w modelu 20/120. Jak wspominalem, mam na stanie gdwk 10/80/26 i uwazam, ze jak na cene, to ten glosnik jest bardzo przyzwoity. Chcialbym sprobowac polaczyc go wlasnie z GDN 20/100/3, przy tym GDN bylby oczywiscie w TL, krotkiej. Juz mniej wiecej wiem jakby to mialo wygladac i pojemnosc monitora nie bylaby wieksza od TLC PMS1.

Gdyby kogos interosowal pomiar znieksztalcen tej kopulki to rzucam linka. Pomiar przy napieciu okolo 2.8v i odleglosc mikrofonu okolo 12cm.

Ukryta Zawartość

U mnie gra ona teraz od 2.4khz, filtrowana LR4 akustycznie. Docelowo bedzie ciut wyzej, ale taki podzial narzucil mi niestety midwoofer. Tak czy owak nie slysze jakis duzych nieprawidlowosci w dzwieku. Mysle, ze spokojnie mozna by bylo ta kopulke polaczyc z GDN 20/100/3. Wyszedlby taki ekonomiczny projekt oversize.

Ukryta Zawartość

1" kopułki na pewno nie radzą sobie z odcięciem poniżej 2,5kHz.

świeta prawda taksamo jak dla Isophona MTS 120 najniższa czestotliwosc podzialu to 300Hz.

Mam pytanie dlaczego nie stosujecie jako wysokotonowego 2" kopulek do 8" basu? Jest ich coraz wiecej i sa lepsze niż 20lat temu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i napewno Visaton i już nie pamietam jakas firma z dalekiego wschodu. Byly kiedys konstrukcje firmy KEF z dosc duza kopulka i chyba 20cm B200 z mebrana z polypropylenu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niby tak ale poco gwalcic wysokotonowego by odtworzyl te czestotliwosci ktorych juz nie potrafi?

Ukryta Zawartość

A po co gwalcic sredniotonowy zeby odtwaorzyl te czestotliwosci ktorych nie potrafi?

W swiecie audio nie ma drogi na skroty, sa tylko kompromisy.

El sueño de la razón produce monstruos.

U Gravesena oprócz Audaxa jest jeszcze wersja ScanSpeak D2904/710003 z WG300 po małych przeróbkach. Może to jest jakieś rozwiązanie, przynajmniej do JA8008.

A przy okazji pytanie, czy, przynajmniej od strony teoretycznej miało by sens połączenie JA8008 z wymienianą powyżej wstęgą Founteka?

Arku, ja chcialbym w przyszlosci sprobowac 8+1 na GDN 20/100/3. Mozna by bylo rowniez sprobowac dokleic magnes jak w modelu 20/120. Jak wspominalem, mam na stanie gdwk 10/80/26 i uwazam, ze jak na cene, to ten glosnik jest bardzo przyzwoity. Chcialbym sprobowac polaczyc go wlasnie z GDN 20/100/3, przy tym GDN bylby oczywiscie w TL, krotkiej. Juz mniej wiecej wiem jakby to mialo wygladac i pojemnosc monitora nie bylaby wieksza od TLC PMS1.

Gdyby kogos interosowal pomiar znieksztalcen tej kopulki to rzucam linka. Pomiar przy napieciu okolo 2.8v i odleglosc mikrofonu okolo 12cm.

Ukryta Zawartość

U mnie gra ona teraz od 2.4khz, filtrowana LR4 akustycznie. Docelowo bedzie ciut wyzej, ale taki podzial narzucil mi niestety midwoofer. Tak czy owak nie słyszę jakiś duzych nieprawidlowosci w dzwieku. Mysle, ze spokojnie mozna by bylo ta kopulke polaczyc z GDN 20/100/3. Wyszedlby taki ekonomiczny projekt oversize.

Mam te GDN20/100/3. Przede wszystkim nie wiem czy jest sens doklejac mu magnes. On ni ema takiego obwodu magnetycznego jak w głośnikach z AMS-1 Jego magnes przypomina bardziej obwody z GDN25 i 30 z wentylacja przez nabiegunnik. Spód nabiegunnika jest bardzo gruby. Można oczywiście próbować magnesu ale myślę, że to niewiele da. jeśli się zmniejszy Qts to będzie się nadawał do mniejszej obudowy ale z wyższym strojeniem.

Głośnik jest głośny. Dosłownie trudno znaleźć odpowiednio głośną kopułkę. Daje się wysoko filtrować. U mnie działał z cewką 0,66 i obwodem rezonansowym i czasem RLC włączałem. Daje się go słuchać do 3khz. Niema tragedii ale jest wrażliwy na zmiany w zwrotnicy, łatwo przedobrzyć i wtedy bardziej słychać podbarwienia. Miałem gdzieś pomiary w polu bliskim zrobione z Arta ale mi wcięło, W każdym razie mimo pewnych nierównomierności głośnik sobie radził ze średnimi.

Tylko że on już nie jest taki ekonomiczny. Chca za niego tyle co za Ushera 8133.

Ukryta Zawartość

Nie mialem gdn 20/100/3 rekach, ale na zdjeciach wyglada on dokladnie tak samo jak 20/120, a jedyna roznica to doklejony magnes i metalowy kubek. Wydaje mi sie, ze te glosniki maja te same nabiegunniki i magnesy. Zaloze sie, ze membrana i zawieszenia to dokladnie to samo. Cewki pewnie tez te same, oba maja 4 ohm.

AMS1 i PMS1 byly monitorami studyjnymi i automatycznie wymuszalo to stworzenie wersji ekranowanej woofera, a ze takiego nie mieli, do doklejono magnes, dodano kubek i gotowe. Troche podobnie jak gdn 15/40/5 i 15/40/3.

Nie wiem czy ktos kiedys probowal laczyc go z gdwk 10/80/26? Tym bardziej, ze ten tweeter ma spora efektywnosc.

Tylko że on już nie jest taki ekonomiczny. Chca za niego tyle co za Ushera 8133.

To sie zgadza ale nikt poki co nie jest w stanie powiedziec, ktory ma lepsza srednice, bo przeciez o to glownie sie rozchodzi.

20/120 miał dwa magnesy ale mniejsze i innego kształtu nabiegunniki. Wszystkie głośniki Tonsila w wersjach ekranowanych jakie do tej pory widziałem miały zawsze mniejsze magnesy od swoich odpowiedników nieekranowanych i innego kształtu nabiegunniki. Dotyczy to na pewno wszystkich wersji ekranowanych głośników wysoko-tonowych.

gdn 15/40/5 i 15/40/3 różnią się parametrami to są praktycznie inne głośniki. Zazwyczaj jeśli głośnik w wersji nieekranizowany miał ferryt 90/15 to wersja ekranowana miała ferryty 83/15 i /12.

Wyjątkiem były głośniki w których magnes był dodany w celu zmiany parametrów a nie tylko ekranowania.

W dodatku były dwa typy GDN20/100/3 różniące się magnesami i oznaczeniem w numerze katalogowym. Wykonanie 01 i 04. Pierwszy nie miał wentylowanego obwodu i miał Fs około 30hz. Był do większych obudów jako subwoofer także.

Ten obecnie dostępny z dziura w nabiegunniku ma wyższe Fs ok.35hz niższe Qts i ogólnie parametry już bardziej szerokopasmowe. Są tak dobrane że w 24-26 litrach b-r strojonego na ok. 40-42 hz dają równomierne opadanie charakterystyki do 48-50 hz i -6db przy 40 hz.

Dodanie magnesu raczej pogorszyłoby te zależności. Objętość optymalna byłaby mniejsza i strojenie w takich objętościach mogłoby już zaznaczać nierównomierności. Możliwe że podniosłaby się też efektywność na tonach średnich.

Ushera 8133 można posłuchać, jest montowany w jakimś fabrycznym zestawie. Tonsila niestety nie. W dodatku liczne zmiany wykonawców tych głośników w ciagu ostatnich kilku lat też nie podnoszą zaufania do produktu.

Obecnie oferowane na alledrogo GDN 20/100/3 w cenach 160-180 złotych pochodzą ze zlikwidowanego magazynu Pro-Tonsil. TF Silesia wycofując się z inwestycji i zamykając Pro-Tonsil wywiozło ich magazyn gdzieś na śląsk, do jakiejś walcowni stali i producenta rur stalowych.

Przez krótki czas magazyn tamtej fabryki sprzedawał je w detalu po 119 złotych. Ale szybko cały zapas magazynowy kupił handlarz, który je teraz wypycha na Allegro.

Głośniki stały u nich a paletach produkcyjnych, nieopakowane - być może kartony trzymali osobno, a sprzedawcy nawet nie wiedzieli co to i po co to im zwieźli.

Cecha głośników z produkcji Pro-Tonsil to czarne lakierowane kosze.

Wersje po 2008 roku produkcji Tonsil Technologie miały kosze w kolorze srebrnym - ale widziałem tylko na zdjęciach i nie wiem co w rzeczywistości sprzedawał sklep internetowy Tonsil kupglosnik. - najpierw .pl potem .ue - bo on tez przechodził z rąk do rąk różnych cwaniaków.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.