Skocz do zawartości
IGNORED

HK AVR260 jakie kolumny podstawkowe?

milky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jest sporo tematów o głośnikach podłogowych do tego amplitunera natomiast bardzo mało o głośnikach podstawkowych.

Jakie głośniki podstawkowe byście polecali jako fronty do tego HK? Pomieszczenie ok 15 m2 (3,5 x 4,5). Miejsca nie mam dużo więc dlatego myślę o jakichś mniejszych głośnikach. Co sądzicie o tych:

- monitor audio br2 ew Monitor Audio MR2 (są tańsze)

- Wharfedale Diamond 10.2

- Dali Lektor 2

- PARADIGM ATOM MONITOR V.7

Kwota? Raczej 1500zł nie chciałbym przekroczyć - zaznaczam, że głośniki mogą być używane. Słucham głównie muzyki elektronicznej jednak jazzu czy rocka także lubię posłuchać więc dobrze jakby głośniki były w miarę uniwersalne.

Czy do takiego pomieszczenia nadają się podłogowe? i jak np z takim budżetowym jamo s608 by sobie radził ten amplituner? Bo z małych podłogowych jako fronty celował bym w Roth Oli 30 (trochę ponad budżet)

https://www.audiostereo.pl/topic/99320-hk-avr260-jakie-kolumny-podstawkowe/

Monitor Audio MR2 są sporo słabsze od BX2 - lepiej zostaw sobie w zestawieniu tylko BXy.

Dołącz do zestawienia Indiana Line Tesi 260

rekomendacja_av.png

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania i pomieszczenie, zdecydowanie proponuję Paradigm Mini Monitor v.7 lub Dali Lektor 2. Każda z tych kolumn w pełni wykorzysta możliwości jakościowe Twojego amplitunera i powinna idealnie wpasować się w Twój system.

Serdecznie jednak zapraszam na odsłuchy, porównania kolumn.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cytat z innego forum w którym odpowiadałem i przy też pomocy innych został pytający " zmuszony do odsłuchu " i Tobie proponuje

odsłuch :

" Ok wczoraj byłem zbyt zajęty. W sprawie głośników nie zastosowałem się do waszych rad. Kupiłem monitory, myśle że nie ma sensu zbytnio zagłebiać się w sytuacje i tłumaczyć dlaczego bo i tak tego nie zmienimy, napisze tylko że jednym z czynników było to że po dokładnym zmierzeniu pokoju w którym przynajmniej przez pół roku (a najprawdopodobniej rok) bedzie funkcjonował sprzęt wyszło 3,5m x 2,8m więc znacznie mniej niż pisałem i uważam że na duże kolumny podłogowe to ani czas ani miejsce. Przesłuchałem ponad 10 różnych głośników podstawkowych na sprzęcie harman kardon, w niektórych przypadkach był to inny model niż mój 255. Napisze po jednym zdaniu na temat tych które zapadły mi w pamięć może komuś przydadzą się takie wskazówki, zaczne od tych głosników ktore najmniej przypadły mi do gustu.

- JLB ES mają bardzo specyficzne brzmienie jeśli ktoś zamierza je kupić to polecam koniecznie przesłuchać i nie kierować się tym że jest to jedna rodzina z H/K, mi to mocne ale sztuczne brzmienie zupełnie nie odpowiadało.

- Heco Victa 500 bardzo przyzwoita propozycja w relacji cena jakość, grały ładnie jak na ucho amatora kosztowały mało (ok 300zł szt).

- Klipsch Synergy B2 grały może troszke mocniej i wyraźniej niż Heco ale spodziewałem sie po nich więcej, przed zakupem tych kolumn polecam dobrze rozejrzeć się w cenach bo w jednym sklepie internetowych z Krakowa moża kupić je po ok 400zł sztuka natomiast w jednym z media markt widziałem je po 1000zł za sztukę.

- Acustic Energy (nie pamietam nazwy modelu) tu już słychać większą szczegółowość, więcej dzwięków, jakby klasa wyżej z tym że grały z małą mocą i z pewnością nie nadawałyby się jako samodzielne stereo, za słabe.

- Monitor Audio BX2, podobnie jak w przypadku AE widać różnice w jakości w porownianiu do głośników oferowanych w marketach, ładne wykończenie, czysty dzwięk, ładna góra ale jednak podobnie jak u poprzednika brakuje basu. Idealne na surround ale na moje potrzeby zbyt słabe i delikatne. Jeśli kogoś stać to wszystkie oczekiwania za pewne spełnią monitory tej firmy z serii RX ale za nie trzeba dać grubo ponad 2 koła.

- Dali Concept, świetne głośniki, grają mocno, słychać bas, po kilku chwilach widać że to solidna marka. Nie wziąłem ich z powodu kilku drobnych szczegółów które przeważyły szale, pierwsze dzwięk był minimalnie mocniejszy ale jakby bardziej przytłumiony mniej wyraźny od tych które kupiłem czy chociażby od MA a biorąc pod uwage że na dniach kupuje subbufer te jakby minimalnie mocniejsze niskie tony nie miały aż takiego znaczenia, drugie wygląd taki szary nijaki, trzecie cena o 50zł wyższa niż Paradigm.

- Paradigm v.6 czyli mój wybór. Grają pięknie, wyraźnie, głośno. Czuć każdy wysoki dzwięk a i niskie dają rade jak na monitory i mój mały pokoik. Co tu duzo mówić, wczoraj słuchałem radia do 2 w nocy i szkoda mi było wyłączać. Kosztowała mnie ta przyjemność 1300zł, czyli minimalnie więcej niż MA BX2 i troszke mniej niz Dali Concept. Jednak nie zastanawiałem się długo bo grały zdecydowanie najczyściej i najlepiej z wszystkich.

To tyle w kwestii kolumn. "

" Cytuj

Z tego co napisałeś monitory Paradigm maj najwięcej basu

To znaczy nie do końca tak jest. Paradigmy niszczą konkurencje wysokimi i srednimi tonami (faktycznie MA i AE próbują się bronić w tej dziedzinie ale nawet one nie dają rady) oraz wyrazistością i siłą dzwięku (tu już konkurencji brak z tych monitorów co słuchałem). Skuteczność 93dB, głosnik wysokotonowy z czystego tytanu, polipropylenowa membrana. Co do niskich tonów to chyba troszke więcej basu dają Dali Concept a także Klipshe są dobre pod tym wzgledem. Stwierdziłem jednak że skoro mam mocny amplituner i dokupie subbufer to nie muszę aż tak bardzo skupiać się na niskich tonach przy wyborze głośników (choć swoja drogą na prawde nie jest źle także pod tym względem z Paradigmami). Ten subbufer może nie jest koniecznością ale jestem zdecydowany go kupić bo na dziś pięknie uzupełni mi dzwięk stereo i w zasadzie pozostanie tylko cieszyć się muzyką a myślenie o zestawie 7.1 i ponowna radośc z niego zostawić sobie na pozniej. "

Dzięki za zainteresowanie tematem. Jednak czy te Paradigmy mini v7 nie mają bass reflexu z tyłu? Jeśli tak to blisko ściany ich nie mogę ustawić?. Za jakiś czas pewnie kupię także Suba (przesiadam się z mocnego zestawu 5.1 creativa na prawdziwe kino domowe) więc początkowo będzie mi brakowało trochę tego.

Ponawiam pytanie z początku tematu - czy do takiego pokoju nadają się kolumny podłogowe jakieś małe czy lepiej inwestować w monitory? Te Paradigmy mini v7 kosztują 1600-1700zł a nie wiele drożej są Roth Oli 30.

faktem jest, że Rothy zmiażdżą te wszystkie monitory basem, a zajmą tyle samo miejsca.

Ale czy np nie lepszym wyborem jest kupić monitory + jakiś sub bo chyba w cenie Paradigm mini monitor udało by się kupić BX2 + sub ew delikatnie przekroczyło budżet? A sub w przyszłości by się przydał w kinie jakbym już dozbierał resztę głośników... Zdaje sobie sprawę, że monitory czy nawet kolumny podłogowe w tym pułapie cenowym basem nie powalą.

A co sądzicie o Focal 705? Nie będą grały trochę delikatniej od Paradigm?

Póki co zastanawiam się pomiędzy Paradigm mini v7 a Roth Oli 30 ew BX2 + sub

Ale czy np nie lepszym wyborem jest kupić monitory + jakiś sub bo chyba w cenie Paradigm mini monitor udało by się kupić BX2 + sub ew delikatnie przekroczyło budżet? A sub w przyszłości by się przydał w kinie jakbym już dozbierał resztę głośników...

Owszem, udałoby Ci się kupić BX2 + "jakiś" sub, tyle tylko że to nie zagra w muzyce - żeby zagrało musiałbyś mieć subwoofer nie typowy do łupanki przy filmach, tylko z dobrą kontrolą a to co najmniej koszt taki jak samych kolumn.

Zdaje sobie sprawę, że monitory czy nawet kolumny podłogowe w tym pułapie cenowym basem nie powalą.

Mini v7 podłączyłem i to coś ma lepszy bas jak większość kolumn podłogowych do 1,5-2 tys. Możesz sobie dokupić do nich tani subwoofer typowo do kina (filmów), do muzyki nie ma takiej potrzeby.

A co sądzicie o Focal 705? Nie będą grały trochę delikatniej od Paradigm?

Delikatniej na pewno nie.

Póki co zastanawiam się pomiędzy Paradigm mini v7 a Roth Oli 30 ew BX2 + sub

Oli 30 się teraz średnio opłacają. Lepiej zacisnąć zęby i dołożyć do Tesi 560.

• 4 tygodnie później...

byłem na odsłuchu i porównywałem BX2, oli30 oraz mini monitor v7 - najbardziej przypadły mi do gustu mini monitor chyba ze względu głównie na bas...

Mam natomiast kolejne pytanie: Jak wygląda sprawa napędzenia Tesi 260 przez HK? Na głośnikach jest, że mają 4-8 Ohms (czyli pewnie 4). Natomiast na HK mam podane wartości przy 8 Ohm. Nie spale wzmacniacza podłączając takie głośniki? Bo ich cena jest dosyć kusząca a różnicę mogę wydać np na lepsze podstawki

powiem tylko tyle - wygrzewaliśmy testowy egzemplarz na AVR360 też 8-ohmowym i wszystko było w jak najlepszym porządku.

Na dużej głośności? 360 jest mocniejsza od 260... a jak by to wyglądało jakby fronty były te Tesi 260 a reszta jakieś 8ohm? Czy wtedy autokalibracja by mi wyrównała poziomy głośności? Chciałbym uniknąć spalenia końcówki przez głośniki 4ohm albo wyłączania się amplitunera bo na tych Tesi to się będzie pewnie mocniej grzał

Spokojnie możesz podłączyć do tego Harmana te głośniki i nawet na dużej głośności będzie wszystko ok. Oczywiście musisz pamiętać aby ściszyć jak pojawią się jakieś zniekształcenia, ale to chyba oczywiste.

Autokalibracja zmienia Ci trochę charakterystykę, dostosowuje opóźnienia oraz głośność - wiec wszystko będzie zgranie.

U siebie pod AVR255 mam podłączone Paradigm Monitor 9.v6 gdzie impedancja spada do 3 Ohm i nic się złego nie dzieje.

O autokalibracji zapomnij bo to porażka. Poziomy głośności i odległości ustaw manualnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.