Skocz do zawartości
IGNORED

Wyroby Pana Kuleszy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Z Twojej fotografii obudów, wygląda że rozstaw między wysokotonowym a średnim jest dosyć duży i problemy mogą występować przy zmianie odległości osłuchu, dostroisz fazę dla np: 3,5 m, ale dla innych długości może być różnie.

A może nie będzie tak źle :-) to są tylko rozważania teoretyczne, ale jak dla mnie ZoltanChivay ma dużo racji.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja nie twierdzę że on nie ma racji. Ma przede wszystkim dużą wiedzę. Dlatego chętnie czytam jego uwagi.

U mnie miejsce odsłuchowe jest jedno. Tu nie ma problemu. Chodzi mi o to, żeby dostroić jak najlepiej brzmienie w tym jednym miejscu. Ja słucham w sypialni. Rozstaw między wysokotonowym a srediotonowym to chyba 4cm. Czy ja wiem czy aż tak dużo?

Dobrze, podsumujmy zatem ;)

Wcześniej pisałeś, że w ramach rekompensaty za te wszystkie cyrki dostajesz za darmo nowy pre + nowy power

oddając w rozliczeniu co tam wcześniej Pan Darek Ci wyrzeźbił bez żadnych dopłat, zgadza się?

Jeszcze wcześniej pisałeś, że za gotowe kolumny miałeś zapłacić ok. 5000zł, ale jak wiemy i co było do przewidzenia

obudowy musiałeś zrobić sam (-2.500zł) a do nich również sam zakupić sobie głośniki (-1.000zł?)

Czyli podliczając wszystko do kupy wychodzi na to, że dla Pana Darka zostaje jakieś 1.500zł do zapłaty, zgadza się?

i to chyba jeszcze z własnym przyjazdem pociągiem, montażem sprzętu u HQ150 i strojeniem

kiepsko to widzę...

fakty są takie - HQ150 wpłacił zaliczkę i nie ma sprzętu, ale ten biznes jest tak zawiły, że nie potrafię już tego ogarnąć. Darkul ma pieniądze, a ze sprzętem nie przyjechał, tak więc póki co kary wymierzane w niego spływają po nim jak woda po kaczce... tu się jeszcze wiele wydarzy, na pewno ten thriller nie skończy się w środę.

Tam jest łącznie 10 głośników - jeden sub ( w podstawie ) , 4 basy( 2 z przodu i dwa z tylu) 4 srednie i 1 wysokotonowy Z czego jednen mid-bas pracuje chyba w OB

Tak myślałem, że tam coś więcej siedzi. Naprawdę śliczne kolumny, moim zdaniem udane połączenie gabarytowych przetworników z estetyką.

Chętnie bym kiedyś coś takiego posłuchał, no ale do tego to trzeba mieć już konkretny salon i najlepiej zaadoptowany akustycznie.

Pan Darek ma mi zrobić przelew ze zwrotem kwoty zakupu.

Jest piękno,straszno i śmieszno-to zdanie wszystko mówi!

Na pewno przelew Ci zrobi?-będziesz widział?-prędzej sam jeszcze coś tam od niego dokupisz-przekonasz się sam!!

Głośniki już powoli kurierzy dowożą do chałupy bo niestety każda para od innego dostawcy.

Nie boisz się o powtarzalność głośników?

W końcu nie są drogie, więc przechowywanie i transport w różnych warunkach może wpłynąć na ich jakość.

Jak możesz, to daj głośniki o kolejnym nr seryjnym w tych samych miejscach w kolumnie lewej i prawej.

Nie o to chodzi.

Jak masz np: 4 basy z jednego (nr fab. np: 1,2,3,4) a 4 z drugiego źródła(nr fab. np:5,6,7,8) to daj na lewą 1,3,5,7, a na prawą 2,4,6,8.

Edytowane przez grynio

Tak sobie myślę czy ten wątek nie powinien się znaleźć w zakładce DIY... ;)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

HQ, a czy rozważałeś na początku chociaż opcję aktywizacji Kappy 8.2i na wzmacniaczach Zagra? Bo być może już to dałoby znaczny postęp (sam Darkul pisał wielokrotnie, że to skomplikowana pasywna zwrotnica jest głównym problemem w kappach), bez ryzyka jakie poniosłeś. Chodzi mi o to, że warto zmienić jeden komponent, by ocenić zmiany stopniowo, a nie zmienić cały system, bo tak naprawdę nie będziesz do końca wiedział, czy to kolumny czy wzmaki są wybitne, albo kaszanią. No bo jednak porównywać dźwięk do pamięci o kappach sprzed kilku tygodni będzie trudno...

Powrót po dłuższej przerwie...

HQ, a czy rozważałeś na początku chociaż opcję aktywizacji Kappy 8.2i na wzmacniaczach Zagra? Chodzi mi o to, że warto zmienić jeden komponent, by ocenić zmiany stopniowo, a nie zmienić cały system, bo tak naprawdę nie będziesz do końca wiedział, czy to kolumny czy wzmaki są wybitne, albo kaszanią.

wreszcie jakieś zdanie ala garmażerka-tzn.coś o kaszanieniu))..........bo sam autor watku załozył wątek pt-Wyroby Pana Kuleszy-mam skojarzenia

odnośnie wyrobów-może to byc kaszanka,kiełbaska,wątrobianka,pasztetowa,włoski,brunszwicki,ozorkowy.......taki pasztet Darkulowy.

Zauwazam,ze pasie Pan Kulesza tutaj smakoszy swoimi wyrobami niemiłosiernie,a oni łykają wszystko i ma tez przepis najpierw narobi im wielkiego

apetytu i smaku,a potem zapewne namawia chcecie spróbować-to proszę wplacic na moje konto taka lub taka kwotę.

Koncze bo na smak wyrobów swojskich już mi ślinka cieknie-a Wam także?...bo wyczuwam ,ze niektórym pociekła,ale na wyroby Pana Kuleszy))

Cóż moi drodzy chyba na wyroby Pana Kuleszy nie mam naprawde chęci-obejde sie samym smakiem...czego im Wam wszystkim szczerze zyczę.

Tak sobie myślę czy ten wątek nie powinien się znaleźć w zakładce DIY... ;)

Ale to jest produkt DIT:)

Zauwazam,ze pasie Pan Kulesza tutaj smakoszy swoimi wyrobami niemiłosiernie

Jak na razie to naobiecywał HQ polędwicę, a zostawił go z niezłym pasztetem:)

HQ, a czy rozważałeś na początku chociaż opcję aktywizacji Kappy 8.2i na wzmacniaczach Zagra? Bo być może już to dałoby znaczny postęp (sam Darkul pisał wielokrotnie, że to skomplikowana pasywna zwrotnica jest głównym problemem w kappach), bez ryzyka jakie poniosłeś.

Tylko, że na początku to miały być zwykłe kolumny pasywne i tradycyjny wzmacniacz. Wraz z kolejnymi opóźnieniami terminów Darkul w ramach zadość uczynienia zaproponował system aktywny, także to wszystko było pokręcone w czasie.

Tylko, że na początku to miały być zwykłe kolumny pasywne i tradycyjny wzmacniacz. Wraz z kolejnymi opóźnieniami terminów Darkul w ramach zadość uczynienia zaproponował system aktywny, także to wszystko było pokręcone w czasie.

Ok, w takim razie wycofuję swoją uwagę. Myślałem, że koncepcja była od początku aktywizacji systemu.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zauwazam,ze pasie Pan Kulesza tutaj smakoszy swoimi wyrobami niemiłosiernie,a oni łykają wszystko i ma tez przepis najpierw narobi im wielkiego

apetytu i smaku,a potem zapewne namawia chcecie spróbować-to proszę wplacic na moje konto taka lub taka kwotę.

Koncze bo na smak wyrobów swojskich już mi ślinka cieknie-a Wam także?...bo wyczuwam ,ze niektórym pociekła,ale na wyroby Pana Kuleszy))

Cóż moi drodzy chyba na wyroby Pana Kuleszy nie mam naprawde chęci-obejde sie samym smakiem...czego im Wam wszystkim szczerze zyczę.

Słuszna uwaga, aż dziw bierze że osoby dysponujące co by nie mówić sporym budżetem, dają się wkręcić w tak bezsensowną zabawę - jakby od pewnej kwoty, własne odsłuchy stały się zbędne. Jedynie co to zaliczka przesłana podejrzaną drogą i mega-konstruktor stworzy coś dla nas i ZA NAS, a wszystko to po rozmowie tel. Na forum branża sztucznie rozpropagowała taki system, w którym: to co ktoś, gdzieś tam sobie dłubie w domu/garażu jest owiane mitem ekskluzywności, a wielkie korporacje mające sztab ludzi od designera po osoby od pomiarów, są cały czas nieporadne. Mamy wyspy polskich konstrukcji tworzonych przez jedne dłonie, która zawsze ale to zawsze są nieomylne, nie popełniają błędów.

Myślę, że najwyższy czas przerwać to błędne koło, gdzie nabywając jakieś wzmaki, pre, końcówki od Kuleszy, "wypada" brać również kolumny, bo to cud techniki nad Wisłą. Oczekiwanie od 6 do 12 miesięcy dodatkowo daję poczucie wyjątkowości, której niema i tak naprawdę nigdy nie było. To że wykonawcę nie stać na park produkcyjny, a nawet założenie tak banalnej firmy i płacenie ZUS-u, nie oznacza aby robić z tego plusy. Co do wyceny wzmaków, jedna osoba zabrała tutaj głos, sugerując machloje wyglądające mniej więcej tak, przykład: denon'a ze sklepu jeden kupi za 2k, inna osoba musi wydać 5k, bo tak i już - w tym przypadku brak cennika to zamierzony, dokładnie przemyślany zabieg. Nagle pin pongi za 80 zł graja rewelacyjnie, a ludzie zacofani nadal biorą drogie przetworniki, jak tutaj:

http://allegro.pl/kolumny-podlogowe-dtqwt-mkii-troels-gravesen-diy-i3063141769.html

post-28323-0-00294600-1362421659_thumb.jpgpost-28323-0-96640100-1362421649_thumb.jpgpost-28323-0-60587300-1362421640_thumb.png

Cena podzespołów (bez pudełek) to koszt +/-całej konstrukcji Kulszowych peyingów wartych 5k, tak więc sprawdźcie poniesione koszty użytych części do ceny finalnej, jaka żąda dany konstruktor. Kolumny z linku, wraz z logiem jakieś manufaktury sięgałyby ceny od 20-25k zł wzwyż.

Hmmm. Jak tak to wszystko policzyć, to za 1500zł plus zwrot starej zagry którą aktualnie posiada, HQ dostaje zagre wielokanałową, aktywny filtr i dostrojenie. Kwestie głośników pomijająć to właściwie to tanio jak barszcz.

Hmmm. Jak tak to wszystko policzyć, to za 1500zł plus zwrot starej zagry którą aktualnie posiada, HQ dostaje zagre wielokanałową, aktywny filtr i dostrojenie. Kwestie głośników pomijająć to właściwie to tanio jak barszcz.

Należy tylko pamiętać, że nie jest to sprzęt, który trzyma cenę, że nie wspomnę o "specyficznym" designie:

http://allegro.pl/zagra-kulesza-dac-pre-amp-i3072066063.html

http://allegro.pl/dac-zagra-audio-2xcoax-2xopt-wyjscia-xlr-polroczny-i3062352238.html

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Należy tylko pamiętać, że nie jest to sprzęt, który trzyma cenę, że nie wspomnę o "specyficznym" designie:

I tak i nie. Jak miałem pierwszy wzmak to chciałem go Darkulowi oddać. Ale jak go znajomy u siebie posłuchał to go nie oddał i kupił. Więc różnie bywa.

Też jestem zdania że z ogłoszenia się tych sprzętów nie sprzeda. Trzeba dać posłuchać. Wtedy jest duuuużo łatwiej. Obecny dzielony też gdyby pan Darek go nie chciał, to już by byli na niego chętni. A wygląda wcale, wcale.

wszedzie sie pisze i mowi ze sprzetu przed zakupem trzeba POSLUCHAC

jak darkul stwierdzil ze jedyny odsluch jest u jego klientow to odpadlem

przy zalozeniu ze nawet te wzmaki sa tak rewelacyjne jak pisze to trzeba miec DEMO - do odsluchu

pitolenie ze "dobry dzwiek sie sam obroni" moze miec firma ktora sprzedala z powodzeniem setki sztuk egzemplarzy sprzetu.

POWTARZALEGO sprzetu.

nie przypadkowy konstruktor bo nawet jesli pare osob mialo ochote posluchac tej zagry to podejrzewam ze skutecznie ten watek to im z glowy wybije

No właśnie najpierw chciałem się upewnić czy wszystko dobrze zrozumiałem, bo jeśli tak to w porządku.

Tylko jakoś nie chce mi się w to wierzyć, że Pan Darek gładko przełknie jakieś marne 1.500zł

kiedy miał na tym całym dilu zarobić pewnie z pięć albo i dziesięć razy tyle...

Zapewne skończy się to tak, że HQ150 żadnego przelewu nie zobaczy,

podobnie jak nie zobaczy sprzętu dopóki się nie ogarnie i "z własnej woli" nie dopłaci z piątki,

bo nagle tak "sam z siebie" dojdzie do wniosku, że 1.500zł to chyba trochę głupio teraz dać za tyle roboty,

zwłaszcza za te kolumny przy których Pan Darek tyle się narobił...

Edytowane przez parantulla
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

HQ150

>>>Rozstaw między wysokotonowym a srediotonowym to chyba 4cm. Czy ja wiem czy aż tak dużo?

Jeśli możesz zmierzyć i podać wymiary miedzy ŚRODKAMI ( bo to jest ta "ważna " odległość ) otworów pod głośniki będzie mi o wiele łatwiej coś Ci pomoc .

Więcej napisze jutro

Dobrej nocy wszystkim

Aha- i jeśli możesz- wymiary skrzyni basowej + grubość ścianek ok?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

wszedzie sie pisze i mowi ze sprzetu przed zakupem trzeba POSLUCHAC

jak darkul stwierdzil ze jedyny odsluch jest u jego klientow to odpadlem

przy zalozeniu ze nawet te wzmaki sa tak rewelacyjne jak pisze to trzeba miec DEMO - do odsluchu

pitolenie ze "dobry dzwiek sie sam obroni" moze miec firma ktora sprzedala z powodzeniem setki sztuk egzemplarzy sprzetu.

POWTARZALEGO sprzetu.

nie przypadkowy konstruktor bo nawet jesli pare osob mialo ochote posluchac tej zagry to podejrzewam ze skutecznie ten watek to im z glowy wybije

mateuszek

Nie był bym na Twoim miejscu tak kategoryczny w opiniach.

Przypomnij sobie ile w ostatnim czasie przerzuciłeś u siebie tego powtarzalnego sprzętu, zacnych firm.

Z labolatoriami, z doświadczeniami itd. I co? Było ekstra? Bo z tego co pisałeś w klubie raczej nie.

Wierzę.

Jednak nie każdy.

grynio jak mamy rozmawiać to uczestnicz w rozmowie a nie sprowadzaj wszystkiego do pyskówki.

HQ, a czy rozważałeś na początku chociaż opcję aktywizacji Kappy 8.2i na wzmacniaczach Zagra?

Nie, bo na początku po prostu miałem paki zwykłe, pasywne zamówione. A że sytuacja się posuwała do przodu tak a nie inaczej, to teraz mam mieć system aktywny.

Gdybym dysponował systemem aktywnym mając Kappy u siebie to na pewno bym takie rozwiązanie wypróbował.

No właśnie najpierw chciałem się upewnić czy wszystko dobrze zrozumiałem, bo jeśli tak to w porządku.

Jeśli ja dobrze rozumiem to HQ dostaniesz sprzęt tylko po cenie części ?

Całość ma kosztować 5tyś

Na obudowy poszło 2,5 tyś

Na przetworniki około 1tyś

Czyli zostaje 1,5 zł, za które Darkul zrobi Ci elektronikę do napędzenia kolumn. Dobrze zrozumiałem ?

A ja wyciągnąłem te Helixy całkiem celowo ;-) bo teraz przypomnę HQ że Legacy Signature 3 mają głosnik wysokotonowy wstęga Raeven na wysokości 103 cm (kopułka Audax'a jest niżej o ile dobrze pamiętam). Z kolcami i płyta granitową byłoby pewnie z 110 - 115. I przyznam że wrażenia odsłuchowe gdy siedziałem w fotelu były mocno takie sobie. Jakby czegoś brakowało ;-) Ale u Kuleszy wszystko "Zagra" - głównie kasa w kieszeni zadzwoni. Na pohybel Audio -Szalbierzom.

Witam

Zbierzmy do kupy kilka faktów. Mamy do nagłośnienia duże pomieszczenie-zatem dwa duże woofery jak najbardziej OK

Do dużych wooferow- aby zapewnić dostateczna moc akustyczna- duza sredniotonowka.

Mamy układ aktywny - wzmacniacze + zwrotnica.

Gdybym tego typu zestawy miał robić dla siebie wyglądało by to mniej-więcej tak jak na załączonym szkicu.

Od razu przepraszam za jakość- to odręczny szkic zrobiony " na kolanie" bez zachowania dokładnych wymiarów itp itd. Aby zrobić to dokładnie - wszystkie obliczenia itp itp potrzeba sporo czasu.Niemniej - jest to do policzenia i ubrania w jakaś strawna wizualnie formę . Na szkicu - bardzo orientacyjnie - wysokość ok 100 cm , szerokość u podstawy ok. 40 cm..

Teraz wyjaśnienia.Woofery dałbym nie dwa na jednej stronie ale po jednym z każdej.Takie rozmieszczenie (dla bardzo niskich częstotliwości) ustali pozorne źródło dźwięku na froncie obudowy.

Kolejna korzyść to o wiele mniejszy problem z drganiami.Kształt obudowy sekcji basowej- równoległe są jedynie ściany boczne . Odległość miedzy nimi to mniej niż 40 cm wiec rezonans powstający pomiędzy nimi jest daleko poza zakresem pracy tych głośników .Pomiędzy pozostałymi -nierównoległymi ścianami powstawanie rezonansów jest bardzo utrudnione .

Wielkość obudowy sekcji basowej- tu zastosowałbym patent , który swego czasu zastosowało B&W w słynnych Nautilusach. Teoretycznie zbyt mala obudowa, w której spadek zaczyna się dość wysoko . Da to bardzo dobra odpowiedz impulowa a spadek skorygowałbym na drodze elektronicznej dodatkowym filtrem w aktywnej zwrotnicy . Głośniki basowe odciąłbym już na ok120 Hz .

Bas mamy załatwiony i idziemy wyżej.

Duza sredniotonowka . Nie wiem czy dla siebie brałbym coś większego niż 8 cali ( 20cm) .Z głośników ,które HQ150 ma do dyspozycji wybrałbym chyba Beyme .

Skoro głośnik ten ma pracować w OB to trzeba zapewnić mu sensowne warunki pracy .OB to niestety nie "deska z dziura na głośnik" . Zjawiska ,które występują w OB są dość skomplikowane .

W obudowach ,które HQ150 już ma szerokość frontu to 36cm.Częstotliwość graniczna takiej odgrody to jakieś 316Hz- poniżej tej wartości następuje spadek 6dB/okt zaś powyżej będą sie tworzyć rożne "góry i doliny"

Do tego dodajmy prostopadłą do frontu górną ścianę skrzyni basowej.. Ona tez będzie wnosić sporo podbarwień- lokalnych rezonansów ( górki i doliny) co jest o tyle niekorzystne ze głośnik sredniotonowy ma tu pracować az do 5100Hz

Na moim szkicu widać ze góra sekcji basowej jest pochylona , zaś front został poszerzony po bokach "skrzydełkami " o zmiennej szerokości .Pozwoli to trochę "rozstroić" podstawowa F graniczna odgrody

Sam front tez ma ( patrząc od przodu) zmienna szerokość.

Teraz tak- dla siebie odszedlbym od idei zestawu 4-droznego - zwłaszcza ze w tym wydaniu jakie jest u HQ150 i z tymi głośnikami- jest to koncepcja trochę na sile- IMO obliczona na sprzedaż dwóch dodatkowych wzmacniaczy zaś bez większego uzasadnienia akustycznego.

Także - u mnie skończyłbym na układzie 3-droznym.

Stosując duży głośnik niskosredniotonowy nigdy nie ciąłbym go tak wysoko jak planuje to zrobić Darkul Przy tych wymiarach membrany jej charakterystyki kierunkowe są fatalne , pomijam takie rzeczy jak dzielenie się membrany przy wyższych częstotliwościach itp.

Jeżeli nie chcemy zbudować zestawu , którego da się słuchać tylko z jednego miejsca- i to z dokładnością do kilkunastu cm- to podział należy zrobić o wiele niżej albo rzeczywiście - zrobić 4-way ale z malutkim specjalizowanym sredniotonowcem (jakieś 10 max 15 cm w zakresie powiedzmy od 600 do jakiś 5000Hz) .

Ja podział w 3-way zrobiłbym w okolicy 2kHz zaś głośnik wysokotonowy uzbroił w falowód ( waveguide) np Monacor WG300 . Ten wynalazek generalnie- zmniejsza zniekształcenia wysokotonowki w niższym zakresie częstotliwości , zwiększa obciążalność mocowa a nade wszystko- pozwala bardzo ładnie wymodelować charakterystyki kierunkowe w okolicy częstotliwości podziału .

Głośniki średnio i wysokotonowe umieściłbym na pochylonym froncie tak aby wyrównać ich centra akustyczne .Dlaczego - o tym już pisałem wcześniej.

HQ150

Co do "ucinania deski " itp zmian w istniejącej obudowie.

Troche boje sie dawac Ci rady - bo tak jak juz wspominalem- wg mnie koncepcja jest skopana juz od poczatku ( dobor glosnikow itp itd) a jezeli calosc nie zagra nawet po zasugerowanych przeze mnie poprawkach czy zmianach "Pan Dark" nie będzie mieć skrupułów aby odpowiedzialnością za to obciążyć mnie...

"...trzeba było nie sluchac nie wiadomo kogo , ja chcialem inaczej itp itd"

post-30309-0-07619500-1362473239_thumb.jpg

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W ogóle mnie zastanawia wyrażenie "Pan Darek" - co najmniej śmieszne ono jest - gość robi sobie za przeproszeniem jaja ze swoich klientów a oni mu przez Pan jeszcze piszą.

Nie jestem z nim na Ty. Albo się posługuję nickiem z forum albo, jak używam imienia, to jednak Pan na przodzie.

Rozumiem że kulturalny zwrot może kogoś dziwić.

Aha- i jeśli możesz- wymiary skrzyni basowej + grubość ścianek ok?

+

0

Odległość między wysokotonowym a średniotonowym to jak pisałem 4cm, średnica wyskotonowego to 10cm a średniotonowego 20cm.

Skrzynka basowa 36cm szerokość, 39 głębokość, wysokość 90cm. Ścianki 4cm.

Jedna ścianka pochylona więc podałem głebokość średnią.

Edytowane przez HQ150
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.