Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-A1020 tragiczny dźwięk

szaki1975

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Parę dni temu kupiłem ampli RX-A1020, przy odsłuchu stereo dźwięk to tragedia, charczący kartonowy bas, góra bardzo męcząca, tego nie da się słuchać, z wściekłości nie próbowałem nawet jak jest w kinie. Poprzednio miałem Yamahę RX-V663 i zaczynam żałować że się jej pozbyłem.Czy ktoś ma podobne odczucia czy może ampli jest uszkodzony.

Sprzęt "gra" z kolumnami Tonsil Siesta.

Pozdrawiam

Robert

Podłączenia identycznie jak w poprzednio w RX-V663 (próba w bi-ampingu też tragedia), kolumny z 663 grały super, dźwięk kalibrowany z YPAO przypomina dworzec kolejowy, ustawienia ręczne jakiś bas się pojawia ale charczący. Naprawdę zaczynam tęsknić za RX-V663.

Pozdrawiam

Robert

Hmm... ja od niedawna mam model niżej czyli RX-A820 i gra przyzwoicie w stereo. Szału nie ma bo to ampli KD ale bas gra OK.

Spróbuj podłączyć inne kolumny to może uda ci się zlokalizować przyczynę.

Może faktycznie jest coś nie halo z Amplitunerem, weź może ją pod pachę :D i spróbuj do jakichś innych kolumn ją podłączyć, może kable głośnikowe, jak nie to atakuj serwis.

Reset ustawień robiłem, nic nie pomógł, zmieniłem kable, próbowałem bi-ampingu też nic, zobaczę wieczór jak zagra stara Unitra stereo z moimi Siestami, jak będzie ok to ampli do serwisu.

Ręce mi wczoraj opadły, moja 20-letnia Unitra 2x35W rozłożyła "super" amplituner za grube pieniądze na łopatki i skopała mu twarz. Mam ochotę wypierniczyć ten kawał złomu przez okno tylko szkoda mi niewinnej szyby.

Ręce mi wczoraj opadły, moja 20-letnia Unitra 2x35W rozłożyła "super" amplituner za grube pieniądze na łopatki i skopała mu twarz.

, a jak ma się stereo Unitry do Yamaha RXV 661?

Jak na amplituner 661 grał w stereo bardzo ok, fajny szybki bass, średnie i wysokie jak na moje ucho nie męczące, unitra to samo stereo i wiem że nie powinno się tak porównywać ale nerwy mi puściły przy tym 1020.Plan jest taki że do stereo chyba będzie osobny wzmacniacz np. Diora ws704 a do kina Yamaha np. RX-V773, przepinanie kabli będzie mało wygodne no ale jakoś to przeżyję.

Miałem podobny problem tylko z modelem RX-V1800. Prawdopodobnie przyczyna była na odcinku amplituner - kolumny. W advanced menu ustawiłem bi amping, kable głośnikowe podłączyłem do drugiej pary gniazd i zaczęło GRAĆ.

Plan jest taki że do stereo chyba będzie osobny wzmacniacz np. Diora ws704 a do kina Yamaha np. RX-V773, przepinanie kabli będzie mało wygodne no ale jakoś to przeżyję.

Nie trzeba nic przepinać .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poza tym nie wolno zapominać że to tylko amplituner ........

oj już bez przesady z tymi "audiofilskimi" teoriami- amplitunery od pewnego pułapu grają w stereo całkiem poprawnie, przynajmniej yamahy.

Nie powinno być takich problemów

dla mnie wątek jest jakiś dziwny, te teksty z unitrą, to "charczenie" amplitunera. Jak niby sprawny amplituner mógłby "charczeć"? To by oznaczało, że wprowadza kilkunasto-procentowe zniekształcenia, czyli jest uszkodzony.

dla mnie wątek jest jakiś dziwny, te teksty z unitrą, to "charczenie" amplitunera. Jak niby sprawny amplituner mógłby "charczeć"? To by oznaczało, że wprowadza kilkunasto-procentowe zniekształcenia, czyli jest uszkodzony.

Dla mnie jest bardzo dziwny

Dlaczego dziwny, po tym jak wywaliłem 4tys. złotych i sprzętu nie da się słuchać to chyba można się w...ć. Stereo mam włączone, aż takim laikiem to nie jestem. A teksty o unitrze dlatego że sprawdzałem na niej kolumny i zagrała o niebo lepiej niż Yamaha choć to sprzęt o znikomej mocy i wiekowej konstrukcji. Jak by ktoś chciał to mogę mu sprzedać ampli i może się użerać z serwisem mi się po prostu nie chce, zraziłem się do tego złomu i nie chcę go więcej widzieć. Wczoraj był u mnie brat i pierwsze co powiedział to coś ci tu charczy i dolał oliwy do ognia tak że myślałem że wyjdę z siebie i stanę obok, może kieruję się emocjami no ale tak już mam.

Ręce mi wczoraj opadły, moja 20-letnia Unitra 2x35W rozłożyła "super" amplituner za grube pieniądze na łopatki i skopała mu twarz. Mam ochotę wypierniczyć ten kawał złomu przez okno tylko szkoda mi niewinnej szyby.

W to akurat nie chce mi się wierzyć. Albo coś źle robisz, albo amplituner jest uszkodzony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.