Skocz do zawartości
IGNORED

Autko dla Żonki

piano

Rekomendowane odpowiedzi

dees,

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej, muszę obiektywnie przyznać, ze jak na auto segment B, Polo ma pewne plusy, które trudno zlekceważyć.

Moja ocena jest na tyle obiektywna, ze - jak już wcześniej wspomniałem - nie przepadam za tą marką.

A jednak...

Autko w wersji 1.4 bardzo przyjemnie się prowadzi.Ergonomia w subiektywnym odczuciu, również nie pozostawia wiele do życzenia.

Dobrze czytelne zegary, rozmieszczenie na desce i konsoli wydaje się "pod ręką", a jakość elementów na przyzwoitym poziomie.

Przynajmniej oceniam, to na podstawie dobrze doposażonej wersji.Kabina dosyć dobrze wyciszona, a siedzenia względnie dobrze trzymają na boki.

Jak na małe autko, miejsca sporo, a dostęp i wygoda tylnej kanapy na dobrym poziomie.

Co do jednostki napędowej.

Cudów z 1.4 (nie licząc wyjątków z turbiną np.Mito) nie należy się spodziewać.Motor całkiem dobrze wchodzi na obroty, aprzy tym nie jest szczególnie hałaśliwy.Przecie to odepchniak dla kobiety, a moja nie oczekuje zrywu < 10s do setki.

Przez ostatnie paręnaście lat przyzwyczaiłem się do trochę wyższych marek, ale opisywany Polo choć niższy w segmencie, to jednak jakoś specjalnie raził co można uznać za dodatkowy plus.

Jednak..,mała uwaga!Otóż, nie zwykłem oceniać autka po przejechanych zaledwie 5 km.Być może po paru tysiącach zmieniłbym zdanie i balans pochlebstw poszybowałby w którąś ze skrajnych stron.Póki co jechało mi się naprawdę dobrze.

piano

A może popatrz na kię rio jednak? Mały, ale fajny samochód, wydaje się ciekawszy, niż ten polo. Z silnikiem 1.4 to naprawdę jest czym jeździć. No i fajne to w środku, wydaje się dość bogate.

Panowie,

Pragnę podziękować wszystkim za rady i sugestie dotyczące meritum wątku.

Wiele z nich, uważam za trafne i rozsądne z punktu widzenia ekonomii czy strony praktycznej użytkowania samochodu.

Były też propozycje, które zwracały uwagę na piękno i estetykę modelu.

Decyzja zapadła, a wybór padł na VW Polo 1.4

Choć jak wiecie, kobieta zmienną jest, jednak na ile znam moją piękniejszą połowę, to raczej zdania nie zmieni.

Później wkleję fotkę Polo:)

Watek zostawiam otwarty, ponieważ jest w nim wiele ciekawych postów i może się on okazać pomocny innym.

Jeszcze raz dziękuję za wsparcie,

Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego wieczoru,

Maciek

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 2 Stycznia 2013 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 2 Stycznia 2013 - nie na temat

biegnij szybko do salonu bo Ci go niedługo zamkna na patyk-bo właściciel to Plichta-kuzyn tego z AMBER GOLD))

A czy to jest 1.4 zwykłe czy TSi ? W tej cenie to faktycznie godne zastanowienia. Z jakością wnętrza może być trochę lepiej niż w Yaris, a jeśli to jest zwykłe 1.4 powinno być też małoawaryjne.Mimo wszystko żona chyba trafiła :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miejmy nadzieję, że trafi na lepszy egzemplarz, ale teraz to tak jest z każdą marką....

Ukryta Zawartość

Nie łamcie się , o to co mnie spotkało ( 30 000 km przebiegu ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze taka nakładka wyskakuje z mieszkiem biegów , gdyż zaczepy tam pękają , wydębiem od serwisu , żeby wymienili , wimienili i to samo , posklejałem i założyłem , lecz ta część z mieszkiem ma słaby materiał i już widzę przetarcie , a w zasadzie załamanie materiału . Gdybym wiedział wcześniej to bym sam bez wymieniania zakleił tą cześć z fabrycznym mieszkiem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dees,:)

Trochę z innej strony.

Mam znajomego, który ma warsztat i specjalizuje się głównie w japońcach.

Jak jest jaka impreza czy męska vóda, to chłopak nigdy nie ma czasu.

Kiedyś zadałem mu proste pytanie

- dlaczego?

odparł,

- mam tyle aut na warsztacie

- :))

Nissan od 12 lat to nie jest japoński , on jest prawie cały francuski .

, a jeździłem japońskim Nissanem pierwszą Almerą sedan z fabryki japońskiej i tam o usterkach nie ma co pisać , bo żadnej nie było , a przebieg solidny .

Dla przykładu. Toyota Auris etylina 1.6. 2 lata eksploatacji przejechane niecałe 40 tys. km. Jedyna awaria to przepalona zarówka STOP. Zobaczymy jak będzie dalej. Nic nie stuka, nic nie puka, tylko lać i jeździć :) Auto nie od dziadka doktora z Niemiec :) Sprawdzałem luzy na fotelu wariując przy kierownicy tak jak ktoś wyżej narzekał na VW w linku. Coś tam cicho chrobocze, ale fotel stoi nieruchomo. Z drugiej strony po co się tak katować. No chyba że sa to luzy 1cm - przód tył.

Dla równowagi , ale nie po to żeby dołować kogokolwiek , powiem stanowczo , że te dwa modele są awaryjne , ale awarie poważne silników , w Niemczech serwis w ciągu trzech dni wymienia cały silnik , a samochody ledwo dojeżdżają do serwisu i nikt tym nie przejmuje się , można zarżnąć na ament ( w firmie w niemieckim lizingu jest ponad 100 sztuk takich , samochody jeżdżą w znacznej części po Niemczech , a pod koniec lizyngu , czterech lat rdzewieją , ale to bez znaczenia , bo biorą następne .

Mercedes-Sprinter-VW-Crafter--19-fotoshowImageNew-e4e1e1f1-79598.jpg

W sumie żona Piana dokonała wyboru i osobiście myślę że dobrego. A dyskusja jakoś toczy się dalej własnymi torami to źle ? Jeśli tak, to wątek po prostu do zamknięcia

<br />Jedyna awaria to przepalona zarówka STOP. Zobaczymy jak będzie dalej. Nic nie stuka, nic nie puka, tylko lać i jeździć :) <br />

hehe..,ja nakręciłem 240 i też "stopa" nie wymieniałem.Nawiasem, to awarii tyle co kot...

romex,

Jak na forum, to wyjątkowo spokojny wątek, jak to faceci -lubią se pogadać o zabawkach:)

Nawiasem, to jeszcze trochę i założę nowy wątek "auto dla siebie":)

Chociaż tak po prawdzie, to doskonale wiem co bym tu kupić.Pytanie ile ostatecznie będzie szmalcu.

<br />W sumie żona Piana dokonała wyboru i osobiście myślę że dobrego.<br />

Przychylam się.

Moze i japońce mniej awaryjne, ale na mój gust, to po za paroma wyjątkami(auto segment A/B) europejskie propozycje wydają się ciekawsze od strony stylistycznej i jakości np.kokpitu.Ale to moja subiektywna ocena.

Jeden z przykładów.Teście kupili nowego Colta, który w sumie wyszedł ich o 10 tysi drożej niż Polo żonki, ale na moje, niemieckie autko(Polo) oferuje zdecydowanie lepszą jakość plastyku, a ergonomia imho, sporo wyprzedza Colta.

Nie pamiętam jak w Yaris dokładnie było, czy jakies blachy ala "maluch" w środku świeciły. W Aygo to już troszkę jest żenada, bo było podobnie niż w maluchu. Wiadomo jest że faktycznie jakości plastików w środku auta w tym samym segmencie, to VW wypada jakby lepiej. Polo fajowo wygląda. Z tym motorem co Twoja żona wybrała powinno byc git na lata. Ja rozpatrywałem również Golfa. Ale nie wpasowuje się w mój gust. Oosbiście czytałem również że mojego Aurisa po lifcie, niektórzy za darmo by nie wzieli taki brzydal. Wszystko kwestią upodobań dobrego stylu. Piano, a możesz mi zdradzić jakie to auto że dopiero po 240 tys. km trzepła Ci żarówka stopu ? A po drodze nie było żadnych awarii ?

<br />Piano, a możesz mi zdradzić jakie to auto że dopiero po 240 tys. km trzepła Ci żarówka stopu ? A po drodze nie było żadnych awarii ? <br />

Nie napisałem, ze nie było, tylko tyle co kot napłakał.

A trzepnął mi to owszem, ale.., radiowóz Dukato!Serio, kolesie się zagapili przed przejściem dla pieszych i było BUM!

Proszę..,z żoneczką:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.