Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Moze sie osmiesze troche brakiem wiedzy, ale nie jestem userem linuxowym i w tym temacie jestem zielony, ale kto pyta, nie błądzi ;)

Kupilem ostatnio lapka za smieszne pieniadze z zamiarem wlasnie wrzucenia linuxa (wstepnie planowalem ubuntu) i poznania tego systemu blizej, myslalem tez o odtwarzaniu z niego plikow audio. Pisze to tutaj bo zainteresowala mnie wlasnie ta dystrybucja z nastawieniem na audio, w zasadzie z tego co czytam to wszystko sie kreci wokół bitperfect. Mam jednak kilka pytan, mianowicie: na czym polega wyzszosc tej dystrybucji wzgledem innych w kwestii odtwarzania audio? Skoro wszystko co jest w nim zawarte -out of the box-, mozna doinstalowac osobno do innej dystrybucji i uzyskac podobny efekt (chyba)? Jak to sie ma do systemu windows z nakladkami wasapmi/asio? AP-Linux jest 'bardziej' bit perfect? Czy ma to sens jesli moj DAC sprzetowo wspiera ASIO? W kwestii odtwarzania plików audio ap-linux nalezy traktowac powaznie, czy raczej jako ciekawostke dla ludzi obytych w swiecie linuxa?

Pytania dla niektorych moze banalne, stad tez prosze o nutke wyrozumialosci w odpowiedziach ;)

Moze sie osmiesze troche brakiem wiedzy, ale nie jestem userem linuxowym i w tym temacie jestem zielony, ale kto pyta, nie błądzi ;)

Kupilem ostatnio lapka za smieszne pieniadze z zamiarem wlasnie wrzucenia linuxa (wstepnie planowalem ubuntu) i poznania tego systemu blizej, myslalem tez o odtwarzaniu z niego plikow audio. Pisze to tutaj bo zainteresowala mnie wlasnie ta dystrybucja z nastawieniem na audio, w zasadzie z tego co czytam to wszystko sie kreci wokół bitperfect. Mam jednak kilka pytan, mianowicie: na czym polega wyzszosc tej dystrybucji wzgledem innych w kwestii odtwarzania audio? Skoro wszystko co jest w nim zawarte -out of the box-, mozna doinstalowac osobno do innej dystrybucji i uzyskac podobny efekt (chyba)? Jak to sie ma do systemu windows z nakladkami wasapmi/asio? AP-Linux jest 'bardziej' bit perfect? Czy ma to sens jesli moj DAC sprzetowo wspiera ASIO? W kwestii odtwarzania plików audio ap-linux nalezy traktowac powaznie, czy raczej jako ciekawostke dla ludzi obytych w swiecie linuxa?

Pytania dla niektorych moze banalne, stad tez prosze o nutke wyrozumialosci w odpowiedziach ;)

Moim zdaniem to on nie jest bitperfect ootb bo używa pulseaudio. Kluczem jest, że jądro RT ale według mnie to przerost formy nad treścią. IMHO każdy linux jest bitperfect bo pozwala wysłać dźwięk bezpośrednio na kartę dźwiękową.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Można powiedzieć że windows z większością sprzętu po przez Wasapi/Kernel/ASIO tak samo, i bez tego też może być bitperfekt, tak samo jak Ubuntu.

Też nie siedziałem na tym latami ale trochę sobie nad tym posiedziałem i wyszło mi że Ubuntu do win 7 starter pod HDPC jest w sumie 1:1

Można powiedzieć że windows z większością sprzętu po przez Wasapi/Kernel/ASIO tak samo, i bez tego też może być bitperfekt, tak samo jak Ubuntu.

Też nie siedziałem na tym latami ale trochę sobie nad tym posiedziałem i wyszło mi że Ubuntu do win 7 starter pod HDPC jest w sumie 1:1

Nie podejmę, merytorycznej dyskusji bo na poważnie używałem windows 3.11, a teraz to trzymam windows w maszynie wirtualnej wirtualbox w jednym celu: obsługa iphone'a (dostałem w prezencie, a apple ma opensource w ...). Dla mnie system bez wbudowanego ssh nie ma racji bytu.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Bitperfect jest istotny gdy chcesz mieć pewność że bity składające się na dany plik muzyczny (flac, mp3, itp), podczas "przejścia" przez serwer audio wyjdą przez odpowiedni interfejs (USB, SPDIF, Fireware) na wejście przetwornika DAC bez dodatkowej obróbki (resampling, konwersja, itp). Należy spodziewać się że jakakolwiek ingerencja (np resampling) to wpływ na integralność oryginalnego materiału. Może (ale nie musi) to też oznaczać pogorszenie jakości odtwarzanego materiału.

Odnośnie pytania o wyższość dystrybucji AP-Linux nad innymi to jest to kwestia subiektywnych opinii. Napewno zaletą AP-Linux jest fakt instalacji nakładki RT na podstawowy kernel, konfiguracja schedulera dla poszczególnych procesów, instalacja i konfiguracja serwera JACK - wszystko jest już zainstalowane i gotowe (po dodatkowej i nieskomplikowanej konfiguracji) do działania. Jest to ciekawa opcja dla osób, które nie mają ochoty, czasu lub wiedzy pozwalającej na "grzebanie" w linuxie.

Ale jak słusznie zauważyłeś, cały proces można wykonać samodzielnie. Trzeba się jednak trochę napracować ale wtedy możesz zdecydować odnośnie dystrybucji, serwera audio (mpd, Jack, OSS). Możesz również zdecydować o instalacji patcha RT - zdania są podzielone ale RT głównie ma zastosowanie przy tworzeniu muzyki. Przy playbacku chyba to aż tak bardzo nie jest ważne. Z drugiej strony chyba nie zaszkodzi :-).

AP-Linux może być bitperfect ale trzeba usunąć Pulseaudio i w playerach ustawić wyjście audio na JACK serwer. AP-Linux nie jest żadną ciekawostką. Nie wiem jakim DACiem dysponujesz ale z uwagi na natywną obsługę USB Audio 2.0 nie powinno być problemów.

Windows vs Linux? Co kto woli. Bitperfect można uzyskać w obu przypadkach. Tak naprawdę mówimy o subiektywnych preferencjach, wiedzy czy doświadczeniu.

Jeżeli jesteś początkujący w obszarze Linux i chcesz się czegoś nowego nauczyć to sprawdź AP-linux lub Pengutronix (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub 64 Studio Ltd. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Następnie będziesz zapewne chciał skompilować RT i bawić się w konfigurację latency, schedulera itd.

Niewątpliwą zaletą linuxa jest bardzo niski koszt całego rozwiązania - bardzo prosta konfiguracja oparta na płycie PC-Alix + Linux Voyage MPD to koszt 200-300 zł (przy zakupie na allegro).

W przypadku windows to koszt (Win8+PCet/notebook) jest znacznie wyższy.

Poza tym w Windows przeszkadzała mi konieczność ustawienia na fixed formatu audio - 24/96 lub 16/44.1. Nie wiem jak jest w Win8 ale w Win7 system nie potrafił automatycznie zmienić tego formatu. W zależności od materiału należało ustawić format na wyjściu.

W linuxie, w przypadku np serwera mpd ustawiasz audio_output_format w taki sposób, żeby serwer nie wymuszał zmiany formatu. System automatycznie rozpozna format pliku i wyśle bitperfect do DAC.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekmor

Poza tym w Windows przeszkadzała mi konieczność ustawienia na fixed formatu audio - 24/96 lub 16/44.1. Nie wiem jak jest w Win8 ale w Win7 system nie potrafił automatycznie zmienić tego formatu. W zależności od materiału należało ustawić format na wyjściu.

Chyba robisz sobie jaja. Nie wierzę, że system operacyjny za kilkaset złotych ma taką wadę. Może to była przypadłość odtwarzacza? Nie kupiłeś jplay i stąd problemy.

Edytowane przez ayran

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Nie kupiłeś jplay i stąd problemy.

No i nie uruchomił Windowsa w trybie awaryjnym z obsługą sieci, a już na pewno nie wyłączył aktualizacji bazy wirusów. ;)

Chyba robisz sobie jaja. Nie wierzę, że system operacyjny za kilkaset złotych ma taką wadę. Może to była przypadłość odtwarzacza? Nie kupiłeś jplay i stąd problemy.

Może czegoś nie zrozumiałem albo miałem skopaną konfigurację Win7 ale w Exclusive mode niestety ustawienia "Default format" miały wpływ na format wyjściowy audio - były inne od formatu pliku wejściowego.

Nie wiedziałem że zakup JPlay'a to lek na całe zło i perfekcyjny bitperfect :-)

Edytowane przez jarekmor

Nie wiedziałem że zakup JPlay'a to lek na całe zło i perfekcyjny bitperfect :-)

I po to jest właśnie to forum. Abyśmy mogli wymieniać się wiedzą i doświadczeniem.

jak zrobisz resampling to już "bit perfect" nie będzie.

JACK sam z siebie resamplingu nie zrobi.

Wydawało mi się , że działa podobnie jak pulse audio , który resampluje jak np wystartuje z 48000 a odtwarzamy 41000.

Jackd chyba wysyla wszystko bezposrednio na sprzet a nie do alsy.Najprostszym sposobem na bit+perfect jest stworzenie

pliku .asoundrc i wpisanie w nim pcm.!default i dane karty.Real-time przy odtwarzaniu chyba się nie przydaje bardziej pewnie przy nagrywaniu i edycji.

Niewątpliwą zaletą linuxa jest bardzo niski koszt całego rozwiązania - bardzo prosta konfiguracja oparta na płycie PC-Alix + Linux Voyage MPD to koszt 200-300 zł (przy zakupie na allegro).

Lepszym rozwiązaniem jest raspberry pi

Ukryta Zawartość

Posiada wyjście hdmi więc możemy podłączyć pod lcd.Jest tansze od pc-alixa.

Dodatkowo posiada kartę graficzną która umiożliwia odtwarzanie 1080p itp.

Fajna zabawka bo już przy 512ramu można zainstalować okienka typu xfc czy fluxbox

i masę odtwarzaczy audio i video.

Ukryta Zawartość

Jackd chyba wysyla wszystko bezposrednio na sprzet a nie do alsy.

To co napisałeś nie jest technicznie możliwe. Alsa to przede wszystkim część jądra, które udostępnia sprzęt procesom. Jackd nie zastępuje jądra systemu.

To co napisałeś nie jest technicznie możliwe. Alsa to przede wszystkim część jądra, które udostępnia sprzęt procesom. Jackd nie zastępuje jądra systemu.

Jeżeli tak jest to musi przy starcie rezerwować urządzenie alsa i podać mu samplerate.Jeżeli wystartujemy z 96000 to

alsa ustawia np hw:0,0 na 96000.Co się dzieje jak odtworzymy wtedy plik 44100?Jack zmienia samplerate hw:0,0 na 44100?Ciekawo czy jak odtworzając audio 44100 dodatkowo włączymy film 48000 przestawi się na 48.

Jak będziesz miał plik 24bit to już nie będzie bit-perfect, sprawdziłem to z m-dac. Przynajmniej mój DAC tak twierdzi.

Jak wystartujesz jackd z 96000 i odpalisz jakiś plika audio 44100 to dac pokazuje 44100?

Edytowane przez thomaz

Jeżeli tak jest to musi przy starcie rezerwować urządzenie alsa i podać mu samplerate.Jeżeli wystartujemy z 96000 to

alsa ustawia np hw:0,0 na 96000.Co się dzieje jak odtworzymy wtedy plik 44100?Jack zmienia samplerate hw:0,0 na 44100?Ciekawo czy jak odtworzając audio 44100 dodatkowo włączymy film 48000 przestawi się na 48.

Jak wystartujesz jackd z 96000 i odpalisz jakiś plika audio 44100 to dac pokazuje 44100?

Alsa z definicji nie rezerwuje sobie żadnych częstotliwości. W końcu to nie gra driver ale jakiś proces po prostu wysyła dane na urządzenie. Urządzenia masz w katalogu /dev/snd. Oczywiście nie musisz tego wiedzieć, ale programy wysyłają dane do tych urządzeń. Goła alsa, bez żadnych modułów typu dmix ma taki ficzer, że jak jakiś proces podłączy się do urządzenia to inne procesy nie mogą już tego zrobić. Jackd jest zwykłym procesem, który to właśnie robi.

ALSA (jądro) --- Jackd -- odtwarzacz (np. mpd)

Ja jednak wolę taki układ

ALSA (jądro) -- mpd

Mpd wysyła sobie dane do urządzenia i tyle. Czy wysyła 44100 czy 96000 to alsy nie interesuje dopóki sprzęt przyjmuje takie częstotliwości. Jak nie przyjmuje to driver komunikuje to procesowi. W mpd jest taka opcje, że wówczas mpd resampluje materiał do częstotliwości jaką dopuszcza sprzęt. Jest jeszcze możliwośc, że alsa posluzy sie sama libsamplerate i zrobi to samo.

Lepszym rozwiązaniem jest raspberry pi

Ukryta Zawartość

Posiada wyjście hdmi więc możemy podłączyć pod lcd.Jest tansze od pc-alixa.

Dodatkowo posiada kartę graficzną która umiożliwia odtwarzanie 1080p itp.

Fajna zabawka bo już przy 512ramu można zainstalować okienka typu xfc czy fluxbox

i masę odtwarzaczy audio i video.

Lepszym? Pytanie od czego?

Karta graficzna jest absolutnie niepotrzebna gdy budujesz serwer audio tzw headless a nawet szkodliwa z uwagi na zaklocenia EMI.

Przewaga plyt PC-Alix jest miedzy innymi taka ze sa modele plyt wlasnie bez kart graficznych.

Poza tym opisywane proby z RaspPI+USB DAC raczej nie pozwalaja spojrzec na ten komputerek zbyt optymitycznie jezeli chodzi o jakosc dzwieku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zatem odpowiadając na to pytanie należy ustalić czy masz dmix włączony. Zapewne nie masz bo przecież chcesz bitperfect. Jeśli jackd blokuje urządzenie (a powinnien) to sobie nic na urządzenie nie wyślesz. Jądro zwróci ci błąd.

Poza tym opisywane proby z RaspPI+USB DAC raczej nie pozwalaja spojrzec na ten komputerek zbyt optymitycznie jezeli chodzi o jakosc dzwieku:

Ukryta Zawartość

Podłączam kartę usb televox do hp termina, do alixa i do maliny. Na każdym odpalam linux+mpd. Na czym polegają różnice?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ayran

Opieram sie jedynie na opisanych doswiadczeniach:

Ukryta Zawartość

Testujacy RasPI narzekaja na zaklocenia itp. Stwierdzaja ze nie ma znaczenia jaki DAC, system operacyjny itp. Poczytaj prosze w necie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Testujacy RasPI narzekaja na zaklocenia itp. Stwierdzaja ze nie ma znaczenia jaki DAC, system operacyjny itp. Poczytaj prosze w necie.

Podłączasz asynchroniczne usb i pod to dac.Nie rozumiem jakie tu zakłócenia przecież zwykły pecet ma masę więcej zakłóceń.Co do transmisji asynchronicznej nie ma być prawa zakłóceń.Karta graficzna to same zalety bo możesz

podpiąć pod lcd i włączyć jakiś odtwarzacz typu amarok na dużym ekranie gdzie przy alix możesz tylko nacieszyć

się zdalnym mpd.Wątpię żeby karta graficzna w raspberry zakłócała pracę daca czy wzmacniacza.Raspberry jest po prostu wygodniejszy w użyciu od alixa a te zakócenie to jakiś mit chyba , że ktoś jest bardzo wrażliwy i je odczuwa :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to by znaczyło, że malina ma na maksa zryte usb. Czad. A ja to chciałem kupić :)

Podłączasz asynchroniczne usb i pod to dac.Nie rozumiem jakie tu zakłócenia przecież zwykły pecet ma masę więcej zakłóceń.Co do transmisji asynchronicznej nie ma być prawa zakłóceń.Karta graficzna to same zalety bo możesz

podpiąć pod lcd i włączyć jakiś odtwarzacz typu amarok na dużym ekranie gdzie przy alix możesz tylko nacieszyć

się zdalnym mpd.Wątpię żeby karta graficzna w raspberry zakłócała pracę daca czy wzmacniacza.Raspberry jest po prostu wygodniejszy w użyciu od alixa a te zakócenie to jakiś mit chyba , że ktoś jest bardzo wrażliwy i je odczuwa :)

Konkretnie: masz malinę czy nie masz?

Zatem odpowiadając na to pytanie należy ustalić czy masz dmix włączony. Zapewne nie masz bo przecież chcesz bitperfect. Jeśli jackd blokuje urządzenie (a powinnien) to sobie nic na urządzenie nie wyślesz. Jądro zwróci ci błąd.

Oczywiście zakładając, że chcesz wysyłać bezpośrednio. Jak wyślesz do jackd to teraz pytanie do tych co używają jackd. Po co ustawia się częstotliwość w jackd i czy jackd będzie resamplował wszystko do tej ustawionej z góry częstotliwości czy też wyśle dla alsy to co dostał

Ukryta Zawartość

Karta graficzna to zadna zaleta jesli wiesz ze nie bedziesz z niej korzystal. Ja nie potrzbuje podlaczac LCD do Alixa zeby sie cieszyc bo wystarczy mi zdalny dostep do mpd z np graficznego GMPC na pc lub MPDroid na smartfonie.

Co do zakloceniem. Jak juz pisalem nie testowalem a opieram sie na doswiadczeniach innych osob ktore sprawdzaly RasPI w konfiguracji z asynchronicznym USB. W wielu watkach powtarzaja sie te same wnioski. Poczytaj prosze - zalaczylem w poprzednim watku przykladowy link.

Mam RasPI i jak znajde chwile czasu to postaram sie sam sprawdzic. Natomiast jesli w jakis sposob USB na RasPI jest "skopane" to nie ma zadnego znaczenia ze DAC USB jest asynchroniczny.

Ale to by znaczyło, że malina ma na maksa zryte usb. Czad. A ja to chciałem kupić :)

Konkretnie: masz malinę czy nie masz?

Oczywiście zakładając, że chcesz wysyłać bezpośrednio. Jak wyślesz do jackd to teraz pytanie do tych co używają jackd. Po co ustawia się częstotliwość w jackd i czy jackd będzie resamplował wszystko do tej ustawionej z góry częstotliwości czy też wyśle dla alsy to co dostał

Usb to cyfrowy transfer danych nie gramofon.Jeżeli ma być bit-perfect kupuję się asynchroniczne usb.

Testowane daki na podanym forum pewnie nie miały asynchronous transfer i dlatego pojawiały się błędy

w transmisji.Alix nie rozwiąże problemu asynchronicznego usb do tego są konwertery lub daki które już to mają

zaaplikowane.

Usb to cyfrowy transfer danych nie gramofon.Jeżeli ma być bit-perfect kupuję się asynchroniczne usb.

Testowane daki na podanym forum pewnie nie miały asynchronous transfer i dlatego pojawiały się błędy

w transmisji.Alix nie rozwiąże problemu asynchronicznego usb do tego są konwertery lub daki które już to mają

zaaplikowane.

Dlatego pytałem się czy masz malinę, bo nie mam bladego pojęcia co oni tam podłączali a prawdziwe lagi na usb powinny wychodzić w logach systemowych imho. Jeśli jest jak mówisz to nic nie zmienia. Jeśli ten sam sprzęt działa dobrze z hp terminalem a źle z maliną to trzeba się zastanowić jak jest. Ale to sobie tak gdybamy.

zaaplikowane.

Obawiam sie ze troche teoretyzujesz :-).

"Alix nie rozwiąże problemu asynchronicznego usb do tego są konwertery lub daki które już to mają

zaaplikowane." - troche robimy duzy krok wstecz w tej dyskusji :-)

Dlatego pytałem się czy masz malinę, bo nie mam bladego pojęcia co oni tam podłączali a prawdziwe lagi na usb powinny wychodzić w logach systemowych imho. Jeśli jest jak mówisz to nic nie zmienia. Jeśli ten sam sprzęt działa dobrze z hp terminalem a źle z maliną to trzeba się zastanowić jak jest. Ale to sobie tak gdybamy.

Być może komuś się trafiła płytka z jakimś zimnym lutem i zrywało transfer.Nie wiem trudno to logicznie wytłumaczyć.

Tworzenie wadliwego usb nie miało by sensu bo każde urządzenie by źle działało nie tylko dac.To transfer cyfrowy.

W podanym linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie ma mowy o asynchronicznych dakach chyba , że jestem ślepy.Kiedyś podłączałem v-daca po usb do laptopa i czasem zrywało transfer

dlatego wole asynchroniczne usb dla pewności.

Ukryta Zawartość

A tu inny tekst w ktorym komentowany problem z USB w RaspPI:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obawiam sie ze troche teoretyzujesz :-).

"Alix nie rozwiąże problemu asynchronicznego usb do tego są konwertery lub daki które już to mają

zaaplikowane." - troche robimy duzy krok wstecz w tej dyskusji :-)

W podanym przez ciebie wątku nic nie ma mowy u asynchronicznym usb więc to chyba nie ja się cofam wstecz.

Zwykły transfer usb nie gwarantuje bit-perfect nie ważne czy to malina czy alix czy jakiś komp za parę tysięcy.

Dlatego w podanym linku jakiś użytkownik mógł mieć błędy transmisji i dletego powinien zainwestować w

jakiś konwerter asynchroniczny usb to spdif.

I jeszcze jeden:

"The USB controller used in the Broadcom BCM2835 (which is the SoC the Raspberry Pi uses) has buggy drivers which have been causing problems for many of its users. In addition to this, the Pi can only supply an unusually low amount of current to its USB devices, just 140 mA approximately, and using a powered hub to sidestep this limit exacerbates the issues caused by the USB drivers. Even Ethernet is affected as the Ethernet controller used on the Raspberry Pi is connected to the SoC via USB. This has resulted in packet loss and even total loss of network connectivity in certain situations. Attempts have been made in the past to fix the buggy USB drivers as there are other devices which use this problematic controller. None of these attempts seem to have achieved very much."

Ukryta Zawartość

W podanym przez ciebie wątku nic nie ma mowy u asynchronicznym usb więc to chyba nie ja się cofam wstecz.

Zwykły transfer usb nie gwarantuje bit-perfect nie ważne czy to malina czy alix czy jakiś komp za parę tysięcy.

Dlatego w podanym linku jakiś użytkownik mógł mieć błędy transmisji i dletego powinien zainwestować w

jakiś konwerter asynchroniczny usb to spdif.

Uwaga o cofaniu sie dotyczyla zdania w ktorym wyjasniasz ze "alix nie rozwiazuje problemu asynchronicznego usb" i ze do tego celu sluza konwertery (DACi).

Zgadza sie i na tym etapie dyskusji powiedzialbym ze to "oczywista oczywistosc" :-)

Polecam jeszcze ten watek:

Ukryta Zawartość

"We have test this code and firmware on many linux platform (i386 and x86_64), and on a ARM based NAS (QNAP TS-219P II). We never get any missing packet. but on the Raspberry PI we always get missing packets. We have check with a USB analyser that the missing packet is correctly sent on the wire (the packet has been correctly acked by the Raspberry PI USB host). It seems that the packet is lost by the Raspberry PI firmware."

Byc moze w obecnie produkowanych urzadzeniach nie ma tego problemu ale jeszcze 8 miesiecy temu problem byl walkowany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu inny tekst w ktorym komentowany problem z USB w RaspPI:

Ukryta Zawartość

W tym artykule nic nie napisał czy testował to na innych komputerach.Być może jest to wina systemu.

Pierwsze co powinien sprawdzić na innym komputerku.

Ukryta Zawartość

W tym artykule nic nie napisał czy testował to na innych komputerach.Być może jest to wina systemu.

Pierwsze co powinien sprawdzić na innym komputerku.

IMHO jarekmor wszytko wyjaśnił. Pal sześć czy uważasz, że interfejs synchroniczny pozwala wysyłać co drugi pakiet czy nie. Ale gubienie ramek ethernetowych zamyka dyskuję. Malina jest/była POWAŻNIE walnięta.

I jeszcze jeden:

"The USB controller used in the Broadcom BCM2835 (which is the SoC the Raspberry Pi uses) has buggy drivers which have been causing problems for many of its users. In addition to this, the Pi can only supply an unusually low amount of current to its USB devices, just 140 mA approximately, and using a powered hub to sidestep this limit exacerbates the issues caused by the USB drivers. Even Ethernet is affected as the Ethernet controller used on the Raspberry Pi is connected to the SoC via USB. This has resulted in packet loss and even total loss of network connectivity in certain situations. Attempts have been made in the past to fix the buggy USB drivers as there are other devices which use this problematic controller. None of these attempts seem to have achieved very much."

Ukryta Zawartość

Uwaga o cofaniu sie dotyczyla zdania w ktorym wyjasniasz ze "alix nie rozwiazuje problemu asynchronicznego usb" i ze do tego celu sluza konwertery (DACi).

Zgadza sie i na tym etapie dyskusji powiedzialbym ze to "oczywista oczywistosc" :-)

Polecam jeszcze ten watek:

Ukryta Zawartość

"We have test this code and firmware on many linux platform (i386 and x86_64), and on a ARM based NAS (QNAP TS-219P II). We never get any missing packet. but on the Raspberry PI we always get missing packets. We have check with a USB analyser that the missing packet is correctly sent on the wire (the packet has been correctly acked by the Raspberry PI USB host). It seems that the packet is lost by the Raspberry PI firmware."

Byc moze w obecnie produkowanych urzadzeniach nie ma tego problemu ale jeszcze 8 miesiecy temu problem byl walkowany.

Z tego co wynika to nie wina sprzętu tylko oprogramowania.Ciekawo czy zostało to naprawione

bo problem występuję nie tylko z audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomaz

Z tego co wynika to nie wina sprzętu tylko oprogramowania.Ciekawo czy zostało to naprawione

bo problem występuję nie tylko z audio.

Problem w tym, że linux jest w sumie jedynym systemem jaki idzie odpalić na malinie :)

Edytowane przez ayran

• Pokaż nowe odpowiedzi