Skocz do zawartości
IGNORED

SONY F570ES nie włącza się

Milan1288

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, ten kanał powinien już działać normalnie.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Zmierz napięcia na bazach i emiterach Q310 311 312 313

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Może nie koniecznie sama płytka wejść. Przełącz przełącznik SOURCE DIRECT tak aby dioda obok niego się świeciła. Przełącz przełącznik DIRECT INPUT w pozycję Direct (przełącznik wciśnięty) i źródło sygnału podłącz pod wejście DIRECT INPUT (skrajne lewe w górnym rzędzie wejść patrząc od tyłu wzmacniacza) i sprawdź czy działa.

Masz wstawioną zworkę w miejscu podpięcia korektora? bez tego nie zagra.

SONY - TA-F500ES, TA-F770ES, TA-F800ES, TA-N80ES, TA-E80ES, ST-S770ES, ST-S500ES, CDP-X559ES -2x. NAKAMICHI - OMS-5E, OMS-7E. YAMAHA - M4 - 2x, C-4, C-6, T550. Bowers & Wilkins 602.S3. sorento.

Witam.

Panowie, (stern, Milan1288) wielki szacun. Temat swietny. Przeczytałem od dechy do dechy, dawno nie było takiej fajnej lektury na tym forum.

Myślę że zakończy się pełnym sukcesem, aczkolwiek już myślałem że Milan1288 się podda... i temat po prostu umrze (jakich wiele na tym forum).

Stern, wielki podziw za wiedzę, podejście do problemu i wytrwałość a Milan również podziw za odwagę (chłopie w pewnych momentach myślałem że zrobisz sobie krzywdę, naprawdę).

Wierzę że Soniak będzie żył i posłuży lata.

Pozdrawiam.

P.S. Sorki że nie na temat, ale musiałem, wybaczcie... czekam na ciąg dalszy !

W gniazdacg Adaptor IN/OUT powinny być zworki takie jak na zdjęciu. Jeśli ich nie masz to dorób z drutu o średnicy bolca Cinch lub mogą to być normalne kable sygnałowe.

Jeśli tranzystora Q309 nie montowałeś na podkładce tylko w powietrzu to teraz będziesz musiał zamontować go na podkładce. Przy uruchamianiu nie miało to większego znaczenia ale przy graniu ma.

P.S. Sorki że nie na temat, ale musiałem, wybaczcie... czekam na ciąg dalszy !

Ciąg dalszy to uruchomienie drugiego kanału w ten sam sposób. Jeśli nie wystąpią jakieś nieprzewidziane okoliczności to nawet pisać nie będzie już co:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I taki właśnie ma być koniec, a nie nagle nic. No nie mogę wyjść z podziwu, żyjemy w czasach gdzie naprawdę ciężko o bez interesowną pomoc a tu masz, brawo !

P.S. Kończę bo moderacja się doczepi że nabijam sobie posty. Dzięki za lekturę, powinna posłużyć za przykład dla innych i pomóc "odważnym".

Pozdrawiam.

W gniazdacg Adaptor IN/OUT powinny być zworki takie jak na zdjęciu. Jeśli ich nie masz to dorób z drutu o średnicy bolca Cinch lub mogą to być normalne kable sygnałowe.

Jeśli tranzystora Q309 nie montowałeś na podkładce tylko w powietrzu to teraz będziesz musiał zamontować go na podkładce. Przy uruchamianiu nie miało to większego znaczenia ale przy graniu ma.

Tych zworek nie było jak dostałem wzmacniacz. Spoko dorobię odpowiednie :). tylko teraz rodzi się pytanie dlaczego ich nie było...

co do Q309 to wstawiłem sprawną toshibę która była wcześniej w tym kanale, z plastikową obudową z tyłu więc jest ok.

Witam.

Panowie, (stern, Milan1288) wielki szacun. Temat swietny...

Narazie 'nie dziękuje" , Jeszcze drugi kanał ... :) czekam na części ....

tylko teraz rodzi się pytanie dlaczego ich nie było...

To jest chyba bez znaczenia:)

co do Q309 to wstawiłem sprawną toshibę która była wcześniej w tym kanale, z plastikową obudową z tyłu więc jest ok.

No to w porządku wszystko:)

Tych zworek mogło nie być jeśli ktoś miał do tych gniazd podłączony np. korektor graficzny. Zworki nie były wówczas potrzebne i mogły gdzieś zwyczajnie zaginąć.

• Moderatorzy

Tych zworek nie było jak dostałem wzmacniacz. Spoko dorobię odpowiednie :). tylko teraz rodzi się pytanie dlaczego ich nie było...

Pewnie któryś z wcześniejszych użytkowników miał podłączony korektor, a w momencie sprzedaży wzmacniacza, po prostu go wypiął i zapomniał o tych zworach. Problemu wielkiego nie ma, zamiast zwór możesz użyć interkonektów normalnych, lub w środku zlutować te gniazda "na krótko".

W czasie pomiarów występowały u Ciebie różne problemy z miernikami, dwie uwagi jakie zaobserwowałem: tanie mierniki po przepaleniu bezpiecznika - nawet po wymianie go wydają się być sprawne i część pomiarów jest dobra, ale czasami zdarzają się jakieś dziwne wyniki. Takiemu miernikowi po przejściach nie ma co ufać za bardzo. Bardzo duże znaczenie w dokładności mierników ma stan baterii, jeżeli bateria jest już wyczerpana, błędy pomiarowe są znacznie wyższe, nawet jeśli nie świeci się ikona baterii na wyświetlaczu.

No i wielki szacunek dla Sterna, za jego cierpliwość, wiedzę i chęć pomocy (zresztą nie tylko w tym wątku). Na prawdę, na tym forum takich ludzi można policzyć na palcach jednej ręki.

-----------------

Zworki są, jest dźwięk. wszystkie wejścia sprawne.

Stern, nie wiem jak dziękować... Bez Ciebie bym tego nie ogarnął. Powinieneś prowadzić serwis online :) z wiedzą i doświadczeniem jakie posiadasz, i nie tylko.

Czekam jeszcze na resztę części i napiszę czy faktycznie udało mi się ustrzelić oryginały oraz czy drugi kanał uruchomiłem bez problemu.

Tymczasem... :)

Powinieneś prowadzić serwis online :)

Czasem można w ten sposób kogoś poprowadzić, ale to bardzo nieefektywna metoda. Dużo czasu to pochłania.

Powodzenia z drugim kanałem życzę.

część tranzystorów jest.

co do 2SC2275, jest to oryginał. :)

Niestety pan z niemiec okazał się oszustem. dostałem chińszczyznę (2SA985, 2SC3423).... Nawet z opisem na aukcji i się nie zgadza, ze zdjęciami również. Odradzam kupowanie od: kessler-electronic na ebay-u.

no i jest problem z 2SA985...

ten 2SC3423 powinien działać, ponieważ pracuje on w takim miejscu w którym prawie każdy będzie działał.

Wklej fotkę tego 985, chciałem zobaczyć jak wygląda ten chińczyk.

Czytałem o tej firmie. Tranzystory często się przegrzewają nadmiernie i palą po paru dniach. Zdarza się, że nie trzymają parametrów.

A tak wygląda NEC 2SC2275 który kupiłem...

Ukryta Zawartość

post-48151-0-07172400-1368779594_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważaj na trany ISC .... miałem z nimi do czynienia i potrafią płatać figle ... nie małe figle ;) - Mi spaliły się po 3 dniach ....

Ten NEC już bardziej zacny ;)

Pozdrawiam

Być może wcale nie jest on oszustem, a oszukanym który nie wiedział że ktoś mu sprzedał podróbki.

...a oszukanym który nie wiedział że ktoś mu sprzedał podróbki.

Niemiec? Mało prawdopodobne. Po co wklejał zdjęcia niezgodne ze stanem faktycznym oraz pisał na aukcji, ze to NEC. Teraz nawet zmienił tytuł aukcji, usuwając n niego dopisek NEC ...

Ukryta Zawartość

jest spore prawdopodobieństwo, że to jest oryginał:

Ukryta Zawartość

poprosiłem o foto...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak niemiec oddał kasę to możesz próbować dalej:)

Czy musiałeś mu zwrócić te podróbki?

Czy musiałeś mu zwrócić te podróbki?

Nic nie pisał na ten temat. Po prostu oddał pieniądze i to wszystko. Według mnie to kolejny dowód na to iż wie co sprzedał. Pewnie liczył na to, że się nie zorientuję.

To że oddał pieniądze może oznaczać całkiem różne rzeczy a ponieważ nie sposób z całą pewnością dowieść co to oznacza w tym przypadku, lepiej jest nie rzucać oskarżeniami.

Czyli jak wygląda sytuacja elementów obecnie? To znaczy czego jeszcze brakuje?

Czekam na 2SC2921/2SA1215 i szukam 2SA985.

iBUYLA.com.... czy Ktoś zamawiał stąd? jest to możliwe?

znalazłem taką parę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zielone PNP to musiałyby przeleżeć pewnie powyżej 20 lat i dość mało prawdopodobne jest, że przyjdzie Ci to co na foto. Później Japończycy produkowali już czarne zarówno PNP, jak i NPN i takie jeszcze do niedawna były w produkcji.

A co myślicie o tym?:

Ukryta Zawartość

Można by spróbować zamówić?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.