Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic TXP42VT30E czy TXP42GT50?

derdam

Rekomendowane odpowiedzi

i kompletną bzdurą jest to, że jeśli się ogląda TV z 3m i stoi na podstawce, to przekątna 42'' jest najwłaściwsza, jak Sittek napisał.

No pewnie że tak napisał i jesli trzeba napisze jeszcze raz. I nie bądź bez powodu niegrzeczny bo złość powróci w zwielokrotnionym wymiarze :-)

Co do mojej teorii. Przerabiałem to i zapewniam, że głupot nie piszę: Jeśli TV stoi na podstawce- znajduje się bliżej oczu, niż gdy powiesimy go na ścianie. Przeważnie otoczony jest innymi meblami, na dużej ścianie zawsze będzie sprawiał wrażenie mniejszego. Nie uczyli cię tego na geometrii przestrzennej?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Co innego czerń spłycająca się z 0.01 do 0.02, a co innego zielone kropy

Jakie co innego? Płacisz za tv 7 tysięcy i masz czerń gorsza od modelu za 4 tysiące? Odpiszesz nie bo zmienisz na tryb thx i już jest ok, a ja odpiszę że zmienię na kino bądź prawdziwe kino i tez jest ok, i tak można w nieskończoność. Dlatego ogólnie rozmowa o trybach standardowych, dynamicznych, super mega nocnych, dziennych, trybów eko i porównywanie na nich tv nie ma żadnego sensu. W każdym tv na jakiś udziwnionych trybach są różne anomalia bo tak te tryby są stworzone. Tv porównuje się na trybach które wyciągają z niego jak najwięcej, jak najlepszy obraz zbliżony do rzeczywistości, z odpowiednimi barwami, odcieniami i czernią. Już ci kiedyś pisałem, ZNAJDŹ JAKIKOLWIEK TEST TV GDZIE OCENA OPIERA SIĘ NA TRYBIE DYNAMICZNYM BĄDŹ STANDARDOWYM. Wiesz to jest tak jak narzekałbyś na wzmacniacz bo jak podkręcisz bas i sopran na maxa i dasz głośniej to słychać zniekształcenia.

Co do zlewającej się czerni, to z tego co mówił mi Maciek u ciebie występuję ten sam problem na owych trybach;)Oczywiście zaraz napiszesz że tak nie jest, tak jak nie występuje u ciebie dithering:)

Nazwanie telewizora mającego na 5 trybów obrazu tylko 2 nadające się do użytku, pozostałe sp...ne "najbardziej dopracowanym" jest (najdelikatniej mówiąc) wielce dyskusyjna.

[...]

VT30 ma wszystkie 8 trybów OK, conajwyżej wymagają drobnych korekt w ustawieniach. I jedynym kryterium którego będziesz używał jest wyłącznie gust właściciela.

Nie prawda. Modele z serii "30" tj. VT30, GT30, G30 i ST30 mają taką samą przypadłość. Wspominałem o tym w poście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i celowo używam tu słowa "przypadłość", a nie "wada", bo dla czego od razu uznawać to za wadę i niezdatność do użytku? Jeżeli interesuje kogoś poprawna reprodukcja obrazu to wystarczy mu jeden tryb - prawdziwe kino. Jeżeli chce ustawić po swojemu to też ma pełne możliwości regulacji tego profilu. Nazywanie tego wadą ma sens jedynie w odniesieniu do norm (które m.in. mówią, że wszystko powinno być widoczne ;) ). O tym też napisałem w poście:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypominam też Bobcat jak na Twoim TV zapauzowałem na scenie z drzewem w cieniu i przechodzenie na tryb normalny powodowało znikanie wielu liści. Przyznałeś wtedy, że ten problem występuje także u Ciebie i skwitowałeś zdaniem "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal", więc po co ciągnąć dalej ten temat? ;)

Czerń się zmniejsza o 100% na VT50? No tak. Z 0.01 cd/m2 do 0.02 cd/m2. Faktycznie. To jest 100%. A co to oznacza w praktyce? 0.02 to jest i tak jeden z najlepszych wyników na świecie

W praktyce oznacza to dosyć dużo, bowiem przy tak niskich jasnościach działa już widzenie skotopowe (zmierzchowe), a ta forma widzenia jest bardzo wrażliwa nawet na małe wahania luminancji. Różnicę pomiędzy 0.01cd/m2, a 0.02cd/m2 bardzo łatwo zauważyć. Dużo łatwiej niż na przykład między wysokimi jasnościami typu 120cd/m2, a 130cd/m2. Taka różnica poziomu czerni powoduje dwukrotny spadek kontrastu, który jest najważniejszym parametrem przy wizualnej ocenie jakości obrazu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym HQ150 czy w mniejszym pomieszczeniu telewizor nie będzie przypadkiem wyglądał na dużo większy, niż na przykład w dużym salonie RTV?

Odnośnie rozmiaru TV to w moim niewielkim ~18 metrowym salonie (o wymiarach około 3,2 x 5) gościłem już wiele telewizorów o różnej przekątnej matrycy i gdybym miał kupować jakiś dla siebie to miałby on wielkość 55 lub 60". W pozycji siedzącej do ekranu mam 2,5 metra.

42" też z tej odległości dają się oglądać i nawet nie wyglądają źle, jednak przejście na b. duży ekran np. 55" daje zupełnie inne wrażenia wizualne. Coś jak przejście z CRT na ekran płaski ;)

Też mi się tak wydawało, dopóki nie staną przede mną po raz pierwszy taki ekran :) Bardzo dużo zależy także od rozdzielczości materiału i matrycy. Podczas testowania 84"(!) Sony na materiałach 4K podobna odległość nie wydawała się wcale za bliska.

Nie prawda. Modele z serii "30" tj. VT30, GT30, G30 i ST30 mają taką samą przypadłość.

Do Bobcata, na powyższym stwierdzeniu Maćka można by już zakończyć dość dziwną dyskusję nt niestworzonych wad modelu ST50. Co byś nie powiedział, to z boku wygląda to tak, że prowadzisz jakąś dziwną krucjatę, naginając na siłę rzeczywistość. Obawiam się, że krucjata ta wynika z faktu, iż nie możesz pogodzić się z tym, że niedługo po tym jak kupileś G30 panasonic wypuścił jeszcze lepszy model - ST50 właśnie.

Różnicę pomiędzy 0.01cd/m2, a 0.02cd/m2 bardzo łatwo zauważyć. Dużo łatwiej niż na przykład między wysokimi jasnościami typu 120cd/m2, a 130cd/m2. Taka różnica poziomu czerni powoduje dwukrotny spadek kontrastu, który jest najważniejszym parametrem przy wizualnej ocenie jakości obrazu.

Mnie też dziwi bagatelizowanie tej istotnej poprawy w reprodukcji czerni, największej od kilku lat. Owszem, na szybko w markecie tego się nie zobaczy, natomiast przy oglądaniu filmów wieczorem będzie bardzo wyraźnie widoczne niższe zejście w czerni i lepszy kontrast.

50ST50 - 4100zł (bez okularów)

42ST50 - 2800zł (bez okularów)

42VT30 - 3700zł ( z okularami)

Do VT30 w rozmiarze 42' warto dopłacić moim zdaniem ale nie więcej niż 400-500zł, po sprzedaży okularów chyba tyle nie wyjdzie. I tak po pobieżnym sprawdzeniu 3d, raczej tego więcej oglądać nie będziesz. Uznasz tak jak większość, że o wiele lepiej się ogląda to samo normalnie, w HD.

Ja tam wybrałbym 50ST50 ale za 3850zł :) Za tyle masz nówkę z kartonu, z polskiej sieci dystrybucji.

50 cali to 50 cali, kupisz 42' to za 2 miesiące będzie zgrzytanie zębów, że jest tylko OK, a mogło być SUPER.

Mnie też dziwi bagatelizowanie tej istotnej poprawy w reprodukcji czerni, największej od kilku lat. Owszem, na szybko w markecie tego się nie zobaczy, natomiast przy oglądaniu filmów wieczorem będzie bardzo wyraźnie widoczne niższe zejście w czerni i lepszy kontrast.

To prawda. Ja na swoim starym Panasonicu miałem bodajże 0,05cd/m2. Pomiędzy wartością 0 a tymi 0,05 mam jeszcze kilkanaście stopni szarości na moim drugim tv (z wygaszaniem) i przy oglądaniu w zaciemnieniu jest się wyczulonym nawet na minimalnie gorszą czerń. W markecie nie widać nawet różnicy między 0 a 0,2 - najgorsze LED na IPS mają czerń idealną...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Co do mojej teorii. Przerabiałem to i zapewniam, że głupot nie piszę: Jeśli TV stoi na podstawce- znajduje się bliżej oczu, niż gdy powiesimy go na ścianie. Przeważnie otoczony jest innymi meblami, na dużej ścianie zawsze będzie sprawiał wrażenie mniejszego. Nie uczyli cię tego na geometrii przestrzennej?

Ile bliżej? 20cm?To ma tak duże znaczenie jak się ogląda z 3m? Jak stoi na meblu to nie widzimy już ściany która jest bezpośrednio za nim?

Gdybyś go wysunął 2m do przodu to wtedy zgoda, ale 20cm?! Tego Cię uczyli na geometrii przestrzennej?

42" też z tej odległości dają się oglądać i nawet nie wyglądają źle, jednak przejście na b. duży ekran np. 55" daje zupełnie inne wrażenia wizualne. Coś jak przejście z CRT na ekran płaski ;)

I o tym właśnie też i ja piszę. Ci którzy mają taką praktykę napiszą właśnie to samo. To jak przejście z CRT na płaski ekran.

Na chwilę obecną jestem za VT30, bo VT50 nie ma w przekątnej "42", a "50" nie chcę i ogólnie jest za droga bez względu na to czy mnie na nią stać, czy nie. Wolę zwiedzać świat niż poznawać go przez tv :)

Co do oprogramowania VT30 to jest to dla mnie istotne, wiec muszę się dowiedzieć. Napiszę do Panasonica i dam znać.

Jest dostępny np w MM, ale z uwagi co Bobcat o nim napisał i po porównaniu go z ST50 i VT30 - odpadł

Moje uwagi napisałem po informacji Bobcata ;

GT50 mimo że jest na stronie panasonic.pl - tak naprawdę w ofercie go nie ma. W wielu (różnych) miejscach na Forum możesz znaleźć informację, że Panasonic celowo wycofał go z rynku, albowiem ST50 daje praktycznie identycznie to samo, w tytm identyczną jakość obrazu, za to kosztuje znacznie mniej.

Na wiosnę będzie nowa seria 60. Modeli GT już w niej nie ma.

Nie interesowały mnie TV 3D dlatego GT50 nie był w kręgu moich zainteresowań a G50 chyba już naprawdę nie ma na rynku. Ale jeżeli chodzi o jakość obrazu (teoretycznie) to powinno to wyglądać tak;

ST50=>GT50=>VT50

Skoro VT50 nie ma 42" to w tym rozmiarze masz do wyboru ST i GT (42VT50 byłby pewnie i tak sporo droższy)

A jak bierzesz pod uwagę starszy 42VT30 proponowałbym jednak dołożyć te dwie trzy stówki do 50ST50 lub poczekać a być może cena jeszcze spadnie (3900zł, gdybyś pozostał przy 42" to ST50 ze względu na stosunek jakość cena).

Różnic w obrazie praktycznie nie zauważysz a do dużego obrazu szybko się przyzwyczaisz. Oczywiście jak masz warunki lokalowe na większy TV.

Ja mam gorzej bo albo dobry 42" albo słaby 50" a 46" który mi by najbardziej pasował nie produkują! ;(

Pozostaje mi poczekać na nową serię G60 lub więcej pieniędzy przeznaczyć na TV.

Tu link do strony gdzie można co nieco więcej dowiedzieć się na ten temat;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

I tak po pobieżnym sprawdzeniu 3d, raczej tego więcej oglądać nie będziesz. Uznasz tak jak większość, że o wiele lepiej się ogląda to samo normalnie, w HD.

Fakt. Do kina na 3D nie chodzę, po Avatarze w 3D głowa bolała mnie przez kilka godzin. Ale na rynku chyba nie dobrej jakości plazmy tylko w 2D???

don111

Przyznam, że trochę mi teraz namieszałeś z tą 50ST50 :)

Oczywiście jak masz warunki lokalowe na większy TV.

Jak wam podam warunki lokalowe to pewnie zgodnie stwierdzicie, że mam wziac 50ST50.

Salon ma 21m2, a odległość od telewizora jeśli wisiałby na ścianie to ok 3,5 metra (ściany są oddalone o 4m)

A to niby dlaczego?

Bo może się trafić z wystawki albo z reklamacji naprawiony.

Nie zgadzam się z tym. Nie widzę żadnej róznicy w tym, czy TV jest przymocowany do wieszaka i do ściany ma 10-15cm, czy też stoi na komodzie i ma ścianę w odległości 30-40 cm za sobą. A już wieczorem, oglądając jakiś dobry film, przecież i tak praktycznie ściany nie widzisz. Moim zdaniem to kompletna bzdura.

to nie bzdura

Dysputa na temat wielkości ekranu była kiedyś zażarta i pozostała nierozstrzygnięta.

Jak to nie była? - była.

Kiedyś pisałem już o różnicach kątowych.

Wszyscy dokładnie wiemy, bo naparzasz o tym w co drugim poście w bodajże 3 tematach na forum, jednak ty nie byłeś w stanie ich dostrzec a bijesz piane strasznie.

No z tym wpisem to już przesadziłeś bo nie pamięta wół jak cielęciem był.

Jak wam podam warunki lokalowe to pewnie zgodnie stwierdzicie, że mam wziac 50ST50.

Salon ma 21m2, a odległość od telewizora jeśli wisiałby na ścianie to ok 3,5 metra (ściany są oddalone o 4m)

Jak będziesz oglądał dużo filmów zdecydowanie 50". Do TV (SD) ta odległość jest dla 50" prawidłowa a 42" TV(HD) to stanowczo za daleko (SD zresztą trochę też). Nie ma problemu jak możesz dowolnie "ustawiać" sobie odległość oglądania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Co do zlewającej się czerni, to z tego co mówił mi Maciek u ciebie występuję ten sam problem na owych trybach;)Oczywiście zaraz napiszesz że tak nie jest, tak jak nie występuje u ciebie dithering:)

Powtarzam. Maciek coś tam stwierdził na przyrządach, potem pokazał mi na materiale filmowym. Gdyby nie to - nie miałbym zielonego pojęcia, gdyż nie zwróciłem uwagi. Ty natomiast w swoich inicjujących wpisach mówiłeś o zlewaniu się wszystkiego od szarości, poprzed ciemne i bardzo ciemne jej odcienie aż do czerni w jednolitą czarną plamę . Wspominałeś, że owa plama to (bywa że) połowa ekranu. Takie więc intensywność zajwiska jest u Ciebie kilka(naście) razy większa.

Przypominam też Bobcat jak na Twoim TV zapauzowałem na scenie z drzewem w cieniu i przechodzenie na tryb normalny powodowało znikanie wielu liści. Przyznałeś wtedy, że ten problem występuje także u Ciebie i skwitowałeś zdaniem "czego oczy nie widzą tego sercu nie żal", więc po co ciągnąć dalej ten temat? ;)

Potwierdzam. Tak było. Gdybyś mi nie zwrócił na to uwagi - nigdy bym sam nie zauważył. Natomiast Tribul zauważył problemy od razu i (jak pisał) w bardzo dolegliwych rozmiarach. Taka jest między nami różnica.

krucjata ta wynika z faktu, iż nie możesz pogodzić się z tym, że niedługo po tym jak kupileś G30 panasonic wypuścił jeszcze lepszy model - ST50 właśnie.

Wniosek nietrafny. Gdy kupowałem G30 - już wtedy był model lepszy, VT30 mianowicie. I byłem tego w pełni świadom. Teraz też jest lepszy: VT50. Natomiast teza, że ST50 jest lepszy wydaje się być mocno dyskusyjna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -

Możesz śmiało brać nawet 65" jeśli masz dobry sygnał i wystarczająco kasy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

No ale kolega Sittek autorytatywnie stwierdził, że jak TV będzie stał na podstawce to najwłaściwszy jest rozmiar 42''. Nam wychodzi co najmniej 55'' ale nie wzięliśmy chyba pod uwagę podstawki.

To chyba jednak wszyscy się mylimy:-)

Ponawiam apel, abyśmy przestali uprawiać tu natrętną propagandę na rzecz takiej, bądź innej wielkości telewizora. Niektórzy samozwańczo uznali siebie za reprezentantów "jedynie słusznego" punktu widzenia, a wszelkich adwersarzy próbują wyśmiać, wykpić i wdeptać w glebę. Niech każdy sam decyduje co chce kupić za swoją (było nie było) kasę i co dla niego jest najlepsze.

No ale kolega Sittek autorytatywnie stwierdził, że jak TV będzie stał na podstawce to najwłaściwszy jest rozmiar 42''. Nam wychodzi co najmniej 55'' ale nie wzięliśmy chyba pod uwagę podstawki.

To chyba jednak wszyscy się mylimy:-)

kolega sittek stwierdził, że 42 cali przy odległości 3 metrów będzie najlepszym rozwiązaniem i nie będzie dyskomfortu w trakcie oglądania materiału w jakości SD czy nawet HD. Napisał też, że jeśli pojawi się więcej materiału FullHD to będzie już zbyt mały. Potem, gdy kolega sittek dowiedział się jaka jest planowana kwota to napisał, że ciekawszym rozwiązaniem będzie 50 calowy ST50- zamiast 42 calowego GT30. W między czasie kolega sittek raczył napisać o podstawce i ścianie, i że według niego ma to znaczenie.

I na koniec kolega sittek zachodzi w głowę skąd w koledze HQ150 bierze się do niego nadmierna uszczypliwość przechodząca w zwykłą agresję ? I naprawdę nie wie. Poszarpać się o zwykłą podstawkę? A może napisał wcześniej coś złego? Obraził kościół albo nie daj boże Hiunę?

kolega sittek stwierdził, że 42 cali przy odległości 3 metrów będzie najlepszym rozwiązaniem i nie będzie dyskomfortu w trakcie oglądania materiału w jakości SD czy nawet HD. Napisał też, że jeśli pojawi się więcej materiału FullHD to będzie już zbyt mały. Potem, gdy kolega sittek dowiedział się jaka jest planowana kwota to napisał, że ciekawszym rozwiązaniem będzie 50 calowy ST50- zamiast 42 calowego GT30. W między czasie kolega sittek raczył napisać o podstawce i ścianie, i że według niego ma to znaczenie.

I na koniec kolega sittek zachodzi w głowę skąd w koledze HQ150 bierze się do niego nadmierna uszczypliwość przechodząca w zwykłą agresję ? I naprawdę nie wie. Poszarpać się o zwykłą podstawkę? A może napisał wcześniej coś złego? Obraził kościół albo nie daj boże Hiunę?

Koniec świata, nie sądziłem że my z grupy "plazmowców" będziemy się kłócić między sobą.

Koniec świata, nie sądziłem że my z grupy "plazmowców" będziemy się kłócić między sobą.

W grupie "plazmowców" jest frakcja liberałów (optująca za swobodą wyboru rozmiaru telewizora), oraz frakcja twardogłowych (forsująca tezę, że ma być jak największy).

Potwierdzam. Tak było. Gdybyś mi nie zwrócił na to uwagi - nigdy bym sam nie zauważył. Natomiast Tribul zauważył problemy od razu i (jak pisał) w bardzo dolegliwych rozmiarach. Taka jest między nami różnica.

Bo ty nigdy nic nie widzisz na swoim tv.Wykłócasz się dopóki ktoś ci nie pokaże, a nawet jak ktoś ci pokaże to omijasz temat bądź mówisz że u ciebie nic takiego nie ma, do momentu aż osoba pokazująca ci problem który widziała na twoim tv nie zabierze tu głosu.Taka sytuacja miała tu miejsce już któryś raz w twoim przypadku, więc twoja wiarygodność wynosi 0.

Tak zauważyłem to od razu, bo ja widzę i nie waham się pisać o tym....i tak, w bardzo rozległych rozmiarach, bo jak włączysz sobie film z ciemnymi scenami, gdzie 70% ekranu to ciemna scena, czyli czerń i kilka pierwszych odcieni szarości (np. BATMAN) które masz zlane na trybach Dynamicznym i Normalnym, a nie mecz na tvp1, to zobaczysz o co mi chodzi...wtedy zobaczysz że uzyskujesz ogromną czarną plamę prawie bez szczegółów na tych 70% obszaru . No ale u ciebie przecież jest ok.....

Dobra po wiekszej ilości informacji w szrankach nadal pozostają 42" VT30, 42"ST50 i 50"ST50. (Zaczynam myśleć o 50" - i tu Wasz wspólny sukces ;))

To teraz zamieszam jeszcze bardziej: Jakie polecilibyście plazmy Panasonica bez 3D?

Interesują mnie wszystkie opinie: te subiektywne też, bo o obiektywizm chyba ciężko w tym temacie.

W grupie "plazmowców" jest frakcja liberałów (optująca za swobodą wyboru rozmiaru telewizora), oraz frakcja twardogłowych (forsująca tezę, że ma być jak największy).

Nie jak największy tylko odpowiedni do odległości z jakiej się ogląda i jakości sygnału.

Np. ten Twój 42' można oglądać z 2.5 m jak również z 1.5 m, pierwsza odległość to sygnał SD a druga to Full HD.

Tak zauważyłem to od razu, bo ja widzę i nie waham się pisać o tym....i tak, w bardzo rozległych rozmiarach, bo jak włączysz sobie film z ciemnymi scenami, gdzie 70% ekranu to ciemna scena, czyli czerń i kilka pierwszych odcieni szarości (np. BATMAN) które masz zlane na trybach Dynamicznym i Normalnym, a nie mecz na tvp1, to zobaczysz o co mi chodzi...wtedy zobaczysz że uzyskujesz ogromną czarną plamę prawie bez szczegółów na tych 70% obszaru . No ale u ciebie przecież jest ok.....

Potwierdzam. Tribul ma film gdzie na początku jest taka scena, że spokojnie dithering widać z normalnej odległości oglądania. Nie jest absolutnie dokuczliwy, ani nie wpływa negatywnie na wrażenia do czasu gdy... włączymy tryb dynamiczny/normalny/gra. Wtedy widać jak duże obszary detali zlewają się z czernią a pozostałe wyglądają jak mrowisko :)To widowisko tak mi się spodobało, że sam kupiłem ten film na blu ray do testów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.