Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic TXP42VT30E czy TXP42GT50?

derdam

Rekomendowane odpowiedzi

@ Tribul

Nie jestem do końca przekonany czy to akurat Ty jesteś osobą najbardziej predysponowaną do oceniania wiarygodności innych. Najpierw dmiesz w trąby jerychońskie i podnosisz larum jakie to masz problemy z telewizorem i jaki to trefny model Ci się trafił. Zaraz potem wychwalasz go pod niebiosa i kąsasz każdego, kto ośmieli się poddać to w wątpliwość.

@ Witek_Z

Nie ustałajmy odgórnie. Dla Jednego właściwe jest 84" z 1 metra, dla innego - 26" z 6 metrów.

@ Maciej Koper

A jak wygląda ten film Tribula na trybie Dynamicznym i Normalnym na telewizorze VT50 / VT30 / GT30 / G30? Też mrowisko?

Dobra po wiekszej ilości informacji w szrankach nadal pozostają 42" VT30, 42"ST50 i 50"ST50. (Zaczynam myśleć o 50" - i tu Wasz wspólny sukces ;))

To teraz zamieszam jeszcze bardziej: Jakie polecilibyście plazmy Panasonica bez 3D?

Interesują mnie wszystkie opinie: te subiektywne też, bo o obiektywizm chyba ciężko w tym temacie.

Zapomnij, na 3D nie zaoszczędzisz. Wszystkie dobre mają 3D, co najwyżej bez okularów.

Zapomnij, na 3D nie zaoszczędzisz. Wszystkie dobre mają 3D, co najwyżej bez okularów.

Sprawa oszczędności ma tu chyba relatywnie mniejsze znaczenie. Jeżeli kogoś nie interesuje 3D - to oglądając 2D matryca przystosowana wyłącznie do 2D da lepszy obraz niż matryca 3D pracująca w trybie 2D. To był jeszcze niedawno problem dość istotny, wraz z postępem technologicznym w kolejnych generacjach matryc staje się coraz mniejszy, ale jeszcze nie został wyeliminowany w całości.

Potwierdzam. Tribul ma film gdzie na początku jest taka scena, że spokojnie dithering widać z normalnej odległości oglądania. Nie jest absolutnie dokuczliwy, ani nie wpływa negatywnie na wrażenia do czasu gdy... włączymy tryb dynamiczny/normalny/gra. Wtedy widać jak duże obszary detali zlewają się z czernią a pozostałe wyglądają jak mrowisko :)To widowisko tak mi się spodobało, że sam kupiłem ten film na blu ray do testów.

co to za film i która scena? Może mam, to sprawdzę u siebie i zdam relację.

Nie jestem do końca przekonany czy to akurat Ty jesteś osobą najbardziej predysponowaną do oceniania wiarygodności innych.

Wcale się za takiego nie uważam, wystarczy czytać twoje wpisy.

Najpierw dmiesz w trąby jerychońskie i podnosisz larum jakie to masz problemy z telewizorem i jaki to trefny model Ci się trafił.

Zauważyłem problem, od razu napisałem o tym tu na forum.Proste.Odpowiedź jaką tu dostałem to że mój egzemplarz jest zepsuty i tyle (był nawet pomysł żebym wsadził jakiś drut do TV i zrobił zwarcie...), bo nikt nie ma tu zielonych krop na swoich modelach, nikomu nie zlewa się czerń na trybie standard i dynamiczny.OK. Więc co byś sobie pomyślał bo kupnie świeżo kupionego TV???Potem robiliście sobie ze mnie jaja, potem że chyba jednak coś jest na rzeczy, a potem okazało się że zlewająca czerń na tych beznadziejnych trybach masz i ty w swoim modelu, a do tego seria 30 ma spłyconą czerń w trybach profesjonalnych...Dla rozumnego człowieka szybko dociera po czymś takim, że te wszystkie tryby w obojętnie jakim modelu nie nadają się do niczego, że w każdym jest coś nie tak i tv najlepiej oglądać na trybie do tego przeznaczonym, bez wodotrysków, miliona ulepszaczy które tak naprawdę szkodzą, i w tym właśnie trybie ST50 radzi sobie znakomicie.

co to za film i która scena? Może mam, to sprawdzę u siebie i zdam relację.

film to "Immortals", pierwsza scena gdzie z całkowitej czerni powoli wyłania się taka klatka w jaskini. To był pierwszy film jaki oglądałem na tym tv i od razu rzuciło się to w oczy:) Taki trochę nie fart, nowy TV, pierwszy film i pierwsza scena która niesamowicie wypycha ten dithering:)

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 1 Lutego 2013 - wpis usunięty na prośbę autora
Ukryte przez Fr@ntz, 1 Lutego 2013 - wpis usunięty na prośbę autora

Wcale się za takiego nie uważam, wystarczy czytać twoje wpisy.

Zauważyłem problem, od razu napisałem o tym tu na forum.Proste.Odpowiedź jaką tu dostałem to że mój egzemplarz jest zepsuty i tyle (był nawet pomysł żebym wsadził jakiś drut do TV i zrobił zwarcie...), bo nikt nie ma tu zielonych krop na swoich modelach, nikomu nie zlewa się czerń na trybie standard i dynamiczny.OK. Więc co byś sobie pomyślał bo kupnie świeżo kupionego TV???Potem robiliście sobie ze mnie jaja, potem że chyba jednak coś jest na rzeczy, a potem okazało się że zlewająca czerń na tych beznadziejnych trybach masz i ty w swoim modelu, a do tego seria 30 ma spłyconą czerń w trybach profesjonalnych...Dla rozumnego człowieka szybko dociera po czymś takim, że te wszystkie tryby w obojętnie jakim modelu nie nadają się do niczego, że w każdym jest coś nie tak i tv najlepiej oglądać na trybie do tego przeznaczonym, bez wodotrysków, miliona ulepszaczy które tak naprawdę szkodzą, i w tym właśnie trybie ST50 radzi sobie znakomicie.

film to "Immortals", pierwsza scena gdzie z całkowitej czerni powoli wyłania się taka klatka w jaskini. To był pierwszy film jaki oglądałem na tym tv i od razu rzuciło się to w oczy:) Taki trochę nie fart, nowy TV, pierwszy film i pierwsza scena która niesamowicie wypycha ten dithering:)

Sprawa oszczędności ma tu chyba relatywnie mniejsze znaczenie. Jeżeli kogoś nie interesuje 3D - to oglądając 2D matryca przystosowana wyłącznie do 2D da lepszy obraz niż matryca 3D pracująca w trybie 2D. To był jeszcze niedawno problem dość istotny, wraz z postępem technologicznym w kolejnych generacjach matryc staje się coraz mniejszy, ale jeszcze nie został wyeliminowany w całości.

Co za bzdury... Matryca chłopie jest ta sama, 3D to kwestia elektroniki.

Jakiż to problem widziałeś w GT30 w stosunku do G30 ? No napisz konkretnie.

Czy to będzie coś co wydaje Ci się widziałeś w sklepie a czego nie dostrzegłeś u siebie w domu ??

Wstydziłbyś się, jestem pewny, że w życiu byś takich głupot nie pisał, gdybyś nie był posiadaczem G30 bez 3D :)

Zupełnie nie rozumiem tego agresywnego tomu. Gdzieś coś takiego czytałem. Nie ja jestem autorem tej tezy.

Telewizor bez 3D jest wynikiem mojego świadomego wyboru, jako że 3D mnie nie bawi. Gdy go kupowałem była promocja na 3D i mogłem takowy wziąć za mniejszą kasę. Nie zrobiłem tego. Wystarczy?

Zupełnie nie rozumiem tego agresywnego tomu. Gdzieś coś takiego czytałem. Nie ja jestem autorem tej tezy.

Zatem ja zupełnie nie rozumiem dlaczego o tym napisałeś w sposób, jakbyś był o tym święcie przekonany.

U Ruskich też rozdawali w Moskwie samochody, potem okazało się że nie samochody a rowery, no i nie rozdawali a kradli...

Jak widać jednak bardzo na czasie, trzeba przypominać, żeby inni nie powielali, zasłyszanych gdzieś głupot :)

Jak zwykle wycofujesz się rakiem, nie pisałeś swojej informacji w trybie przypuszczającym, tylko takim tonem, że zielony w temacie by nie zgadł, że to może nie być prawda...

Wasze posty wskazują na mniej lub bardziej subtelne różnice między VT30 i ST50. Które pewnie dla mniej wprawnego oka (mojego konkretnie) nie będą stanowiły wiekszych problemów. Oba modele są wobec tego do przyjęcia. A o ostatecznym wyborze zapewne zdecyduje cena.

@Bobcat

nie pisałeś swojej informacji w trybie przypuszczającym, tylko takim tonem, że zielony w temacie by nie zgadł, że to może nie być prawda...

I tutaj zgadzam się z don111 - laikom zasłyszane tezy nie pomagają.

Nie jestem do końca przekonany czy to akurat Ty jesteś osobą najbardziej predysponowaną do oceniania wiarygodności innych. Najpierw dmiesz w trąby jerychońskie i podnosisz larum jakie to masz problemy z telewizorem i jaki to trefny model Ci się trafił. Zaraz potem wychwalasz go pod niebiosa i kąsasz każdego, kto ośmieli się poddać to w wątpliwość.

Tribulowi nie trafił się trefny model. Jest OK. Po prostu dostrzegł coś więcej :)

A jak wygląda ten film Tribula na trybie Dynamicznym i Normalnym na telewizorze VT50 / VT30 / GT30 / G30? Też mrowisko?

Na trybach normalny/dynamiczny/gra też jest mrowisko na GT30 / VT30, na innych nie testowałem.

Nie jestem do końca przekonany czy to akurat Ty jesteś osobą najbardziej predysponowaną do oceniania wiarygodności innych.

Bardzo przepraszam że się wtrącę w wymianę zdań ale nie wytrzymałem!

Nie ustałajmy odgórnie. Dla Jednego właściwe jest 84" z 1 metra, dla innego - 26" z 6 metrów.

Skoro zarzucasz komuś że nie jest wiarygodny to proszę nie wypisuj przynajmniej i jeszcze w tym samym wpisie takich rzeczy!

Jako przykład dajesz zupełnie idiotyczne odległości jako "właściwe". Rozumiem że można napisać prowokacyjnie, ale miejmy umiar. Gdybyś podał 2m - 84" i 3m - 26" i tak są to wystarczająco dyskusyjne odległości gdy założymy sygnał SD dla pierwszego przykładu a HD dla drugiego!

To że ktoś nie potrafi wykorzystać walorów swojego TV lub słabo widzi nie oznacza że należy z tego wyciągać wnioski że tak można oglądać i to może być właściwe! :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według tej tabeli dla;

- 80" odległość minimalna to nie mniej niż 2.5-2.8 m bo może być widoczna "struktura obrazu" (HD 1920 x1080!)

- 32" odległość maksymalna nie więcej niż 2.40 bo dalej możemy nie zauważyć szczegółów obrazu (SD 720 x 576!)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jak widać jednak bardzo na czasie, trzeba przypominać, żeby inni nie powielali, zasłyszanych gdzieś głupot :)

Jak zwykle wycofujesz się rakiem, nie pisałeś swojej informacji w trybie przypuszczającym, tylko takim tonem, że zielony w temacie by nie zgadł, że to może nie być prawda...

W moim rozumieniu Forum jest również po to, aby się wymieniać zasłyszanymi ciekawostkami i (nawet niepotwierdzonymi) informacjami. Oraz prostowania nieprawdziwych, jeśli komuś uda się dotrzeć do wiarygodnego źródła. Prostowanie niekoniecznie musi się odbywać w aroganckiej formie.

Na trybach normalny/dynamiczny/gra też jest mrowisko na GT30 / VT30, na innych nie testowałem.

Pokazałeś mi na moim dithering. Dlaczego nie pokazałeś mrowiska? Czyżby był widzialny tylko w jednej scenie jednego filmu? Jeśli tak - to faktycznie nie ma o czym rozmawiać.

Jako przykład dajesz zupełnie idiotyczne odległości jako "właściwe". Rozumiem że można napisać prowokacyjnie

Bo miało być prowokacyjnie. Napisałem, że DLA KOGOŚ mogą to być odległości właściwe. Nie w sensie ogólnym.

Brawo Maju.

Et tu, Brute, contra me?

Bo miało być prowokacyjnie. Napisałem, że DLA KOGOŚ mogą to być odległości właściwe. Nie w sensie ogólnym.

Przyznam że mój wpis również, no i zdziwiłem się że nikt tego nie zauważył.

Umówmy się może że są granice prowokacji i Ty co najmniej dwukrotnie ją przekroczyłeś . :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Wybierz się do Imax'a

Po co? Pisaliśmy już Witku na ten temat. Imax to są zupełnie inne wrażenia. Tam jestem uczestnikiem akcji, cały trójwymiarowy obraz dookoła jest naturalnej, prawdziwej wielkości. Na domowym telewizorze (niechby nawet ogromnych rozmiarów) jestem conajwyżej obserwatorem teatrzyku kukiełkowego. Jakieś tycie ludziki, tycie zwierzątka wśród tycich drzewek. Prawda: teatrzyk jest trójwymiarowy.

Aby uniknąć dalszych polemik: to są MOJE subiektywne odczucia i MÓJ punkt widzenia.

Jakieś tycie ludziki, tycie zwierzątka wśród tycich drzewek.

Dlatego właśnie wszyscy radzą kupić większy tv, żeby te tycie ludziki, tycie zwierzątka i tycie drzewka były nieco większe;)

Ja nie zawaham się stwierdzić, że dla mnie nie ma czegoś takiego jak ZA DUŻY tv, może być za mały, ale nie za duży. Jeśli np 80" z odległości 3 metrów byłby dla mnie zbyt wielki, odsunąłbym się o pół metra, metr i tyle, no chyba ze warunki mieszkaniowe na to nie pozwalają. Myślę ze przy takiej odległości jaką mam teraz, czyli lekko ponad 2,5 metra, 65 " byłby idealny. 50" skurczyło się po jakiś 2 tygodniach użytkowania, przy filmie który ma pasy góra-dół od razu był za mały. Jeśli chce się oglądać filmy, i choć trochę poczuć się uczestnikiem akcji to tv musi być jak największy.

Po co? Pisaliśmy już Witku na ten temat. Imax to są zupełnie inne wrażenia. Tam jestem uczestnikiem akcji, cały trójwymiarowy obraz dookoła jest naturalnej, prawdziwej wielkości. Na domowym telewizorze (niechby nawet ogromnych rozmiarów) jestem conajwyżej obserwatorem teatrzyku kukiełkowego. Jakieś tycie ludziki, tycie zwierzątka wśród tycich drzewek. Prawda: teatrzyk jest trójwymiarowy.

Aby uniknąć dalszych polemik: to są MOJE subiektywne odczucia i MÓJ punkt widzenia.

Tak pisaliśmy o 3D ale ja nie o tym tylko o wielkości ekranu w stosunku do widza.

W/g Ciebie w tym kinie zapewne zbyt blisko jest.

Mnie nie interesuje TWÓJ punkt widzenia co do odległości widz-telewizor.

Ja doradzam jak jest najlepiej i inni też tak samo piszą, bezsensem jest kupić Porshe i nigdy nie przekroczyć 100km/h.

Dlatego właśnie wszyscy radzą kupić większy tv, żeby te tycie ludziki, tycie zwierzątka i tycie drzewka były nieco większe;)

Będą conajwyżej nieco mnie tycie :)

Aby poczuć pełen realizm - ekran w domu (nieważne: telewizora czy od projektora) powinien być rozmiarów tego w IMAX-ie. A to w warunkach domowych jest raczej mało realistyczne.

Ja doradzam jak jest najlepiej

Nie stawiajmy samych siebie w roli wszechwiedzącego guru i wyroczni ostatecznej. :)

Będą conajwyżej nieco mnie tycie :)

Hehe no ale jednak:) Przy porównaniu 42" a 50" to już jest znaczna różnica w wielkości obiektów ( wiem bo robiłem taka przesiadkę), nie wspominając o 65":)

Popytaj ludzi dlaczego chodzą do kina, zapewniam cie że 95 % odpowie bez namysłu " bo jest wielki ekran" , no a 5% pewnie ci odpowie że "może podotykać koleżankę";)

2D matryca przystosowana wyłącznie do 2D da lepszy obraz niż matryca 3D pracująca w trybie 2D.

Tak na marginesie, mam TV matrycą przystosowaną do 2D ( model z roku 2010) i porównywałem go wielokrotnie z modelem z 3D ( z 2012 roku) i w 2D obraz był zdecydowanie ciekawszy w tym nowym. Więc jak to jest? Bobcat, przyznaj, że słyszałeś o tym ale nigdy nie porównałeś jak jest naprawdę. :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie wiem czy i na ile porównania w markecie są wiarygodne. Nawet jeśli to jest MM Okęcie, gdzie (jak pisałem) na dziale z telewizorami panuje zawsze półmrok. W grudniu 2011 poszedłem sobie byłem tamże, głównie po to, aby się samemu przekonać jaka plazma jest naprawdę, ustawiwszy ją uprzedniu pod moje upodobania. Spodobała mi się, przekonałem się do niej. Następnym więc i logicznym krokiem była więc decyzja o zakupie. Trzeba było jeszcze raz się przejść i porównać różne modele.

Stały obok siebie GT30 i G30. Na obydwu ten sam program demo, 2D. Odniosłem wrażenie (powtarzam: to było tylko moje, subiektywne wrażenie), że obraz na GT był jakby ociupinkę gorszy. Proszę mnie źle nie zrozumieć: obydwa były wspaniałe. Ale jednak ten na GT wydał mi się troszeczkę mniej wspaniały.

O teorii jakoby matryca 3D pracowała w trybie 2D gorzej niż matryca 2D dowiedziałem się kilka tygodni temu, z wpisu na Forum. Tak więc ta wiedza nie miała najmniejszego wpływu na moje spotrzeżenia z 2011.

Nie stawiajmy samych siebie w roli wszechwiedzącego guru i wyroczni ostatecznej. :)

jeśli jesteś niezadowolony z mojego doradztwa to wyrzuć telewizor na śmietnik.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.