Skocz do zawartości
IGNORED

Koniec Philipsa

marek-1969

Rekomendowane odpowiedzi

Funai jest fabryką OEM. Czyli produkuje dla obcych marek nic od siebie nie wnosi. Zauważ że to co wypuszczają z logiem Funai przynajmniej w Polsce to nie są jakieś rewelacyjne sprzęty ani pod względem nowoczesności ani ceny. Czasem zdarzają się im konkurencyjne produkty jak wspomniany już B1. Oferta sklepu internetowego Funai jest taka uboga.

Faktem jest że dla firm Japońskich jesteśmy trzecim światem.

A mają w Polsce fabrykę - podobno fabrykę, a nie tylko magazyn, choć jakość nie wierzę w tę szumne nazwy "fabryka". I cały sprzęt dostępny w Polsce z logiem Funai jest prawdopodobnie z tej fabryki.

Wydaje mi się ze teraz po prostu Funai będzie produkował urządzenia Philipsa z logiem Philips i Funai - zależnie jak sobie podzielą ofertę marketingowo.

dlaczego "były" posiadacz? Co temu SACD dolegało?

Nic mu nie dolegało. Połączyłem Havanę z PC i Havana nawet na podstawowej lampie zjadła ten odtwarzacz. :) No to przeszedłem na pliki a Filipka, który służył mi wiernie długie lata, sprzedałem na adverts.ie jakiemuś Litwinowi. Jeszcze dobrą kasę wziąłem. W PL zapłaciłem zań 800 zeta na promocji a po chyba gdzieś 5 latach używania poszedł za 120 €... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zresztą chyba w porę sprzedałem, bo miesiąc później Litwin dzwonił, że mu napęd siadł. No sorry, spadaj Jaćwieży pogańska na drzewo, ja nie jestem Media Markt i gwarancji nie dawałem.

U mnie chodził jak złoto... skąd mogę wiedzieć, że Litwin przez ten miesiąc nie rzucał nim codziennie o ścianę?

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

TPV kupiło od Philipsa wyświetlacze (monitory i chyba również TV), teraz poszedł na sprzedaż dział elektroniki konsumenckiej.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Pierwsze video philipsa które kupiłem około 1990 roku działa do dziś.Było made in Japan a nie Holland ,a w środku elektronika z napisami Sharp.

Mam cd-100 philipsa z cdm-0 wyprodukowane 30 lat temu i śmiga bezproblemowo .

]

Że co? Proszę jaśniej bo nie rozumiem.

No po prostu DAC (MHDT Lab Havana) plus pliki z kompa okazały się lepsze jakościowo od tego odtwarzacza.

Więc odtwarzacz poszedł do Litwina, który go po miesiącu zepsuł. :)

Zresztą żadna ujma dla Filipka, bo Meridian Signature Reference za 12 tys euro też poległ w konfrontacji z Havaną.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Przetwornik D/A.

Za ile? A to już trzeba sprawdzić na Audiogonie (używki ze wspaniałami lampami bywają w rewelacyjnych cenach) czy Ebayu (manufaktura sprzedaje tam swoje wyroby). Ja dałem ok 700€ z tego co pamiętam, kupując bezpośrednio od producenta z pominięciem ebaya. Świetny kontakt, wysyłka błyskawiczna - sprzęt z "Hąkągu" dotarł do IRL po 4 dniach!. Jest też wersja zbalansowana dostępna a następca Havany, obsługujący "gęste" pliki nazywa się Stockholm.

Szczegóły na stronie producenta:

Ukryta Zawartość

Manufakturę założyło 4 gości z HK, niezadowolonych z bezdusznej reprodukcji dźwięku w wykonaniu współczesnych źródeł cyfrowych. Postanowili wrócić do źródeł: przetworniki bez oversamplingu, porządne zasilanie, w pełni dyskretne układy wyjściowe w czystej klasie A, oparte o podwójną triodę.

W porównaniu do "zwykłych" CD czy DAC'ków z oversamplingiem, sprzęt MHDT "muli". Wystarczy jednak wymiana lampy (bezkonkurencyjny jest tu Bendix z 1964r) a (zgodnie z opinią wielu użytkowników) tylko winyl zagra przyjemniej i bardziej fizjologicznie.

Niedostatki precyzji widoczne są tylko w bezpośrednim porównaniu z przetwornikami opartymi o nowoczesne kości z oversamplingiem. W codziennym użytkowaniu - o muleniu nie ma mowy, precyzja jest jak moc w Rollsie - wystarczająca! :)

Ukryta Zawartość

heh, to w zasadzie niewiele nowego przez ostatnie 20 lat. Pamiętam Musical Fidelity z lampami w D/A. I chyba jakiś CAL albo Carver miał lampy w przetworniku. Generalnie nie odczuwam takich potrzeb zabarwiania cyfry.

ale ładne to to jest, ten Sztokholm

Tak, bo MHDT prochu nie zamierza wymyślać. Oni wrócili po prostu do starej technologii budowy przetworników, porządne toroidy w miejsce zasilaczy impulsowych, stare kości non-oversampling no i dyskretne układy wyjściowe z lampą. A że każda lampa gra inaczej to właściciel może sobie łatwo ustawiać brzmienie przetwornika do osobistych preferencji.

A Stockholm ładny - to fakt! :)

Mi tam Havana wystarcza, podobno Stockholm precyzyjniejszy na wysokich ale nie miałem okazji sprawdzić. Do gęstych plików używam Apogee Mini DAC z ULPS Tomanek i nie mam ciśnienia na zakup Stockholma.

Lampy były stosowane w filtrach D/A do formatu CD-A gdzie filtracja zaczynała działać od kilkunastu kHz. kombinowano różne cuda żeby rozszerzyć liniowe działanie filtrów do 20kHz a lbo nawet trochę wyżej i żeby uzyskać łagodne przejście w pasmo zaporowe (CAL miał gdzieś w materiałach informacje o pasmie przenoszenia do 22kHz)

Muszę Wam powiedzieć, że jakieś 20 lat temu kupiłem pierwsze żarówki tzw. energooszczędne. Kosztowała wtedy każda 580 000 zł :)

Produkcja Phillips, made in Holland. Świecą do tej pory.

Nowych obecnie teraz nie kupuję już zbyt często. Te zazwyczaj mam wymieniane jeszcze przed końcem gwarancji :)

Tak, bo MHDT prochu nie zamierza wymyślać.

Ładnie piszesz o tym DACu MHDT, chętnie bym tego posłuchał, zobaczę może sprowadzę sztukę na sklep do siebie, ale tak sobie przypominam, że miałem DAC'a na sklepie był na lampce. To był Music Hall DAC25 miał chyba zasilacze impulsowe.

Przetwornik D/A.

Za ile? A to już trzeba sprawdzić na Audiogonie (używki ze wspaniałami lampami bywają w rewelacyjnych cenach) czy Ebayu (manufaktura sprzedaje tam swoje wyroby). Ja dałem ok 700€ z tego co pamiętam, kupując bezpośrednio od producenta z pominięciem ebaya. Świetny kontakt, wysyłka błyskawiczna - sprzęt z "Hąkągu" dotarł do IRL po 4 dniach!. Jest też wersja zbalansowana dostępna a następca Havany, obsługujący "gęste" pliki nazywa się Stockholm.

Szczegóły na stronie producenta:

Ukryta Zawartość

Manufakturę założyło 4 gości z HK, niezadowolonych z bezdusznej reprodukcji dźwięku w wykonaniu współczesnych źródeł cyfrowych. Postanowili wrócić do źródeł: przetworniki bez oversamplingu, porządne zasilanie, w pełni dyskretne układy wyjściowe w czystej klasie A, oparte o podwójną triodę.

W porównaniu do "zwykłych" CD czy DAC'ków z oversamplingiem, sprzęt MHDT "muli". Wystarczy jednak wymiana lampy (bezkonkurencyjny jest tu Bendix z 1964r) a (zgodnie z opinią wielu użytkowników) tylko winyl zagra przyjemniej i bardziej fizjologicznie.

Niedostatki precyzji widoczne są tylko w bezpośrednim porównaniu z przetwornikami opartymi o nowoczesne kości z oversamplingiem. W codziennym użytkowaniu - o muleniu nie ma mowy, precyzja jest jak moc w Rollsie - wystarczająca! :)

Po co sie poczisz. Daj link do swego odkrywczego tematu z Havaną. Zaoszczedzisz czasu.

Ukryta Zawartość

?👈

Ładnie piszesz o tym DACu MHDT, chętnie bym tego posłuchał, zobaczę może sprowadzę sztukę na sklep do siebie, ale tak sobie przypominam, że miałem DAC'a na sklepie był na lampce. To był Music Hall DAC25 miał chyba zasilacze impulsowe.

Havana ma toroid, tej wielkości co w niektórych budżetowych wzmakach... ;)

Jeśli sprowadzisz sobie taki DAC, to nie zapomnij o DOBREJ LAMPIE, bo z seryjną naprawdę nieco muli.

Najlepiej Bendix z 1964. ale WE z wojskowych serii JW z lat 50-tych też stykną.

Te zielone strzałki zignoruj, to jakaś instrukcja DIY, ale toroid jest oryginalny, przyznasz, że jak na DAC to całkiem godny, nie? :)

c37cf6b5_havana.jpeg

Wygląda to korzystnie, teraz kosztuje 854$ bez kosztów przesyłki - trzeba zobaczyć jeszcze koszt tego BENDIX'a - no i dostępność. Trafo faktycznie solidne jak na DAC.

Nic specjalnego jak na prawie 1000$

Co ty widzisz w tym trafie toroidalnym ?? czym ono się wyróżnia.Chaotycznie nawinięte, brak ekranów magnetycznych i elektrycznych.Nawet fabrycznie dobrej lampy nie wstawili.

Bezładnie wykonane, jak najmniejszym kosztem. Jedna lampa dla dwóch kanałów :-( Konstrukcja niesymetryczna.

Niestety ręczne manufaktury muszą być drogie - taka specyfika produkcji.

Zerknij na poniższy klocek, różnica klas w budowie ! porównaj transformator ! a w zasadzie transformatory.

Porównaj jakość torów audio i ilość i jakość wykonania zasilaczy.

Urządzenie w polskim sklepie gdzie marża jest duża kosztuje 6.5 tys zł.

Co ma być w tym urządzeniu Havana receptą na dobry dzwięk ?

Dobra aplikacja jest ściśle powiązana z dobrze przemyślaną budową, to urządzenie wygląda mi na nijakie.

Proponuję wstawić ECC803 -TELEFUNKENA cena - 1000Euro tylko lampa nie jest na wierzchu więc cały urok magii tej lampy ucieka :-(

RE78.jpg

Yesooo, czy nachalna reklama AudioGD na tym forum musi wp*** się nawet na bocznicę?

Mało szanownemu panu (POWINNO BYĆ - BRANŻA POD NICKIEM!) pseudoklubu w odpowiedniej zakładce?

Co z tego, że AudioGD są solidnie zaprojektowane, zbudowane (nie napiszę, że tanie, bo jak niby kontynentalna chińszczyzna mogłaby być droga?), skoro jakoś kult ich nie otacza...

Dlaczego? Bo to po prostu dobry DAC, jakich wiele na rynku. Można taki DAC kupić sobie pod dowolną marką, świetnie zaprojektowany, z najlepszych komponentów, czasem nawet Made in USA a nie chiński. Zawsze dokładny i precyzyjny, jednak - pozbawiony DUSZY. Technicznie i na zimno odwalający swoją robotę i tyle.

Havana jest otoczona kultem na całym świecie nie dlatego, że produkuje dźwięk doskonały. Taki DAC każdy głupi potrafi dzisiaj sklecić. Zresztą dźwięk Havany jest daleki od doskonałości w potocznym audiofilskim znaczeniu.

Havanę otacza kult ze względu na to, że tylko winyl zagra bardziej strawnie i fizjologicznie.

Nie twierdzę, że Havana jest dla każdego - bo nie jest.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie twierdzę, że Havana jest dla każdego - bo nie jest.

To prawda. Ja kupiłem i niestety po dwóch dnaich się z nią rozstałem.

Na giełdzie też ostatnio wisiała jedna sztuka dosyć długo.

To fajnie że ten sprzęt potrafi sprawić radość wielu nabywcom, ale że otacza ją kult to już przesada.

krak_on ten cały Remington to jest pic na wodę, a nie marka AGD - oni tego nie produkują. Chyba, że za AGD uznać strzelby i amunicję :-)

he, he. To nie jest AGD ale artykuły pierwszej potrzeby!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

To prawda. Ja kupiłem i niestety po dwóch dnaich się z nią rozstałem.

Na giełdzie też ostatnio wisiała jedna sztuka dosyć długo.

To fajnie że ten sprzęt potrafi sprawić radość wielu nabywcom, ale że otacza ją kult to już przesada.

Tak, znam Twoją historię. Już chyba pisałeś o tym.

Nie zgraliście się. To się zdarza. :)

Przypomnij mi proszę - jaką lampę tam miałeś?

W poniższym oświadczeniu przedstawiciel Philipsa powiedział że ten dział który sprzedał firmie Funai, współpracował ściśle z firmą Funai już ponad 25 lat.

Ukryta Zawartość

Tak że ciekawi mnie teraz jak wyglądały proporcje tego kto więcej opracowywał nowych produktów i rozwiązań, mam nadzieję że nie było to tak że najwięcej wkładu dawała firma Funai i w końcu powiedziała że skoro my najwięcej z siebie dajemy to chcemy to robić pod swoją własnością. No ale takich kuluarów to się chyba nie dowiemy, ale takie myśli mogą się rodzić choćby po oddzieleniu się firmy Sony od Ericsona który mało z siebie dawał. Ogólnie zarysowuje się taka refleksja że to starsze pokolenie europejczyków dawało jakoś radę konkurować z azjatami a te młodsze pokolenia które mają lepsze warunki do rozwoju już nie mają do tego takiej głowy/mentalności.

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Została podana jeszcze niezweryfikowana informacja że firma Loewe została właśnie przejęta przez anonimową jeszcze chińską firmę. Czyli ostatnią nie azjatycą firmą produkującą tv pozostała duńska firma bang olufsen.

EDIT:

Na razie pewna jest produkcja w chinach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.