Skocz do zawartości
IGNORED

Szwajcarski Hi End

LUKASIQ

Rekomendowane odpowiedzi

Nawiązując do mojego poprzedniego posta - zanim ktoś wyskoczy z kolejna fantastyczna teorią, tym razem na temat cen dCSa, polecam uwadze kilka ogłoszeń jakie w ostatnim miesiącu ukazały sie na AudiogoNie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę, że za każdym razem, ten zestaw dCSa wystawiany był z innego konta, posiadajacego swoją historię. Oszustowi najwyraźniej udało sie przechwycić hasła do dużej ilości kont na AudiogoNie.

Piszę o tym aby uświadomić wam skale zjawiska, bo po lekturze postów tu na forum widzę, ze rzeczy które są dla mnie oczywiste, wiele osób dalej łyka jak młode pelikany ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Piszę o tym aby uświadomić wam skale zjawiska, bo po lekturze postów tu na forum widzę, ze rzeczy które są dla mnie oczywiste, wiele osób dalej łyka jak młode pelikany ;)

"ORMO czuwa

ORMO radzi

ORMO nigdy cie nie zdradzi". ;)

Temat przekształcił się w chaotyczną wymianę zdań i przerzucanie się argumentami na każdy temat przez trzech facetów. Nie wynika z tego nic poza tzw. "prawdami oczywistymi"; że coś jest drogie, że drogie nie zawsze znaczy dobre, że drogie można kupić taniej, że każdy ma swój gust, itp. itd.

To wcale nie jest ciekawe. To jest nudne.

I nic nie zostało wyjaśnione...

to takie " kręcenie bonków pod remizom " jak na forum bmw

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

W niektórych aukcjach wystarczy zwrócić uwagę na "perfekcyjny" angielski. To już translate.google lepiej by przetłumaczył :)

Można też kulturalnie poprosić o zrobienie zdjęcia np. na tle dokumentów lub w jakiejś nietypowej pozycji, przy okazji wyjaśniając, że ostatnio dużo się słyszy o oszustach i chcesz mieć pewność. Jak ktoś jest uczciwy, nie będzie robił najmniejszego problemu. No i cena wyjściowa jest najlepszym miernikiem prawdziwości i dobrych intencji sprzedającego.

Nie wiem czy to wszystko jest takie oczywiste bo dobry oszust może się posługiwać perfekcyjnym angielskim a znów ktoś zupełnie uczciwy może nie znać języka perfekt więc napisze tak jak umie a że nie ma złych intencji ani nic do ukrycia to nie musi się specjalnie wstydzić.

Tak więc kryterium językowe to kompletna lipa.

Cena też nie jest miarodajna.

Czasem ktoś daje niższą cenę bo chce szybko sprzedać, potrzebuje kasy ale jest na tyle majętny i nie lubi się targować że od razu daje niższą cenę i chce szybko zamknąć temat.

A oszust chcąc się uwiarygodnić będzie dawał wyższą ceną.Zresztą to samo robi np wiele firm odzieżowych czy obuwniczych które oferują polsko-chiński chłam ale ładnie opakowany, w ładnych sklepach i żeby ukryć pochodzenie i nędzną jakość to robią znacznie wyższe ceny niż mogliby zaoferować.

Tak więc kryterium ceny to też lipa i nic nie gwarantuje.

Ze zdjęciami też można robić różne kombinacje i to też nic nie gwarantuje.

Najlepiej używany sprzęt kupować od pierwszego właściciela w Polsce, gdzie można człowieka sprawdzić, zadzwonić do niego, umówić się na spotkanie, sprawdzić u dystrybutora pochodzenie sprzętu itd.

Szukając czegoś konkretnego można by też zapytać dystrybutora czy jakiś jego klient nie chciałby wymienić sobie tego sprzętu na inny czy nowszy i czy nie poleciłby kogoś.

Przy droższych sprzętach dystrybutorzy wiedzą kto co ma i mogą pomóc mając nadzieję że ten ktoś potem może u nich zamówi coś innego,nowego.

Poza tym taki sprzęt w przyszłości też łatwiej sprzedać niż taki z aukcji o nieznanym pochodzeniu.

Można też szukać tu w Europie. Ale unikałbym Azji i USA jeśli nie mamy kogoś w USA kto sprawdzi temat.

Tylko że uczciwa oferta ma też uczciwą realną cenę a u nas każdy chciałby za darmo.

Na audiomarkt są Avalony Isis za 20 tys. euro. Okazyjna cena :) Z daleka śmierdzi przekrętem. Po angielsku, niby z Węgier,niby z Hamburga...

No i oczywiście:

We prefer wire transfer for the speakers which are boxed and ready for shipping!

Na Audiomarkcie jest też tylu oszustów że głowa boli. Ostatnio było wiele lewych aukcji z Sonus Faberem.

Na zdjęciach też można się przejechać. Wystarczy że oszust wie o innej osobie sprzedającej identyczny sprzęt, i prześle twoja prośbę dalej. A jak otrzyma odpowiedź ze zdjęciami - wyśle ją tobie jako swoją :)

Z dokumentami też się łatwo można wykpić - wystarczy że napisze (i słusznie) że boi się o identity theft. W internecie dobrze płaca za taki komplet danych. Można z kogoś takiego zrobić potem słupa.

Najlepiej tak jak pisze Sly - kupić coś od kogoś do kogo można zadzwonić i potem odebrać osobiście.

Na audiomarkt są Avalony Isis za 20 tys. euro. Okazyjna cena :) Z daleka śmierdzi przekrętem. Po angielsku, niby z Węgier,niby z Hamburga...

Zaraz mu wysadzę to ogłoszenie :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No i oczywiście:

We prefer wire transfer for the speakers which are boxed and ready for shipping!

hehe...za 20 tys.Euro to już byłyby u mnie!

Realne oferty to 50 tys euro bo nowe teraz 90-95 tys.w zależności od okleiny.

Wracając do pustych pudełek za wielka kasę - listwa sieciowa za $9000 :)

Made in Germany.

Another one bites the dust ;)

Ukryta Zawartość

Moja rozmowa z pacjentem:

- I'm interested. Are they still available for sale ?

- Yes, the speakers are still for sale. I can offer them for 20000 EUR including delivery to Poland.

The speakers are in like new condition, comes in original crates, with all accessories and documents.

- Where are the speakers located ?

- The speakers are located in Germany.

- Is personal pickup possible ?

- The speakers are already at the delivery company in Germany packed and ready to be delivered! / - klasyka ! kolumny juz spakowane, więc nie może zrobić zdjęć ani nie można ich odebrac osobiście; Run Forest, RUN !!!!/

I prefer to make the payment by bank transfer and i will deliver them when the payment is cleared by the bank. Please let me kow.

Ukryta Zawartość

Panowie,

miał ktoś z Was okazję słuchać pełnego systemu Soulution, tj. 745/720/700?

Przed podjęciem decyzji mam jeszcze okazję ustawić sobie odsłuch w systemie, o którym pisałem - Vivaldi/Soulution/XLF/Siltech, ale zamiast Vivaldiego będzie tam grało źródło 745. Jestem ciekaw jak to synergiczne połączenie może wypaść.

• 4 tygodnie później...

A słuchałeś nowych Magnepanów MG 20.7 ? Dość trudno posłuchać je w EU ale można.Bas jest wyśmienity i brzmi swobodnie

bez żadnej kompresji typowej dla kolumien skrzyniowych i kosztują TYLKO 20k euro do drobnej negocjacji.Spróbuj naprawdę

warto i nie będziesz zawiedziony.Słuchałem 20.7 kilka godzin z amplifikacją Jeffa Rowlanda 625 + pre na róznych utworach.

Dla mnie to esencja najlepszego dżwieku i system na kolejne 10-15 lat.

PS.Dżwięk Magnepanów jest zdecydowanie lepszy od Martina Logana.

Nadal...

... się waham :)

Brzmieniowo zbliżone, różnica cenie potrójna.

Może coś takiego, Rey audio RM 7V

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

"Nadal myślisz o Alexandriach czy już raczej o Alexiach?"

Po wakacjach będą pewnie MAXX XLF (albo Maxxia). W Wilson Audio kończy się stock tweeterów od Focala. Może więc warto poczekać. Po dobrym przyjęciu nowego tweetera będą zmieniać wszystkie linie. Kiedy wprowadzali Alexandrię XLF , nie usuwali Alexandrii 2 z katalogu , testowali przyjęcie nowego tweetera. David Wilson kilka lat temu mówił, że kopułki tekstylne nie są w stanie oddać właściwych transjentów blach, więc dlatego używał odwróconej metalowej kopułki, jako jedynej słusznej !!!!! No, ale czasy się zmieniają i poglądy ludzi też, nawet jeśli traktowali coś kiedyś dogmatycznie.

Tak jak w polityce- zawsze znajdzie się jakieś uzasadnienie, jeśli jest taka potrzeba.

Dlatego popieram motto J.Gordon Holta : TRUST YOUR EARS.

Reszta to tylko marketing.

Pozdrawiam

Nadal...

... się waham :)

Brzmieniowo zbliżone, różnica cenie potrójna.

Wybierz tańsze i wyjedź do Tajlandii na tydzień relaksu na prywatnej wyspie z własnym kucharzem i armią uroczych masażystek;-) po powrocie gwarantuję, że nowe kolumny zabrzmią jak żadne inne na świecie...

W poniedziałek spotykam się z projektantem od mieszkania i ustalimy ostatecznie jakie wymiary będzie miał salon. Wtedy podejmę decyzję. Bo jeśli wyjdzie np. 70m2, to Alexia sobie nie da rady. Z drugiej strony rozmawiałem z niejakim Jerronem z Wilson Audio i ten mi mówił, że Alexia dała radę w pokoju czyli 30x40 stóp czyli ponad 100m2. Wątpię... aczkolwiek trzeba brać pod uwagę, że mogły być podłączone pod 800watowego Siegfrieda z VTL.

A słuchałeś nowych Magnepanów MG 20.7 ?

Dziękuję, to nie dla mnie. Wiem, że są muzykalne itd... ale coś mi w nich... nie gra :) Mówię ogólnie o elektrostatach itp.

Może coś takiego, Rey audio RM 7V

Jestem bardzo ich ciekaw, ale nie mam pojęcia gdzie można posłuchać. Azja? Mimo wszystko tylko jako ciekawostka. Duże to, podstarzałe i potrzebuje dużo prądu :) Poza tym, jeśli się nie mylę, to monitory studyjne, więc dźwięk może być wspaniały, ale... no właśnie - studyjny.

P.S. Proszę moderację o przeniesienie wszystkich postów od wpisu sly30 #1477 do mojego tematu "SZWAJCARSKI HI END" w dziale HI END.

Dziękuję.

W poniedziałek spotykam się z projektantem od mieszkania i ustalimy ostatecznie jakie wymiary będzie miał salon. Wtedy podejmę decyzję. Bo jeśli wyjdzie np. 70m2, to Alexia sobie nie da rady. Z drugiej strony rozmawiałem z niejakim Jerronem z Wilson Audio i ten mi mówił, że Alexia dała radę w pokoju czyli 30x40 stóp czyli ponad 100m2. Wątpię... aczkolwiek trzeba brać pod uwagę, że mogły być podłączone pod 800watowego Siegfrieda z VTL.

Rozwazylm bym to bardzo ostroznie poniewaz jak sie nie myle to w Polsce sciany podloga to beton. W USA sciany sa puste i domu podlogi (kondygnacje) sa zawieszone, ma to w szczegolnie wplyw na bas dla kolumn oraz kompletnie inne zachowanie gramofonow z zawieszeniem to tak na marginesie.

Pozdr

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Czyli w którą stronę mam iść wg Ciebie? Mniejszych czy większych kolumn?

System Lacrimosy pomoże rozwiązać Ci problem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LUKASIQ->>>

Jesli to bedzie 70 m2 to bardzo duzo pokoj rozumiem ze to bedzie living + audio room? Wedlug mnie bedzie latwiej “zakwaterowac” Alexie, niemniej jednak jak ze wiekszoscia modeli Wilson’a mozliwosci strojeniowe sa duzo lepsze niz z innymi slynymi kolumnami.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Magnepan, wiem wiem, Lacrimosa to jeden z niewielu na forum prawdziwych hi endowców. Piękny system, a właściwie, to chyba i dwa by z tego wyszły porządne.

Co do akustyka, to się zgłoszę za jakiś czas, dziękuję. Myślałem, że prace będą posuwać się szybciej, na razie to ruina :)

Także jeśli to będzie 70m2 (a zapewne będzie, bo projektant miał za zadanie uzyskać jak najwięcej przestrzeni z zastrzeżeniem, że salon ma być prostokątem bez żadnych ekstrawagancji w bryle pomieszczenia) to wybór pozostanie jedyny słuszny.

Jestem bardzo ich ciekaw, ale nie mam pojęcia gdzie można posłuchać. Azja? Mimo wszystko tylko jako ciekawostka. Duże to, podstarzałe i potrzebuje dużo prądu :) Poza tym, jeśli się nie mylę, to monitory studyjne, więc dźwięk może być wspaniały, ale... no właśnie - studyjny..

Dźwięk z szerokich paczek jest mniej podatny na wady pomieszczenia, idzie za chodzącym słuchaczem po pokoju bardzo dziwne voo doo :) Po drugie nie wiem jaki planujesz wzmacniacz że nie wysteruje wysoko efektywnych kolumn :)

Myślałem, że prace będą posuwać się szybciej, na razie to ruina :)

Co się dziwisz jak portier nie wpuścił do windy betoniarki i chłopaki muszą na 30 piętro jakoś inaczej się przemieszczać ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.