Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop z wyjściem optycznym do przesyłania dźwięku.

besmart123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zakupiłem nie tak dawno odtwarzacz cd Nad c565. Jest w nim możliwość podpięcia go jako zewnętrzny DAC. Nowe płyty zazwyczaj ripuje i poźniej odtwarzam poprzez lapka. Jednak żeby DAC działał muszę go podłączyć przez wejście "optical in" (patrz zdjęcie). Dlatego kieruję do forumowiczów pytanie:

Czy na rynku są laptopy z wyjściem optycznym do przesyłania dźwięku? Jeśli tak to proszę o parę przykładów. Szukałem w sieci, ale bezowocnie. Wszystkie linki wymarły.

Z góry dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

podobno to białe kruki , wg sprzedawców w momencie pojawienia się wyjść HDMI producenci zrezygnowali z tego rozwiązania

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Lenovo Y530 taki posiadam i czasem korzystalem z gniazdka optycznego przez specjalną przelotkę toslink-mini jack

Pewnie więcej modeli lenovo ma takie rozwiazanie.

Patrze na tego lenovo ale faktycznie optyka nie ma. Cóż to za przelotka toslink mini- jack. Może coś takiego u siebie będe mógł zastosować.

Lenovo y530 optyka ma pod tym samym gniazdem co wyjście słuchawkowe. Wpinając kabel optyczny z końcówką taką jak mnini jack stereo można korzystać z optyka.

Ukryta Zawartość

NIe wiem czemu producent o tym nie napisał ale tak to jest zrobione i działa u mnie bez zarzutów..

Ukryta Zawartość

Patrze na tego lenovo ale faktycznie optyka nie ma. Cóż to za przelotka toslink mini- jack. Może coś takiego u siebie będe mógł zastosować

2705997700_1312668355.jpg

Z tymi cyfrowymi wyjsciami to bywa różnie. Mialem Asusa, który wedle wszystkich znaków na ziemi i niebie miał takie wyjście, tylko fizycznie go nie było.

Możesz użyć też dowolnego laptopa z dodatkowym konwerterem usp/spdif.

Patrze na tego lenovo ale faktycznie optyka nie ma. Cóż to za przelotka toslink mini- jack. Może coś takiego u siebie będe mógł zastosować.

Jakiego masz laptopa? W ustawieniach dźwięku jeśli w urządzeniach masz wybór oprócz głośników cośtam... digital audio to wtedy oznacza że masz wyjście optyczne.

Lenovo y530 optyka ma pod tym samym gniazdem co wyjście słuchawkowe. Wpinając kabel optyczny z końcówką taką jak mnini jack stereo można korzystać z optyka.

Ukryta Zawartość

NIe wiem czemu producent o tym nie napisał ale tak to jest zrobione i działa u mnie bez zarzutów..

No proszę kolejny pomysł nawet tańszy od ostatniego. Panowie bomba. Dzienks za błyskawiczne odpowiedzi. A końcówkę już zamawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już zamawiam końcóweczkę. Z góry dzięki i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Macbooki maja optyczne :)

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Kolego. To tylko adapter!!! Działa o ile laptop wogóle ma wyjscie spdif :)

Właśnie dlatego pytałem jakie urządzenia zgłaszają mu się w ustawieniach dźwięku windowsa i czy jest takie z spdif (digital audio).

Mam Asus N52DA i bardzo często korzystam z wyjscia optycznego

Wiem że jakiś MSI tez miał jak wybierałem nie pamiętam modelu.

Często gęsto sprzedawcy klapków nie pisza ze on to ma a ma. tak było w moim przypadku. Po prostu oni nie widzą zastosowania do tego typu rozwiązania. Najlepiej zobaczyc w sklepei czy ma taka opiske koło gniazda

Jakiego masz laptopa? W ustawieniach dźwięku jeśli w urządzeniach masz wybór oprócz głośników cośtam... digital audio to wtedy oznacza że masz wyjście optyczne.

Mój laptop to Fujitsu Lifebook A530

...i dodatkowo uzyskać lepszy dźwięk niż z toslinka z lapka

Scena będzie szersza, głębsza i mikro detali będzie więcej. Ogólnie takie czary mary. Najlepiej jeszcze bufor w odtwarzaczu zmniejszyć do 50 ms wtedy to jest wypas. No i grunt to taki optyk za kilka stówek bo inaczej nie zagra. Pamiętaj by przewód optyczny się nie zakrzywiał bo możesz mieć nierówną scenę. Wszystko oczywiście słychać, moja żona z kuchni słyszy poprawę.Po tych zmianach pwiedziała że teraz to tak, jak by ktoś na grał w pokoju.

Potwierdzam ze lenovo y530 ma optyka ale karta dzwiekowa tylko puszcza do 96khz ;/ No chyba ze nie umiem ustawic zeby puscila 192 khz.

Pozdrawiam.

Scena będzie szersza, głębsza i mikro detali będzie więcej. Ogólnie takie czary mary. Najlepiej jeszcze bufor w odtwarzaczu zmniejszyć do 50 ms wtedy to jest wypas. No i grunt to taki optyk za kilka stówek bo inaczej nie zagra. Pamiętaj by przewód optyczny się nie zakrzywiał bo możesz mieć nierówną scenę. Wszystko oczywiście słychać, moja żona z kuchni słyszy poprawę.Po tych zmianach pwiedziała że teraz to tak, jak by ktoś na grał w pokoju

Arczi, w najtańszych nadajnikach Spdif wahania jittera są takie same jak w poważnych transportach czy nie

Z mojego doświadczenia, co nadajnik to jednak sygnał spdif jest inny, to słychać. Realtek jest w moich klasyfikacjach na samym końcu

Co za problem kupić konwerter usb->spdif? Można się podłączyć do każdego komputera.

Super pomysł, M2Tech HiFace Two, 630 PLN.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Niestety mój komp nie posiada digital audio w opcjach dźwięku.

Czy mam rozumieć że ta końcóweczka toslink-mini jack się nie sprawdzi.

Jeśli tak to zamówię adapter usb---> spdif. ( nie konicznie M2-Tech, są przecież tańsze).

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.