Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wentylatorkow w zbyt glosnym projektorze?

SZROT

Rekomendowane odpowiedzi

Poprosze o porade. Projektor jest troche zbyt glosny - 36 dB. Chlodza go dwa 45x45x15 mm wentylatory z obrotami ok. 5300-6000 i przeplywem powietrza ok. 10-12 CFM, 12 V, 0,11A. W obudowie znalazloby sie miejsce na 4 wentylatory 40x40x10 mm - taki jest pomysl - zeby kazdy z glosnych wentylatorow zastapic dwoma cichszymi, polaczonymi szeregowo, badz rownolegle. Oba oryginalne wentylatory maja zlacze 3pin wiec maja kontrole obrotow, wiec po wymianie aby projektor sie nie wylaczal, rowniez ta kontrola musi byc "usatysfakcjonowana". Czy to sie uda? Mysle ze zmniejszenie glosnosci o 6 db byloby juz wystarczajace, a jesli udaloby sie o 12 to byloby super (no powiedzmy o 10 dB). Oferta wentylatorkow 40x40x10 na rynku jest dosyc bogata. Ceny od 5 do 50 zl. Zalozmy na wstepie ze cena nie gra roli. Jakie dobrac 4 wentylatorki i jak je podlaczyc zamiast 2 oryginalnych? Dzieki za wszelkie merytoryczne sugestie.

Pilnuj wymaganego przepływu.

Nie uzyskasz takiej obniżki szumów.

Jeśli już to większe wentylatory i mniejsze obroty. Sądzę, że ograniczeniem jest przestrzeń...

Pilnuj wymaganego przepływu.

Nie uzyskasz takiej obniżki szumów.

Jeśli już to większe wentylatory i mniejsze obroty. Sądzę, że ograniczeniem jest przestrzeń...

No tak, jak to zwykle bywa ograniczeniem jest miejsce montazu. Tutaj mam max na 2 wentylatory 45x45 lub jeden 50x50 i jeden 40x40. Gdyby chociaz udalo sie jakos 60x60... niestety nie widze takiej opcji. A zalozenie dwoch wentylatorow zamiast jednego? To moze byc jakies rozwiazanie? Jeden za drugim, skrecone razem "plecami"?

Zrób test.

Nie wydaje mi się aby wydatek powietrza był większy, szumy zaś i owszem.

Moze najlepsza bylaby opcja zewnetrznego modulu z dwoch wentylatorow 60x60 ale zeby bylo ciszej musza miec mniejsze obroty i wtedy... projektor bedzie sie wylaczal. Jak to obejsc?

Może wystarczy tylko dostarczyć świeże powietrze na wloty. Takie rozwiązanie ktoś zaproponował tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grzegorz ma racje, jest mało miejsca nic nie ugrasz, ostatecznie trzeba zastosować większe łopaty i zmniejszyć ich obroty, jedno z wyjść to zewnętrzny moduł np: z dwóch wentylatorów 90mm, z niego doprowadzić powietrze do projektora rurą mniejszej średnicy. Od razu wyprzedzę twoje pytanie, no tak przyspieszę przepływ, to znowu będzie spory szum, otóż nie, ponieważ powietrze będzie tam przepływać swobodniej, rozwiązanie rodem z

Atlas_CaseStudy_TheatricalProduction-1-300x227.jpg

Tylko to trzeba zrobić w mniejszej skali :)

Widziałem tez praktyki chłodzenia wodnego:) To rozwiązanie z modułem wymaga wycinania w obudowie, więc jeśli to nie wchodzi w grę zostaje tylko zewnętrzny nadmuch + te wentylatory w projektorze, największe jakie można tam zmieścić.

Ukryta Zawartość

Sa takie komputerowe adaptery/przejsciowki z wentylatorow np. 60 mm na 80 mm, ale ciagle pozostaje kwestia za malych obrotow, bo o ile wieksze wentylatory zapewnia odpowiedni przeplyw i chlodzenie i beda tez cichsze to zrobia to przy mniejszych obrotach a czujnik projektora odczyta to jako uszkodzenie i wylaczy urzadzenie :(((

Wcale projektor nie musi sprawdzać obrotów, może mierzyć tylko temperaturę i zależnie od tego sterować wentylatorem

Spróbuj zmienić na inny, w końcu nie są to ogromne koszta

Sa takie komputerowe adaptery/przejsciowki z wentylatorow np. 60 mm na 80 mm, ale ciagle pozostaje kwestia za malych obrotow, bo o ile wieksze wentylatory zapewnia odpowiedni przeplyw i chlodzenie i beda tez cichsze to zrobia to przy mniejszych obrotach a czujnik projektora odczyta to jako uszkodzenie i wylaczy urzadzenie :(((

Oszukać czujnik, ostatecznie bez ingerencji w elektronikę można dodać mały wentylatorek 30 - 40mm, wyłamać mu łopatki i niech się buja tyko dla czujnika:) a równolegle wpiąć większe bez czujnika, ale to ryzykowne jest, jak projektor nie ma dobrego zabezpieczenia termicznego.

Mało eleganckie rozwiązanie to jest, ale proste:)

Oszukać czujnik, ostatecznie bez ingerencji w elektronikę można dodać mały wentylatorek 30 - 40mm, wyłamać mu łopatki i niech się buja tyko dla czujnika:) a równolegle wpiąć większe bez czujnika, ale to ryzykowne jest, jak projektor nie ma dobrego zabezpieczenia termicznego.

Mało eleganckie rozwiązanie to jest, ale proste:)

Dziekuje za podpowiedz. To moze rozwiazac sprawe :)))

Wcale projektor nie musi sprawdzać obrotów, może mierzyć tylko temperaturę i zależnie od tego sterować wentylatorem

Spróbuj zmienić na inny, w końcu nie są to ogromne koszta

Mozliwe, choc wtedy czeka mnie metoda prob i bledow bo nie mam pojecia jakie obroty maja oryginalne wiatraczki, najlatwiej byloby je wpiac w jakis komp stacjonarny (ktorego nie mam) i sprawdzic w bios ilosc obrotow. No chyba ze jest na to jakis inny, prosty, domowy sposob?

Witam

Często jest tak ,że tam gdzie wymagane jest chłodzenie stosuje się wentylatorki z czujnikiem obrotów,który jest umieszczony w wentylatorze(np.większość PAPSTów)Czujnik z regóły "produkuje" przebieg kształcie podobnym do prostokąta.Dzięki świetnemu elektronikowi,który jest również życzliwym kolegą z forum Triody poradziłem sobie z głośnymi wentylatorami w profesjonalnym zasilaczu impulsowym Siemensa,który wykorzystałem w zasilaniu wzmacniacza (wydajn. 34V/20A).On również po odłączeniu wentylatorka od kostki natychmiast się wyłączał.

W moim wypadku PASTy są na 24V, oszukał je układ elektroniczny zwany multiwibratorem astabilnym,sygnał z kolektorów tranzystorów to twoja trzecia żyła(u mnie żółta) sterująca,w wypadku tego układu mogłem odpiąć wogóle głośne wentylatorki,i wpiąłem ten układzik,plusa i minusa normalnie czerpiesz z obwodu zasilania wentylatorów,

w kolektorach 4,3kom i 100nF,do baz idzie 100kom,tranzystory jakie zastosowałem to C547B,na wejście SENSOR idzie przez 1kom z jednej gałęzi kolektora układu.TO U MNIE,oczywiście ja sprawdziłem oscyloskopem co mam na wyjściu żółtej żyły podczas pracy normalnej wentylatora.

Jeśli zaś chodzi o wentylatory jeśli zależy ci na jakości i ciszy to szczerze polecam mercedesa wśród went. czyli firmę SCYTHE,naprawdę warto ,tylko serie z "postrzępionymi" skrzydełkami.To ultraciche przy dobrym sterowaniu wentylatory,przy tym kapitalne łożyska,niestety okupione to jest ceną(120mm ok.90zł)

oczywiście w układzie LEDy są niepotrzebne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli zaś chodzi o wentylatory jeśli zależy ci na jakości i ciszy to szczerze polecam mercedesa wśród went. czyli firmę SCYTHE,naprawdę warto ,tylko serie z "postrzępionymi" skrzydełkami.To ultraciche przy dobrym sterowaniu wentylatory,przy tym kapitalne łożyska,niestety okupione to jest ceną(120mm ok.90zł) oczywiście w układzie LEDy są niepotrzebne

Duzo dobrego slyszalem wlasnie o Papstach i Noctuach. Faktycznie ceny powyzej 50 zl za sztuke. Szkoda ze nie za bardzo moge wykorzystac jeden duzy np. 120, ale 2 takie same 60x60. Ciekawe wiatraki ma firma Aimaxx, az trudno uwierzyc w podawane przez nich parametry - przy 4500 obrotach - 14 dB? To mozliwe?

raczej nie możliwe przy tych obrotach sam przepływ powietrza na łopatach daje większy szum, więc może to szum samego łożyska, bardzo ciche są wentylatory na łożyskach sony S-flex i bardziej przystępne cenowo, między innymi scytche takie sprzedaje.

Jakoś nie bardzo wierze w parametry podawane przez producentów sprzedających wentylatory użytkownikom indywidualnym/hobbystom/fanom podkręcania komputerów. Dla zorientowania się co jest w ogóle możliwe zacząłbym od poczytania katalogu firmy typu Sunon czy Pabst pod kątem określenia pewnych ograniczeń typu - wymagany przepływ dadzą nam wentylatorki w zakresie średnic takim a takim więc poniżej pewnego hałasu bez dodatkowych zabiegów nie zejdziemy.

Jestem Europejczykiem.

Jakoś nie bardzo wierze w parametry podawane przez producentów sprzedających wentylatory użytkownikom indywidualnym/hobbystom/fanom podkręcania komputerów. Dla zorientowania się co jest w ogóle możliwe zacząłbym od poczytania katalogu firmy typu Sunon czy Pabst pod kątem określenia pewnych ograniczeń typu - wymagany przepływ dadzą nam wentylatorki w zakresie średnic takim a takim więc poniżej pewnego hałasu bez dodatkowych zabiegów nie zejdziemy.

No wlasnie, i tu jest problem, klika tanich wentylatorkow fimr takich jak Revoltec lub Titan moze sie poszczycic takimi parametrami ze ho ho i jak tu temu wierzyc? Podlacze takie, o niby wystarczajacym przeplywie powietrza, i lampa w projektorze sie przegrzeje :(((

Wydaje mi się, że metodą konwencjonalną tj. wymiana wentylatorków niewiele osiagniesz.

Podatawowym założeniem jest, że im wiekszy wiatrak i mniejsze obroty tym ciszej działa.

Zastanów się, czy nie ma takiej możliwości żeby wentylatorki umocować lekko skosem od pionu, tj / lub . Może wtedy udałoby sie zmieścić dwa 50x50x15?

W katalgu Sunona

Ukryta Zawartość

widzę np. MB50151V2-000U-A99 o przepływie 13CFM i hałasie 29dB.

Radykalnym rozwiązaniem byłoby zrezygnowanie z wentylatorów wewnętznych i zbudowanie nasadki złożonej z powiedzmy dwóch wentylatorów o dużej średnicy i zwężającej się tuby z jednej strony dopasowanej do wentylatorów a z drugiej do obudowy.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Radykalnym rozwiązaniem byłoby zrezygnowanie z wentylatorów wewnętznych i zbudowanie nasadki złożonej z powiedzmy dwóch wentylatorów o dużej średnicy i zwężającej się tuby z jednej strony dopasowanej do wentylatorów a z drugiej do obudowy.

Dziekuje za bardzo dobre porady. Niestety wydaje mi sie i wszystko na to wskazuje ze nie bedzie to rozwiazanie radyklane tylko jedyne sensowne. Zamiana na podobnej wielkosci tylko troszke nowoczesniejsze wentylatorki niewiele wniesie do obnizenia halasu. Jedynym wyjsciem sa wieksze, wydajniejsze o mniejszych obrotach. Trzeba bedzie zatem troche oszukac czujniki obrotow (tutaj porada wylamania lopatek jest calkiem sensowna). Dobrze bedzie wygladal modul zewnetrzny zlozony z dwoch wentylatorow 60x60, co calkiem ladnie zgra sie z wymairami obudowy projektora. Gdyby nie bylo kontroli obrotow tylko temperatury to byloby po sprawie. Jesli jest kontrola to trzeba bedzie dokupic dwa dowolnej jakosci male wentylatorki ale z duza iloscia obrotow i wylamac im lopatki zeby nie wnosily dodatkowych szumow. Faktycznie w obudowie zmieszcza sie dwa 50x50x10 ale nie znalazlem sensownych cichych i szybkich wentylatorkow w tych wymiarach z odpowienim przeplywem. To musialyby byc: ok. 5000 obr, ok. 10 CFM, no i zdecydowanie mniej niz 36 dB, najlepiej max 26 dB.

rzuć okiem na to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

rzuć okiem na to:

Ukryta Zawartość

Widze ze jestes zwolennikiem wentylatorow firmy Sunon. Rozumiem ze tutaj mamy do czynienia z rzetelnymi danymi na podstawie konkretnych pomiarow i mozna im zaufac? Niestety nie sa one zbyt ciche. Musialbym znalezc takie o glosnosci ok 23 dB zeby razem zsumowaly sie na mniej wiecej 26 dB. Zajrze w oferte Sunona 60x60. Dzieki za info. Pozdrawiam

No i niestety wiekszosc Sunonow jest 2-pinowa, a ja potrzebuje 3-pinowce z kontrola obrotow :(

Ukryta Zawartość

Akurat znalazłem ich katalog i dane wydają sie być rzetelne. Poza tym chyba nie są drogie. Ale z tego, co pamietam to w sprzęcie profesjonalnym spotykałem wentylatory Sanyo Denki i były niezawodne jak diabli.

Z Sunonów najcichsze co znalazłem to to: HA92251V4-000U-999 - 92x92x25 mm, 28CFM i hałas 17,7dB.

Z tego co mi się wydaje wariant 3-pinowy różni się jakimiś literkami, trzeba by poczytać w katalogu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Jesli jest kontrola to trzeba bedzie dokupic dwa dowolnej jakosci male wentylatorki ale z duza iloscia obrotow i wylamac im lopatki zeby nie wnosily dodatkowych szumow.

A nie lepiej sprawdzić i zastąpić je wyżej podanym lub podobnym układem,zajmuje płytkę 2cm*2cm i nie trzeba w nim nic wyłamywać jest bezszelestny.

Po wyłamaniu łopatek i tak zostanie ci spory szum.To trochę jakby z epoki kamienia łupanego,ale cóż jeśli tak wolisz.

Istnieje rowniez opcja zasilenia dodatkowych wentylatorkow z zewnetrznego usb czyli 5V. Czy mozna to jakos wykorzystac? A moze jakas podstawka chlodzaca do laptopa?

Nie zastanawiał bym się ani jednej chwili jakiej firmy zastosować wentylator (chłodzenie).

Noctua, dlatego, że wykonanie i jakość pracy są bardzo dobre. 6 lat gwarancji, ich łożysko i rozwiązania systemowe sprawiają, że produkty zostają na lata w domach.

ps.warunek - musi pasować.

Nie zastanawiał bym się ani jednej chwili jakiej firmy zastosować wentylator (chłodzenie).

Noctua, dlatego, że wykonanie i jakość pracy są bardzo dobre. 6 lat gwarancji, ich łożysko i rozwiązania systemowe sprawiają, że produkty zostają na lata w domach.

ps.warunek - musi pasować.

Firma wydaje sie OK, ceny tez wysokie wiec na pewno wysoka jakosc :))) tylko maja dziwnie mala przeplywnosc powietrza w porownaniu z innymi o podobnej wielkosci i ilosci obrotow?

Stanelo na razie na tym, ze postaram sie wykorzystac dwa zespoly rownolegle polaczonych wentylatorkow 40x40x10 i 60x60x10. Ten pierwszy bedzie wyrabial wymagana ilosc obrotow ale z wycietymi lopatkami bedzie cichutki, ten drugi bedzie robil wymagany CFM ale nie bedzie mial podlaczonej kontroli obrotow. Pytanie tylko jakie dwa konkretne modele wybrac zeby po podlaczeniu rownoleglym spelnily takie wymagania? O ile wzrosnie ilosc obrotow i przeplyw powietrza przy dwoch takich samych lub bardzo podobnych wentylatorkach 12V, ok. 0,1 A polaczonych rownolegle???

Na Twoim miejscu najpierw podłączyłbym tylko większy i zobaczył co sie dzieje. System chłodzenia w projektorze może działać w ten sposób, że najpierw sprawdza temperaturę wewnętrzna a dopiero później obroty. Jeżeli temperatura jest OK to wystarczy, że obroty są większe od zadanego progu.

Jestem Europejczykiem.

Na Twoim miejscu najpierw podłączyłbym tylko większy i zobaczył co sie dzieje. System chłodzenia w projektorze może działać w ten sposób, że najpierw sprawdza temperaturę wewnętrzna a dopiero później obroty. Jeżeli temperatura jest OK to wystarczy, że obroty są większe od zadanego progu.

Tak zrobie, choc niestety takie wentylatory nie beda za bardzo pasowaly do tandemu dwoch polacznych rownolegle, wiec powtornie bede musial je dobrac jesli ten pomysl nie wypali.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.