Skocz do zawartości
IGNORED

Spadający meteoryt - jak często się widzi z bliska?

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Przedwczoraj w nocy widziałem bardzo z bliska :) Było wyraźnie widać jak się spalał. Leciał bardzo szybko. Może 10x może 50x może 100x szybciej jak samolot. To trudno określić :) spalanie trwało może 2 sekundy lub 3. Jechałem wtedy autem w nocy. Wielkość płomienia, jakbyś patrzył na światła sygnalizacji świetlnej może z odległości 30 czy 50m.

Wielkość płomienia, jakbyś patrzył na światła sygnalizacji świetlnej może z odległości 30 czy 50m.

Takie sceny to tylko w kinie, zwłaszcza że potem ziemia nie zadrżała i połowa Europy nie pokryła się pyłem :)

Ja naoglądałem się tego swego czasu pełno. Meteorytu wprawdzie nigdy nie znalazłem, ale deszcz meteorów był spory. Ilościowo. Nie trzeba było długo czekać na następny, i jeszcze kolejny, ale wyglądało to zupełnie inaczej. Zwyczajnie :)

Od czasu do czasu na tle czarnego nieba w ułamku sekundy przeleciała jakby ognista "piska", "cieniutka" jak włos. I dosłownie każdy taki przypadek trwał ułamek sekundy.

O ktorej to bylo? Akurat moja byla palic na balkonie jakos kolo 23 i mowila ze widziala jak cos spadalo.

o godz. 19 w sobotę, pod Włocławkiem na trasie nr 1 :)

pytanie: Spadający meteoryt - jak często się widzi z bliska?

odpowiedź: Naprawdę z bliska to widzi się tylko raz.

ok :) od boku, a nie od przodu - powiększający się :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Raz będąc w podstawówce jescze, wracałem późnym wieczorem zimą do domu piechotą. I dane mi było zobaczyć upadek małego chyba meteorytu bo nie było nawet głośnego uderzenia słychać, za to na ułamek sekundy zrobiło się bardzo jasno. Nawet miałem ochotę iść go szukać bo miałem wrażenie że spadł bardzo blisko ale w lesie a śniegu było sporo i odpuściłem.

Ja jechałem autem, jebnięcia nie słyszałem, wyglądało jakby wypalił się i rozpadł bo masa uległa pod koniec spowolnieniu, kolor podobny jak przy spawaniu gazem

, a kto widział lecące w nocy , świtem , satelity ?

Widziałem dwa razy , a żeby je zobaczyć to trzeba często przyglądać się niebu .

Są programy , strony , wpisujesz współrzędne i dostajesz wynik kiedy możesz zaobserwować , z jakiego kierunku , ale ja tych stron nie znam , wszystko po angielsku , lecz słyszałem w " Wieczorze odkrywców " iż jest jeden w j. polskim do ściągnięcia .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja nie widziałem flar , tylko raczej stację kosmiczną .

Chyba widziałem to jako jasny szybko przesuwający się punkt , z prędkością większą ze cztery , pięć razy od samolotu na wysokości 8000 m . Taki punkt nie dolatuje do " blisko " horyzontu , lecz nagle wysoko gaśnie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisano wczoraj, 12:41

+

pytanie: Spadający meteoryt - jak często się widzi z bliska?

odpowiedź: Naprawdę z bliska to widzi się tylko raz.

+

Przedwczoraj w nocy widziałem bardzo z bliska :) Było wyraźnie widać jak się spalał. Leciał bardzo szybko. Może 10x może 50x może 100x szybciej jak samolot. To trudno określić :) spalanie trwało może 2 sekundy lub 3. Jechałem wtedy autem w nocy. Wielkość płomienia, jakbyś patrzył na światła sygnalizacji świetlnej może z odległości 30 czy 50m.

Ja w swoim życiu widziałem tylko , zresztą jak co roku w listopadzie tylko Leonidy , wspaniałe widowisko .

Piotr

ja widziałem wielokrotnie, nocą, ale to była mała szybko pojawiająca się smuga światła w kierunku naszej planety.

niestety nic nie było słychać i ogólnie nie było to spektakularne

więc Piotrze - zazdroszczę wrażeń!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.