Skocz do zawartości
IGNORED

2-drożne podłogowce na Scan-Speak'ach, które wybrać?

Belfort

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów.

Zaczynam swoją przygodę z prawdziwym Audio i chciałbym od razu pójść we właściwym kierunku. Dlatego bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych pasjonatów muzyki.

Zamierzam zbudować kolumny na Scan-Speak'ach. Początkowo byłem zdecydowany na klony ProAc 2.5, ale z biegiem czasu stwierdziłem, że za niewiele większą kwotę mogę mieć coś jeszcze lepszego. Chcę na kolumny przeznaczyć około 3000. Opcje jakie rozważam to:

18W/8545-00 + D2905/9500

18W/8545-00 + D2905/9700

18W/8545-K00 + D2905/9500

18W/8545-K00 + D2905/9700

z tej strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz:

18W/8531G00 + D2905/9500

stąd:

Ukryta Zawartość

Jak narazie mój wybór pada na 18W/8545-K00 + D2905/9700 gdyż wiele dobrego wyczytałem o 9700, poza tym z opisu wynika, że wersja K głośnika 8545 jest lepsza na basie od zwykłej wersji. Najbardziej chciałbym posłuchać 9700 wraz z Revelatorem 8531, ale nie mogę znaleźć takiego projektu, poza tym o ile dobrze rozumiem, to wg Troelsa głośnik ten (8531) za bardzo do 2-drożnej kolumny się nie nadaje ("Well, I'm not really sure this 8531 driver was meant to perform in a two-way system up to 2.5 kHz. Rather in a three-way system. A classical set-up would be the 8531 + the new 12M sliced paper driver from SS with a point of crossover at some 800 Hz -or a rather more modern three-way system with the 15M for midrange taking over at 300-400 Hz.").

Proszę o rady doświadczonych kolegów jaki wybór był by najlepszy. Chciałbym uzyskać dźwięk możliwie najwyższej klasy za pieniądze w tych okolicach. Jak narazie o dźwięku za dużo nie wiem. W aucie mam Focale Polykevlary + Focal 27V + Audison 404XR + Denon, a w domu niestety Technics SU V45A + Bolero 200 + DAC NI Audio 8 DJ (Cirrus Logic).

Zamierzam jednak do tych kolumn w najbliższym czasie dodać:

- wzmacniacz lampowy - Yaqin MC-100B

- DAC - jeden z: Arcam rDAC / Schiit Bitfrost / Muscial Fidelity A3 / Beresford Caiman SEG z GFmod v6 (a może coś jeszcze lepszego w tych cenach?)

- kable w okolicach 500 zł

- odtwarzacz Audirvana na MacBook'u

Muzyka jakiej słucham to głównie Ambient / Chillout / Jazz / czasem Rock

Najbardziej zależy mi na poznaniu efektów o jakich czytam w magazynach, takich jak: przestrzenność, szerokość i głębokość sceny, lokalizacja instrumentów, mikrodetale, oraz ogólnie miły dla ucha, wysokiej klasy dźwięk. Chciałbym też wreszcie usłyszeć wokalistę między kolumnami, a nie tak jak teraz na całej szerokości sceny.

Za wszelkie sugestie z góry serdecznie dziekuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ten scan speak to jest jakaś świętość? w tym budżecie i do tego wzmacniacza zbudowalbym coś na seas er18 lub kit idunn seasa.

pisałem o mf a3:)

Świętość? Niekoniecznie. Czytałem po prostu dużo dobrych recenzji kolumn na SS. Czytałem też, że SS są dużo lepsze jeśli chodzi o górę niż Seasy. Jestem jednak otwarty na inne - lepsze propozycje. W ogóle to zacząłem się zastanawiać nad tym czy w ogóle muszą to być podłogówki. Mój pokój jest raczej mały. Nie wiem ile dokładnie metrów, ale pewnie poniżej 15, więc może jakieś konstrukcje zamknięte na podstawkach dadzą lepszy efekt?

Idunn Seasa? Mówisz Emil, że głośniki praktycznie o połowę tańsze będą grać lepiej niż te Scany?

Co do Seas ER18, zna ktos jakiś dobry projekt na tym głośniku + najlepiej wysokie SS?

Zapomniałem też o tym projekcie, który biorę pod uwagę:

Ukryta Zawartość

Może warto tego 8542 zamiast 8545?

Ukryta Zawartość

Co do "Seas vs SS", to właśnie zauważyłem nawet Twoją wypowiedź EMiL w poście dotyczącym właśnie takiego porównania:

"Warto dopłacić, scan speak jest najlepszy. Cena nie bierze się znikąd. Nie zastanawiaj się długo, bierz (obojętnie jakiego) scana a osiągniesz spokój!"

Mówisz EMiL, że Scany nie zagrają z tą lampą?

Wybrałbym 18W/8545-00 + D2905/9700, ze względu na lepszą średnicę w wersji węglówki bez kaptonu. Co do basu w wersji z kaptonem to nie ma az takiej róznicy. Kolega Shark700 ma wersję podstawową a ja z kaptonem +9900 więc na codzień możemy porównywać obie wersje węglowki.

Próbowalismy też inne wersje zwrotnic.

Wersji Troelsa nie próbowalismy. Troels ma dosc specyficzne podejscie do dzwięku. Koledzy którzy robili jakies projekty naogół wprowadzali tez jakies modyfikacje.

Pomysł z Lampką ....bardzo dobry.....tez myslałem o Yaqinie:)))

Scany?....jak najbardziej w sytuacji kiedy ceny zjechały a niestety z kilkuletniego doświadczenia i obecnosci Scanów w domu nawet przez chwilę nie pomyślałem o pozbyciu się ich pomimo że miewam czasem inne kolumienki w domu a drugi system na Fostexie..

Scany i tak zawsze są punktem odniesienia.

Popieram, przy aktualnych cenach SS nie ma co się pchać w inne przetworniki. Może kopułkowy Illuminator

Ukryta Zawartość

+ Revelator

Ukryta Zawartość

Czyli projekt ZRT Zapha

Ukryta Zawartość

Tylko 2200zł na przetworniki. Choć w tym budzecie to mógłbyś się już szarpnąć na kpl Illuminatorów z pierścieniowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nioooo:) w sumie tylko troche drożej.... hmmmm .....a Iluminatorek zacny jest, tez myslałem o nim , a revelatorek do lampy....

no no no :) co to się porobiło.....szok cenowy:))) chyba teraz bardziej poszedłbym w wersję z Iluminatorem.

W sumie fajnie ze mozna za cene ok 3 kzł zrobić sobie naprawde swietny monitor

Rzeczywiście z tymi cenami dowalili do pieca, komplet przetworników do ZRT za 2kPLN.

Wwłaśnie zastanawiałem czemu w polinku robią jakieś promocje na seas'a bo teraz jest -10% ale widzę, że będą musieli chyba głębiej pojść żeby z Excelem zejść to ze 20% muszą dać.

W tym ZRT to tylko problem bo straszne pojemności są w zwrotnicy komplet bez szaleństw, wręcz bardzo skromnie to też ok 1kPLN

SS 9700 sobie odpuść. Kupa straszna jeżeli chodzi o barwę. Mam je obecnie w domu. 9500 też miałem i wcale nie jestem pewny czy są warte swojej ceny. Jeżeli już miałbym wybierać między tymi dwoma to wybrałbym 9500 ale za te pieniądze dostaniesz coś lepszego. W zasadzie z wszystkich głośników które mam lub miałem, większość ma przyjemniejszą barwę niż 9700 mimo o wiele niższej ceny. 9700 jest niemiłosiernie suchy w brzmieniu. Poniżej wklejam zdjęcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma co przesadzać z ceną zwrotnicy. W tym układzie LRC, C4(80uF) składasz z chińczyków MKT 10uF(1zł). Spokojnie 500zł wystarczy na dobre elementy w zwrotnicy.

Te które ja stosuję idealnie trzymają parametry + - 2%. Każdy zmierzony.

IMG_0006_1.JPG

->Belfort

Budując głośniki na scan speakach musisz podejść do tego w inny sposób, przyjmij że gra cały zestaw łącznie z pokojem.

Czyli nie inwestuj wszystkich pieniązków tylko w głośniki zostaw sobie coś na pozostały sprzęt, jeżeli chcesz wykorzystać potencjał drzemiący w tych głośnikach reszta sprzętu musi być doinwestowana.

Napisałeś, że na kable przeznaczasz 500zł rozumiem że np z metr głośnikowca.

Wyjdź z założenia, że będziesz miał problem z poźniejszą sprzedażą głośników, więc będzie to sprzęt na lata.

Co to samego połaczenia to polecam 8545+9900, a 9900 dlatego że przy 2-3khz ma mniejsze zniekształcenia niż 9700 i to wyraźnie słychać lub konstrukcję na illuminatorach i to jest wybór z przyszłością.

Do 15mkw w zupełności wystarczy kolumna zamknięta, jeżeli masz ją gdzie ustawić to podłogowa do podstawkowców musisz dorobić podstawki, a te koszty to już raczej zainwestowałbym gdzie indziej.

Głośniki te są na tyle uniwersalne, że zagrają zarówno z dobrą lampą jak i tranzystorem, a dostaniesz do wyboru dwie szkoły dźwięku, dośc ciekawym rozwiązaniem jest połaczenie wzmacniacza tranzystorowego z tzw lampowym pre nr3, daje to kontrolę niskich tonów, dobarwienie dołu, lekie obcięcie góry, milszy, przyjemniejszy, bardziej angażujący dźwięk, niż wyczynowe połączenie całego toru tranzystorowego.

Jeżeli masz taką możliwość wproś się do kogoś kto ma konstrukcje na SS, zawieź swój wzmacniacz na odsłuchy, może mieszkasz blisko Łodzi z chęcią posłucham Yaqina na SS, zapraszam.

Napisałeś, że na kable przeznaczasz 500zł rozumiem że np z metr głośnikowca.

Oho zaczyna się.

Jak będziesz słuchał tego typu rad to szybko zniechęcisz się do dobrego audio. Przypomnę tylko,że dobry przewód 6N kosztuje 20zł/m. Jak ktoś lubi płacić za fikcję i pseudo-marketing to może wydać nawet 1000zł/m.

Kolejna sprawa to pomieszczenie i w adaptację warto zainwestować duże pieniądze. Zysk największy w stosunku do poniesionych kosztów. Najczęściej blokadą są względy estetyczne.

Revelator czy Illuminator to głośniki optymalne do BR. Pewnie cały potencjał pokazałyby w TL ale to już eksperymenty dla zaawansowanych. Rób BR i eksperymentuj z wyższym strojeniem. To małe przetworniki i w OZ zmarnują swój potencjał.

Przyjmij też zasadę, że po pewnym czasie każde kolumny się znudzą i będziesz szukał nowych, innych brzmień. Każdemu radzę aby jak najrozsądniej wydawał kasę bo później trudno ją odzyskać.

Sam mam aktualnie zestaw na D2905/9700 i 18WU/8741T00 Illuminatorze... Zestaw gra rewelacyjnie i wpisy typu gra sucho bez charakteru nie jest prawdą. Może i 9700 jest ciut bardziej "bez charakteru", chirurgiczny, ale w połączeniu z illuminatorem całość jest muzykalna. Przede wszystkim zwrotnica, zwrotnica zwrotnica... Odsłuchiwać, zmieniać, mierzyć, odsłuchiwać... Jak jest to źle zaaplikowane to nie będzie grało.No i niestety tak jak ktoś wyżej napisał gra cały system. Przy tej klasie głośników już niestety wszystko należy dobrać aby w wokalu były emocje, aby muzyka oderwała się od kolumn..

Tak jak warto wstawić morela do aluminiowej średnicy i dołu, tak tu D2905/9700 pasuje do Illuminatora.

I jak ktoś nie wierzy, to zapraszam do siebie na odsłuch...

cdb508aab8ff8b61.jpg

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jeszcze ich nie pokazuję, bo muszę zdjęcia porobić i opisać je technicznie. Na powyższej fotce nic właściwie nie widać ;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Sam mam aktualnie zestaw na D2905/9700 i 18WU/8741T00 Illuminatorze... Zestaw gra rewelacyjnie i wpisy typu gra sucho bez charakteru nie jest prawdą. Może i 9700 jest ciut bardziej "bez charakteru", chirurgiczny, ale w połączeniu z illuminatorem całość jest muzykalna. Przede wszystkim zwrotnica, zwrotnica zwrotnica... Odsłuchiwać, zmieniać, mierzyć, odsłuchiwać... Jak jest to źle zaaplikowane to nie będzie grało.No i niestety tak jak ktoś wyżej napisał gra cały system. Przy tej klasie głośników już niestety wszystko należy dobrać aby w wokalu były emocje, aby muzyka oderwała się od kolumn..

Tak jak warto wstawić morela do aluminiowej średnicy i dołu, tak tu D2905/9700 pasuje do Illuminatora.

I jak ktoś nie wierzy, to zapraszam do siebie na odsłuch...

cdb508aab8ff8b61.jpg

Owszem jest prawdą tylko nie masz po prostu porównania. Jak pisałem mam te głośniki obecnie w domu i to nie tylko te. Wybacz ale porównywałem kolumny bezpośrednio przełączając głośniki jedne po drugim na różnych wzmacniaczach w różnych kolumnach. 9700 ma po prostu suche brzmienie. Porównywałem z Vifa XT25, ss9500, SB Acoustics SB29RDC, Vifa DQ25SC15, Tang Band 25-1719, Seas 27tbfc/g Swan K1 i bóg wie jakie jeszcze (trochę wysokotonówek sie przez moje ręce przewinęło) i powiem jedno wszystkie te głośniki nawet ten Swan za którego zapłaciłem 15 Euro brzmi przyjemniej niż ten ss9700. Być może w pewnych aspektach ten głośnik jest lepszy od każdego z wyżej wymienionych ale muzyki się na nim nie słucha zbyt przyjemnie.

I nic nie pomogło mielenie w zwrotnicy czy podłączanie do wszelkiego możliwego sprzętu za tysiące Euro na wszelkich możliwych kablach.

Ja rozumiem że dla kogoś kto ma kolumny na tych głośnikach i wydał na nie dużo pieniędzy krytykowanie tego głośnika jest obrazą najwyższego rzędu.

Ja osobiście odradzam ten głośnik. Nie jest wart nawet połowy tych pieniędzy. To lepiej dołożyć i kupić illuminatory.

No widzisz. Różnica jest taka, że nie masz pojęcia jak ja podchodzę do tematu i wyboru. Przewaliłem wiele głośników tak jak Ty. Te głośniki były świadomym wyborem i w końcu mam to czego oczekiwałem od kolumn. Zbliżyłem się, a może nawet przewyższyłem poziom (musiałbym bezpośrednio porównać), który sobie założyłem - podobne zestawy jak Oberon II i konstrukcje Xaviana.

Jak piszesz mi o XT25, to zastanawiam się co wg Ciebie znaczy suchy głośnik, bo dla mnie to właśnie ta Vifa jest sucha i jednostajna w porównaniu do 2905/9700..

Może Ci ten głośnik nie pasować, ale bzdur Pan nie pisz, bo charakter grania nadaje cała kolumna a nie tylko i wyłącznie kopułka.

Prosty przykład. Zawsze podobał mi się morel (wyższe modele), ale bałem się zaryzykować czy z illuminatorem się to zgra i czy zestaw nie będzie grał za miękko.. Stąd też wybór padł na D2905/9700 i zgrywa się świetnie.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Dzięki serdeczne chłopaki (szczególnie Tobie Konrad). Dzięki Wam całkowicie przestawiłem się teraz na

projekt ZRT Zapha

Ukryta Zawartość

Myślicie, że to będzie najlepszy wybór z możliwych w moim przypadku?

Chętnie bym się wprosił do kogoś z okolic Poznania na odsłuch podobnych lub najlepiej takich właśnie kolumn. (Dzięki Shark za swoje zaproszenie, może kiedyś odwiedzę Łódź).

Konrad - chińskie kondensatory? Ja po przeczytaniu tego testu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wolałbym chyba użyć Mundorf M-Cup 400 Nie są drogie, a mam wrażenie, że lepsze niż te chińskie. Mylę się?

Shark a jakie kable byś polecił do tego mojego zestawu?

Dolphin, piękne kolumny, chciałbym uzyskać porównywalną jakość wykończenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Ja rozumiem że dla kogoś kto ma kolumny na tych głośnikach i wydał na nie dużo pieniędzy krytykowanie tego głośnika jest obrazą najwyższego rzędu.

Ja osobiście odradzam ten głośnik. Nie jest wart nawet połowy tych pieniędzy. To lepiej dołożyć i kupić illuminatory.

Mógłbyś podać kilka wysokotonówek wartych swojej ceny?

@Belfort

Jestem z Poznania, u mnie gra 2-way podłogówka na SS Illuminator (z tym, że z koniczynką a nie nacinany) z kopułką Morela. Jedynie to nie DIY tylko Studio 16Hz ale coś posłuchać można.

Pozdr

Łukasz

Chociażby Morele. Wyżej wymienione też. Szczególnie SB Acoustic który zresztą jest robiony przez pana który projektował revelatory dla scan speaka jest pod każdym względem lepszy i to przynajmniej o dwie klasy a kosztuje jeną trzecią tego 9700. Jeżeli chodzi o brzmienie, parametry przeźroczystość.

Na SS9500 grałem przez pięć lat i te łączyłem z 18W8545. Grało to jak wysokiej klasy szerokopasmówka. Szczególnie wokale były bardzo naturalne.

Na XT25 grałem też około pięciu lat. Głośnik który jest bardzo upierdliwy dla wzmacniaczy. Stąd ludzie narzekają na niego. Ja podłączałem go do Symasyma, Aboxa i wielu innych fabrycznych wzmacniaczy. Najlepiej zagrał na Pionier C90. Naprawdę pokazał klasę.

Jego problem jest talkie że jest za tani w stosunku do przeźroczystości i niestety jak się go do byle czego podłączy to i byle co z niego wyjdzie wyjdzie.

Wina pierścieni faradaja w napędzie w połączeniu z membraną w kształcie pierścieni które nie mają żadnych rezonansów własnych i każdy śmieć ze wzmacniacza podaje jak na tacy.

Poza tym z tych tańszych może nie sięgają klasą temu ss9700 ale za to są bardzie muzykalne. Szczególnie ten Swan K1.

Gra mi teraz z 18W8545 i jest to w pewnym sensie mezalians szczególnie jeżeli chodzi o jakość wykonania tego głośnika ale słodycz jaka się z niego wydobywa mimo innych wad które słychać. jest naprawdę warta wybaczenia mu niedoskonałości. Skrzydła rozwinął dopiero po usunięciu ferrofluidu ze szczeliny. Zresztą Zaph go mierzył i parametry ma rewelacyjne. Przy cenie 15 Euro to naprawdę głośnik warty swojej ceny.

O Seasie 27tbfc/g nie muszę chyba pisać.

Ten 9700 kumpel kupił razem z kolumnami na Ebay'u ze zwrotnicą

szeregową troelsgravesen'a i wypróbował na wszystkim co ma a ma dużo dobrego (samych wzmacniaczy około dziesięciu) i przyleciał z płaczem że mu to nie gra i żebym coś z tym zrobił. Ale z tym nie da się nic zrobić bo głośnik wysokotonowy jest mało neutralny i ma specyficzny charakter i ten charakter przebije się niezależnie od tego jaką się zwrotnicę zrobi.

Pytanie tylko czy ten charakter komuś odpowiada. Czasami można pewne wady głośnika korygować resztą sprzętu ale akurat w żadnej kombinacji kolumny nie zagrały dobrze. Owszem znośnie ale nie na tyle dobrze ile kosztowały i o wiele gorzej do innych kolumn z którymi porównywaliśmy.

Jak piszesz mi o XT25, to zastanawiam się co wg Ciebie znaczy suchy głośnik, bo dla mnie to właśnie ta Vifa jest sucha i jednostajna w porównaniu do 2905/9700..

Vifa XT25 nie jest sucha. Jeżeli ma już jakiś problem to raczej z tym że dźwiękowi brakowało trochę substancji. Porównywałem ją bezpośrednio z 27tbfcg i brzmienie talerzy było bardzo podobne. Jedyne dwa głośniki które radziły sobie dobrze z talerzami. Przy czym Seas robi to lepiej niż Vifa. Przy nim miało się wrażenie że dźwięk talerza rozsypuje się w całym pomieszczeniu i do tego ma się wrażenie że tak brzmi prawdziwy talerz. Następnie była Vifa a później długo długo nic a potem Vifa tytanowa przy czym ta ma poważne problemy z przezroczystością ale za to przyjemną łagodną barwę.

Niestety Seas zachowuje swój metalowy charakter w instrumentach przy których nie jest to wskazane. N.p. sybilanty w głosie ludzkim. Tu Vifa miała przewagę. Bardziej różnicowała barwę.

9500 nie był mistrzem odtwarzania talerzy ale bardzo dobrze radził sobie z sybilantami mowy ludzkiej przez co wokal był naturalny. 9700 nie robi dobrze ani jednego ani drugiego. SB Acuoustic lepiej radzi sobie z mową mniej z talerzami ale podstawowa zaleta to przeźroczystość i łagodność dźwięku. W pewnym sensie ma charaktery podobny do 9700 ale 9700 w porównaniu do SB Acoustics wydaje się szorstki. Też porównywałem bezpośrednio.

- wzmacniacz lampowy - Yaqin MC-100B

Z powyższym wzmacniaczem SS świetnie się zgrywają , jeżeli mogę coś zasugerować , to zrealizuj swoje kolumny na SS iluminatorach lub rewelatorach , natomiast odpuść sobie SS węglowe , jak na moje ucho brzmią znacznie gorzej zwłaszcza w średnicy .

I jeszcze jedno , wybierz wersję 8 omową a nie 4 .

Piotr

Konrad - chińskie kondensatory? Ja po przeczytaniu tego testu (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wolałbym chyba użyć Mundorf M-Cup 400 Nie są drogie, a mam wrażenie, że lepsze niż te chińskie. Mylę się?

Belfort abyś dobrze mnie zrozumiał. Te tanie kondensatory poleciłem jako możliwość zastosowania tylko w tym jednym miejscu ze względu na oszczędność która nie będzie miała wpływu na jakość dźwięku. W szeregu wysokotonówki powinieneś zastosować minimum Jantzen Z-standard.

Przeczytałem ten test kondensatorów i moje wnioski oraz interpretacja jest następująca:

Każdy ze słuchaczy inaczej oceniał jakość, brzmienie kondensatorów. Zakładając, że były różnice w dźwięku to nie da się jednoznacznie odpowiedzieć który z nich był najlepszy bo nie wiadomo jaka jest referencja.

Najciekawsze dla mnie było to, że oni słyszeli duże różnice w jakości basu! Tak jakby zamienił cewkę powietrzną na parszywą, tanią rdzeniówkę!? Brakuje mi też pomiaru kondensatorów. Nie zdziwiłbym się gdyby pojemności różniły się o kilka procent i wtedy ten test nadaje się do kosza. Bardzo chciałbym uczestniczyć w takim teście dla równowagi wobec Pana Pacuły.

Ukryta Zawartość

a ten scan speak to jest jakaś świętość? w tym budżecie i do tego wzmacniacza zbudowalbym coś na seas er18 lub kit idunn seasa.

pisałem o mf a3:)

Zgadzam sie i popieram,sam też wybrałem Seasa.

Idunn Seasa? Mówisz Emil, że głośniki praktycznie o połowę tańsze będą grać lepiej niż te Scany?

Co do Seas ER18, zna ktos jakiś dobry projekt na tym głośniku + najlepiej wysokie SS?

Przede wszystkim to musisz pamiętać o swoim metrażu i że nie zakładasz jakiejś super elektroniki do przyszłych kolumn.

Projekty Troelsa są bardzo kontrowersyjne i bym w nie nie wchodził. Rób TYLKO sprawdzone i osłuchane projekty, na inne szkoda czasu i pieniędzy.

ZRT Zapha do takiego pokoiku można traktować w kategoriach dobrego żartu;)

Zobacz sobie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten ostatni dobrze zagra z MF, słuchałem z cyrusem i caspianem. Było super, membranę bierną można tak ustawić, że w małym pokoju będziesz słyszał niski bas a nie jakieś buczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie żart. Też uważam, że przesadził z obudową i strojeniem BR na 30Hz. Dlatego sugerowałem wyższe strojenie >40Hz.

Dla mnie żartem jest polecanie ZD5. Niezależnie od pomieszczenie każda 15 to bzdzinka. W takim budżecie niepotrzebne są kompromisy.

Seas ER18 i DXT to świetna i tania propozycja.

Jest też opisana wersja w obudowie zamkniętej, chociaż wielkość 20l też uważam za trochę przesadzoną.

Moim zdaniem w obudowie około 15 -17 może całkiem dobrze zagrać w tych niecałych 15 m2.

Najlepiej zrobić obudowy testowe do wersji z br. a potem można zatkać otwór i zmniejszyć objętość obudowy, wypełniając czymś nie wpadającym w rezonans np. butelkami z wodą i dobrać optymalny rodzaj i wielkość obudowy.

Kisiel w swoich odpowiednikach dla ZRT stosował w wersji z br. ok. 26l.

Niestety Seas zachowuje swój metalowy charakter w instrumentach przy których nie jest to wskazane. N.p. sybilanty w głosie ludzkim. Tu Vifa miała przewagę. Bardziej różnicowała barwę.

9500 nie był mistrzem odtwarzania talerzy ale bardzo dobrze radził sobie z sybilantami mowy ludzkiej przez co wokal był naturalny. 9700 nie robi dobrze ani jednego ani drugiego.

Ciekawe, bo u mnie sybilantów nie ma z tej kopułki. Może za nisko ją ciąłeś? U mnie wokal jest taki jak powinien być, z emocjami i pełną sceną. No, ale może się nie znam..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Sybilanty są zawsze bo jest to dźwięk który wydają Spółgłoski zwarto-szczelinowe. Tylko że głośnik może je przetwarzać bardziej lub mniej prawidłowo. Jak by głośnik nie miał sybilantów to byś w ogólne nie słyszał tych głosek. Owszem Seas robi to prawidłowo ale że nie robi tego najlepiej jak można co słychać dopiero w porównaniu z innym głośnikiem który robi to o wiele lepiej. Poza tym ja nie napisałem że Seas podbija sybilanty ale że barwa sybilantów nie jest optymalna.

Problem polega na tym że ludzie dużym nakładem pracy robią kolumny, wzmacniacze, przetworniki i w pewnym sensie są emocjonalnie związani z projektem.

Jeżeli teraz ktoś próbuje oceniać pewne aspekty jakiegoś tam przetwornika, nawet bez złej woli to każde słowo krytyczne jest odbierane jako atak.

Nie istnieje coś takiego jak przetwornik idealny. W każdym nawet najdroższym sprzęcie można się do czegoś przyczepić. Przynajmniej ja osobiście nie słyszałem jeszcze zestawu o którym bym powiedział że jest to szczyt możliwości, audiofilski raj, dźwiękowa nirwana.

Najdziwniejsze jest to że ludzie czytają tekst selektywnie (n.p. to że chwalę ten głośnik za jakość talerzy przeoczyłeś) i wybierają sobie tylko te fragmenty które wymieniają wady.

Jak już się porównuje dwa głośniki to trzeba je jakoś porównać.

Naturalnym jest to że porównuje co robi jeden głośnik lepiej od drugiego. Co mi się w pewnym głośniku podoba a co nie.

I w "podoba" jest sedno sprawy.

Podobanie się czy nie podobanie jest kwestią bardzo subiektywną.

Nie piszę nawet nawet że pewna właściwość głośnika jest subiektywna tylko że bardzo subiektywny jest odbiór tej właściwości. Jednych taki sposób przetwarzania denerwuje a innym to nie przeszkadza ale za to ciesze się z zalet danego przetwornika.

Co do samego 27tbfc/g to ja osobiście wolałbym go niż SS9700 ale za to ss9500 bardziej podoba mi się niż 27tbfcg ale Vifa XT25 podoba mi się bardzie niż te trzy co u co poniektórych wywoła oburzenie.

Myślę że każdy mógłby sobie stworzyć własny ranking głośników i u każdego wyglądałby on inaczej.

Sybilanty są zawsze bo jest to dźwięk który wydają Spółgłoski zwarto-szczelinowe. Tylko że głośnik może je przetwarzać bardziej lub mniej prawidłowo. Jak by głośnik nie miał sybilantów to byś w ogólne nie słyszał tych głosek.

Wiesz o co chodzi a czepiasz się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy.

Cały czas na siłę próbujesz dowieść swojej racji, a ja zwyczajnie mam o tym inne zdanie. Wychodzi to z preferencji słuchowych i tyle. A Ty dalej swoje...

Co do samego 27tbfc/g to ja osobiście wolałbym go niż SS9700 ale za to ss9500 bardziej podoba mi się niż 27tbfcg ale Vifa XT25 podoba mi się bardzie niż te trzy co u co poniektórych wywoła oburzenie.

Myślę że każdy mógłby sobie stworzyć własny ranking głośników i u każdego wyglądałby on inaczej.

I dlatego właśnie na dzień dzisiejszy pasuje mi D2905/9700 i wali mnie czy to Ci się podoba czy nie. Doszedłem po kilku latach do tego co chciałem osiągnąć i na razie tego nie zmienię. Tym samym śmiało stwierdzam, że ten Scan na górze jest warty każdej swojej złotówki i pasuje mi na dzień dzisiejszy w każdym swoim aspekcie a nie tylko na talerzykach...

Koniec dyskusji na temat gustów..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.