Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o wyrozumiałość. Zapytanie o głośniki do diora ws442

MiR88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Proszę mnie nie zlinczować (-: posiadam stary wzmacniacz diora ws442. Chciałbym w przyszłości zakupić jakiś porzadny wzmacniacz chodzi mi tylko o stereo myślałem o hk 980 ewentualnie proszę o weryfikację na coś innego.

OK do rzeczy tylko proszę się nie śmiać.

Chciałbym kupić jakieś głośniki podłogowe o ile to wogóle możliwe (nie znam się na tym) do tej diory w miarę porządne powiedzmy do około 1500 złoty i podłączyć narazie do tej diory.

W przyszłości zmeniłbym tez wzmacniacz np. hk 980 chyba ,że polecilibyście coś innego.

Muzyka to raczej rock ale zdarzy się też jakiś acid jazz itp. Pokoło około 25m2.

Jeżeli napisałem tam same głupoty i niema szans podpięcia tego typu głośników do tej diory to od razu przepraszam ale jeżeli jest takie coś mozliwe proszę o pomoc. Robię tak z wiadomych względów oczywście brak funduszy od razu na całośc a tak żona to może jakoś przełknie (-:

Pozdrwaiam i z góry bardzo dziękuje za pomoc.

Jeżeli w niedalekiej przyszłości chcesz zmienić wzmacniacz, to zwiększ budrzet na kolumny, żeby były adykwatne pod nowy wzmacniacz.

Kupisz coś pod Diorę, a potem będziesz kombinował, żeby je sprzedać, i kupić coś lepszego, do nowego wzmaka.Wiem że jest kryzys, ale warto dozbierać, i kupić raz , a dobrze.Lepsze kolumny też z Diorą na początek zagrają, a po zmianie Diory kolumny już będziesz miał, i na tym zaoszczędzisz.Oczywiście możesz pujść swoją drogą, masz nie małe pomieszczenie, zastanów się?Pozdr.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Nie dość , kiza, że NIC nie napisałeś merytorycznie , to jeszcze w sposób taki, że aż w oczy szczypie... Nie wiem - nie pieprzę głupot przyzwoitym ludziom.

A czy nie lepiej ustalić cel i sukcesywnie go realizować?

Jeśli wybierzesz teraz kolumny to zauważysz różńicę na tyle, że szybko będziesz się starał zmienić wzmak i resztę toru.

Chodzi mi o to aby zlożyć sprzęt i postarać się posłuchać jak takimzestaw gra.

(Wiem, że to jest trudne ale można uniknąć chybionych wydaktów).

A tak na szybkiego nie kupuj nic pod diorę tylko pod swój przyszły sprzęt.

Może tutaj Ci się uda :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Emereko myślisz, że to nadaje się do rocka/jazzu??

Ukryta Zawartość

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Nie dość , kiza, że NIC nie napisałeś merytorycznie , to jeszcze w sposób taki, że aż w oczy szczypie... Nie wiem - nie pieprzę głupot przyzwoitym ludziom.

Przepraszam, jeśli Tobie takie rozwiązanie nie pasuje, i wolisz gonić królika.Jeśli uważasz że kolumny za 1500zł, i to głównie do Rocka, to dobry wybór, to proszę podaj koledze coś sensownego do tego metrażu, pod Diorę, i przyszły wzmacniacz, żeby potem nie musiał szukać innych.Proszę bardzo, ja bym wolał kupić do tej Diory coś za 200-300zł (używanego), i zbierać na docelowe pod H.K.Od jutra, wezmę się w garść, i poduczę, a oczy to mnie szczypią bo jestem od 4 rano na nogach.

Proszę o wybaczenie.Babole to moja specjalność, a wiedza o audio kończy się u mnie na Mp3. Pozdr.

Ja bym szukał coś w tym stylu.

Ukryta Zawartość

Bez szaleństw diora jakoś to pociągnie a do tego za rok jakiegoś NADa.

Fakt przekracza budżet, ale może się znajdzie przy odrobinie szczęścia za 1500.

Warto negocjować;)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Sam słucham rocka oraz wybiórczo również jazzu, muzyki gitarowej, sporo muzyki filmowej, i miałem kiedyś Dali Concept, z tym że monitory. Całkiem fajnie brzmiały :)

Zresztą nie czarujmy się, że w granicach tego budżetu, przy tej klasie kolumn, będzie tak, że jedne się nadają, a inne nie - ogólnie poziom ich będzie zbliżony.

Dotyczy to w sumie każdego poziomu cenowego, każdej klasy - kolumny różnią się oczywiście między sobą brzmieniem, ale nie jest tak, że na jednych da się słuchać dobrze tylko rocka, a na innych przede wszystkim np. jazz - nie przesadzajmy... Jak na jakichś kolumnach dobrze brzmi rock, to i jazz zabrzmi fajnie - różnice, jeśli o to chodzi, to niuanse.

Takie jest moje zdanie :)

Rock i jazz to bardzo zbliżone gatunki.

Pytałem poważnie bo nie znam tych kolumn.

Jakiś rok temu miałem z miesiąc dali 1.5 suite. I strasznie się zawiodłem.

Jeżeli w niedalekiej przyszłości chcesz zmienić wzmacniacz, to zwiększ budrzet na kolumny, żeby były adykwatne pod nowy wzmacniacz.

Kupisz coś pod Diorę, a potem będziesz kombinował, żeby je sprzedać, i kupić coś lepszego, do nowego wzmaka.Wiem że jest kryzys, ale warto dozbierać, i kupić raz , a dobrze.Lepsze kolumny też z Diorą na początek zagrają, a po zmianie Diory kolumny już będziesz miał, i na tym zaoszczędzisz.Oczywiście możesz pujść swoją drogą, masz nie małe pomieszczenie, zastanów się?Pozdr.

Ja się pytam , po coś to "coś" nabazgrał i jak się to ma do tematu ?:)

Ja się pytam , po coś to "coś" nabazgrał i jak się to ma do tematu ?:)

Żeby miał świadomość, że jeżeli kupi kolumny, pod Diorę, to i tak będzie je zmieniał po zakupie H.K.

Po co dwa razy poszukiwać, i wydawać kasę.Daruj sobie, niepotrzebne dogryzki, tymbardziej że nic złego nie miałem na myśli, i napisałem to bez cwaniactwa, tylko do przemyślenia przez autora wątku.Zresztą nie tylko ja tak sądzę po wpisach.Bazgram, bo z kaligrafi, i ortografi zawsze byłem słaby.Teraz Ty proszę pomóż koledze znależć złoty środek, skoro to takie proste, i zagra z ....Czepiasz się, a sam nic nie wniosłeś do tego wątku, tylko szukasz...Proszę daruj sobie dalsze komentaże.Pozdr.

Bezlitosna nisia a coś Ty napisał odnośnie tematu??

Jako, że świeżo zarejestrowany to byle gdzie i byle jak nabijasz statystyki??

Koniec OT!

Swego czasu miałem Nad 317 z b&w dm602 i przyznam, że w swojej klasie cenowej grało to przyjemnie (Rock, jazz, metal), choć było troszeczkę bułowato.

Ale myślę, że to dobry kierunek.

Bezlitosna nisia a coś Ty napisał odnośnie tematu??

Jako, że świeżo zarejestrowany to byle gdzie i byle jak nabijasz statystyki??

Koniec OT!

Swego czasu miałem Nad 317 z b&w dm602 i przyznam, że w swojej klasie cenowej grało to przyjemnie (Rock, jazz, metal), choć było troszeczkę bułowato.

Ale myślę, że to dobry kierunek.

Forum, to także tolerancja, i zrozumienie (Bezlitosna nisia).Roztrząsanie, nikogo nie obrażającego posta, mojej osoby, może i z kilkoma babolami uwżam za bezsensowne, nie szukam zaczepek, ani wrogów.Stawiam kolejkę na dobry sen.Pozdr.

Ja bym szukał coś w tym stylu.

Ukryta Zawartość

Bez szaleństw diora jakoś to pociągnie a do tego za rok jakiegoś NADa.

A jaki Nad?

Znam możliwości i potrzeby CDM7,... diora ws-442+cdm7 = brzmienie ?,...(takiego zestawu jeszcze nie widziałem)

Nie rób sobie jajec:-)

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Tomasz

Tomasz, zaznaczyłem, że jakoś to uciągnie, bo uciągnie ale rewelacji nie będzie. A z czym diora zagra dobrze?

Nad372 poradzi sobie z cdm7, choć przyznam opieram się na opini kolegi ktory miał te kolumny z nad 319.

Wyżej napisałem, że warto coś "złożyć", posłuchać i dążyć do skompletowania sprzętu.

Oczywiście mógłbym zaproponować rotela rc+rb980 ale wydaje mi się, że nad lepiej się sprawdzi w plumkaniu jazzowym/rockowym.

HK 980 sobie z bowersami nie poradzi?

Jajec?? Wielkanoc już tuż tuż;)

Tomasz, zaznaczyłem, że jakoś to uciągnie, bo uciągnie ale rewelacji nie będzie

O ile końcówki nie wyciągną kopyta ;-)

Te cdm7 potrzebują trochę prądu inaczej zagrają płasko i jazgotliwie .

A z czym diora zagra dobrze?

Na szybko to Tannoy m2

Nad372 poradzi sobie z cdm7

Powinno być dobrze ,ale nie rewelacyjnie .

Pozdrawiam

Tomasz

Jeśli coś piszę to o czym o czym mam choćby jakieś pojęcie.

To są moje propozycje, ale nigdzie nie napisałem, że to jest to "coś".

Tannoy m2 to jest kolumna na której można później budować system??

Nie znam tych kolumn, ale nie ciągnie mńie aby je poznać.

Dobra spać, może ktoś inny coś ciekawego zaproponuje.

Witaj,

wybór kolumn dokonaj w zestawieniu z przyszłym wzmacniaczem, traktuj Twój wzmacniacz jako przejściowy.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zwróciłbym Twoją uwagę na konfiguracje Harman Kardon HK980 z kolumnami Monitor Audio MR6, Cambridge Audio Azur 351A z kolumnami Indiana Line Tesi 560 lub Nad C316BEE z kolumnami Monitor Audio MR6, Kef C7 lub Tannoy Mercury V4.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

O ile końcówki nie wyciągną kopyta ;-)

Te cdm7 potrzebują trochę prądu inaczej zagrają płasko i jazgotliwie .

Na szybko to Tannoy m2

Powinno być dobrze ,ale nie rewelacyjnie .

Czytam ten wątek od początku i myślałem , że już nikt tego nie napisze.

Diora nie zagra z CDM7 ani prawdopodobnie z żadnymi kolumnami B&W.

I nie chodzi tu już nawet o brzmienie tylko o to , że większość kolumn tej firmy ma "za trudną" dla tej diory impedancję potrafiącą zejść nawet do 2 ohmów , co właśnie grozi śmiercią końcówek mocy diory.

Owszem , mogła by ona wytrzymać ciche wieczorne plumkanie z tymi kolumnami ale czy wierzycie , że ktoś słuchający rocka nie będzie miał ochoty czasem podkręcić głośności?!

Autor wątku powinien poszukać kolumn o impedancji 8 ohm , które zapewnią obecnie diorze bezpieczeństwo , a z przyszłym wzmakiem też zagrają i rzeczywiśćie jak pisze Q21 mogą to być np. Monitor Audio.Bardzo dobre na teraz i na póżniej , mieszczące się w budżecie były by używane AA Mimas - łatwe do napędzenia i przyjemnie brzmiące kolumny o sporych możliwościach , bez problemu mogące nagłośnić wspomniane 25m2 .

Zamiast kupowac kolumny do diory, to zrob na poczatku pare istotnych rzeczy:

1. Ustal czy sprzet docelowy czyli wzmak, kolumny i zrodlo maja byc uzywane czy nowe.

2. Ustal pulap cenowy, tzn ile chcesz wydac na calosc.

3. Jak juz bedziesz to wiedzial to udaj sie do salonu audio i posluchaj maxymalnie 3 zestawow i teraz w zaleznosci czy wybierasz nowe czy uzywane to w przypadku nowych po prostu zbuduj zestaw mieszczacy sie w Twoim zalozonym budzecie, a jak ma byc uzywany to moze posluchac w salonie sprzetu drozszego od zalozonego budzetu o okolo 30%.

I tyle.

Jak kupisz kolumny do diory, to jak zakupisz nowy wzmak to na 100% sprzedaz kolumny i bedziesz szukac nowych. To nie ma sensu. Szkoda kasy, tym bardziej, ze jak piszesz za duzo jej nie masz.

Przy nowym sprzecie mozliwe sa raty, czesto 0%, co tez moze miec znaczenie.

Wielkie dzięki za każda odpowiedz.

Muszę jedną rzecz wyjaśnić bo nie jasno napisałem. Ja kolumny na dzień dzisiejszy mam do diory jakieś stare ale grają całkiem przyzwoicie. Chodziło mi głownie własnie o ty czy jest możliwość kupienia kolumn zamiast tych co mam do diory właśnie już takie by powiedzmy za rok zmienić diorę na innych wzmacniacz stereo.

Chodzi głownie o to by żona nie wbiła mi noża w plecy w nocy za to ,że wywaliłem 3000 na sprzęt. (-:

Zawsze bardziej do przejścia będzie powiedzmy wydanie teraz 1500 - 1800 na kolumny. A za rok podobną kwotę na wzmacniacz.

A jak sytuacja z używanymi kolumnami ?? Jest bardzo duże ryzyko ,że kupi się jakąś zajechaną lipę ?? Chce nadmienić , że mam straszny niefart do elektroniki i często trafiam na jakieś buble (-: taka karma.

Jeszcze raz dzięki za odzew, i pozdrawiam wszystkich,

Moja rada.

Zostań przy tym co masz. Porozmawiajnz żoną, że będziesz zbierał pieniądze na sprzęt i za rok może szybciej kupisz cały zestaw.

Teraz kupisz kolumny które nie spalą diory a za rok dobry wzmacniacz i będziesz miał niedostyt, że kolumny są "niewystarczające".

Albo obiecaj, że będziesz przez rok zmywał po obiedzie jeśli teraz pozwoli Ci na komplet.

Ale może się coś znajdzie.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dali Concept 8 nadają się doskonale do jazzu i rocka i wielu innych gatunków, ale nie są do kupienia za 1500 zł.

Chodzi głownie o to by żona nie wbiła mi noża w plecy w nocy za to ,że wywaliłem 3000 na sprzęt. (-:

Kiedyś widziałem ogłoszenie na zagranicznej stronie o sprzedaży dobrych kolumn w dobrym stanie i jako powód było podane "nie podobają się mojej kobiecie". Pod spodem były komentarze w stylu: "nie łam się, zmień kobietę".

Można czasem na Allegro "wyrwać" tanie i dobre kolumny, a także wzmacniacze. Jeśli jednak "masz pecha" w tym zakresie to nie będę nic radził. ;)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

MA ma suchy dźwięk, HK 980 ma cofnięty środek, to się nałoży i będzie granie skrajami. Do rocka w sumie jak znalazł, ale na dłuższą metę męczące.

W innych gatunkach zaś masakra, ale trzeba posłuchać, może akurat takiego dźwięku szukasz.

Zawsze możesz kupić paczki za trzy kawałki, a żonie pocisnąć, że dałeś tylko półtora :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ale mam teraz mętlik z głowie. Co do odkładania to jest tak jak napisał tomaszE , że kasa się rozejdzie i nie będzie ani wzmacniacza ani kolumn (-:

No nic trudna decyzja. Te 1700 za głośniki bym wydał nawet jestem zdecydowany na używki zaryzykuje z tym ,że boje by nie spalić wzmaka a jeszcze gorzej by nie spieprzyc tych głośników.

Na wzmak i kolumny to na bank teraz nie wyrobie. Tak samo pewnie za rok nie wywale na raz 3500. Masakra pozostanie chyba totolotek ewentualnie to co jest (-:

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.