Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogie kolumny do ....

Rekomendowane odpowiedzi

a może coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co myślicie ?

Ukryta Zawartość

aktualnie "siedzę" w pokoju 4x4 m. Ale bardzo możliwe ze nie długo przeprowadzę się do czegoś większego a sprzętu raczej co miech , dwa nie będę wymieniać.

DJ,pomyśl jeśli on twierdzi że jego wzmacniacz ma ostre wysokie tony i słabą średnicę to takie same same są Tonsile serii TON czyli piłowanie uszu.W połączeniu z tym wzmacniaczem będzie jazgot x2

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Wystarczy umieć czytać żeby zauważyć że moje pytanie nie dotyczy wzmacniacza tylko kolumn do niego. Wzmacniacza nie wymienię bo dopiero co go kupiłem i bardzo mi odpowiada.

Zapytaj o zdanie RADULA i Qubrica. Na 200% będą to wyśmienite i jedyne w swoim rodzaju Tonsile. Jedyne w swoim rodzaju. Hi-End. Tylko zanim je zakupisz to posłuchaj i porównaj z innymi.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Podobno jakas tam jest. Mozna sie domyslic ze brzmienie bedzie nieco inne, bo juz glosniki w Supreme nie sa zrobione z alu tylko z jakiegos innego materiału. W marcowym audio jest test Supreme 2000. Podsumowanie bylo takie. "Góra i srednica dla smakoszy, bas dla ludorzerki". Wiec mozna sie domyslac ze maja okrutne uderzenie basu, ale akurat to dotyczylo modelu 2000, ktory ma 2 x 22cm woofer wiec nie ma co siedziwic. W 1000 jest po 2 x 17cm. Mialem Monitor 1000 i ogolnie graly normalknie jak za taka niska cene. Bez fajerwerków. Bas wbrew niektorym nie mial poteznego uderzenia. Byl raczej plynny i miękki. Jak na takie duze kolumny graly dosc cichawo, bynajmniej w porownaniu do Quantum 507.

?👈

Ignoruj tego Pana powyzej jak dotad nie mial nic do powiezenia w zadnym watku. Zreszta sam opis mowi o nim wszystko. Jesli Magnaty to minimum seria Quantum 500. W cenie do 1000 mozna trafic 505 lub 506. To przyzwoite kolumny w tym zakresie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Do tysiaczka to bedzie ciezko z Quantumami. Sa na allegro za 1300zl i to chyba najnizsza cena jaka widzialem. Pomijajac aukcjie sprzed chyba roku, czy dwoch gdzie jakis gosc wystawil Quantumy 507 za 999zl za pare. Aukcja trwala kilkanascie minut.

Powracajac do deresiazy i BMW. Bardzo mi pochlebia porownywanie Magnata do BMW, bo jak wiadomo BMW to jedna z najsolidniejszych i najabrdziej zaawansowanych marek aut na calym swiecie, ktora produkuje m.in jedne z najlepszych aut sportowych i jako nieliczna dogania (w doslownym tego slowa znaczeniu) swoimi "szafami" serii 5 niejedne Lambo czy Ferrari. Wiec bardzo mi milo. A co najwyzej AA to mozna pewnie porownac do jakiegos Golfa. Najlepiej II.

?👈

co powiecie o omegach 505? jak w porównaniu do 503? nie moge znaleźć żadnego info na ich temat. na allegro są aktualnie jedne, trochę uszkodzone. warto się interesować? do ilu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam jak w temacie interesują mnie kolumny które mógł bym zabrac od casu do czasu na małą impreze.

Obecnie posiadam voyagery 200 ale nie spr sie za dobrze. Proszę o wasze sugestie,ewentualnie o opinię na temat jamo s 708

Potwierdzam, Cerwin Vega pasują idealnie do twojego opisu.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

takie kolumny uda mi sie dostac w cenie do 1000 ? jakie one maja brzemienie ,będą się nadawać do normalnego sluchania muzyki? wzmacnaicz jaki posiadam to HK 970 starczy?

takie kolumny uda mi sie dostac w cenie do 1000 ? jakie one maja brzemienie ,będą się nadawać do normalnego sluchania muzyki? wzmacnaicz jaki posiadam to HK 970 starczy?

Ukryta Zawartość

czy te kolumny będą grały lepiej niż voyagery?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam, szukam kolumn w wyzej wymienionej granicy cenowej. Od kilku miesiecy posiadam Kody 702F i z czasem przestaly zaspokajac moje potrzeby dlatego planuje zmiany. Ogolnie poszukuje brzmienia podobnego do tej kody, ale mocniejszego, glosniejszego itd. Kolumny beda graly wraz ze wzmacniaczem Nad 3240PE (wszystko podlaczone razem do kina ale to chyba bez znaczenia). Do tej pory upatrzylem sobie JBL E60 lub E80 ale slyszalem sporo negatywnych opinii o tych kolumnach, a konkretnie ze nie nadaja sie do stereo. Tak wiec potrzbuje kolumn podlogowych, z dosc mocnym basem raczej z drugiej reki. Pokoj niecale 16m2 (3,5 x 4,5), glownie slucham muzyki pop, dance itd. Jesli ktos mialby jakies propozycje to prosze pisac (nie mam zadnej ulubionej marki itd tak wiec chetnie rozwaze kazda propozycje). Z gory dzieki za pomoc

Skoro Kody przestały zaspokajać Twoje potrzeby to znaczy że masz słuch ;-) i decyzja o ich wymianie jest słuszna. W klasie cenowej 1000-1500zł jest niewiele konstrukcji naprawdę godnych uwagi ale przeglądając propozycje rynkowe nie sposób nie zwrócić uwagi na nowe:

1. WHARFEDALE DIAMOND 9.5 (lepsze od wyższego modelu 9.6) - bardzo muzykalne, zrównoważone - 1249zł

2. Mission M35i (na Allegro 1549 -1799zł) - bardzo ciekawa konstrukcja z solidnym basem

3. Dali Concept 6 - szczegółowe jasne z dobrze kontrolowanym basem, troszkę droższe - 1799zł (Allegro)

lub używane:

4. Monitor Audio BR5 - brzmią prawie jak bezkonkurencyjne RS6, no prawie... ;-) widziałem kiedyś ofertę za 1400zł!!!

Oczywiście uważam że najlepiej abyś posłuchał ich przed zakupem ale to obowiązkowe pozycje w rozważaniach. Oczywiście można na Allegro znaleźć inne rodzynki ale to wymaga szczęścia i dużej ilości wolnego czasu .... ;-)

Kolumny to podstawa i początek długiej audiofilskiej drogi dlatego warto nawet dołożyć parę zł, potem pomyśl o dobrym wzmacniaczu.

Acoustic Energy Aelite 2

Mission raczej 33i/34i niż 35i do 15mkw

ESA Vivace(?)

Może znajdziesz coś nie daleko do siebie to umawiaj się na odsłuch:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

A ja standardowo, jak niedrogie podlogowki to:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

W tych bas nieco plytszy ale tez swietny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Dzieki za szybka odpowiedz. Rozumiem ze wszystkie z wyzej wymienionych kolumn beda lepsze od tych JBL'i? Poczytalem troche o danych technicznych tych kolum i wlasciwie wszystkie poza Wharfedale (zbyt niska skutecznosc) odpowiadalyby mi. Monitor Audio BR5 podobaja mi sie najbardziej, tylko z tego co widze ciezko dostac uzywane a do nowych trzebaby troche dolozyc. I teraz pytanie czy warto? BR5 beda wyraznie lepsze od Mission'ow czy Dali? Ewentualnie wybierajac miedzy M35i, a Concept 6 ktore bys wybral? A co do odsluchow to chyba zdam sie na opinie Forumowiczow, niewiele w zyciu slyszalem tak wiec ciezko mi bedzie cos wybrac. Odsluchiwalem kiedys ze znajomym jakies Jamo, ktore pozniej zakupil i w domu okazalo sie ze graja calkowicie inaczej, tak wiec do tych odsluchow tez podchodze troche "z dystansem".

• Pokaż nowe odpowiedzi